Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Matei 24

1 La ieşirea din Templu, pe când mergea Isus, ucenicii Lui s-au apropiat de El ca să-I arate clădirile Templului. 1 Si iesind Iisus din templu, S-a dus si s-au apropiat de el ucenicii Lui, ca sa-I arate cladirile templului.
2 Dar Isus le-a zis: "Vedeţi voi toate aceste lucruri? Adevărat vă spun că nu va rămâne aici piatră pe piatră care să nu fie dărâmată." 2 Iar El, raspunzand, le-a zis: Vedeti toate acestea? Adevarat graiesc voua: Nu va ramane aici piatra pe piatra, care sa nu se risipeasca.
3 El a şezut jos pe Muntele Măslinilor. Şi ucenicii Lui au venit la El la o parte şi I-au zis: "Spune-ne, când se vor întâmpla aceste lucruri? Şi care va fi semnul venirii Tale şi al sfârşitului veacului acestuia?" 3 Si sezand El pe Muntele Maslinilor, au venit la El ucenicii, de o parte, zicand: Spune noua cand vor fi acestea si care este semnul venirii Tale si al sfarsitului veacului?
4 Drept răspuns, Isus le-a zis: "Băgaţi de seamă să nu vă înşele cineva. 4 Raspunzand, Iisus le-a zis: Vedeti sa nu va amageasca cineva.
5 Fiindcă vor veni mulţi în Numele Meu şi vor zice: "Eu sunt Hristosul!" Şi vor înşela pe mulţi. 5 Caci multi vor veni in numele Meu, zicand: Eu sunt Hristos, si pe multi ii vor amagi.
6 Veţi auzi de războaie şi veşti de războaie: vedeţi să nu vă înspăimântaţi, căci toate aceste lucruri trebuie să se întâmple. Dar sfârşitul tot nu va fi atunci. 6 Si veti auzi de razboaie si de zvonuri de razboaie; luati seama sa nu va speriati, caci trebuie sa fie toate, dar inca nu este sfarsitul.
7 Un neam se va scula împotriva altui neam, şi o împărăţie împotriva altei împărăţii; şi, pe alocuri, vor fi cutremure de pământ, foamete şi ciume. 7 Caci se va ridica neam peste neam si imparatie peste imparatie si va fi foamete si ciuma si cutremure pe alocuri.
8 Dar toate aceste lucruri nu vor fi decât începutul durerilor. 8 Dar toate acestea sunt inceputul durerilor.
9 Atunci vă vor da să fiţi chinuiţi şi vă vor omorî; şi veţi fi urâţi de toate neamurile pentru Numele Meu. 9 Atunci va vor da pe voi spre asuprire si va vor ucide si veti fi urati de toate neamurile pentru numele Meu.
10 Atunci mulţi vor cădea, se vor vinde unii pe alţii şi se vor urî unii pe alţii. 10 Atunci multi se vor sminti si se vor vinde unii pe altii; si se vor uri unii pe altii.
11 Se vor scula mulţi proroci mincinoşi şi vor înşela pe mulţi. 11 Si multi prooroci mincinosi se vor scula si vor amagi pe multi.
12 Şi, din pricina înmulţirii fărădelegii, dragostea celor mai mulţi se va răci. 12 Iar din pricina inmultirii faradelegii, iubirea multora se va raci.
13 Dar cine va răbda până la sfârşit va fi mântuit. 13 Dar cel ce va rabda pana sfarsit, acela se va mantui.
14 Evanghelia aceasta a Împărăţiei va fi propovăduită în toată lumea, ca să slujească de mărturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfârşitul. 14 Si se va propovadui aceasta Evanghelie a imparatiei in toata lumea spre marturie la toate neamurile; si atunci va veni sfarsitul.
15 De aceea, când veţi vedea "urâciunea pustiirii", despre care a vorbit prorocul Daniel, "aşezată în Locul Sfânt" - cine citeşte să înţeleagă! - 15 Deci, cand veti vedea uraciunea pustiirii ce s-a zis prin Daniel proorocul, stand in locul cel sfant - cine citeste sa inteleaga -
16 atunci, cei ce vor fi în Iudeea să fugă la munţi; 16 Atunci cei din Iudeea sa fuga in munti.
17 cine va fi pe acoperişul casei să nu se coboare să-şi ia lucrurile din casă; 17 Cel ce va fi pe casa sa nu se coboare, ca sa-si ia lucrurile din casa.
18 şi cine va fi la câmp să nu se întoarcă să-şi ia haina. 18 Iar cel ce va fi in tarina sa nu se intoarca inapoi, ca sa-si ia haina.
19 Vai de femeile care vor fi însărcinate şi de cele ce vor da ţâţă în zilele acelea! 19 Vai de cele insarcinate si de cele ce vor alapta in zilele acelea!
20 Rugaţi-vă ca fuga voastră să nu fie iarna, nici într-o zi de Sabat. 20 Rugati-va ca sa nu fie fuga voastra iarna, nici sambata.
21 Pentru că atunci va fi un necaz aşa de mare, cum n-a fost niciodată de la începutul lumii până acum şi nici nu va mai fi. 21 Caci va fi atunci stramtorare mare, cum n-a fost de la inceputul lumii pana acum si nici nu va mai fi.
22 Şi dacă zilele acelea n-ar fi fost scurtate, nimeni n-ar scăpa; dar, din pricina celor aleşi, zilele acelea vor fi scurtate. 22 Si de nu s-ar fi scurtat acele zile, n-ar mai scapa nici un trup, dar pentru cei alesi se vor scurta acele zile.
23 Atunci dacă vă va spune cineva: "Iată, Hristosul este aici sau acolo", să nu-l credeţi. 23 Atunci, de va va zice cineva: Iata, Mesia este aici sau dincolo, sa nu-l credeti.
24 Căci se vor scula hristoşi mincinoşi şi proroci mincinoşi; vor face semne mari şi minuni, până acolo încât să înşele, dacă va fi cu putinţă, chiar şi pe cei aleşi. 24 Caci se vor ridica hristosi mincinosi si prooroci mincinosi si vor da semne mari si chiar minuni, ca sa amageasca, de va fi cu putinta, si pe cei alesi.
25 Iată că v-am spus mai dinainte. 25 Iata, v-am spus de mai inainte.
26 Deci dacă vă vor zice: "Iată-L în pustiu", să nu vă duceţi acolo! "Iată-L în odăiţe ascunse", să nu credeţi. 26 Deci, de va vor zice voua: Iata este in pustie, sa nu iesiti; iata este in camari, sa nu credeti.
27 Căci, cum iese fulgerul de la răsărit şi se vede până la apus, aşa va fi şi venirea Fiului omului. 27 Caci precum fulgerul iese de la rasarit si se arata pana la apus, asa va fi si venirea Fiului Omului.
28 Oriunde va fi stârvul, acolo se vor aduna vulturii. 28 Caci unde va fi starvul, acolo se vor aduna vulturii.
29 Îndată după acele zile de necaz "soarele se va întuneca, luna nu-şi va mai da lumina ei, stelele vor cădea din cer, şi puterile cerurilor vor fi clătinate." 29 Iar indata dupa stramtorarea acelor zile, soarele se va intuneca si luna nu va mai da lumina ei, iar stelele vor cadea din cer si puterile cerurilor se vor zgudui.
30 Atunci se va arăta în cer semnul Fiului omului, toate seminţiile pământului se vor boci şi vor vedea pe Fiul omului venind pe norii cerului cu putere şi cu o mare slavă. 30 Atunci se va arata pe cer semnul Fiului Omului si vor plange toate neamurile pamantului si vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere si cu slava multa.
31 El va trimite pe îngerii Săi cu trâmbiţa răsunătoare, şi vor aduna pe aleşii Lui din cele patru vânturi, de la o margine a cerurilor până la cealaltă. 31 Si va trimite pe ingerii Sai, cu sunet mare de trambita, si vor aduna pe cei alesi ai Lui din cele patru vanturi, de la marginile cerurilor pana la celelalte margini.
32 De la smochin învăţaţi pilda lui: când îi frăgezeşte şi înfrunzeşte mlădiţa, ştiţi că vara este aproape. 32 Invatati de la smochin pilda: Cand mladita lui se face frageda si odrasleste frunze, cunoasteti ca vara e aproape.
33 Tot aşa, şi voi, când veţi vedea toate aceste lucruri, să ştiţi că Fiul omului este aproape, este chiar la uşi. 33 Asemenea si voi, cand veti vedea toate acestea, sa stiti ca este aproape, la usi.
34 Adevărat vă spun că nu va trece neamul acesta, până se vor întâmpla toate aceste lucruri. 34 Adevarat graiesc voua ca nu va trece neamul acesta, pana ce nu vor fi toate acestea.
35 Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece. 35 Cerul si pamantul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.
36 Despre ziua aceea şi despre ceasul acela, nu ştie nimeni: nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl. 36 Iar de ziua si de ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatal.
37 Cum s-a întâmplat în zilele lui Noe, aidoma se va întâmpla şi la venirea Fiului omului. 37 Si precum a fost in zilele lui Noe, asa va fi venirea Fiului Omului.
38 În adevăr, cum era în zilele dinainte de potop, când mâncau şi beau, se însurau şi se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie, 38 Caci precum in zilele acelea dinainte de potop, oamenii mancau si beau, se insurau si se maritau, pana in ziua cand a intrat Noe in corabie,
39 şi n-au ştiut nimic, până când a venit potopul şi i-a luat pe toţi, tot aşa va fi şi la venirea Fiului omului. 39 Si n-au stiut pana ce a venit potopul si i-a luat pe toti, la fel va fi si venirea Fiului Omului.
40 Atunci, din doi bărbaţi care vor fi la câmp, unul va fi luat, şi altul va fi lăsat. 40 Atunci, din doi care vor fi in tarina, unul se va lua si altul se va lasa.
41 Din două femei care vor măcina la moară, una va fi luată, şi alta va fi lăsată. 41 Din doua care vor macina la moara, una se va lua si alta se va lasa.
42 Vegheaţi, dar, pentru că nu ştiţi în ce zi va veni Domnul vostru. 42 Privegheati deci, ca nu stiti in care zi vine Domnul vostru.
43 Să ştiţi că, dacă ar şti stăpânul casei la ce strajă din noapte va veni hoţul, ar veghea şi n-ar lăsa să-i spargă casa. 43 Aceea cunoasteti, ca de-ar sti stapanul casei la ce straja din noapte vine furul, ar priveghea si n-ar lasa sa i se sparga casa.
44 De aceea, şi voi fiţi gata; căci Fiul omului va veni în ceasul în care nu vă gândiţi. 44 De aceea si voi fiti gata, ca in ceasul in care nu ganditi Fiul Omului va veni.
45 Care este deci robul credincios şi înţelept pe care l-a pus stăpânul său peste ceata slugilor sale, ca să le dea hrana la vremea hotărâtă? 45 Cine, oare, este sluga credincioasa si inteleapta pe care a pus-o stapanul peste slugile sale, ca sa le dea hrana la timp?
46 Ferice de robul acela pe care stăpânul său, la venirea lui, îl va găsi făcând aşa! 46 Fericita este sluga aceea, pe care venind stapanul sau, o va afla facand asa.
47 Adevărat vă spun că îl va pune peste toate averile sale. 47 Adevarat zic voua ca peste toate avutiile sale o va pune.
48 Dar dacă este un rob rău, care zice în inima lui: "Stăpânul meu zăboveşte să vină!" 48 Iar daca acea sluga, rea fiind, va zice in inima sa: Stapanul meu intarzie,
49 Dacă va începe să bată pe tovarăşii lui de slujbă şi să mănânce şi să bea cu beţivii, 49 Si va incepe sa bata pe cei ce slujesc impreuna cu el, sa manance si sa bea cu betivii,
50 stăpânul robului aceluia va veni în ziua în care el nu se aşteaptă şi în ceasul pe care nu-l ştie, 50 Veni-va stapanul slugii aceleia in ziua cand nu se asteapta si in ceasul pe care nu-l cunoaste,
51 îl va tăia în două, şi soarta lui va fi soarta făţarnicilor; acolo va fi plânsul şi scrâşnirea dinţilor. 51 Si o va taia din dregatorie si partea ei o va pune cu fatarnicii. Acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***