Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Matei 22

1 Isus a luat cuvântul şi le-a vorbit iarăşi în pilde. Şi a zis: 1 Si, raspunzand, Iisus a vorbit iarasi in pilde, zicandu-le:
2 "Împărăţia cerurilor se aseamănă cu un împărat care a făcut nuntă fiului său. 2 Imparatia cerurilor asemanatu-s-a omului imparat care a facut nunta fiului sau.
3 A trimis pe robii săi să cheme pe cei poftiţi la nuntă; dar ei n-au vrut să vină. 3 Si a trimis pe slugile sale ca sa cheme pe cei poftiti la nunta, dar ei n-au voit sa vina.
4 A trimis iarăşi alţi robi şi le-a zis: "Spuneţi celor poftiţi: "Iată că am gătit ospăţul meu; juncii şi vitele mele cele îngrăşate au fost tăiate; toate sunt gata, veniţi la nuntă." 4 Iarasi a trimis alte slugi, zicand: Spuneti celor chemati: Iata, am pregatit ospatul meu; juncii mei si cele ingrasate s-au junghiat si toate sunt gata. Veniti la nunta.
5 Dar ei, fără să le pese de poftirea lui, au plecat: unul la holda lui, şi altul la negustoria lui. 5 Dar ei, fara sa tina seama, s-au dus: unul la tarina sa, altul la negutatoria lui;
6 Ceilalţi au pus mâna pe robi, şi-au bătut joc de ei şi i-au omorât. 6 Iar ceilalti, punand mana pe slugile lui, le-au batjocorit si le-au ucis.
7 Când a auzit împăratul, s-a mâniat; a trimis oştile sale, a nimicit pe ucigaşii aceia şi le-a ars cetatea. 7 Si auzind imparatul de acestea, s-a umplut de manie, si trimitand ostile sale, a nimicit pe ucigasii aceia si cetatii lor i-au dat foc.
8 Atunci a zis robilor săi: "Nunta este gata; dar cei poftiţi n-au fost vrednici de ea. 8 Apoi a zis catre slugile sale: Nunta este gata, dar cei poftiti n-au fost vrednici.
9 Duceţi-vă, dar, la răspântiile drumurilor şi chemaţi la nuntă pe toţi aceia pe care-i veţi găsi." 9 Mergeti deci la raspantiile drumurilor si pe cati veti gasi, chemati-i la nunta.
10 Robii au ieşit la răspântii, au strâns pe toţi pe care i-au găsit, şi buni şi răi, şi odaia ospăţului de nuntă s-a umplut de oaspeţi. 10 Si iesind slugile acelea la drumuri, au adunat pe toti cati i-au gasit, si rai si buni, si s-a umplut casa nuntii cu oaspeti.
11 Împăratul a intrat să-şi vadă oaspeţii; şi a zărit acolo pe un om care nu era îmbrăcat în haina de nuntă. 11 Iar intrand imparatul ca sa priveasca pe oaspeti, a vazut acolo un om care nu era imbracat in haina de nunta,
12 "Prietene", i-a zis el, "cum ai intrat aici fără să ai haină de nuntă?" Omul acela a amuţit. 12 Si i-a zis: Prietene, cum ai intrat aici fara haina de nunta? El insa a tacut.
13 Atunci împăratul a zis slujitorilor săi: "Legaţi-i mâinile şi picioarele şi luaţi-l şi aruncaţi-l în întunericul de afară; acolo va fi plânsul şi scrâşnirea dinţilor. 13 Atunci imparatul a zis slugilor: Legati-l de picioare si de maini si aruncati-l in intunericul cel mai din afara. Acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor.
14 Căci mulţi sunt chemaţi, dar puţini sunt aleşi." 14 Caci multi sunt chemati, dar putini alesi.
15 Atunci fariseii s-au dus şi s-au sfătuit cum să prindă pe Isus cu vorba. 15 Atunci s-au dus fariseii si au tinut sfat ca sa-L prinda pe El in cuvant.
16 Au trimis la El pe ucenicii lor împreună cu irodienii, care I-au zis: "Învăţătorule, ştim că eşti adevărat şi că înveţi pe oameni calea lui Dumnezeu în adevăr, fără să-Ţi pese de nimeni, pentru că nu cauţi la faţa oamenilor. 16 Si au trimis la El pe ucenicii lor, impreuna cu irodianii, zicand: Invatatorule, stim ca esti omul adevarului si intru adevar inveti calea lui Dumnezeu si nu-Ti pasa de nimeni, pentru ca nu cauti la fata oamenilor.
17 Spune-ne, dar, ce crezi? Se cade să plătim bir cezarului sau nu?" 17 Spune-ne deci noua: Ce Ti se pare? Se cuvine sa dam dajdie Cezarului sau nu?
18 Isus, care le cunoştea vicleşugul, a răspuns: "Pentru ce Mă ispitiţi, făţarnicilor? 18 Iar Iisus, cunoscand viclenia lor, le-a raspuns: Ce Ma ispititi, fatarnicilor?
19 Arătaţi-Mi banul birului." Şi ei I-au adus un ban. 19 Aratati-Mi banul de dajdie. Iar ei I-au adus un dinar.
20 El i-a întrebat: "Chipul acesta şi slovele scrise pe el ale cui sunt?" 20 Iisus le-a zis: Al cui e chipul acesta si inscriptia de pe el?
21 "Ale cezarului", I-au răspuns ei. Atunci El le-a zis: "Daţi, dar, cezarului ce este al cezarului, şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!" 21 Raspuns-au ei: Ale Cezarului. Atunci a zis lor: Dati deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului si lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu.
22 Miraţi de cuvintele acestea, ei L-au lăsat şi au plecat. 22 Auzind aceasta, s-au minunat si, lasandu-L, s-au dus.
23 În aceeaşi zi, au venit la Isus saducheii, care zic că nu este înviere. Ei I-au pus următoarea întrebare: 23 In ziua aceea, s-au apropiat de El saducheii, cei ce zic ca nu este inviere, si L-au intrebat,
24 "Învăţătorule, Moise a zis: "Dacă moare cineva fără să aibă copii, fratele lui să ia pe nevasta fratelui său şi să-i ridice urmaş." 24 Zicand: Invatatorule, Moise a zis: Daca cineva moare neavand copii, fratele lui sa ia de sotie pe cea vaduva si sa ridice urmasi fratelui sau.
25 Erau, dar, la noi şapte fraţi. Cel dintâi s-a însurat şi a murit; şi, fiindcă n-avea copii, a lăsat fratelui său pe nevasta lui. 25 Deci erau, la noi, sapte frati; si cel dintai s-a insurat si a murit si, neavand urmas, a lasat pe femeia sa fratelui sau.
26 Tot aşa şi al doilea, şi al treilea, până la al şaptelea. 26 Asemenea si al doilea si al treilea, pana la al saptelea.
27 La urmă, după ei toţi, a murit şi femeia. 27 In urma tuturor a murit si femeia.
28 La înviere, nevasta căruia din cei şapte va fi ea? Fiindcă toţi au avut-o de nevastă." 28 La inviere, deci, a carui dintre cei sapte va fi femeia? Caci toti au avut-o de sotie.
29 Drept răspuns, Isus le-a zis: "Vă rătăciţi! Pentru că nu cunoaşteţi nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu. 29 Raspunzand, Iisus le-a zis: Va rataciti nestiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.
30 Căci la înviere, nici nu se vor însura, nici nu se vor mărita, ci vor fi ca îngerii lui Dumnezeu în cer. 30 Caci la inviere, nici nu se insoara, nici nu se marita, ci sunt ca ingerii lui Dumnezeu in cer.
31 Cât priveşte învierea morţilor, oare n-aţi citit ce vi s-a spus de Dumnezeu, când zice: 31 Iar despre invierea mortilor, au n-ati citit ce vi s-a spus voua de Dumnezeu, zicand:
32 "Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov"? Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morţi, ci al celor vii." 32 "Eu sunt Dumnezeul lui Avraam si Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov"? Nu este Dumnezeul mortilor, ci al viilor.
33 Noroadele care ascultau au rămas uimite de învăţătura lui Isus. 33 Iar multimile, ascultandu-L, erau uimite de invatatura Lui.
34 Când au auzit fariseii că Isus a astupat gura saducheilor, s-au strâns la un loc. 34 Si auzind fariseii ca a inchis gura saducheilor, s-au adunat laolalta.
35 Şi unul din ei, un învăţător al Legii, ca să-L ispitească, I-a pus întrebarea următoare: 35 Unul dintre ei, invatator de Lege, ispitindu-L pe Iisus, L-a intrebat:
36 "Învăţătorule, care este cea mai mare poruncă din Lege?" 36 Invatatorule, care porunca este mai mare in Lege?
37 Isus i-a răspuns: "Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău." 37 El i-a raspuns: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau.
38 Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. 38 Aceasta este marea si intaia porunca.
39 Iar a doua, asemenea ei, este: "Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi." 39 Iar a doua, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.
40 În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi Prorocii." 40 In aceste doua porunci se cuprind toata Legea si proorocii.
41 Pe când erau strânşi la un loc fariseii, Isus i-a întrebat: 41 Si fiind adunati fariseii, i-a intrebat Iisus,
42 "Ce credeţi voi despre Hristos? Al cui fiu este?" "Al lui David", I-au răspuns ei. 42 Zicand: Ce vi se pare despre Hristos? Al cui Fiu este? Zis-au Lui: Al lui David.
43 Şi Isus le-a zis: "Cum atunci David, fiind insuflat de Duhul, Îl numeşte Domn, când zice: 43 Zis-a lor: Cum deci David, in duh, Il numeste pe El Domn? - zicand:
44 "Domnul a zis Domnului Meu: "Şezi la dreapta Mea, până voi pune pe vrăjmaşii Tăi sub picioarele Tale"? 44 "Zis-a Domnul Domnului meu: Sezi de-a dreapta Mea, pana ce voi pune pe vrajmasii Tai asternut picioarelor Tale".
45 Deci dacă David Îl numeşte Domn, cum este El fiul lui?" 45 Deci daca David Il numeste pe El domn, cum este fiu al lui?
46 Nimeni nu I-a putut răspunde un cuvânt. Şi, din ziua aceea, n-a îndrăznit nimeni să-I mai pună întrebări. 46 Si nimeni nu putea sa-I raspunda cuvant si nici n-a mai indraznit cineva, din ziua aceea, sa-L mai intrebe.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***