Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Matei 17

1 După şase zile, Isus a luat cu El pe Petru, Iacov şi Ioan, fratele lui, şi i-a dus la o parte pe un munte înalt. 1 Si dupa sase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru si pe Iacov si pe Ioan, fratele lui, si i-a dus intr-un munte inalt, de o parte.
2 El S-a schimbat la faţă înaintea lor; faţa Lui a strălucit ca soarele, şi hainele I s-au făcut albe ca lumina. 2 Si S-a schimbat la fata, inaintea lor, si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina.
3 Şi iată că li s-au arătat Moise şi Ilie, stând de vorbă cu El. 3 Si iata, Moise si Ilie s-au aratat lor, vorbind cu El.
4 Petru a luat cuvântul şi a zis lui Isus: "Doamne, este bine să fim aici; dacă vrei, am să fac aici trei colibe: una pentru Tine, una pentru Moise şi una pentru Ilie." 4 Si, raspunzand, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este sa fim noi aici; daca voiesti, voi face aici trei colibe: Tie una, si lui Moise una, si lui Ilie una.
5 Pe când vorbea el încă, iată că i-a acoperit un nor luminos cu umbra lui. Şi din nor s-a auzit un glas care zicea: "Acesta este Fiul Meu preaiubit, în care Îmi găsesc plăcerea Mea: de El să ascultaţi!" 5 Vorbind el inca, iata un nor luminos i-a umbrit pe ei, si iata glas din nor zicand: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, in Care am binevoit; pe Acesta ascultati-L".
6 Când au auzit, ucenicii au căzut cu feţele la pământ şi s-au înspăimântat foarte tare. 6 Si, auzind, ucenicii au cazut cu fata la pamant si s-au spaimantat foarte.
7 Dar Isus S-a apropiat, S-a atins de ei şi le-a zis: "Sculaţi-vă, nu vă temeţi!" 7 Si Iisus S-a apropiat de ei, si, atingandu-i, le-a zis: Sculati-va si nu va temeti.
8 Ei au ridicat ochii, şi n-au văzut pe nimeni decât pe Isus singur. 8 Si, ridicandu-si ochii, nu au vazut pe nimeni, decat numai pe Iisus singur.
9 Pe când se coborau din munte, Isus le-a dat porunca următoare: "Să nu spuneţi nimănui de vedenia aceasta, până va învia Fiul omului din morţi." 9 Si pe cand se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicand: Nimanui sa nu spuneti ceea ce ati vazut, pana cand Fiul Omului Se va scula din morti.
10 Ucenicii I-au pus întrebarea următoare: "Oare de ce zic cărturarii că întâi trebuie să vină Ilie?" 10 Si ucenicii L-au intrebat, zicand: Pentru ce dar zic carturarii ca trebuie sa vina mai intai Ilie?
11 Drept răspuns, Isus le-a zis: "Este adevărat că trebuie să vină întâi Ilie şi să aşeze din nou toate lucrurile. 11 Iar El, raspunzand, a zis: Ilie intr-adevar va veni si va aseza la loc toate.
12 Dar vă spun că Ilie a şi venit, şi ei nu l-au cunoscut, ci au făcut cu el ce au vrut. Tot aşa are să sufere şi Fiul omului din partea lor." 12 Eu insa va spun voua ca Ilie a si venit, dar ei nu l-au cunoscut, ci au facut cu el cate au voit; asa si Fiul Omului va patimi de la ei.
13 Ucenicii au înţeles atunci că le vorbise despre Ioan Botezătorul. 13 Atunci au inteles ucenicii ca Iisus le-a vorbit despre Ioan Botezatorul.
14 Când au ajuns la norod, a venit un om care a căzut în genunchi înaintea lui Isus şi I-a zis: 14 Si mergand ei spre multime, s-a apropiat de El un om, cazandu-I in genunchi,
15 "Doamne, ai milă de fiul meu, căci este lunatic şi pătimeşte rău: de multe ori cade în foc şi de multe ori cade în apă. 15 Si zicand: Doamne, miluieste pe fiul meu ca este lunatic si patimeste rau, caci adesea cade in foc si adesea in apa.
16 L-am adus la ucenicii Tăi, şi n-au putut să-l vindece." 16 Si l-am dus la ucenicii Tai si n-au putut sa-l vindece.
17 "O, neam necredincios şi pornit la rău!", a răspuns Isus. "Până când voi fi cu voi? Până când vă voi suferi? Aduceţi-l aici la Mine." 17 Iar Iisus, raspunzand, a zis: O, neam necredincios si indaratnic, pana cand voi fi cu voi? Pana cand va voi suferi pe voi? Aduceti-l aici la Mine.
18 Isus a certat dracul, care a ieşit afară din el. Şi băiatul s-a tămăduit chiar în ceasul acela. 18 Si Iisus l-a certat si demonul a iesit din el si copilul s-a vindecat din ceasul acela.
19 Atunci ucenicii au venit la Isus şi I-au zis deoparte: "Noi de ce n-am putut să-l scoatem?" 19 Atunci, apropiindu-se ucenicii de Iisus, I-au zis de o parte: De ce noi n-am putut sa-l scoatem?
20 "Din pricina puţinei voastre credinţe", le-a zis Isus. "Adevărat vă spun că, dacă aţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, aţi zice muntelui acestuia: "Mută-te de aici acolo", şi s-ar muta; nimic nu v-ar fi cu neputinţă. 20 Iar Iisus le-a raspuns: Pentru putina voastra credinta. Caci adevarat graiesc voua: Daca veti avea credinta in voi cat un graunte de mustar, veti zice muntelui acestuia: Muta-te de aici dincolo, si se va muta; si nimic nu va fi voua cu neputinta.
21 Dar acest soi de draci nu iese afară decât cu rugăciune şi cu post." 21 Dar acest neam de demoni nu iese decat numai cu rugaciune si cu post.
22 Pe când stăteau în Galileea, Isus le-a zis: "Fiul omului trebuie să fie dat în mâinile oamenilor. 22 Pe cand strabateau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va sa fie dat in mainile oamenilor.
23 Ei Îl vor omorî, dar a treia zi va învia." Ucenicii s-au întristat foarte mult. 23 Si-L vor omori, dar a treia zi va invia. Si ei s-au intristat foarte!
24 Când au ajuns în Capernaum, cei ce strângeau darea pentru Templu au venit la Petru şi i-au zis: "Învăţătorul vostru nu plăteşte darea?" 24 Venind ei in Capernaum, s-au apropiat de Petru cei ce strang darea (pentru Templu) si i-au zis: Invatatorul vostru nu plateste darea?
25 "Ba da", a zis Petru. Şi, când a intrat în casă, Isus i-a luat înainte şi i-a zis: "Ce crezi, Simone? Împăraţii pământului de la cine iau dări sau biruri? De la fiii lor sau de la străini?" 25 Ba, da! - a zis el. Dar intrand in casa, Iisus i-a luat inainte, zicand: Ce ti se pare, Simone? Regii pamantului de la cine iau dari sau bir? De la fiii lor sau de la straini?
26 Petru I-a răspuns: "De la străini." Şi Isus i-a zis: "Aşadar, fiii sunt scutiţi. 26 El I-a zis: De la straini. Iisus i-a zis: Asadar, fiii sunt scutiti.
27 Dar, ca să nu-i facem să păcătuiască, du-te la mare, aruncă undiţa şi trage afară peştele care va veni întâi; deschide-i gura şi vei găsi în ea o rublă pe care ia-o şi dă-le-o lor, pentru Mine şi pentru tine." 27 Ci ca sa nu-i smintim pe ei, mergand la mare, arunca undita si pestele care va iesi intai, ia-l, si, deschizandu-i gura, vei gasi un statir (un ban de argint). Ia-l si da-l lor pentru Mine si pentru tine.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***