Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Matei 15

1 Atunci nişte farisei şi nişte cărturari din Ierusalim au venit la Isus şi I-au zis: 1 Atunci au venit din Ierusalim, la Iisus, fariseii si carturarii, zicand:
2 "Pentru ce calcă ucenicii Tăi datina bătrânilor? Căci nu-şi spală mâinile când mănâncă." 2 Pentru ce ucenicii Tai calca datina batranilor? Caci nu-si spala mainile cand mananca paine.
3 Drept răspuns, El le-a zis: "Dar voi de ce călcaţi porunca lui Dumnezeu în folosul datinii voastre? 3 Iar El, raspunzand, le-a zis: De ce si voi calcati porunca lui Dumnezeu pentru datina voastra?
4 Căci Dumnezeu a zis: "Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta" şi: "Cine va grăi de rău pe tatăl său sau pe mama sa să fie pedepsit negreşit cu moartea." 4 Caci Dumnezeu a zis: Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, iar cine va blestema pe tata sau pe mama, cu moarte sa se sfarseasca.
5 Dar voi ziceţi: "Cine va zice tatălui său sau mamei sale: "Ori cu ce te-aş putea ajuta l-am închinat lui Dumnezeu" 5 Voi insa spuneti: Cel care va zice tatalui sau sau mamei sale: Cu ce te-as fi putut ajuta este daruit lui Dumnezeu,
6 nu mai este ţinut să cinstească pe tatăl său sau pe mama sa. Şi aţi desfiinţat astfel Cuvântul lui Dumnezeu în folosul datinii voastre. 6 Acela nu va cinsti pe tatal sau sau pe mama sa; si ati desfiintat cuvantul lui Dumnezeu pentru datina voastra.
7 Făţarnicilor, bine a prorocit Isaia despre voi, când a zis: 7 Fatarnicilor, bine a proorocit despre voi Isaia, cand a zis:
8 "Norodul acesta se apropie de Mine cu gura şi Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine. 8 "Poporul acesta Ma cinsteste cu buzele, dar inima lor este departe de Mine.
9 Degeaba Mă cinstesc ei, învăţând ca învăţături nişte porunci omeneşti." 9 Si zadarnic Ma cinstesc ei, invatand invataturi ce sunt porunci ale oamenilor".
10 Isus a chemat mulţimea la Sine şi a zis: "Ascultaţi şi înţelegeţi: 10 Si chemand la Sine multimile, le-a zis: Ascultati si intelegeti:
11 Nu ce intră în gură spurcă pe om; ci ce iese din gură, aceea spurcă pe om." 11 Nu ceea ce intra pe gura spurca pe om, ci ceea ce iese din gura, aceea spurca pe om.
12 Atunci ucenicii Lui s-au apropiat şi I-au zis: "Ştii că fariseii au găsit pricină de poticnire în cuvintele pe care le-au auzit?" 12 Atunci, apropiindu-se, ucenicii I-au zis: Stii ca fariseii, auzind cuvantul, s-au scandalizat?
13 Drept răspuns, El le-a zis: "Orice răsad pe care nu l-a sădit Tatăl Meu cel ceresc va fi smuls din rădăcină. 13 Iar El, raspunzand, a zis: Orice rasad pe care nu l-a sadit Tatal Meu cel ceresc, va fi smuls din radacina.
14 Lăsaţi-i: sunt nişte călăuze oarbe; şi când un orb călăuzeşte pe un alt orb, vor cădea amândoi în groapă." 14 Lasatii pe ei; sunt calauze oarbe, orbilor; si daca orb pe orb va calauzi, amandoi vor cadea in groapa.
15 Petru a luat cuvântul şi I-a zis: "Desluşeşte-ne pilda aceasta." 15 Si Petru, raspunzand, I-a zis: Lamureste-ne noua pilda aceasta.
16 Isus a zis: "Şi voi tot fără pricepere sunteţi? 16 El a zis: Acum si voi sunteti nepriceputi?
17 Nu înţelegeţi că orice intră în gură merge în pântece şi apoi este aruncat afară în hazna? 17 Nu intelegeti ca tot ce intra in gura se duce in pantece si se arunca afara?
18 Dar, ce iese din gură vine din inimă, şi aceea spurcă pe om. 18 Iar cele ce ies din gura pornesc din inima si acelea spurca pe om.
19 Căci din inimă ies gândurile rele, uciderile, preacurviile, curviile, furtişagurile, mărturiile mincinoase, hulele. 19 Caci din inima ies: ganduri rele, ucideri, adultere, desfranari, furtisaguri, marturii mincinoase, hule.
20 Iată lucrurile care spurcă pe om; dar a mânca cu mâinile nespălate nu spurcă pe om." 20 Acestea sunt care spurca pe om, dar a manca cu maini nespalate nu spurca pe om.
21 Isus, după ce a plecat de acolo, S-a dus în părţile Tirului şi ale Sidonului. 21 Si iesind de acolo, a plecat Iisus in partile Tirului si ale Sidonului.
22 Şi iată că o femeie canaanită a venit din ţinuturile acelea şi a început să strige către El: "Ai milă de mine, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este muncită rău de un drac." 22 Si iata o femeie cananeianca, din acele tinuturi, iesind striga, zicand: Miluieste-ma, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rau chinuita de demon.
23 El nu i-a răspuns niciun cuvânt. Şi ucenicii Lui s-au apropiat şi L-au rugat stăruitor: "Dă-i drumul, căci strigă după noi." 23 El insa nu i-a raspuns nici un cuvant; si apropiindu-se, ucenicii Lui Il rugau, zicand: Slobozeste-o, ca striga in urma noastra.
24 Drept răspuns, El a zis: "Eu nu sunt trimis decât la oile pierdute ale casei lui Israel." 24 Iar El, raspunzand, a zis: Nu sunt trimis decat catre oile cele pierdute ale casei lui Israel.
25 Dar ea a venit şi I s-a închinat, zicând: "Doamne, ajută-mi!" 25 Iar ea, venind, s-a inchinat Lui, zicand: Doamne, ajuta-ma.
26 Drept răspuns, El i-a zis: "Nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci la căţei!" 26 El insa, raspunzand, i-a zis: Nu este bine sa iei painea copiilor si s-o arunci cainilor.
27 "Da, Doamne", a zis ea, "dar şi căţeii mănâncă firimiturile care cad de la masa stăpânilor lor." 27 Dar ea a zis: Da, Doamne, dar si cainii mananca din faramiturile care cad de la masa stapanilor lor.
28 Atunci Isus i-a zis: "O, femeie, mare este credinţa Ta; facă-ţi-se cum voieşti." Şi fiica ei s-a tămăduit chiar în ceasul acela. 28 Atunci, raspunzand, Iisus i-a zis: O, femeie, mare este credinta ta; fie tie dupa cum voiesti. Si s-a tamaduit fiica ei in ceasul acela.
29 Isus a plecat din locurile acelea şi a venit lângă Marea Galileii. S-a suit pe munte şi a şezut jos acolo. 29 Si trecand Iisus de acolo, a venit langa Marea Galileii si, suindu-Se in munte, a sezut acolo.
30 Atunci au venit la El multe noroade, având cu ele şchiopi, orbi, muţi, ciungi şi mulţi alţi bolnavi. I-au pus la picioarele Lui, şi El i-a tămăduit; 30 Si multimi multe au venit la El, avand cu ei schiopi, orbi, muti, ciungi, si multi altii si i-au pus la picioarele Lui, iar El i-a vindecat.
31 aşa că noroadele se mirau, când au văzut că muţii vorbesc, ciungii se însănătoşesc, şchiopii umblă, şi orbii văd; şi slăveau pe Dumnezeul lui Israel. 31 Incat multimea se minuna vazand pe muti vorbind, pe ciungi sanatosi, pe schiopi umbland si pe orbi vazand, si slaveau pe Dumnezeul lui Israel.
32 Isus a chemat pe ucenicii Săi şi le-a zis: "Mi-este milă de gloata aceasta; căci iată că de trei zile aşteaptă lângă Mine şi n-au ce mânca. Nu vreau să le dau drumul flămânzi, ca nu cumva să leşine de foame pe drum." 32 Iar Iisus, chemand la Sine pe ucenicii Sai, a zis: Mila imi este de multime, ca iata sunt trei zile de cand asteapta langa Mine si n-au ce sa manance; si sa-i slobozesc flamanzi nu voiesc, ca sa nu se istoveasca pe drum.
33 Ucenicii I-au zis: "De unde să luăm în pustiul acesta atâtea pâini ca să săturăm atâta gloată?" 33 Si ucenicii I-au zis: De unde sa avem noi, in pustie, atatea paini, cat sa saturam atata multime?
34 "Câte pâini aveţi?", i-a întrebat Isus. "Şapte", I-au răspuns ei, "şi puţini peştişori". 34 Si Iisus i-a intrebat: Cate paini aveti? Ei au raspuns: Sapte si putini pestisori.
35 Atunci Isus a poruncit norodului să şadă pe pământ. 35 Si poruncind multimii sa sada jos pe pamant,
36 A luat cele şapte pâini şi peştişorii şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, a frânt şi a dat ucenicilor, iar ucenicii au împărţit norodului. 36 A luat cele sapte paini si pesti si, multumind, a frant si a dat ucenicilor, iar ucenicii multimilor.
37 Au mâncat toţi şi s-au săturat; şi s-au ridicat şapte coşniţe pline cu rămăşiţele de firimituri. 37 Si au mancat toti si s-au saturat si au luat sapte cosuri pline, cu ramasite de faramituri.
38 Cei ce mâncaseră erau patru mii de bărbaţi, afară de femei şi de copii. 38 Iar cei ce au mancat erau ca la patru mii de barbati, afara de copii si de femei.
39 În urmă Isus a dat drumul noroadelor, S-a suit în corabie şi a trecut în ţinutul Magdalei. 39 Dupa aceea a dat drumul multimilor, S-a suit in corabie si S-a dus in tinutul Magdala.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***