Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Matei 14

1 În vremea aceea, cârmuitorul Irod a auzit vorbindu-se despre Isus; 1 In vremea aceea, a auzit tetrarhul Irod de vestea ce se dusese despre Iisus.
2 şi a zis slujitorilor săi: "Acesta este Ioan Botezătorul! A înviat din morţi, şi de aceea se fac minuni prin el." 2 Si a zis slujitorilor sai: Acesta este Ioan Botezatorul; el s-a sculat din morti si de aceea se fac minuni prin el.
3 Căci Irod prinsese pe Ioan, îl legase şi-l pusese în temniţă, din pricina Irodiadei, nevasta fratelui său Filip; 3 Caci Irod, prinzand pe Ioan, l-a legat si l-a pus in temnita, pentru Irodiada, femeia lui Filip, fratele sau.
4 pentru că Ioan îi zicea: "Nu-ţi este îngăduit s-o ai de nevastă." 4 Caci Ioan ii zicea lui: Nu ti se cuvine s-o ai de sotie.
5 Irod ar fi vrut să-l omoare, dar se temea de norod, pentru că norodul privea pe Ioan ca pe un proroc. 5 Si voind sa-l ucida, s-a temut de multime, ca-l socotea pe el ca prooroc.
6 Dar, când se prăznuia ziua naşterii lui Irod, fata Irodiadei a jucat înaintea oaspeţilor şi a plăcut lui Irod. 6 Iar praznuind Irod ziua lui de nastere, fiica Irodiadei a jucat in mijloc si i-a placut lui Irod.
7 De aceea i-a făgăduit cu jurământ că îi va da orice va cere. 7 De aceea, cu juramant i-a fagaduit sa-i dea orice va cere.
8 Îndemnată de mama sa, ea a zis: "Dă-mi aici, într-o farfurie, capul lui Ioan Botezătorul!" 8 Iar ea, indemnata fiind de mama sa, a zis: Da-mi, aici pe tipsie, capul lui Ioan Botezatorul.
9 Împăratul s-a întristat; dar din pricina jurămintelor sale şi de ochii celor ce şedeau la masă împreună cu el, a poruncit să i-l dea. 9 Si regele s-a intristat, dar, pentru juramant si pentru cei care sedeau cu el la masa, a poruncit sa i se dea.
10 Şi a trimis să taie capul lui Ioan în temniţă. 10 Si a trimis si a taiat capul lui Ioan, in temnita.
11 Capul a fost adus într-o farfurie şi dat fetei, care l-a dus la mama sa. 11 Si capul lui a fost adus pe tipsie si a fost dat fetei, iar ea l-a dus mamei sale.
12 Ucenicii lui Ioan au venit de i-au luat trupul, l-au îngropat şi s-au dus de au dat de ştire lui Isus. 12 Si, venind ucenicii lui, au luat trupul lui si l-au inmormantat si s-au dus sa dea de stire lui Iisus.
13 Isus, când a auzit vestea aceasta, a plecat de acolo într-o corabie, ca să Se ducă singur la o parte, într-un loc pustiu. Noroadele, când au auzit lucrul acesta, au ieşit din cetăţi şi s-au luat după El pe jos. 13 Iar Iisus, auzind, S-a dus de acolo singur, cu corabia, in loc pustiu dar, afland, multimile au venit dupa El, pe jos, din cetati.
14 Când a ieşit din corabie, Isus a văzut o gloată mare, I s-a făcut milă de ea, şi a vindecat pe cei bolnavi. 14 Si iesind, a vazut multime mare si I S-a facut mila de ei si a vindecat pe bolnavii lor.
15 Când s-a înserat, ucenicii s-au apropiat de El şi I-au zis: "Locul acesta este pustiu, şi vremea iată că a trecut; dă drumul noroadelor să se ducă prin sate să-şi cumpere de mâncare." 15 Iar cand s-a facut seara, ucenicii au venit la El si I-au zis: locul este pustiu si vremea iata a trecut; deci, da drumul multimilor ca sa se duca in sate, sa-si cumpere mancare.
16 "N-au nevoie să plece", le-a răspuns Isus, "daţi-le voi să mănânce." 16 Iisus insa le-a raspuns: N-au trebuinta sa se duca; dati-le voi sa manance.
17 Dar ei I-au zis: "N-avem aici decât cinci pâini şi doi peşti." 17 Iar ei I-au zis: Nu avem aici decat cinci paini si doi pesti.
18 Şi El le-a zis: "Aduceţi-i aici la Mine." 18 Si El a zis: Aduceti-Mi-le aici.
19 Apoi a poruncit noroadelor să şadă pe iarbă, a luat cele cinci pâini şi cei doi peşti, Şi-a ridicat ochii spre cer, a binecuvântat, a frânt pâinile şi le-a dat ucenicilor, iar ei le-au împărţit noroadelor. 19 Si poruncind sa se aseze multimile pe iarba si luand cele cinci paini si cei doi pesti si privind la cer, a binecuvantat si, frangand, a dat ucenicilor painile, iar ucenicii multimilor.
20 Toţi au mâncat şi s-au săturat; şi s-au ridicat douăsprezece coşuri pline cu rămăşiţele de firimituri. 20 Si au mancat toti si s-au saturat si au strans ramasitele de faramituri, douasprezece cosuri pline.
21 Cei ce mâncaseră erau cam la cinci mii de bărbaţi, afară de femei şi de copii. 21 Iar cei ce mancasera erau ca la cinci mii de barbati, afara de femei si de copii.
22 Îndată după aceea, Isus a silit pe ucenicii Săi să intre în corabie şi să treacă înaintea Lui de partea cealaltă, până va da drumul noroadelor. 22 Si indata Iisus a silit pe ucenici sa intre in corabie si sa treaca inaintea Lui, pe tarmul celalalt, pana ce El va da drumul multimilor.
23 După ce a dat drumul noroadelor, S-a suit pe munte să Se roage, singur la o parte. Se înnoptase, şi El era singur acolo. 23 Iar dand drumul multimilor, S-a suit in munte, ca sa Se roage singur. Si, facandu-se seara, era singur acolo.
24 În timpul acesta, corabia era învăluită de valuri în mijlocul mării; căci vântul era împotrivă. 24 Iar corabia era acum la multe stadii departe de pamant, fiind invaluita de valuri, caci vantul era impotriva.
25 Când se îngâna ziua cu noaptea, Isus a venit la ei, umblând pe mare. 25 Iar la a patra straja din noapte, a venit la ei Iisus, umbland pe mare.
26 Când L-au văzut ucenicii umblând pe mare, s-au înspăimântat şi au zis: "Este o nălucă!" Şi, de frică, au ţipat. 26 Vazandu-L umbland pe mare, ucenicii s-au inspaimantat, zicand ca e naluca si de frica au strigat.
27 Isus le-a zis îndată: "Îndrăzniţi, Eu sunt; nu vă temeţi!" 27 Dar El le-a vorbit indata, zicandu-le: Indrazniti, Eu sunt; nu va temeti!
28 "Doamne", I-a răspuns Petru, "dacă eşti Tu, porunceşte-mi să vin la Tine pe ape." 28 Iar Petru, raspunzand, a zis: Doamne, daca esti Tu, porunceste sa vin la Tine pe apa.
29 "Vino!", i-a zis Isus. Petru s-a coborât din corabie şi a început să umble pe ape ca să meargă la Isus. 29 El i-a zis: Vino. Iar Petru, coborandu-se din corabie, a mers pe apa si a venit catre Iisus.
30 Dar, când a văzut că vântul era tare, s-a temut; şi, fiindcă începea să se afunde, a strigat: "Doamne, scapă-mă!" 30 Dar vazand vantul, s-a temut si, incepand sa se scufunde, a strigat, zicand: Doamne, scapa-ma!
31 Îndată, Isus a întins mâna, l-a apucat şi i-a zis: "Puţin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit?" 31 Iar Iisus, intinzand indata mana, l-a apucat si a zis: Putin credinciosule, pentru ce te-ai indoit?
32 Şi după ce au intrat în corabie, a stat vântul. 32 Si suindu-se ei in corabie, s-a potolit vantul.
33 Cei ce erau în corabie au venit de s-au închinat înaintea lui Isus şi I-au zis: "Cu adevărat, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu!" 33 Iar cei din corabie I s-au inchinat, zicand: Cu adevarat Tu esti Fiul lui Dumnezeu.
34 După ce au trecut marea, au venit în ţinutul Ghenezaretului. 34 Si, trecand dincolo, au venit in pamantul Ghenizaretului.
35 Oamenii din locul acela, care cunoşteau pe Isus, au trimis să dea de ştire în toate împrejurimile şi au adus la El pe toţi bolnavii. 35 Si, cunoscandu-L, oamenii locului aceluia au trimis in tot acel tinut si au adus la El pe toti bolnavii.
36 Bolnavii Îl rugau să le dea voie numai să se atingă de poala hainei Lui. Şi toţi câţi s-au atins s-au vindecat. 36 Si-L rugau ca numai sa se atinga de poala hainei Lui; si cati se atingeau se vindecau.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***