Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Marcu 7

1 Fariseii şi câţiva cărturari, veniţi din Ierusalim, s-au adunat la Isus. 1 Si s-au adunat la El fariseii si unii dintre carturari, care venisera din Ierusalim.
2 Ei au văzut pe unii din ucenicii Lui prânzind cu mâinile necurate, adică nespălate. - 2 Si vazand pe unii din ucenicii Lui ca mananca cu mainile necurate, adica nespalate, carteau;
3 Fariseii însă şi toţi iudeii nu mănâncă fără să-şi spele cu mare băgare de seamă mâinile, după datina bătrânilor. 3 Caci fariseii si toti iudeii, daca nu-si spala mainile pana la cot, nu mananca, tinand datina batranilor.
4 Şi când se întorc din piaţă, nu mănâncă decât după ce s-au scăldat. Sunt multe alte obiceiuri pe care au apucat ei să le ţină, precum: spălarea paharelor, a ulcioarelor, a căldărilor şi a paturilor. - 4 Si cand vin din piata, daca nu se spala, nu mananca; si alte multe sunt pe care au primit sa le tina: spalarea paharelor si a urcioarelor si a vaselor de arama si a paturilor.
5 Şi fariseii şi cărturarii L-au întrebat: "Pentru ce nu se ţin ucenicii Tăi de datina bătrânilor, ci prânzesc cu mâinile nespălate?" 5 Si L-au intrebat pe El fariseii si carturarii: Pentru ce nu umbla ucenicii Tai dupa datina batranilor, ci mananca cu mainile nespalate?
6 Isus le-a răspuns: "Făţarnicilor, bine a prorocit Isaia despre voi, după cum este scris: "Norodul acesta Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine. 6 Iar El le-a zis: Bine a proorocit Isaia despre voi, fatarnicilor, precum este scris: "Acest popor Ma cinsteste cu buzele, dar inima lui este departe de Mine".
7 Degeaba Mă cinstesc ei, dând învăţături care nu sunt decât nişte porunci omeneşti." 7 Dar in zadar Ma cinstesc, invatand invataturi care sunt porunci omenesti.
8 Voi lăsaţi porunca lui Dumnezeu şi ţineţi datina aşezată de oameni, precum: spălarea ulcioarelor şi a paharelor, şi faceţi multe alte lucruri de acestea." 8 Caci lasand porunca lui Dumnezeu, tineti datina oamenilor: spalarea urcioarelor si a paharelor si altele ca acestea multe, pe care le faceti.
9 El le-a mai zis: "Aţi desfiinţat frumos porunca lui Dumnezeu, ca să ţineţi datina voastră. 9 Si le zicea lor: Bine, ati lepadat porunca lui Dumnezeu, ca sa tineti datina voastra!
10 Căci Moise a zis: "Să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta"; şi: "Cine va grăi de rău pe tatăl său sau pe mama sa să fie pedepsit cu moartea." 10 Caci Moise a zis: "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta", si "cel ce va grai de rau pe tatal sau, sau pe mama sa, cu moarte sa se sfarseasca".
11 Voi, dimpotrivă, ziceţi: "Dacă un om va spune tatălui său sau mamei sale: "Ori cu ce te-aş putea ajuta este "Corban", adică dat lui Dumnezeu, face bine"; 11 Voi insa ziceti: Daca un om va spune tatalui sau mamei: Corban! adica: Cu ce te-as fi putut ajuta este daruit lui Dumnezeu,
12 şi nu-l mai lăsaţi să facă nimic pentru tatăl sau pentru mama sa. 12 Nu-l mai lasati sa faca nimic pentru tatal sau sau pentru mama sa.
13 Şi aşa, aţi desfiinţat Cuvântul lui Dumnezeu, prin datina voastră. Şi faceţi multe alte lucruri de felul acesta!" 13 Si astfel desfiintati cuvantul lui Dumnezeu cu datina voastra pe care singuri ati dat-o. Si faceti multe asemanatoare cu acestea.
14 În urmă, a chemat din nou noroadele la Sine şi le-a zis: "Ascultaţi-Mă toţi şi înţelegeţi. 14 Si chemand iarasi multimea la El, le zicea: Ascultati-Ma toti si intelegeti:
15 Afară din om nu este nimic care, intrând în el, să-l poată spurca; dar ce iese din om aceea-l spurcă. 15 Nu este nimic din afara de om care, intrand in el, sa poata sa-l spurce. Dar cele ce ies din om, acelea sunt care il spurca.
16 Dacă are cineva urechi de auzit, să audă." 16 De are cineva urechi de auzit sa auda.
17 După ce a intrat în casă, pe când era departe de norod, ucenicii Lui L-au întrebat despre pilda aceasta. 17 Si cand a intrat in casa de la multime, L-au intrebat ucenicii despre aceasta pilda.
18 El le-a zis: "Şi voi sunteţi aşa de nepricepuţi? Nu înţelegeţi că nimic din ce intră în om de afară nu-l poate spurca? 18 Si El le-a zis: Asadar si voi sunteti nepriceputi? Nu intelegeti, oare, ca tot ce intra in om, din afara, nu poate sa-l spurce?
19 Fiindcă nu intră în inima lui, ci în pântece, şi apoi este dat afară în hazna." A zis astfel, făcând toate bucatele curate. 19 Ca nu intra in inima lui, ci in pantece, si iese afara, pe calea sa, bucatele fiind toate curate.
20 El le-a mai zis: "Ce iese din om aceea spurcă pe om. 20 Dar zicea ca ceea ce iese din om, aceea spurca pe om.
21 Căci dinăuntru, din inima oamenilor, ies gândurile rele, preacurviile, curviile, uciderile, 21 Caci dinauntru, din inima omului, ies cugetele cele rele, desfranarile, hotiile, uciderile,
22 furtişagurile, lăcomiile, vicleşugurile, înşelăciunile, faptele de ruşine, ochiul rău, hula, trufia, nebunia. 22 Adulterul, lacomiile, vicleniile, inselaciunea, nerusinarea, ochiul pizmas, hula, trufia, usuratatea.
23 Toate aceste lucruri rele ies dinăuntru şi spurcă pe om." 23 Toate aceste rele ies dinauntru si spurca pe om.
24 Isus a plecat de acolo şi S-a dus în ţinutul Tirului şi al Sidonului. A intrat într-o casă, dorind să nu ştie nimeni că este acolo; dar n-a putut să rămână ascuns. 24 Si ridicandu-Se de acolo, S-a dus in hotarele Tirului si ale Sidonului si, intrand intr-o casa, voia ca nimeni sa nu stie, dar n-a putut sa ramana tainuit.
25 Căci îndată, o femeie, a cărei fetiţă era stăpânită de un duh necurat, a auzit vorbindu-se despre El şi a venit de s-a aruncat la picioarele Lui. 25 Caci indata auzind despre El o femeie, a carei fiica avea duh necurat, a venit si a cazut la picioarele Lui.
26 Femeia aceasta era o grecoaică, de obârşie siro-feniciană. Ea Îl ruga să scoată pe dracul din fiica ei. 26 Si femeia era pagana, de neam din Fenicia Siriei. Si Il ruga sa alunge demonii din fiica ei.
27 Isus i-a zis: "Lasă să se sature mai întâi copiii; căci nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci la căţei." 27 Dar Iisus i-a vorbit: Lasa intai sa se sature copiii. Caci nu este bine sa iei painea copiilor si s-o arunci cainilor.
28 "Da, Doamne", I-a răspuns ea, "dar şi căţeii de sub masă mănâncă din firimiturile copiilor." 28 Ea insa a raspuns si I-a zis: Da, Doamne, dar si cainii, sub masa, mananca din faramiturile copiilor.
29 Atunci Isus i-a zis: "Pentru vorba aceasta, du-te; a ieşit dracul din fiica ta." 29 Si Iisus i-a zis: Pentru acest cuvant, mergi. A iesit demonul din fiica ta.
30 Şi când a intrat femeia în casa ei, a găsit pe copilă culcată în pat; şi ieşise dracul din ea. 30 Iar ea, ducandu-se acasa, a gasit pe copila culcata in pat, iar demonul iesise.
31 Isus a părăsit ţinutul Tirului şi a venit iarăşi prin Sidon la Marea Galileii, trecând prin ţinutul Decapole. 31 Si, iesind din partile Tirului, a venit, prin Sidon, la Marea Galileii, prin mijlocul hotarelor Decapolei.
32 I-au adus un surd care vorbea cu anevoie şi L-au rugat să-Şi pună mâinile peste el. 32 Si I-au adus un surd, care era si gangav, si L-au rugat ca sa-Si puna mana peste el.
33 El l-a luat la o parte din norod, i-a pus degetele în urechi şi i-a atins limba cu scuipatul Lui. 33 Si luandu-l din multime, la o parte, Si-a pus degetele in urechile lui, si scuipand, S-a atins de limba lui.
34 Apoi, Şi-a ridicat ochii spre cer, a suspinat şi a zis: "Efata", adică: "Deschide-te!" 34 Si privind la cer, a suspinat si a zis lui: Effatta! ceea ce inseamna: Deschide-te!
35 Îndată i s-au deschis urechile, i s-a dezlegat limba şi a vorbit foarte desluşit. 35 Si urechile lui s-au deschis, iar legatura limbii lui indata s-a dezlegat, si vorbea bine.
36 Isus le-a poruncit să nu spună nimănui; dar cu cât le poruncea mai mult, cu atât Îl vesteau mai mult. 36 Si le poruncea sa nu spuna nimanui. Dar, cu cat le poruncea, cu atat mai mult ei Il vesteau.
37 Ei erau uimiţi peste măsură de mult şi ziceau: "Toate le face de minune; chiar şi pe surzi îi face să audă, şi pe muţi să vorbească." 37 Si erau uimiti peste masura, zicand: Toate le-a facut bine: pe surzi ii face sa auda si pe muti sa vorbeasca.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***