Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Marcu 15

1 Dimineaţa, preoţii cei mai de seamă au făcut îndată sfat cu bătrânii, cărturarii şi tot soborul. După ce au legat pe Isus, L-au dus şi L-au dat în mâinile lui Pilat. 1 Si indata dimineata, arhiereii, tinand sfat cu batranii, cu carturarii si cu tot sinedriul si legand pe Iisus, L-au dus si L-au predat lui Pilat.
2 Pilat L-a întrebat: "Eşti Tu Împăratul iudeilor?" "Da, sunt", i-a răspuns Isus. 2 Si L-a intrebat Pilat: Tu esti regele iudeilor? Iar El, raspunzand, i-a zis: Tu zici.
3 Preoţii cei mai de seamă Îl învinuiau de multe lucruri. 3 Iar arhiereii Il invinuiau de multe.
4 Pilat L-a întrebat din nou: "Nu răspunzi nimic? Uite de câte lucruri Te învinuiesc ei!" 4 Iar Pilat L-a intrebat: Nu raspunzi nimic? Iata cate spun impotriva Ta.
5 Isus n-a mai dat niciun răspuns, lucru care a mirat pe Pilat. 5 Dar Iisus nimic n-a mai raspuns, incat Pilat se mira.
6 La fiecare praznic al Paştilui, Pilat le slobozea un întemniţat pe care-l cereau ei. 6 Iar la sarbatoarea Pastilor, le elibera un intemnitat pe care-l cereau ei.
7 În temniţă era unul numit Baraba, închis împreună cu tovarăşii lui din pricina unui omor pe care-l săvârşiseră într-o răscoală. 7 Si era unul cu numele Baraba inchis impreuna cu niste razvratiti, care in rascoala savarsisera ucidere.
8 Norodul s-a suit şi a început să ceară lui Pilat să le dea ce avea obicei să le dea întotdeauna. 8 Si multimea, venind sus, a inceput sa ceara lui Pilat sa le faca precum obisnuia pentru ei.
9 Pilat le-a răspuns: "Voiţi să vă slobod pe Împăratul iudeilor?" 9 Iar Pilat le-a raspuns, zicand: Voiti sa va eliberez pe regele iudeilor?
10 Căci pricepuse că preoţii cei mai de seamă din pizmă Îl dăduseră în mâna lui. 10 Fiindca stia ca arhiereii Il dadusera in mana lui din invidie.
11 Dar preoţii cei mai de seamă au aţâţat norodul să ceară lui Pilat să le sloboadă mai bine pe Baraba. 11 Dar arhiereii au atatat multimea ca sa le elibereze mai degraba pe Baraba.
12 Pilat a luat din nou cuvântul şi le-a zis: "Dar ce voiţi să fac cu Acela pe care-L numiţi Împăratul iudeilor?" 12 Iar Pilat, raspunzand iarasi, le-a zis: Ce voi face deci cu cel despre care ziceti ca este regele iudeilor?
13 Ei au strigat din nou: "Răstigneşte-L!" 13 Ei iarasi au strigat: Rastigneste-L!
14 "Dar ce rău a făcut?", le-a zis Pilat. Însă ei au început să strige şi mai tare: "Răstigneşte-L!" 14 Iar Pilat le-a zis: Dar ce rau a facut? Iar ei mai mult strigau: Rastigneste-L!
15 Pilat a vrut să facă pe placul norodului, şi le-a slobozit pe Baraba; iar pe Isus, după ce a pus să-L bată cu nuiele, L-a dat să fie răstignit. 15 Si Pilat, vrand sa faca pe voia multimii, le-a eliberat pe Baraba, iar pe Iisus, biciuindu-L, L-a dat ca sa fie rastignit.
16 Ostaşii au adus pe Isus în curte, adică în palat, şi au adunat toată ceata ostaşilor. 16 Iar ostasii L-au dus inauntrul curtii, adica in pretoriu, si au adunat toata cohorta.
17 L-au îmbrăcat într-o haină de purpură, au împletit o cunună de spini şi I-au pus-o pe cap. 17 Si L-au imbracat in purpura si, impletindu-I o cununa de spini, I-au pus-o pe cap.
18 Apoi au început să-I ureze şi să zică: "Plecăciune, Împăratul iudeilor!" 18 Si au inceput sa se plece in fata Lui, zicand: Bucura-Te regele iudeilor!
19 Şi-L loveau în cap cu o trestie, Îl scuipau, îngenuncheau şi I se închinau. 19 Si-L bateau peste cap cu o trestie si-L scuipau si, cazand in genunchi, I se inchinau.
20 După ce şi-au bătut astfel joc de El, L-au dezbrăcat de haina de purpură, L-au îmbrăcat în hainele Lui şi L-au dus să-L răstignească. 20 Si dupa ce L-au batjocorit, L-au dezbracat de purpura si L-au imbracat cu hainele Lui. Si L-au dus afara ca sa-L rastigneasca.
21 Au silit să ducă crucea lui Isus pe un trecător care se întorcea de la câmp, numit Simon din Cirena, tatăl lui Alexandru şi al lui Ruf. 21 Si au silit pe un trecator, care venea din tarina, pe Simon Cirineul, tatal lui Alexandru si al lui Ruf, ca sa duca crucea Lui.
22 Şi au adus pe Isus la locul numit Golgota, care tălmăcit înseamnă: "Locul căpăţânii". 22 Si L-au dus la locul zis Golgota, care se talmaceste "locul Capatanii".
23 I-au dat să bea vin amestecat cu smirnă, dar El nu l-a luat. 23 Si I-au dat sa bea vin amestecat cu smirna, dar El n-a luat.
24 După ce L-au răstignit, I-au împărţit hainele între ei trăgând la sorţi, ca să ştie ce să ia fiecare. 24 Si L-au rastignit si au impartit intre ei hainele Lui, aruncand sorti pentru ele, care ce sa ia.
25 Când L-au răstignit, era ceasul al treilea. 25 Iar cand L-au rastignit, era ceasul al treilea.
26 Deasupra Lui era scrisă vina Lui: "Împăratul iudeilor." 26 Si vina Lui era scrisa deasupra: Regele iudeilor.
27 Împreună cu El au răstignit doi tâlhari, unul la dreapta, şi altul la stânga Lui. 27 Si impreuna cu El au rastignit doi talhari: unul de-a dreapta si altul de-a stanga Lui.
28 Astfel s-a împlinit Scriptura care zice: "A fost pus în numărul celor fărădelege." 28 Si s-a implinit Scriptura care zice: Cu cei fara de lege a fost socotit.
29 Trecătorii îşi băteau joc de El, dădeau din cap şi ziceau: "Uă! Tu, care strici Templul şi-l zideşti la loc în trei zile, 29 Iar cei ce treceau pe acolo Il huleau, clatinandu-si capetele si zicand: Huu! Cel care darami templul si in trei zile il zidesti.
30 mântuieşte-Te pe Tine însuţi şi coboară-Te de pe cruce!" 30 Mantuieste-Te pe Tine Insuti, coborandu-Te de pe cruce!
31 Tot astfel şi preoţii cei mai de seamă, împreună cu cărturarii, îşi băteau joc de El între ei şi ziceau: "Pe alţii i-a mântuit, şi pe Sine însuşi nu Se poate mântui! 31 De asemenea si arhiereii, batjocorindu-L intre ei, impreuna cu carturarii, ziceau: Pe altii a mantuit, dar pe Sine nu poate sa Se mantuiasca!
32 Hristosul, Împăratul lui Israel, să Se coboare acum de pe cruce, ca să vedem şi să credem!" Cei răstigniţi împreună cu El, de asemenea, îşi băteau joc de El. 32 Hristos, regele lui Israel, sa Se coboare de pe cruce, ca sa vedem si sa credem. Si cei impreuna rastigniti cu El Il ocarau.
33 La ceasul al şaselea, s-a făcut întuneric peste toată ţara, până la ceasul al nouălea. 33 Iar cand a fost ceasul al saselea, intuneric s-a facut peste tot pamantul pana la ceasul al noualea.
34 Şi, în ceasul al nouălea, Isus a strigat cu glas tare: "Eloi, Eloi, lama sabactani", care tălmăcit înseamnă: "Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?" 34 Si la al noualea ceas, a strigat Iisus cu glas mare: Eloi, Eloi, lama sabahtani?, care se talmaceste: Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce M-ai parasit?
35 Unii din cei ce stăteau acolo, când L-au auzit, ziceau: "Iată, cheamă pe Ilie!" 35 Iar unii din cei ce stateau acolo, auzind, ziceau: Iata, il striga pe Ilie.
36 Şi unul din ei a alergat de a umplut un burete cu oţet, l-a pus într-o trestie şi I-a dat să bea, zicând: "Lăsaţi să vedem dacă va veni Ilie să-L coboare de pe cruce!" 36 Si, alergand, unul a inmuiat un burete in otet, l-a pus intr-o trestie si I-a dat sa bea, zicand: Lasati sa vedem daca vine Ilie ca sa-L coboare.
37 Dar Isus a scos un strigăt tare şi Şi-a dat duhul. 37 Iar Iisus, scotand un strigat mare, Si-a dat duhul.
38 Perdeaua dinăuntrul Templului s-a rupt în două, de sus până jos. 38 Si catapeteasma templului s-a rupt in doua, de sus pana jos.
39 Sutaşul care stătea în faţa lui Isus, când a văzut că Şi-a dat astfel duhul, a zis: "Cu adevărat, Omul acesta era Fiul lui Dumnezeu!" 39 Iar sutasul care statea in fata Lui, vazand ca astfel Si-a dat duhul, a zis: Cu adevarat omul acesta era Fiul lui Dumnezeu!
40 Acolo erau şi nişte femei care priveau de departe. Printre ele erau Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov cel mic şi a lui Iose, şi Salome, 40 Si erau si femei care priveau de departe; intre ele: Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov cel Mic si a lui Iosi, si Salomeea,
41 care, pe când era El în Galileea, mergeau după El şi-I slujeau; şi multe alte femei care se suiseră împreună cu El în Ierusalim. 41 Care, pe cand era El in Galileea, mergeau dupa El si Ii slujeau, si multe altele care se suisera cu El la Ierusalim.
42 Când s-a înserat - fiindcă era ziua Pregătirii, adică ziua dinaintea Sabatului - 42 Si facandu-se seara, fiindca era vineri, care este inaintea sambetei,
43 a venit Iosif din Arimateea, un sfetnic cu vază al soborului, care şi el aştepta Împărăţia lui Dumnezeu. El a îndrăznit să se ducă la Pilat ca să ceară trupul lui Isus. 43 Si venind Iosif cel din Arimateea, sfetnic ales, care astepta si el imparatia lui Dumnezeu, si, indraznind, a intrat la Pilat si a cerut trupul lui Iisus.
44 Pilat s-a mirat că murise aşa de curând; a chemat pe sutaş şi l-a întrebat dacă a murit de mult. 44 Iar Pilat s-a mirat ca a si murit si, chemand pe sutas, l-a intrebat daca a murit de mult.
45 După ce s-a încredinţat de la sutaş că a murit, a dăruit lui Iosif trupul. 45 Si afland de la sutas, a daruit lui Iosif trupul.
46 Şi Iosif a cumpărat o pânză subţire de in, a dat jos pe Isus de pe cruce, L-a înfăşurat în pânza de in şi L-a pus într-un mormânt săpat în stâncă. Apoi a prăvălit o piatră la uşa mormântului. 46 Si Iosif, cumparand giulgiu si coborandu-L de pe cruce, L-a infasurat in giulgiu si L-a pus intr-un mormant care era sapat in stanca, si a pravalit o piatra la usa mormantului.
47 Maria Magdalena şi Maria, mama lui Iose, se uitau unde-L puneau. 47 Iar Maria Magdalena si Maria, mama lui Iosi, priveau unde L-au pus.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***