Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator

Marcu 1

1 Începutul Evangheliei lui Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. 1 Inceputul Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,
2 După cum este scris în prorocul Isaia: "Iată, trimit înaintea Ta pe solul Meu, care Îţi va pregăti calea… 2 Precum este scris in proorocie (la Maleahi) si Isaia: "Iata Eu trimit ingerul Meu inaintea fetei Tale, care va pregati calea Ta.
3 glasul celui ce strigă în pustiu: "Pregătiţi calea Domnului, neteziţi-I cărările", 3 Glasul celui ce striga in pustie: Gatiti calea Domnului, drepte faceti cararile Lui".
4 a venit Ioan care boteza în pustiu, propovăduind botezul pocăinţei spre iertarea păcatelor. 4 Ioan boteza in pustie, propovaduind botezul pocaintei intru iertarea pacatelor.
5 Tot ţinutul Iudeii şi toţi locuitorii Ierusalimului au început să iasă la el; şi, mărturisindu-şi păcatele, erau botezaţi de el în râul Iordan. 5 Si ieseau la el tot tinutul Iudeii si toti cei din Ierusalim si se botezau de catre el, in raul Iordan, marturisindu-si pacatele.
6 Ioan era îmbrăcat cu o haină de păr de cămilă, şi împrejurul mijlocului era încins cu un brâu de curea. El se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică. 6 Si Ioan era imbracat in haina de par de camila, avea cingatoare de piele imprejurul mijlocului si manca lacuste si miere salbatica.
7 Ioan propovăduia şi zicea: "După mine vine Cel ce este mai puternic decât mine, căruia eu nu sunt vrednic să mă plec să-I dezleg curelele încălţămintei. 7 Si propovaduia, zicand: Vine in urma mea Cel ce este mai tare decat mine, Caruia nu sunt vrednic, plecandu-ma, sa-I dezleg cureaua incaltamintelor.
8 Eu, da, v-am botezat cu apă; dar El vă va boteza cu Duhul Sfânt." 8 Eu v-am botezat pe voi cu apa, El insa va va boteza cu Duh Sfant.
9 În vremea aceea, a venit Isus din Nazaretul Galileii şi a fost botezat de Ioan în Iordan. 9 Si in zilele acelea, Iisus a venit din Nazaretul Galileii si s-a botezat in Iordan, de catre Ioan.
10 Şi îndată, când ieşea Isus din apă, el a văzut cerurile deschise şi Duhul coborându-Se peste El ca un porumbel. 10 Si indata, iesind din apa, a vazut cerurile deschise si Duhul ca un porumbel coborandu-Se peste El.
11 Şi din ceruri s-a auzit un glas care zicea: "Tu eşti Fiul Meu preaiubit, în Tine Îmi găsesc toată plăcerea Mea." 11 Si glas s-a facut din ceruri: Tu esti Fiul Meu cel iubit, intru Tine am binevoit.
12 Îndată Duhul a mânat pe Isus în pustiu, 12 Si indata Duhul L-a manat in pustie.
13 unde a stat patruzeci de zile, fiind ispitit de Satana. Acolo stătea împreună cu fiarele sălbatice, şi-I slujeau îngerii. 13 Si a fost in pustie patruzeci de zile, fiind ispitit de satana. Si era impreuna cu fiarele si ingerii Ii slujeau.
14 După ce a fost închis Ioan, Isus a venit în Galileea şi propovăduia Evanghelia lui Dumnezeu. 14 Dupa ce Ioan a fost prins, Iisus a venit in Galileea, propovaduind Evanghelia imparatiei lui Dumnezeu.
15 El zicea: "S-a împlinit vremea, şi Împărăţia lui Dumnezeu este aproape. Pocăiţi-vă şi credeţi în Evanghelie." 15 Si zicand: S-a implinit vremea si s-a apropiat imparatia lui Dumnezeu. Pocaiti-va si credeti in Evanghelie.
16 Pe când trecea Isus pe lângă Marea Galileii, a văzut pe Simon şi pe Andrei, fratele lui Simon, aruncând o mreajă în mare, căci erau pescari. 16 Si umbland pe langa Marea Galileii, a vazut pe Simon si pe Andrei, fratele lui Simon, aruncand mrejele in mare, caci ei erau pescari.
17 Isus le-a zis: "Veniţi după Mine, şi vă voi face pescari de oameni." 17 Si le-a zis Iisus: Veniti dupa Mine si va voi face sa fiti pescari de oameni.
18 Îndată, ei şi-au lăsat mrejele şi au mers după El. 18 Si indata, lasand mrejele, au mers dupa El.
19 A mers puţin mai departe şi a văzut pe Iacov, fiul lui Zebedei, şi pe Ioan, fratele lui, care, şi ei, erau într-o corabie şi îşi dregeau mrejele. 19 Si mergand putin mai inainte, a vazut pe Iacov al lui Zevedeu si pe Ioan, fratele lui. Si ei erau in corabie, dregandu-si mrejele.
20 Îndată i-a chemat; şi ei au lăsat pe tatăl lor, Zebedei, în corabie cu cei ce lucrau pe plată şi au mers după El. 20 Si i-a chemat pe ei indata. Iar ei, lasand pe tatal lor Zevedeu in corabie, cu lucratorii, s-au dus dupa El.
21 S-au dus la Capernaum. Şi, în ziua Sabatului, Isus a intrat îndată în sinagogă şi a început să înveţe pe norod. 21 Si venind in Capernaum si indata intrand sambata in sinagoga, ii invata.
22 Oamenii erau uimiţi de învăţătura Lui; căci îi învăţa ca unul care are putere, nu cum îi învăţau cărturarii. 22 Si erau uimiti de invatatura Lui, caci El ii invata pe ei ca Cel ce are putere, iar nu in felul carturarilor.
23 În sinagoga lor era un om care avea un duh necurat. El a început să strige: 23 Si era in sinagoga lor un om cu duh necurat, care striga tare,
24 "Ce avem noi a face cu Tine, Isuse din Nazaret? Ai venit să ne pierzi? Te ştiu cine eşti: eşti Sfântul lui Dumnezeu!" 24 Zicand: Ce ai cu noi, Iisuse Nazarinene? Ai venit ca sa ne pierzi? Te stim cine esti: Sfantul lui Dumnezeu.
25 Isus l-a certat şi i-a zis: "Taci şi ieşi afară din omul acesta!" 25 Si Iisus l-a certat, zicand: Taci si iesi din el.
26 Şi duhul necurat a ieşit din el, scuturându-l cu putere şi scoţând un strigăt mare. 26 Si scuturandu-l duhul cel necurat si strigand cu glas mare, a iesit din el.
27 Toţi au rămas înmărmuriţi, aşa că se întrebau unii pe alţii: "Ce este aceasta? O învăţătură nouă! El porunceşte ca un stăpân chiar şi duhurilor necurate, şi ele Îl ascultă!" 27 Si s-au spaimantat toti, incat se intrebau intre ei, zicand: Ce este aceasta? O invatatura noua si cu putere; ca si duhurilor necurate le porunceste, si I se supun.
28 Şi îndată I s-a dus vestea în toate împrejurimile Galileii. 28 Si a iesit vestea despre El indata pretutindeni in toata imprejurimea Galileii.
29 După ce a ieşit din sinagogă, a intrat împreună cu Iacov şi Ioan în casa lui Simon şi a lui Andrei. 29 Si indata iesind ei din sinagoga, au venit in casa lui Simon si a lui Andrei, cu Iacov si cu Ioan.
30 Soacra lui Simon zăcea în pat prinsă de friguri; şi îndată au vorbit lui Isus despre ea. 30 Iar soacra lui Simon zacea, prinsa de friguri, si indata I-au vorbit despre ea.
31 El a venit, a apucat-o de mână, a ridicat-o în sus, şi au lăsat-o frigurile. Apoi ea a început să le slujească. 31 Si apropiindu-Se a ridicat-o, apucand-o de mana. Si au lasat-o frigurile si ea le slujea.
32 Seara, după asfinţitul soarelui, au adus la El pe toţi bolnavii şi îndrăciţii. 32 Iar cand s-a facut seara si soarele apusese, au adus la El pe toti bolnavii si demonizatii.
33 Şi toată cetatea era adunată la uşă. 33 Si toata cetatea era adunata la usa.
34 El a vindecat pe mulţi care pătimeau de felurite boli; de asemenea, a scos mulţi draci şi nu lăsa pe draci să vorbească, pentru că-L cunoşteau. 34 Si a tamaduit pe multi care patimeau de felurite boli si demoni multi a alungat. Iar pe demoni nu-i lasa sa vorbeasca, pentru ca-L stiau ca El e Hristos.
35 A doua zi dimineaţa, pe când era încă întuneric de tot, Isus S-a sculat, a ieşit şi S-a dus într-un loc pustiu. Şi Se ruga acolo. 35 Si a doua zi, foarte de dimineata, sculandu-Se, a iesit si S-a dus intr-un loc pustiu si Se ruga acolo.
36 Simon şi ceilalţi care erau cu El s-au dus să-L caute; 36 Si a mers dupa El Simon si cei ce erau cu el.
37 şi, când L-au găsit, I-au zis: "Toţi Te caută." 37 Si aflandu-L, I-au zis: Toti Te cauta pe Tine.
38 El le-a răspuns: "Haidem să mergem în altă parte, prin târgurile şi satele vecine, ca să propovăduiesc şi acolo; căci pentru aceasta am ieşit." 38 Si El a zis lor: Sa mergem in alta parte, prin cetatile si satele invecinate, ca sa propovaduiesc si acolo, caci pentru aceasta am venit.
39 Şi S-a dus să propovăduiască în sinagogi, prin toată Galileea; şi scotea dracii. 39 Si venind propovaduia in sinagogile lor, in toata Galileea, alungand pe demoni.
40 A venit la El un lepros, care s-a aruncat în genunchi înaintea Lui, Îl ruga şi-I zicea: "Dacă vrei, poţi să mă cureţi." 40 Si un lepros a venit la El, rugandu-L si ingenunchind si zicand: De voiesti, poti sa ma curatesti.
41 Lui Isus I s-a făcut milă de el, a întins mâna, S-a atins de el şi i-a zis: "Da, voiesc, fii curăţat!" 41 Si facandu-I-se mila, a intins mana si S-a atins de el si i-a zis: Voiesc, curateste-te.
42 Îndată l-a lăsat lepra, şi s-a curăţat. 42 Si indata s-a indepartat lepra de la el si s-a curatit.
43 Isus i-a poruncit cu tot dinadinsul, i-a spus să plece numaidecât 43 Si poruncindu-i cu asprime, indata l-a alungat,
44 şi i-a zis: "Vezi să nu spui nimănui nimic; ci du-te de te arată preotului şi adu pentru curăţarea ta ce a poruncit Moise, ca mărturie pentru ei." 44 Si i-a zis: Vezi, nimanui sa nu spui nimic, ci mergi de te arata preotului si adu, pentru curatirea ta, cele ce a randuit Moise, spre marturie lor.
45 Dar omul acela, după ce a plecat, a început să vestească şi să spună în gura mare lucrul acesta, aşa că Isus nu mai putea să intre pe faţă în nicio cetate; ci stătea afară, în locuri pustii, şi veneau la El din toate părţile. 45 Iar el, iesind, a inceput sa propovaduiasca multe si sa raspandeasca cuvantul, incat Iisus nu mai putea sa intre pe fata in cetate, ci statea afara, in locuri pustii, si veneau la El de pretutindeni.
Capitolul urmator
pixel
***