Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Luca 4

1 Isus, plin de Duhul Sfânt, S-a întors de la Iordan şi a fost dus de Duhul în pustiu, 1 Iar Iisus, plin de Duhul Sfant, S-a intors de la Iordan si a fost dus de Duhul in pustie,
2 unde a fost ispitit de diavolul timp de patruzeci de zile. N-a mâncat nimic în zilele acelea; şi, după ce au trecut acele zile, a flămânzit. 2 Timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de diavolul. Si in aceste zile nu a mancat nimic; si, sfarsindu-se ele, a flamanzit.
3 Diavolul I-a zis: "Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, porunceşte pietrei acesteia să se facă pâine." 3 Si I-a spus diavolul: Daca esti Fiul lui Dumnezeu, zi acestei pietre sa se faca paine.
4 Isus i-a răspuns: "Este scris: "Omul nu va trăi numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu." 4 Si a raspuns Iisus catre el: Scris este ca nu numai cu paine va trai omul, ci cu orice cuvant al lui Dumnezeu.
5 Diavolul L-a suit pe un munte înalt, I-a arătat într-o clipă toate împărăţiile pământului 5 Si suindu-L diavolul pe un munte inalt, I-a aratat intr-o clipa toate imparatiile lumii.
6 şi I-a zis: "Ţie Îţi voi da toată stăpânirea şi slava acestor împărăţii; căci mie îmi este dată şi o dau oricui voiesc. 6 Si I-a zis diavolul: Tie iti voi da toata stapanirea aceasta si stralucirea lor, caci mi-a fost data mie si eu o dau cui voiesc;
7 Dacă, dar, Te vei închina înaintea mea, toată va fi a Ta." 7 Deci daca Tu Te vei inchina inaintea mea, toata va fi a Ta.
8 Drept răspuns, Isus i-a zis: "Înapoia Mea, Satano! Este scris: "Să te închini Domnului Dumnezeului tău şi numai Lui să-I slujeşti." 8 Si raspunzand, Iisus i-a zis: Mergi inapoia Mea, satano, caci scris este: "Domnului Dumnezeului tau sa te inchini si numai Lui Unuia sa-I slujesti".
9 Diavolul L-a dus apoi în Ierusalim, L-a aşezat pe streaşina acoperişului Templului şi I-a zis: "Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos de aici; 9 Si L-a dus in Ierusalim si L-a asezat pe aripa templului si I-a zis: Daca esti Fiul lui Dumnezeu, arunca-Te de aici jos;
10 căci este scris: "El va porunci îngerilor Lui să Te păzească"; 10 Caci scris este: "Ca ingerilor Sai va porunci pentru Tine, ca sa Te pazeasca";
11 şi: "ei Te vor lua pe mâini, ca nu cumva să Te loveşti cu piciorul de vreo piatră." 11 Si te vor ridica pe maini, ca nu cumva sa lovesti de piatra piciorul Tau.
12 Isus i-a răspuns: "S-a spus: "Să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău." 12 Si raspunzand, Iisus i-a zis: S-a spus: "Sa nu ispitesti pe Domnul Dumnezeul tau".
13 După ce L-a ispitit în toate felurile, diavolul a plecat de la El, până la o vreme. 13 Si diavolul, sfarsind toata ispita, s-a indepartat de la El, pana la o vreme.
14 Isus, plin de puterea Duhului, S-a întors în Galileea şi I s-a dus vestea în tot ţinutul dimprejur. 14 Si S-a intors Iisus in puterea Duhului in Galileea si a iesit vestea despre El in toata imprejurimea.
15 El învăţa pe oameni în sinagogile lor şi era slăvit de toţi. 15 Si invata in sinagogile lor, slavit fiind de toti.
16 A venit în Nazaret, unde fusese crescut; şi, după obiceiul Său, în ziua Sabatului a intrat în sinagogă. S-a sculat să citească, 16 Si a venit in Nazaret, unde fusese crescut, si, dupa obiceiul Sau, a intrat in ziua sambetei in sinagoga si S-a sculat sa citeasca.
17 şi I s-a dat cartea prorocului Isaia. Când a deschis-o, a dat peste locul unde era scris: 17 Si I s-a dat cartea proorocului Isaia. Si, deschizand El cartea, a gasit locul unde era scris:
18 "Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns să vestesc săracilor Evanghelia; M-a trimis să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea, şi orbilor căpătarea vederii; să dau drumul celor apăsaţi 18 "Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns sa binevestesc saracilor; M-a trimis sa vindec pe cei zdrobiti cu inima; sa propovaduiesc robilor dezrobirea si celor orbi vederea; sa slobozesc pe cei apasati,
19 şi să vestesc anul de îndurare al Domnului." 19 Si sa vestesc anul placut Domnului".
20 În urmă, a închis cartea, a dat-o înapoi îngrijitorului şi a şezut jos. Toţi cei ce se aflau în sinagogă aveau privirile pironite spre El. 20 Si inchizand cartea si dand-o slujitorului, a sezut, iar ochii tuturor erau atintiti asupra Lui.
21 Atunci a început să le spună: "Astăzi s-au împlinit cuvintele acestea din Scriptură pe care le-aţi auzit." 21 Si El a inceput a zice catre ei: Astazi s-a implinit Scriptura aceasta in urechile voastre.
22 Şi toţi Îl vorbeau de bine, se mirau de cuvintele pline de har care ieşeau din gura Lui şi ziceau: "Oare nu este acesta feciorul lui Iosif?" 22 Si toti Il incuviintau si se mirau de cuvintele harului care ieseau din gura Lui si ziceau: Nu este, oare, Acesta fiul lui Iosif?
23 Isus le-a zis: "Fără îndoială, Îmi veţi spune zicala aceea: "Doctore, vindecă-te pe tine însuţi"; şi Îmi veţi zice: "Fă şi aici, în patria Ta, tot ce am auzit că ai făcut în Capernaum." 23 Si El le-a zis: Cu adevarat Imi veti spune aceasta pilda: Doctore, vindeca-te pe tine insuti! Cate am auzit ca s-au facut in Capernaum, fa si aici in patria Ta.
24 "Dar", a adăugat El, "adevărat vă spun că niciun proroc nu este primit bine în patria lui. 24 Si le-a zis: Adevarat zic voua ca nici un prooroc nu este bine primit in patria sa.
25 Ba încă, adevărat vă spun că, pe vremea lui Ilie, când a fost încuiat cerul să nu dea ploaie trei ani şi şase luni şi când a venit o foamete mare peste toată ţara, erau multe văduve în Israel; 25 Si adevarat va spun ca multe vaduve erau in zilele lui Ilie, in Israel, cand s-a inchis cerul trei ani si sase luni, incat a fost foamete mare peste tot pamantul.
26 şi totuşi Ilie n-a fost trimis la niciuna din ele, afară de o văduvă din Sarepta Sidonului. 26 Si la nici una dintre ele n-a fost trimis Ilie, decat la Sarepta Sidonului, la o femeie vaduva.
27 Şi mulţi leproşi erau în Israel, pe vremea prorocului Elisei; şi totuşi niciunul din ei n-a fost curăţat, afară de Naaman, sirianul." 27 Si multi leprosi erau in Israel in zilele proorocului Elisei, dar nici unul dintre ei nu s-a curatat, decat Neeman Sirianul.
28 Toţi cei din sinagogă, când au auzit aceste lucruri, s-au umplut de mânie. 28 Si toti, in sinagoga, auzind acestea, s-au umplut de manie.
29 Şi s-au sculat, L-au scos afară din cetate şi L-au dus până în sprânceana muntelui pe care era zidită cetatea lor, ca să-L arunce jos în prăpastie. 29 Si sculandu-se, L-au scos afara din cetate si L-au dus pe spranceana muntelui, pe care era zidita cetatea lor, ca sa-L arunce in prapastie;
30 Dar Isus a trecut prin mijlocul lor şi a plecat de acolo. 30 Iar El, trecand prin mijlocul lor, S-a dus.
31 S-a coborât în Capernaum, cetate din Galileea, şi acolo învăţa pe oameni în ziua Sabatului. 31 Si S-a coborat la Capernaum, cetate a Galileii, si ii invata sambata.
32 Ei erau uimiţi de învăţătura Lui, pentru că vorbea cu putere. 32 Si erau uimiti de invatatura Lui, caci cuvantul Lui era cu putere.
33 În sinagogă se afla un om care avea un duh de drac necurat şi care a strigat cu glas tare: 33 Iar in sinagoga era un om, avand duh de demon necurat, si a strigat cu glas tare:
34 "Ah! Ce avem noi a face cu Tine, Isuse din Nazaret? Ai venit să ne prăpădeşti? Te ştiu cine eşti: Sfântul lui Dumnezeu." 34 Lasa! Ce ai cu noi, Iisuse Nazarinene? Ai venit ca sa ne pierzi? Te stim cine esti: Sfantul lui Dumnezeu.
35 Isus l-a certat şi i-a zis: "Taci şi ieşi afară din omul acesta!" Şi dracul, după ce l-a trântit jos, în mijlocul adunării, a ieşit afară din el, fără să-i facă vreun rău. 35 Si l-a certat Iisus, zicand: Taci si iesi din el. Iar demonul, aruncandu-l in mijlocul sinagogii, a iesit din el, cu nimic vatamandu-l.
36 Toţi au fost cuprinşi de spaimă şi ziceau unii către alţii: "Ce înseamnă lucrul acesta? El porunceşte cu stăpânire şi cu putere duhurilor necurate, şi ele ies afară!" 36 Si frica li s-a facut tuturor si spuneau unii catre altii, zicand: Ce este acest cuvant? Ca porunceste duhurilor necurate, cu stapanire si cu putere, si ele ies.
37 Şi I s-a dus vestea în toate împrejurimile. 37 Si a iesit vestea despre El in tot locul din imprejurimi.
38 După ce a ieşit din sinagogă, a intrat în casa lui Simon. Soacra lui Simon era prinsă de friguri mari, şi L-au rugat pentru ea. 38 Si sculandu-Se din sinagoga, a intrat in casa lui Simon. Iar soacra lui Simon era prinsa de friguri rele si L-au rugat pentru ea.
39 El S-a plecat spre ea, a certat frigurile şi au lăsat-o frigurile. Ea s-a sculat îndată şi a început să le slujească. 39 Si El, plecandu-Se asupra ei, a certat frigurile si frigurile au lasat-o. Iar ea, indata sculandu-se, le slujea;
40 La asfinţitul soarelui, toţi cei ce aveau bolnavi atinşi de felurite boli, îi aduceau la El. El Îşi punea mâinile peste fiecare din ei şi-i vindeca. 40 Dar apunand soarele, toti cati aveau bolnavi de felurite boli ii aduceau la El; iar El, punandu-Si mainile pe fiecare dintre ei, ii facea sanatosi.
41 Din mulţi ieşeau şi draci care strigau şi ziceau: "Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu." Dar El îi mustra şi nu-i lăsa să vorbească, pentru că ştiau că El este Hristosul. 41 Din multi ieseau si demoni, care strigau si ziceau: Tu esti Fiul lui Dumnezeu. Dar El, certandu-i, nu-i lasa sa vorbeasca acestea, ca stiau ca El este Hristosul.
42 Când s-a crăpat de ziuă, Isus a ieşit şi S-a dus într-un loc pustiu. Noroadele au început să-L caute în toate părţile şi au ajuns până la El: voiau să-L oprească să nu plece de la ei. 42 Iar facandu-se ziua, a iesit si S-a dus intr-un loc pustiu; si multimile Il cautau si au venit pana la El, si-L tineau ca sa nu plece de la ei.
43 Dar El le-a zis: "Trebuie să vestesc Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu şi în alte cetăţi; fiindcă pentru aceasta am fost trimis." 43 Si El a zis catre ei: Trebuie sa binevestesc imparatia lui Dumnezeu si altor cetati, fiindca pentru aceasta am fost trimis.
44 Şi propovăduia în sinagogile Galileii. 44 Si propovaduia in sinagogile Galileii.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***