Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Luca 23

1 S-au sculat toţi şi au dus pe Isus înaintea lui Pilat. 1 Si sculandu-se toata multimea acestora, L-au dus inaintea lui Pilat.
2 Şi au început să-L pârască şi să zică: "Pe Omul acesta L-am găsit aţâţând neamul nostru la răscoală, oprind a plăti bir cezarului şi zicând că El este Hristosul, Împăratul." 2 Si au inceput sa-L parasca, zicand: Pe Acesta L-am gasit razvratind neamul nostru si impiedicand sa dam dajdie Cezarului si zicand ca El este Hristos rege.
3 Pilat L-a întrebat: "Eşti Tu Împăratul iudeilor?" "Da", i-a răspuns Isus, "sunt." 3 Iar Pilat L-a intrebat, zicand: Tu esti regele iudeilor? Iar El, raspunzand, a zis: Tu zici.
4 Pilat a zis preoţilor celor mai de seamă şi noroadelor: "Eu nu găsesc nicio vină în Omul acesta." 4 Si Pilat a zis catre arhierei si catre multimi: Nu gasesc nici o vina in Omul acesta.
5 Dar ei stăruiau şi mai mult şi ziceau: "Întărâtă norodul şi învaţă pe oameni prin toată Iudeea, din Galileea, unde a început, până aici." 5 Dar ei staruiau, zicand ca intarata poporul, invatand prin toata Iudeea, incepand din Galileea pana aici.
6 Când a auzit Pilat de Galileea, a întrebat dacă Omul acesta este galileean. 6 Si Pilat auzind, a intrebat daca omul este galileian.
7 Şi când a aflat că este de sub stăpânirea lui Irod, L-a trimis la Irod, care se afla şi el în Ierusalim în zilele acelea. 7 Si afland ca este sub stapanirea lui Irod, l-a trimis la Irod, care era si el in Ierusalim in acele zile.
8 Irod, când a văzut pe Isus, s-a bucurat foarte mult; căci de mult dorea să-L vadă, din pricina celor auzite despre El; şi nădăjduia să-L vadă făcând vreo minune. 8 Iar Irod, vazand pe Iisus, s-a bucurat foarte, ca de multa vreme dorea sa-L cunoasca pentru ca auzise despre El, si nadajduia sa vada vreo minune savarsita de El.
9 I-a pus multe întrebări; dar Isus nu i-a răspuns nimic. 9 Si L-a intrebat Irod multe lucruri, dar El nu i-a raspuns nimic.
10 Preoţii cei mai de seamă şi cărturarii stăteau acolo şi-L pârau cu înfierbântare. 10 Si arhiereii si carturarii erau de fata, invinuindu-L foarte tare.
11 Irod, cu ostaşii lui de pază, se purtau cu El cu dispreţ; şi, după ce şi-a bătut joc de El şi L-a îmbrăcat cu o haină strălucitoare, L-a trimis înapoi la Pilat. 11 Iar Irod, impreuna cu ostasii sai, batjocorindu-L si luandu-L in ras, L-a imbracat cu o haina stralucitoare si L-a trimis iarasi la Pilat.
12 În ziua aceea, Irod şi Pilat s-au împrietenit unul cu altul, căci erau învrăjbiţi între ei mai înainte. 12 Si in ziua aceea, Irod si Pilat s-au facut prieteni unul cu altul, caci mai inainte erau in dusmanie intre ei.
13 Pilat a strâns pe preoţii cei mai de seamă, pe fruntaşi şi pe norod 13 Iar Pilat, chemand arhiereii si capeteniile si poporul,
14 şi le-a zis: "Mi-aţi adus înainte pe Omul acesta ca pe unul care aţâţă norodul la răscoală. Şi iată că, după ce L-am cercetat cu de-amănuntul înaintea voastră, nu L-am găsit vinovat de niciunul din lucrurile de care-L pârâţi. 14 A zis catre ei: Ati adus la mine pe Omul acesta, ca pe un razvratitor al poporului; dar iata eu, cercetandu-L in fata voastra, nici o vina n-am gasit in acest Om, din cele ce aduceti impotriva Lui.
15 Nici Irod nu I-a găsit nicio vină, căci ni L-a trimis înapoi; şi iată că Omul acesta n-a făcut nimic vrednic de moarte. 15 Si nici Irod n-a gasit, caci L-a trimis iarasi la noi. Si iata, El n-a savarsit nimic vrednic de moarte.
16 Eu deci, după ce voi pune să-L bată, Îi voi da drumul." 16 Deci, pedepsindu-L, Il voi elibera.
17 La fiecare praznic al Paştilor, Pilat trebuia să le sloboadă un întemniţat. 17 Si trebuia, la praznic, sa le elibereze un vinovat.
18 Ei au strigat cu toţii într-un glas: "La moarte cu Omul acesta şi sloboade-ne pe Baraba!" 18 Dar ei, cu totii, au strigat, zicand: Ia-L pe Acesta si elibereaza-ne pe Baraba,
19 Baraba fusese aruncat în temniţă pentru o răscoală care avusese loc în cetate şi pentru un omor. 19 Care era aruncat in temnita pentru o rascoala facuta in cetate si pentru omor.
20 Pilat le-a vorbit din nou, cu gând să dea drumul lui Isus. 20 Si iarasi le-a vorbit Pilat, voind sa le elibereze pe Iisus.
21 Dar ei au strigat: "Răstigneşte-L, răstigneşte-L!" 21 Dar ei strigau, zicand: Rastigneste-L! Rastigneste-L!
22 Pilat le-a zis pentru a treia oară: "Dar ce rău a făcut? Eu n-am găsit nicio vină de moarte în El. Aşa că, după ce voi pune să-L bată, Îi voi da drumul." 22 Iar el a zis a treia oara catre ei: Ce rau a savarsit Acesta? Nici o vina de moarte nu am aflat intru El. Deci, pedepsindu-L, Il voi elibera.
23 Dar ei strigau în gura mare şi cereau de zor să fie răstignit. Şi strigătele lor şi ale preoţilor celor mai de seamă au biruit. 23 Dar ei staruiau, cerand cu strigate mari ca El sa fie rastignit, si strigatele lor au biruit.
24 Pilat a hotărât să li se împlinească cererea. 24 Deci Pilat a hotarat sa se implineasca cererea lor.
25 Le-a slobozit pe cel ce fusese aruncat în temniţă pentru răscoală şi omor şi pe care-l cereau ei; iar pe Isus L-a dat în mâinile lor, ca să-şi facă voia cu El. 25 Si le-a eliberat pe cel aruncat in temnita pentru rascoala si ucidere, pe care il cereau ei, iar pe Iisus L-a dat in voia lor.
26 Pe când Îl duceau să-L răstignească, au pus mâna pe un anume Simon din Cirena, care se întorcea de la câmp; şi i-au pus crucea în spinare, ca s-o ducă după Isus. 26 Si pe cand Il duceau, oprind pe un oarecare Simon Cirineul, care venea din tarina, i-au pus crucea, ca s-o duca in urma lui Iisus.
27 În urma lui Isus mergea o mare mulţime de norod şi femei care se boceau, îşi băteau pieptul şi se tânguiau după El. 27 Iar dupa El venea multime multa de popor si de femei, care se bateau in piept si Il plangeau.
28 Isus S-a întors spre ele şi a zis: "Fiice ale Ierusalimului, nu Mă plângeţi pe Mine; ci plângeţi-vă pe voi însevă şi pe copiii voştri. 28 Si intorcandu-Se catre ele, Iisus le-a zis: Fiice ale Ierusalimului, nu Ma plangeti pe Mine, ci pe voi plangeti-va si pe copiii vostri.
29 Căci iată vor veni zile, când se va zice: "Ferice de cele sterpe, ferice de pântecele care n-au născut şi de ţâţele care n-au alăptat!" 29 Caci iata, vin zile in care vor zice: Fericite sunt cele sterpe si pantecele care n-au nascut si sanii care n-au alaptat!
30 Atunci vor începe să zică munţilor: "Cădeţi peste noi!", şi dealurilor: "Acoperiţi-ne!" 30 Atunci vor incepe sa spuna muntilor: Cadeti peste noi; si dealurilor: Acoperiti-ne.
31 Căci dacă se fac aceste lucruri copacului verde, ce se va face celui uscat?" 31 Caci daca fac acestea cu lemnul verde, cu cel uscat ce va fi?
32 Împreună cu El duceau şi pe doi făcători de rele care trebuiau omorâţi împreună cu Isus. 32 Si erau dusi si altii, doi facatori de rele, ca sa-i omoare impreuna cu El.
33 Când au ajuns la locul numit "Căpăţâna", L-au răstignit acolo, pe El şi pe făcătorii de rele: unul la dreapta, şi altul la stânga. 33 Si cand au ajuns la locul ce se cheama al Capatanii, L-au rastignit acolo pe El si pe facatorii de rele, unul de-a dreapta si unul de-a stanga.
34 Isus zicea: "Tată, iartă-i, căci nu ştiu ce fac!" Ei şi-au împărţit hainele Lui între ei, trăgând la sorţi. 34 Iar Iisus zicea: Parinte, iarta-le lor, ca nu stiu ce fac. Si impartind hainele Lui, au aruncat sorti.
35 Norodul stătea acolo şi privea. Fruntaşii îşi băteau joc de Isus şi ziceau: "Pe alţii i-a mântuit; să Se mântuiască pe Sine însuşi, dacă este El Hristosul, Alesul lui Dumnezeu." 35 Si sta poporul privind, iar capeteniile isi bateau joc de El, zicand: Pe altii i-a mantuit; sa Se mantuiasca si pe Sine Insusi, daca El este Hristosul, alesul lui Dumnezeu.
36 Ostaşii, de asemenea, îşi băteau joc de El; se apropiau, Îi dădeau oţet 36 Si Il luau in ras si ostasii care se apropiau, aducandu-I otet.
37 şi-I ziceau: "Dacă eşti Tu Împăratul iudeilor, mântuieşte-Te pe Tine însuţi!" 37 Si zicand: Daca Tu esti regele iudeilor, mantuieste-Te pe Tine Insuti!
38 Deasupra Lui era scris cu slove greceşti, latineşti şi evreieşti: "Acesta este Împăratul iudeilor." 38 Si deasupra Lui era scris cu litere grecesti, latinesti si evreiesti: Acesta este regele iudeilor.
39 Unul din tâlharii răstigniţi Îl batjocorea şi zicea: "Nu eşti Tu Hristosul? Mântuieşte-Te pe Tine însuţi şi mântuieşte-ne şi pe noi!" 39 Iar unul dintre facatorii de rele rastigniti, Il hulea zicand: Nu esti Tu Hristosul? Mantuieste-Te pe Tine Insuti si pe noi.
40 Dar celălalt l-a înfruntat şi i-a zis: "Nu te temi tu de Dumnezeu, tu, care eşti sub aceeaşi osândă? 40 Si celalalt, raspunzand, il certa, zicand: Nu te temi tu de Dumnezeu, ca esti in aceeasi osanda?
41 Pentru noi este drept, căci primim răsplata cuvenită pentru fărădelegile noastre; dar Omul acesta n-a făcut niciun rău." 41 Si noi pe drept, caci noi primim cele cuvenite dupa faptele noastre; Acesta insa n-a facut nici un rau.
42 Şi a zis lui Isus: "Doamne, adu-Ţi aminte de mine, când vei veni în Împărăţia Ta!" 42 Si zicea lui Iisus: Pomeneste-ma, Doamne, cand vei veni in imparatia Ta.
43 Isus a răspuns: "Adevărat îţi spun că astăzi vei fi cu Mine în rai." 43 Si Iisus i-a zis: Adevarat graiesc tie, astazi vei fi cu Mine in rai.
44 Era cam pe la ceasul al şaselea. Şi s-a făcut întuneric peste toată ţara, până la ceasul al nouălea. 44 Si era acum ca la ceasul al saselea si intuneric s-a facut peste tot pamantul pana la ceasul al noualea.
45 Soarele s-a întunecat, şi perdeaua dinăuntrul Templului s-a rupt prin mijloc. 45 Cand soarele s-a intunecat; iar catapeteasma templului s-a sfasiat pe la mijloc.
46 Isus a strigat cu glas tare: "Tată, în mâinile Tale Îmi încredinţez duhul!" Şi, când a zis aceste vorbe, Şi-a dat duhul. 46 Si Iisus, strigand cu glas tare, a zis: Parinte, in mainile Tale incredintez duhul Meu. Si acestea zicand, Si-a dat duhul.
47 Sutaşul, când a văzut ce se întâmplase, a slăvit pe Dumnezeu şi a zis: "Cu adevărat, Omul acesta era neprihănit!" 47 Iar sutasul, vazand cele ce s-au facut, a slavit pe Dumnezeu, zicand: Cu adevarat, Omul Acesta drept a fost.
48 Şi tot norodul care venise la priveliştea aceea, când a văzut cele întâmplate, s-a întors bătându-se în piept. 48 Si toate multimile care venisera la aceasta priveliste, vazand cele intamplate, se intorceau batandu-si pieptul.
49 Toţi cunoscuţii lui Isus şi femeile care-L însoţiseră din Galileea stăteau departe şi se uitau la cele ce se petreceau. 49 Si toti cunoscutii Lui, si femeile care Il insotisera din Galileea, stateau departe, privind acestea.
50 Era un sfetnic al soborului, numit Iosif, om bun şi evlavios, 50 Si iata un barbat cu numele Iosif, sfetnic fiind, barbat bun si drept,
51 care nu luase parte la sfatul şi hotărârea celorlalţi. El era din Arimateea, o cetate a iudeilor, şi aştepta şi el Împărăţia lui Dumnezeu. 51 - Acesta nu se invoise cu sfatul si cu fapta lor. El era din Arimateea, cetate a iudeilor, asteptand imparatia lui Dumnezeu.
52 Omul acesta s-a dus la Pilat şi a cerut trupul lui Isus. 52 Acesta, venind la Pilat, a cerut trupul lui Iisus.
53 L-a dat jos de pe cruce, L-a înfăşurat într-o pânză de in şi L-a pus într-un mormânt nou, săpat în piatră, în care nu mai fusese pus nimeni. 53 Si coborandu-L, L-a infasurat in giulgiu de in si L-a pus intr-un mormant sapat in piatra, in care nimeni, niciodata, nu mai fusese pus.
54 Era ziua Pregătirii şi începea ziua Sabatului. 54 Si ziua aceea era vineri, si se lumina spre sambata.
55 Femeile care veniseră cu Isus din Galileea au însoţit pe Iosif; au văzut mormântul şi felul cum a fost pus trupul lui Isus în el, 55 Si urmandu-I femeile, care venisera cu El din Galileea, au privit mormantul si cum a fost pus trupul Lui.
56 s-au întors şi au pregătit miresme şi miruri. Apoi, în ziua Sabatului, s-au odihnit, după Lege. 56 Si, intorcandu-se, au pregatit miresme si miruri; iar sambata s-au odihnit, dupa Lege.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***