Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Luca 22

1 Praznicul Azimelor, numit Paştile, se apropia. 1 Si se apropia sarbatoarea Azimelor, care se chema Pasti.
2 Preoţii cei mai de seamă şi cărturarii căutau un mijloc cum să omoare pe Isus; căci se temeau de norod. 2 Si arhiereii si carturarii cautau cum sa-L omoare; caci se temeau de popor.
3 Dar Satana a intrat în Iuda, zis şi Iscarioteanul, care era din numărul celor doisprezece. 3 Si a intrat satana in Iuda, cel numit Iscarioteanul, care era din numarul celor doisprezece.
4 Iuda s-a dus să se înţeleagă cu preoţii cei mai de seamă şi cu căpeteniile străjerilor Templului cum să-L dea în mâinile lor. 4 Si, ducandu-se, el a vorbit cu arhiereii si cu capeteniile oastei, cum sa-L dea in mainile lor.
5 Ei s-au bucurat şi au căzut la învoială să-i dea bani. 5 Si ei s-au bucurat si s-au invoit sa-i dea bani.
6 După ce le-a făgăduit că li-L va da în mâini, Iuda căuta un prilej nimerit să dea pe Isus în mâinile lor, fără ştirea norodului. 6 Si el a primit si cauta prilej sa-L dea lor, fara stirea multimii.
7 Ziua praznicului Azimelor, în care trebuiau jertfite paştile, a venit. 7 Si a sosit ziua Azimelor, in care trebuia sa se jertfeasca Pastile.
8 Şi Isus a trimis pe Petru şi pe Ioan şi le-a zis: "Duceţi-vă de pregătiţi-ne paştile, ca să mâncăm." 8 Si a trimis pe Petru si pe Ioan, zicand: Mergeti si ne pregatiti Pastile, ca sa mancam.
9 "Unde voieşti să pregătim?", L-au întrebat ei. 9 Iar ei I-au zis: Unde voiesti sa pregatim?
10 El le-a răspuns: "Iată, când veţi intra în cetate, vă va ieşi înainte un om, ducând un ulcior cu apă; mergeţi după el în casa în care va intra 10 Iar El le-a zis: Iata, cand veti intra in cetate, va va intampina un om ducand un urcior cu apa; mergeti dupa el in casa in care va intra.
11 şi spuneţi stăpânului casei: "Învăţătorul îţi zice: "Unde este odaia pentru oaspeţi în care să mănânc paştile cu ucenicii Mei?" 11 Si spuneti stapanului casei: Invatatorul iti zice: Unde este incaperea in care sa mananc Pastile cu ucenicii mei?
12 Şi are să vă arate o odaie mare de sus, aşternută gata: acolo să pregătiţi paştile." 12 Si acela va va arata un foisor mare, asternut; acolo sa pregatiti.
13 Ei au plecat şi au găsit aşa cum le spusese El. Şi au pregătit paştile. 13 Iar, ei, ducandu-se, au aflat precum le spusese si au pregatit Pastile.
14 Când a sosit ceasul, Isus a şezut la masă cu cei doisprezece apostoli. 14 Si cand a fost ceasul, S-a asezat la masa, si apostolii impreuna cu El.
15 El le-a zis: "Am dorit mult să mănânc paştile acestea cu voi înainte de patima Mea; 15 Si a zis catre ei: Cu dor am dorit sa mananc cu voi acest Pasti, mai inainte de patima Mea,
16 căci vă spun că de acum încolo nu le voi mai mânca, până la împlinirea lor în Împărăţia lui Dumnezeu." 16 Caci zic voua ca de acum nu-l voi mai manca, pana cand nu va fi desavarsit in imparatia lui Dumnezeu.
17 Şi a luat un pahar, a mulţumit lui Dumnezeu şi a zis: "Luaţi paharul acesta şi împărţiţi-l între voi; 17 Si luand paharul, multumind, a zis: Luati acesta si impartiti-l intre voi;
18 pentru că vă spun că nu voi mai bea de acum încolo din rodul viţei, până când va veni Împărăţia lui Dumnezeu." 18 Ca zic voua: Nu voi mai bea de acum din rodul vitei, pana ce nu va veni imparatia lui Dumnezeu.
19 Apoi a luat pâine; şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, a frânt-o şi le-a dat-o, zicând: "Acesta este trupul Meu care se dă pentru voi; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea." 19 Si luand painea, multumind, a frant si le-a dat lor, zicand: Acesta este Trupul Meu care se da pentru voi; aceasta sa faceti spre pomenirea Mea.
20 Tot astfel, după ce au mâncat, a luat paharul şi li l-a dat, zicând: "Acest pahar este legământul cel nou, făcut în sângele Meu care se varsă pentru voi. 20 Asemenea si paharul, dupa ce au cinat, zicand: Acest pahar este Legea cea noua, intru Sangele Meu, care se varsa pentru voi.
21 Dar iată că mâna vânzătorului Meu este cu Mine la masa aceasta. 21 Dar iata, mana celui ce Ma vinde este cu Mine la masa.
22 Negreşit, Fiul omului Se duce după cum este rânduit. Dar vai de omul acela prin care este vândut El!" 22 Si Fiul Omului merge precum a fost oranduit, dar vai omului aceluia prin care este vandut!
23 Şi au început să se întrebe unii pe alţii cine din ei să fie acela care va face lucrul acesta. 23 Iar ei au inceput sa se intrebe, unul pe altul, cine dintre ei ar fi acela, care avea sa faca aceasta?
24 Între apostoli s-a iscat şi o ceartă, ca să ştie care din ei avea să fie socotit ca cel mai mare. 24 Si s-a iscat intre ei si neintelegere: cine dintre ei se pare ca e mai mare?
25 Isus le-a zis: "Împăraţii Neamurilor domnesc peste ele; şi celor ce le stăpânesc li se dă numele de binefăcători. 25 Iar El le-a zis: Regii neamurilor domnesc peste ele si se numesc binefacatori.
26 Voi să nu fiţi aşa. Ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai mic; şi cel ce cârmuieşte, ca cel ce slujeşte. 26 Dar intre voi sa nu fie astfel, ci cel mai mare dintre voi sa fie ca cel mai tanar, si capetenia ca acela care slujeste.
27 Căci care este mai mare: cine stă la masă sau cine slujeşte la masă? Nu cine stă la masă? Şi Eu totuşi sunt în mijlocul vostru ca cel ce slujeşte la masă. 27 Caci cine este mai mare: cel care sta la masa, sau cel care slujeste? Oare, nu cel ce sta la masa? Iar Eu, in mijlocul vostru, sunt ca unul ce slujeste.
28 Voi sunteţi aceia care aţi rămas necontenit cu Mine în încercările Mele. 28 Si voi sunteti aceia care ati ramas cu Mine in incercarile Mele.
29 De aceea vă pregătesc Împărăţia, după cum Tatăl Meu Mi-a pregătit-o Mie, 29 Si Eu va randuiesc voua imparatie, precum Mi-a randuit Mie Tatal Meu,
30 ca să mâncaţi şi să beţi la masa Mea în Împărăţia Mea şi să şedeţi pe scaune de domnie, ca să judecaţi pe cele douăsprezece seminţii ale lui Israel." 30 Ca sa mancati si sa beti la masa Mea, in imparatia Mea si sa sedeti pe tronuri, judecand cele douasprezece semintii ale lui Israel.
31 Domnul a zis: "Simone, Simone, Satana v-a cerut să vă cearnă ca grâul. 31 Si a zis Domnul: Simone, Simone, iata satana v-a cerut sa va cearna ca pe grau;
32 Dar Eu M-am rugat pentru tine, ca să nu se piardă credinţa ta; şi, după ce te vei întoarce la Dumnezeu, să întăreşti pe fraţii tăi." 32 Iar Eu M-am rugat pentru tine sa nu piara credinta ta. Si tu, oarecand, intorcandu-te, intareste pe fratii tai.
33 "Doamne", I-a zis Petru, "cu Tine sunt gata să merg chiar şi în temniţă şi la moarte." 33 Iar el I-a zis: Doamne, cu Tine sunt gata sa merg si in temnita si la moarte.
34 Şi Isus i-a zis: "Petre, îţi spun că nu va cânta astăzi cocoşul, până te vei lepăda de trei ori că nu Mă cunoşti." 34 Iar Iisus i-a zis: Zic tie, Petre, nu va canta astazi cocosul, pana ce de trei ori te vei lepada de Mine, ca nu Ma cunosti.
35 Apoi le-a mai zis: "Când v-am trimis fără pungă, fără traistă şi fără încălţăminte, aţi dus voi lipsă de ceva?" "De nimic", I-au răspuns ei. 35 Si le-a zis: Cand v-am trimis pe voi fara punga, fara traista si fara incaltaminte, ati avut lipsa de ceva? Iar ei au zis: De nimic.
36 Şi El le-a zis: "Acum, dimpotrivă, cine are o pungă s-o ia; cine are o traistă, de asemenea, s-o ia; şi cine n-are sabie să-şi vândă haina şi să-şi cumpere o sabie. 36 Si El le-a zis: Acum insa cel ce are punga sa o ia, tot asa si traista, si cel ce nu are sabie sa-si vanda haina si sa-si cumpere.
37 Căci vă spun că trebuie să se împlinească cu Mine aceste cuvinte scrise: "El a fost pus în numărul celor fărădelege." Şi lucrurile privitoare la Mine sunt gata să se împlinească." 37 Caci va spun ca trebuie sa se implineasca intru Mine Scriptura aceasta: "Si cu cei fara de lege s-a socotit", caci cele despre Mine au ajuns la sfarsit.
38 "Doamne", I-au zis ei, "iată aici două săbii." Şi El le-a zis: "Destul!" 38 Iar ei au zis: Doamne, iata aici doua sabii. Zis-a lor: Sunt de ajuns.
39 După ce a ieşit afară, S-a dus, ca de obicei, pe Muntele Măslinilor. Ucenicii Lui au mers după El. 39 Si, iesind, s-a dus dupa obicei in Muntele Maslinilor, si ucenicii l-au urmat.
40 Când a ajuns la locul acela, le-a zis: "Rugaţi-vă, ca să nu cădeţi în ispită." 40 Si cand a sosit in acest loc, le-a zis: Rugati-va, ca sa nu intrati in ispita.
41 Apoi S-a depărtat de ei ca la o aruncătură de piatră, a îngenuncheat şi a început să Se roage, 41 Si El S-a departat de ei ca la o aruncatura de piatra, si ingenunchind, Se ruga.
42 zicând: "Tată, dacă voieşti, depărtează paharul acesta de la Mine! Totuşi facă-se nu voia Mea, ci a Ta." 42 Zicand: Parinte, de voiesti, treaca de la Mine acest pahar. Dar nu voia Mea, ci voia Ta sa se faca.
43 Atunci I s-a arătat un înger din cer, ca să-L întărească. 43 Iar un inger din cer s-a aratat Lui si-L intarea.
44 A ajuns într-un chin ca de moarte şi a început să Se roage şi mai fierbinte; şi sudoarea I se făcuse ca nişte picături mari de sânge care cădeau pe pământ. 44 Iar El, fiind in chin de moarte, mai staruitor Se ruga. Si sudoarea Lui s-a facut ca picaturi de sange care picurau pe pamant.
45 După ce S-a rugat, S-a sculat şi a venit la ucenici; i-a găsit adormiţi de întristare 45 Si, ridicandu-Se din rugaciune, a venit la ucenicii Lui si i-a aflat adormiti de intristare.
46 şi le-a zis: "Pentru ce dormiţi? Sculaţi-vă şi rugaţi-vă, ca să nu cădeţi în ispită." 46 Si le-a zis: De ce dormiti? Sculati-va si va rugati, ca sa nu intrati in ispita.
47 Pe când grăia El încă, iată că a venit o gloată. Şi cel ce se chema Iuda, unul din cei doisprezece, mergea în fruntea lor. El s-a apropiat de Isus, ca să-L sărute. 47 Si vorbind El, iata o multime si cel ce se numea Iuda, unul dintre cei doisprezece, venea in fruntea lor. Si s-a apropiat de Iisus, ca sa-L sarute.
48 Şi Isus i-a zis: "Iudo, cu o sărutare vinzi tu pe Fiul omului?" 48 Iar Iisus i-a zis: Iuda, cu sarutare vinzi pe Fiul Omului?
49 Cei ce erau cu Isus, au văzut ce avea să se întâmple şi au zis: "Doamne, să lovim cu sabia?" 49 Iar cei din preajma Lui, vazand ce avea sa se intample, au zis: Doamne, daca vom lovi cu sabia?
50 Şi unul din ei a lovit pe robul marelui preot şi i-a tăiat urechea dreaptă. 50 Si unul dintre ei a lovit pe sluga arhiereului si i-a taiat urechea dreapta.
51 Dar Isus a luat cuvântul şi a zis: "Lăsaţi-i! Până aici!" Şi S-a atins de urechea omului aceluia şi l-a vindecat. 51 Dar Iisus, raspunzand, a zis: Lasati, pana aici. Si atingandu-Se de urechea lui l-a vindecat
52 Isus a zis apoi preoţilor celor mai de seamă, căpeteniilor străjerilor Templului şi bătrânilor care veniseră împotriva Lui: "Aţi ieşit după Mine ca după un tâlhar, cu săbii şi cu ciomege? 52 Si catre arhiereii, catre capeteniile templului si catre batranii care venisera asupra Lui, Iisus a zis: Ca la un talhar ati iesit, cu sabii si cu toiege.
53 În toate zilele eram cu voi în Templu, şi n-aţi pus mâna pe Mine. Dar acesta este ceasul vostru şi puterea întunericului." 53 In toate zilele fiind cu voi in templu, n-ati intins mainile asupra Mea. Dar acesta este ceasul vostru si stapanirea intunericului.
54 După ce au pus mâna pe Isus, L-au dus şi L-au băgat în casa marelui preot. Petru mergea după El de departe. 54 Si, prinzandu-L, L-au dus si L-au bagat in casa arhiereului. Iar Petru Il urma de departe.
55 Au aprins un foc în mijlocul curţii şi au şezut jos. Petru s-a aşezat şi el printre ei. 55 Si, aprinzand ei foc in mijlocul curtii si sezand impreuna, a sezut si Petru in mijlocul lor.
56 O slujnică l-a văzut cum şedea la para focului, s-a uitat ţintă la el şi a zis: "Şi omul acesta era cu El." 56 Si o slujnica, vazandu-l sezand la foc, si uitandu-se bine la el, a zis: Si acesta era cu El.
57 Dar Petru s-a lepădat şi a zis: "Femeie, nu-L cunosc." 57 Iar el s-a lepadat, zicand: Femeie, nu-L cunosc.
58 Peste puţin, l-a văzut un altul şi a zis: "Şi tu eşti unul din oamenii aceia." Iar Petru a zis: "Omule, nu sunt dintre ei." 58 Si dupa putin timp, vazandu-l un altul, i-a zis: Si tu esti dintre ei. Petru insa a zis: Omule, nu sunt.
59 Cam după un ceas, un altul întărea acelaşi lucru şi zicea: "Nu mai încape îndoială că şi omul acesta era cu El, căci este galileean." 59 Iar cand a trecut ca un ceas, un altul sustinea zicand: Cu adevarat si acesta era cu El, caci este galileian.
60 Petru a răspuns: "Omule, nu ştiu ce zici." Chiar în clipa aceea, pe când vorbea el încă, a cântat cocoşul. 60 Si Petru a zis: Omule, nu stiu ce spui. Si indata, inca vorbind el, a cantat cocosul.
61 Domnul S-a întors şi S-a uitat ţintă la Petru. Şi Petru şi-a adus aminte de vorba pe care i-o spusese Domnul: "Înainte ca să cânte cocoşul te vei lepăda de Mine de trei ori." 61 Si intorcandu-Se, Domnul a privit spre Petru; si Petru si-a adus aminte de cuvantul Domnului, cum ii zisese ca, mai inainte de a canta cocosul astazi, tu te vei lepada de Mine de trei ori.
62 Şi a ieşit afară şi a plâns cu amar. 62 Si iesind afara, Petru a plans cu amar.
63 Oamenii care păzeau pe Isus Îl batjocoreau şi-L băteau. 63 Iar barbatii care Il pazeau pe Iisus, Il batjocoreau, batandu-L.
64 L-au legat la ochi, Îl loveau peste faţă şi-L întrebau, zicând: "Proroceşte, cine Te-a lovit?" 64 Si acoperindu-I fata, Il intrebau, zicand: Prooroceste cine este cel ce Te-a lovit?
65 Şi rosteau împotriva Lui multe alte batjocuri. 65 Si hulindu-L, multe altele spuneau impotriva Lui.
66 Când s-a făcut ziuă, bătrânii norodului, preoţii cei mai de seamă şi cărturarii s-au adunat împreună şi au adus pe Isus în soborul lor. Ei I-au zis: 66 Si cand s-a facut ziua, s-au adunat batranii poporului, arhiereii si carturarii si L-au dus pe El in sinedriul lor.
67 "Dacă eşti Tu Hristosul, spune-ne!" Isus le-a răspuns: "Dacă vă voi spune, nu veţi crede; 67 Zicand: Spune noua daca esti Tu Hristosul. Si El le-a zis: Daca va voi spune, nu veti crede;
68 şi dacă vă voi întreba, nu-Mi veţi răspunde, nici nu-Mi veţi da drumul. 68 Iar daca va voi intreba, nu-Mi veti raspunde.
69 De acum încolo, Fiul omului va şedea la dreapta puterii lui Dumnezeu." 69 De acum insa Fiul Omului va sedea de-a dreapta puterii lui Dumnezeu.
70 Toţi au zis: "Eşti Tu, dar, Fiul lui Dumnezeu?" Şi El le-a răspuns: "Aşa cum o spuneţi; da, sunt." 70 Iar ei au zis toti: Asadar, Tu esti Fiul lui Dumnezeu? Si El a zis catre ei: Voi ziceti ca Eu sunt.
71 Atunci ei au zis: "Ce nevoie mai avem de mărturie? Noi înşine am auzit-o din gura Lui." 71 Si ei au zis: Ce ne mai trebuie marturii, caci noi insine am auzit din gura Lui?
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***