Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Luca 20

1 Într-una din acele zile, când învăţa Isus norodul în Templu şi propovăduia Evanghelia, au venit deodată la El preoţii cei mai de seamă şi cărturarii cu bătrânii 1 Si intr-una din zile, pe cand Iisus invata poporul in templu si binevestea, au venit arhiereii si carturarii, impreuna cu batranii,
2 şi I-au zis: "Spune-ne, cu ce putere faci Tu aceste lucruri sau cine Ţi-a dat puterea aceasta?" 2 Si, vorbind, au zis catre El: Spune noua, cu ce putere faci acestea, sau cine este Cel ce Ti-a dat aceasta putere?
3 Drept răspuns, El le-a zis: "Am să vă pun şi Eu o întrebare. Spuneţi-Mi: 3 Iar El, raspunzand, a zis catre ei: Va voi intreba si Eu pe voi un cuvant, si spuneti-Mi:
4 Botezul lui Ioan venea din cer sau de la oameni?" 4 Botezul lui Ioan era din cer sau de la oameni?
5 Dar ei cugetau astfel între ei: "Dacă răspundem: "Din cer", va zice: "Atunci de ce nu l-aţi crezut?" 5 Si ei cugetau in sinea lor, zicand: Daca vom spune: Din cer, va zice: Pentru ce n-ati crezut in el?
6 Şi dacă răspundem: "De la oameni", tot norodul ne va ucide cu pietre; căci este încredinţat că Ioan era un proroc." 6 Iar daca vom zice: De la oameni, tot poporul ne va ucide cu pietre, caci este incredintat ca Ioan a fost prooroc.
7 Atunci au răspuns că nu ştiu de unde venea botezul lui Ioan. 7 Si au raspuns ca nu stiu de unde.
8 Şi Isus le-a zis: "Nici Eu n-am să vă spun cu ce putere fac aceste lucruri." 8 Si Iisus le-a zis: Nici Eu nu va spun voua cu ce putere fac acestea.
9 Apoi a început să spună norodului pilda aceasta: "Un om a sădit o vie, a arendat-o unor vieri şi a plecat într-o altă ţară, pentru o vreme îndelungată. 9 Si a inceput sa spuna catre popor pilda aceasta: Un om a sadit vie si a dat-o lucratorilor si a plecat departe pentru multa vreme.
10 La vremea roadelor, a trimis la vieri un rob, ca să-i dea partea lui din rodul viei. Vierii l-au bătut şi l-au trimis înapoi cu mâinile goale. 10 Si la timpul potrivit, a trimis la lucratori o sluga ca sa-i dea din rodul viei. Lucratorii insa, batand-o, au trimis-o fara nimic.
11 A mai trimis un alt rob; ei l-au bătut şi pe acela, l-au batjocorit şi l-au trimis înapoi cu mâinile goale. 11 Si a trimis apoi alta sluga, dar ei, batand-o si pe aceea si batjocorind-o, au trimis-o fara nimic.
12 A mai trimis un al treilea rob; ei l-au rănit şi pe acela şi l-au scos afară. 12 Si a trimis apoi pe a treia; iar ei, ranind-o si pe aceea, au alungat-o.
13 Stăpânul viei a zis: "Ce să fac? Am să trimit pe fiul meu preaiubit; poate că îl vor primi cu cinste." 13 Si stapanul viei a zis: Ce voi face? Voi trimite pe fiul meu cel iubit; poate se vor rusina de el.
14 Dar vierii, când l-au văzut, s-au sfătuit între ei şi au zis: "Iată moştenitorul; veniţi să-l ucidem, ca moştenirea să fie a noastră." 14 Iar lucratorii, vazandu-l, s-au vorbit intre ei, zicand: Acesta este mostenitorul; sa-l omoram ca mostenirea sa fie a noastra.
15 Şi l-au scos afară din vie şi l-au omorât. Acum, ce le va face stăpânul viei? 15 Si scotandu-l afara din vie, l-au ucis. Ce va face, deci, acestora, stapanul viei?
16 Va veni, va pierde pe vierii aceia, şi via o va da altora." Când au auzit ei cuvintele acestea, au zis: "Nicidecum!" 16 Va veni si va pierde pe lucratorii aceia, iar via o va da altora. Iar ei auzind, au zis: Sa nu se intample!
17 Dar Isus i-a privit drept în faţă şi a zis: "Ce înseamnă cuvintele acestea care au fost scrise: "Piatra pe care au lepădat-o zidarii a ajuns să fie pusă în capul unghiului"? 17 El insa, privind la ei, a zis: Ce inseamna, deci, scriptura aceasta: "Piatra pe care n-au luat-o in seama ziditorii, aceasta a ajuns in capul unghiului"?
18 Oricine va cădea peste piatra aceasta va fi zdrobit de ea: şi pe acela peste care va cădea ea, îl va spulbera". 18 Oricine va cadea pe aceasta piatra va fi sfaramat, iar pe cine va cadea ea il va zdrobi.
19 Preoţii cei mai de seamă şi cărturarii căutau să pună mâna pe El chiar în ceasul acela, dar se temeau de norod. Pricepuseră că Isus spusese pilda aceasta împotriva lor. 19 Iar carturarii si arhiereii cautau sa puna mana pe El, in ceasul acela, dar s-au temut de popor. Caci ei au inteles ca Iisus spusese pilda aceasta pentru ei.
20 Au început să pândească pe Isus; şi au trimis nişte iscoditori care se prefăceau că sunt neprihăniţi ca să-L prindă cu vorba şi să-L dea pe mâna stăpânirii şi pe mâna puterii dregătorului. 20 Si pandindu-L, I-au trimis iscoade, care se prefaceau ca sunt drepti, ca sa-L prinda in cuvant si sa-L dea stapanirii si puterii dregatorului.
21 Iscoditorii aceştia L-au întrebat: "Învăţătorule, ştim că vorbeşti şi înveţi pe oameni drept şi că nu cauţi la faţa oamenilor, ci-i înveţi calea lui Dumnezeu în adevăr. 21 Si L-au intrebat, zicand: Invatatorule, stim ca vorbesti si inveti drept si nu cauti la fata omului, ci cu adevarat inveti calea lui Dumnezeu:
22 Se cuvine să plătim bir cezarului sau nu?" 22 Se cuvine ca noi sa dam dajdie Cezarului sau nu?
23 Isus le-a priceput viclenia şi le-a răspuns: "Pentru ce Mă ispitiţi? 23 Dar Iisus, cunoscand viclesugul lor, a zis catre ei: De ce Ma ispititi?
24 Arătaţi-Mi un ban. Al cui chip şi ale cui slove sunt scrise pe el?" "Ale cezarului", au răspuns ei. 24 Aratati-mi un dinar. Al cui chip si scriere are pe el? Iar ei au zis: Ale Cezarului.
25 Atunci El le-a zis: "Daţi, dar, cezarului ce este al cezarului, şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu." 25 Si El a zis catre ei: Asadar, dati cele ce sunt ale Cezarului, Cezarului si cele ce sunt ale lui Dumnezeu, lui Dumnezeu.
26 Nu L-au putut prinde cu vorba înaintea norodului; ci, miraţi de răspunsul Lui, au tăcut. 26 Si nu L-au putut prinde in cuvant inaintea poporului si, mirandu-se de cuvantul Lui, au tacut.
27 Unii din saduchei, care zic că nu este înviere, s-au apropiat şi au întrebat pe Isus: 27 Si apropiindu-se unii dintre saducheii care zic ca nu este inviere, L-au intrebat:
28 "Învăţătorule, iată ce ne-a scris Moise: "Dacă moare fratele cuiva, având nevastă, dar fără să aibă copii, fratele lui să ia pe nevasta lui şi să ridice urmaş fratelui său." 28 Zicand: Invatatorule, Moise a scris pentru noi: Daca moare fratele cuiva, avand femeie, si el n-a avut copii, sa ia fratele lui pe femeie si sa ridice urmas fratelui sau.
29 Au fost, dar, şapte fraţi. Cel dintâi s-a însurat, şi a murit fără copii. 29 Erau deci sapte frati. Si cel dintai, luandu-si femeie, a murit fara de copii.
30 Pe nevasta lui, a luat-o al doilea; şi a murit şi el fără copii. 30 Si a luat-o al doilea, si a murit si el fara copii.
31 A luat-o şi al treilea şi tot aşa toţi şapte; şi au murit fără să lase copii. 31 A luat-o si al treilea; si tot asa toti sapte n-au lasat copii si au murit.
32 La urma tuturor, a murit şi femeia. 32 La urma a murit si femeia.
33 Deci, la înviere, nevasta căruia dintre ei va fi femeia? Fiindcă toţi şapte au avut-o de nevastă." 33 Deci femeia, la inviere, a caruia dintre ei va fi sotie, caci toti sapte au avut-o de sotie?
34 Isus le-a răspuns: "Fiii veacului acestuia se însoară şi se mărită; 34 Si le-a zis lor Iisus: Fiii veacului acestuia se insoara si se marita;
35 dar cei ce vor fi găsiţi vrednici să aibă parte de veacul viitor şi de învierea dintre cei morţi, nici nu se vor însura, nici nu se vor mărita. 35 Iar cei ce se vor invrednici sa dobandeasca veacul acela si invierea cea din morti, nici nu se insoara, nici nu se marita.
36 Pentru că nici nu vor putea muri, căci vor fi ca îngerii. Şi vor fi fiii lui Dumnezeu, fiind fii ai învierii. 36 Caci nici sa moara nu mai pot, caci sunt la fel cu ingerii si sunt fii ai lui Dumnezeu, fiind fii ai invierii.
37 Dar că morţii învie, a arătat însuşi Moise, în locul unde este vorba despre "Rug" când numeşte pe Domnul: "Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov." 37 Iar ca mortii inviaza a aratat chiar Moise la rug, cand numeste Domn pe Dumnezeul lui Avraam, si Dumnezeul lui Isaac, si Dumnezeul lui Iacov.
38 Dar Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morţi, ci al celor vii, căci pentru El toţi sunt vii." 38 Dumnezeu deci nu este Dumnezeu al mortilor, ci al viilor, caci toti traiesc in El.
39 Unii din cărturari au luat cuvântul şi au zis: "Învăţătorule, bine ai zis." 39 Iar unii dintre carturari, raspunzand, au zis: Invatatorule, bine ai zis.
40 Şi nu mai îndrăzneau să-I mai pună nicio întrebare. 40 Si nu mai cutezau sa-L intrebe nimic.
41 Isus le-a zis: "Cum se zice că Hristosul este fiul lui David? 41 Iar El i-a intrebat: Cum se zice, dar, ca Hristos este Fiul lui David?
42 Căci însuşi David zice în cartea Psalmilor: "Domnul a zis Domnului meu: "Şezi la dreapta Mea, 42 Caci insusi David spune in Cartea Psalmilor: "Zis-a Domnul Domnului meu: Sezi de-a dreapta Mea,
43 până voi pune pe vrăjmaşii Tăi sub picioarele Tale." 43 Pana ce voi pune pe vrajmasii Tai asternut picioarelor Tale".
44 Deci David Îl numeşte Domn; atunci cum este El fiul lui?" 44 Deci David Il numeste Domn; si cum este fiu al lui?
45 Atunci a zis ucenicilor Săi, în auzul întregului norod: 45 Si ascultand tot poporul, a zis ucenicilor:
46 "Păziţi-vă de cărturari, cărora le place să se plimbe în haine lungi şi să le facă lumea plecăciuni prin pieţe; ei umblă după scaunele dintâi în sinagogi şi după locurile dintâi la ospeţe; 46 Paziti-va de carturari, carora le place sa se plimbe in haine lungi, care iubesc plecaciunile in piete si scaunele cele dintai in sinagogi si locurile cele dintai la ospete,
47 şi casele văduvelor le mănâncă, în timp ce, de ochii lumii, fac rugăciuni lungi. De aceea vor lua o mai mare osândă." 47 Mancand casele vaduvelor si de ochii lumii rugandu-se indelung; acestia vor lua mai mare osanda.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***