Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Luca 2

1 În vremea aceea a ieşit o poruncă de la Cezar August să se înscrie toată lumea. 1 In zilele acelea a iesit porunca de la Cezarul August sa se inscrie toata lumea.
2 Înscrierea aceasta s-a făcut întâia dată pe când era dregător în Siria Quirinius. 2 Aceasta inscriere s-a facut intai pe cand Quirinius ocarmuia Siria.
3 Toţi se duceau să se înscrie, fiecare în cetatea lui. 3 Si se duceau toti sa se inscrie, fiecare in cetatea sa.
4 Iosif s-a suit şi el din Galileea, din cetatea Nazaret, ca să se ducă în Iudeea, în cetatea lui David, numită Betleem - pentru că era din casa şi din seminţia lui David - 4 Si s-a suit si Iosif din Galileea, din cetatea Nazaret, in Iudeea, in cetatea lui David care se numeste Betleem, pentru ca el era din casa si din neamul lui David.
5 să se înscrie împreună cu Maria, logodnica lui, care era însărcinată. 5 Ca sa se inscrie impreuna cu Maria, cea logodita cu el, care era insarcinata.
6 Pe când erau ei acolo, s-a împlinit vremea când trebuia să nască Maria. 6 Dar pe cand erau ei acolo, s-au implinit zilele ca ea sa nasca,
7 Şi a născut pe Fiul ei cel întâi născut, L-a înfăşat în scutece şi L-a culcat într-o iesle, pentru că în casa de poposire nu era loc pentru ei. 7 Si a nascut pe Fiul sau, Cel Unul-Nascut si L-a infasat si L-a culcat in iesle, caci nu mai era loc de gazduire pentru ei.
8 În ţinutul acela erau nişte păstori care stăteau afară în câmp şi făceau de strajă noaptea împrejurul turmei lor. 8 Si in tinutul acela erau pastori, stand pe camp si facand de straja noaptea imprejurul turmei lor.
9 Şi iată că un înger al Domnului s-a înfăţişat înaintea lor, şi slava Domnului a strălucit împrejurul lor. Ei s-au înfricoşat foarte tare. 9 Si iata ingerul Domnului a statut langa ei si slava Domnului a stralucit imprejurul lor, si ei s-au infricosat cu frica mare.
10 Dar îngerul le-a zis: "Nu vă temeţi: căci vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul: 10 Dar ingerul le-a zis: Nu va temeti. Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul.
11 astăzi, în cetatea lui David, vi S-a născut un Mântuitor, care este Hristos, Domnul. 11 Ca vi s-a nascut azi Mantuitor, Care este Hristos Domnul, in cetatea lui David.
12 Iată semnul, după care-L veţi cunoaşte: veţi găsi un Prunc înfăşat în scutece şi culcat într-o iesle." 12 Si acesta va fi semnul: Veti gasi un prunc infasat, culcat in iesle.
13 Şi deodată, împreună cu îngerul, s-a unit o mulţime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu şi zicând: 13 Si deodata s-a vazut, impreuna cu ingerul, multime de oaste cereasca, laudand pe Dumnezeu si zicand:
14 "Slavă lui Dumnezeu în locurile preaînalte şi pace pe pământ între oamenii plăcuţi Lui." 14 Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!
15 După ce au plecat îngerii de la ei, ca să se întoarcă în cer, păstorii au zis unii către alţii: "Haidem să mergem până la Betleem şi să vedem ce ni s-a spus şi ce ne-a făcut cunoscut Domnul." 15 Iar dupa ce ingerii au plecat de la ei, la cer, pastorii vorbeau unii catre altii: Sa mergem dar pana la Betleem, sa vedem cuvantul acesta ce s-a facut si pe care Domnul ni l-a facut cunoscut.
16 S-au dus în grabă şi au găsit pe Maria, pe Iosif, şi Pruncul culcat în iesle. 16 Si, grabindu-se, au venit si au aflat pe Maria si pe Iosif si pe Prunc, culcat in iesle.
17 După ce L-au văzut, au istorisit ce li se spusese despre Prunc. 17 Si vazandu-L, au vestit cuvantul grait lor despre acest Copil.
18 Toţi cei ce i-au auzit s-au mirat de cele ce le spuneau păstorii. 18 Si toti cati auzeau se mirau de cele spuse lor de catre pastori.
19 Maria păstra toate cuvintele acelea şi se gândea la ele în inima ei. 19 Iar Maria pastra toate aceste cuvinte, punandu-le in inima sa.
20 Şi păstorii s-au întors, slăvind şi lăudând pe Dumnezeu, pentru toate cele ce auziseră şi văzuseră şi care erau întocmai cum li se spusese. 20 Si s-au intors pastorii, slavind si laudand pe Dumnezeu, pentru toate cate auzisera si vazusera precum li se spusese.
21 Când a venit ziua a opta, în care trebuia tăiat împrejur Pruncul, I-au pus numele Isus, nume care fusese spus de înger înainte ca să fi fost El zămislit în pântece. 21 Si cand s-au implinit opt zile, ca sa-L taie imprejur, I-au pus numele Iisus, cum a fost numit de inger, mai inainte de a se zamisli in pantece.
22 Şi, când s-au împlinit zilele pentru curăţarea lor, după Legea lui Moise, Iosif şi Maria au adus Pruncul la Ierusalim, ca să-L înfăţişeze înaintea Domnului - 22 Si cand s-au implinit zilele curatirii lor, dupa legea lui Moise, L-au adus pe Prunc la Ierusalim, ca sa-L puna inaintea Domnului.
23 după cum este scris în Legea Domnului: "Orice întâi născut de parte bărbătească va fi închinat Domnului" - 23 Precum este scris in Legea Domnului, ca orice intai-nascut de parte barbateasca sa fie inchinat Domnului.
24 şi ca să aducă jertfă: o pereche de turturele sau doi pui de porumbei, după cum este poruncit în Legea Domnului. 24 Si sa dea jertfa, precum s-a zis in Legea Domnului, o pereche de turturele sau doi pui de porumbel.
25 Şi iată că în Ierusalim era un om numit Simeon. Omul acesta ducea o viaţă sfântă şi era cu frica lui Dumnezeu. El aştepta mângâierea lui Israel, şi Duhul Sfânt era peste el. 25 Si iata era un om in Ierusalim, cu numele Simeon; si omul acesta era drept si temator de Dumnezeu, asteptand mangaierea lui Israel, si Duhul Sfant era asupra lui.
26 Duhul Sfânt îl înştiinţase că nu va muri înainte ca să vadă pe Hristosul Domnului. 26 Si lui i se vestise de catre Duhul Sfant ca nu va vedea moartea pana ce nu va vedea pe Hristosul Domnului.
27 El a venit în Templu, mânat de Duhul. Şi, când au adus părinţii înăuntru pe Pruncul Isus, ca să împlinească cu privire la El ce poruncea Legea, 27 Si din indemnul Duhului a venit la templu; si cand parintii au adus inauntru pe Pruncul Iisus, ca sa faca pentru El dupa obiceiul Legii,
28 Simeon L-a luat în braţe, a binecuvântat pe Dumnezeu şi a zis: 28 El L-a primit in bratele sale si a binecuvantat pe Dumnezeu si a zis:
29 "Acum, sloboade în pace pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău. 29 Acum slobozeste pe robul Tau, dupa cuvantul Tau, in pace,
30 Căci au văzut ochii mei mântuirea Ta, 30 Ca ochii mei vazura mantuirea Ta,
31 pe care ai pregătit-o să fie înaintea tuturor popoarelor, 31 Pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor,
32 lumina care să lumineze Neamurile şi slava poporului Tău, Israel." 32 Lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau Israel.
33 Tatăl şi mama Lui se mirau de lucrurile care se spuneau despre El. 33 Iar Iosif si mama Lui se mirau de ceea ce se vorbea despre Prunc.
34 Simeon i-a binecuvântat şi a zis Mariei, mama Lui: "Iată, Copilul acesta este rânduit spre prăbuşirea şi ridicarea multora în Israel şi să fie un semn care va stârni împotrivire. 34 Si i-a binecuvantat Simeon si a zis catre Maria, mama Lui: Iata, Acesta este pus spre caderea si spre ridicarea multora din Israel si ca un semn care va starni impotriviri.
35 Chiar sufletul tău va fi străpuns de o sabie, ca să se descopere gândurile multor inimi." 35 Si prin sufletul tau va trece sabie, ca sa se descopere gandurile din multe inimi.
36 Mai era acolo şi o prorociţă, Ana, fata lui Fanuel, din seminţia lui Aşer. Ea era foarte înaintată în vârstă şi trăise cu bărbatul ei şapte ani după fecioria ei. 36 Si era si Ana proorocita, fiica lui Fanuel, din semintia lui Aser, ajunsa la adanci batranete si care traise cu barbatul ei sapte ani de la fecioria sa.
37 Rămasă văduvă şi fiind în vârstă de optzeci şi patru de ani, Ana nu se depărta de Templu, şi zi şi noapte slujea lui Dumnezeu cu post şi cu rugăciuni. 37 Si ea era vaduva, in varsta de optzeci si patru de ani, si nu se departa de templu, slujind noaptea si ziua in post si in rugaciuni.
38 A venit şi ea în acelaşi ceas şi a început să laude pe Dumnezeu şi să vorbească despre Isus tuturor celor ce aşteptau mântuirea Ierusalimului. 38 Si venind ea in acel ceas, lauda pe Dumnezeu si vorbea despre Prunc tuturor celor ce asteptau mantuire in Ierusalim.
39 După ce au împlinit tot ce poruncea Legea Domnului, Iosif şi Maria s-au întors în Galileea, în cetatea lor, Nazaret. 39 Dupa ce au savarsit toate, s-au intors in Galileea, in cetatea lor Nazaret.
40 Iar Pruncul creştea şi Se întărea; era plin de înţelepciune, şi harul lui Dumnezeu era peste El. 40 Iar Copilul crestea si Se intarea cu duhul, umplandu-Se de intelepciune si harul lui Dumnezeu era asupra Lui.
41 Părinţii lui Isus se duceau la Ierusalim în fiecare an, la praznicul Paştilui. 41 Si parintii Lui, in fiecare an, se duceau de sarbatoarea Pastilor, la Ierusalim.
42 Când a fost El de doisprezece ani, s-au suit la Ierusalim, după obiceiul praznicului. 42 Iar cand a fost El de doisprezece ani, s-au suit la Ierusalim, dupa obiceiul sarbatorii.
43 Apoi, după ce au trecut zilele praznicului, pe când se întorceau acasă, băiatul Isus a rămas în Ierusalim. Părinţii Lui n-au băgat de seamă lucrul acesta. 43 Si sfarsindu-se zilele, pe cand se intorceau ei, Copilul Iisus a ramas in Ierusalim si parintii Lui nu stiau.
44 Au crezut că este cu tovarăşii lor de călătorie şi au mers cale de o zi şi L-au căutat printre rudele şi cunoscuţii lor. 44 Si socotind ca este in ceata calatorilor de drum, au venit cale de o zi, cautandu-L printre rude si printre cunoscuti.
45 Dar nu L-au găsit şi s-au întors la Ierusalim să-L caute. 45 Si, negasindu-L, s-au intors la Ierusalim, cautandu-L.
46 După trei zile, L-au găsit în Templu, şezând în mijlocul învăţătorilor, ascultându-i şi punându-le întrebări. 46 Iar dupa trei zile L-au aflat in templu, sezand in mijlocul invatatorilor, ascultandu-i si intrebandu-i.
47 Toţi care-L auzeau, rămâneau uimiţi de priceperea şi răspunsurile Lui. 47 Si toti care Il auzeau se minunau de priceperea si de raspunsurile Lui.
48 Când L-au văzut părinţii Lui, au rămas înmărmuriţi; şi mama Lui I-a zis: "Fiule, pentru ce Te-ai purtat aşa cu noi? Iată că tatăl Tău şi eu Te-am căutat cu îngrijorare." 48 Si vazandu-L, ramasera uimiti, iar mama Lui a zis catre El: Fiule, de ce ne-ai facut noua asa? Iata, tatal Tau si eu Te-am cautat ingrijorati.
49 El le-a zis: "De ce M-aţi căutat? Oare nu ştiaţi că trebuie să fiu în Casa Tatălui Meu?" 49 Si El a zis catre ei: De ce era sa Ma cautati? Oare, nu stiati ca in cele ale Tatalui Meu trebuie sa fiu?
50 Dar ei n-au înţeles spusele Lui. 50 Dar ei n-au inteles cuvantul pe care l-a spus lor.
51 Apoi S-a coborât împreună cu ei, a venit la Nazaret şi le era supus. Mama Sa păstra toate cuvintele acestea în inima ei. 51 Si a coborat cu ei si a venit in Nazaret si le era supus. Iar mama Lui pastra in inima ei toate aceste cuvinte.
52 Şi Isus creştea în înţelepciune, în statură, şi era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor. 52 Si Iisus sporea cu intelepciunea si cu varsta si cu harul la Dumnezeu si la oameni.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***