Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Luca 19

1 Isus a intrat în Ierihon şi trecea prin cetate. 1 Si intrand, trecea prin Ierihon.
2 Şi un om bogat, numit Zacheu, mai marele vameşilor, 2 Si iata un barbat, cu numele Zaheu, si acesta era mai-marele vamesilor si era bogat.
3 căuta să vadă care este Isus; dar nu putea din pricina norodului, căci era mic de statură. 3 Si cauta sa vada cine este Iisus, dar nu putea de multime, pentru ca era mic de statura.
4 A alergat înainte şi s-a suit într-un dud ca să-L vadă; pentru că pe drumul acela avea să treacă. 4 Si alergand el inainte, s-a suit intr-un sicomor, ca sa-L vada, caci pe acolo avea sa treaca.
5 Isus, când a ajuns la locul acela, Şi-a ridicat ochii în sus şi i-a zis: "Zachee, dă-te jos degrabă, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta." 5 Si cand a sosit la locul acela, Iisus, privind in sus, a zis catre el: Zahee, coboara-te degraba, caci astazi in casa ta trebuie sa raman.
6 Zacheu s-a dat jos în grabă şi L-a primit cu bucurie. 6 Si a coborat degraba si L-a primit, bucurandu-se.
7 Când au văzut lucrul acesta, toţi cârteau şi ziceau: "A intrat să găzduiască la un om păcătos!" 7 Si vazand, toti murmurau, zicand ca a intrat sa gazduiasca la un om pacatos.
8 Dar Zacheu a stat înaintea Domnului şi I-a zis: "Iată, Doamne, jumătate din avuţia mea o dau săracilor; şi, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, îi dau înapoi împătrit." 8 Iar Zaheu, stand, a zis catre Domnul: Iata, jumatate din averea mea, Doamne, o dau saracilor si, daca am napastuit pe cineva cu ceva, intorc impatrit.
9 Isus i-a zis: "Astăzi a intrat mântuirea în casa aceasta, căci şi el este fiul lui Avraam. 9 Si a zis catre el Iisus: Astazi s-a facut mantuire casei acesteia, caci si acesta este fiu al lui Avraam.
10 Pentru că Fiul omului a venit să caute şi să mântuiască ce era pierdut." 10 Caci Fiul Omului a venit sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut.
11 Pe când ascultau ei aceste lucruri, Isus a mai spus o pildă, pentru că era aproape de Ierusalim, şi ei credeau că Împărăţia lui Dumnezeu are să se arate îndată. 11 Si ascultand ei acestea, Iisus, adaugand, le-a spus o pilda, fiindca El era aproape de Ierusalim, iar ei credeau ca imparatia lui Dumnezeu se va arata indata.
12 Deci a zis: "Un om de neam mare s-a dus într-o ţară depărtată, ca să-şi ia o împărăţie, şi apoi să se întoarcă. 12 Deci a zis: Un om de neam mare s-a dus intr-o tara indepartata, ca sa-si ia domnie si sa se intoarca.
13 A chemat zece din robii săi, le-a dat zece poli şi le-a zis: "Puneţi-i în negoţ până mă voi întoarce." 13 Si chemand zece slugi ale sale, le-a dat zece mine si a zis catre ele: Negutatoriti cu ele pana ce voi veni!
14 Dar cetăţenii lui îl urau; şi au trimis după el o solie să-i spună: "Nu vrem ca omul acesta să împărăţească peste noi." 14 Dar cetatenii lui il urau si au trimis solie in urma lui, zicand: Nu voim ca acesta sa domneasca peste noi.
15 Când s-a întors înapoi, după ce îşi luase împărăţia, a spus să cheme pe robii aceia, cărora le dăduse banii, ca să vadă cât câştigase fiecare cu ei din negoţ. 15 Si cand s-a intors el, dupa ce luase domnia, a zis sa fie chemate slugile acelea, carora le daduse banii, ca sa stie cine ce a negutatorit.
16 Cel dintâi a venit şi i-a zis: "Doamne, polul tău a mai adus zece poli." 16 Si a venit cea dintai, zicand: Doamne, mina ta a adus castig zece mine.
17 El i-a zis: "Bine, rob bun; fiindcă ai fost credincios în puţine lucruri, primeşte cârmuirea a zece cetăţi." 17 Si i-a zis stapanul: Bine sluga buna, fiindca intru putin ai fost credincioasa, sa ai stapanire peste zece cetati.
18 A venit al doilea şi i-a zis: "Doamne, polul tău a mai adus cinci poli." 18 Si a venit a doua, zicand: Mina ta, stapane, a mai adus cinci mine.
19 El i-a zis şi lui: "Primeşte şi tu cârmuirea a cinci cetăţi." 19 Iar el a zis si acesteia: Sa ai si tu stapanire peste cinci cetati.
20 A venit un altul şi i-a zis: "Doamne, iată-ţi polul pe care l-am păstrat învelit într-un ştergar; 20 A venit si cealalta, zicand: Doamne, iata mina ta, pe care am pastrat-o intr-un stergar,
21 căci m-am temut de tine, fiindcă eşti un om aspru; iei ce n-ai pus şi seceri ce n-ai semănat." 21 Ca ma temeam de tine, pentru ca esti om aspru: iei ce nu ai pus si seceri ce n-ai semanat.
22 Stăpânul i-a zis: "Rob rău; te voi judeca după cuvintele tale. Ştiai că sunt un om aspru, care iau ce n-am pus şi secer ce n-am semănat; 22 Zis-a lui stapanul: Din cuvintele tale te voi judeca, sluga vicleana. Ai stiut ca sunt om aspru: iau ce nu am pus si secer ce nu am semanat;
23 atunci de ce nu mi-ai pus banii la zarafi, pentru ca, la întoarcerea mea, să-i fi luat înapoi cu dobândă?" 23 Pentru ce deci n-ai dat banul meu schimbatorilor de bani? Si eu, venind, l-as fi luat cu dobanda.
24 Apoi a zis celor ce erau de faţă: "Luaţi-i polul şi daţi-l celui ce are zece poli." 24 Si a zis celor ce stateau de fata: Luati de la el mina si dati-o celui ce are zece mine.
25 "Doamne", i-au zis ei, "el are zece poli." 25 Si ei au zis lui: Doamne, acela are zece mine.
26 Iar el le-a zis: "Vă spun că celui ce are, i se va da; dar de la cel ce n-are, se va lua chiar şi ce are. 26 Zic voua: Ca oricui are i se va da, iar de la cel ce nu are si ceea ce are i se va lua.
27 Cât despre vrăjmaşii mei, care n-au vrut să împărăţesc eu peste ei, aduceţi-i încoace şi tăiaţi-i înaintea mea." 27 Iar pe acei vrajmasi ai mei, care n-au voit sa domnesc peste ei, aduceti-i aici si taiati-i in fata mea.
28 După ce a vorbit astfel, Isus a pornit în frunte şi Se suia spre Ierusalim. 28 Si zicand acestea, mergea inainte, suindu-Se la Ierusalim.
29 Când S-a apropiat de Betfaghe şi de Betania, înspre muntele numit al Măslinilor, Isus a trimis pe doi din ucenicii Săi 29 Iar cand S-a apropiat de Betfaghe si de Betania, catre muntele care se zice Muntele Maslinilor, a trimis pe doi dintre ucenici,
30 şi le-a zis: "Duceţi-vă în satul dinaintea voastră. Când veţi intra în el, veţi găsi un măgăruş legat, pe care n-a încălecat nimeni niciodată: dezlegaţi-l şi aduceţi-Mi-l. 30 Zicand: Mergeti in satul dinaintea voastra si, intrand in el, veti gasi un manz legat pe care nimeni dintre oameni n-a sezut vreodata. Si, dezlegandu-l, aduceti-l.
31 Dacă vă va întreba cineva: "Pentru ce-l dezlegaţi?", să-i spuneţi aşa: "Pentru că Domnul are trebuinţă de el." 31 Si daca va va intreba cineva: Pentru ce-l dezlegati?, veti zice asa: Pentru ca Domnul are trebuinta de el.
32 Cei ce fuseseră trimişi s-au dus şi au găsit aşa cum le spusese Isus. 32 Si, plecand, cei trimisi au gasit precum le-a spus.
33 Pe când dezlegau măgăruşul, stăpânii lui le-au zis: "Pentru ce dezlegaţi măgăruşul?" 33 Pe cand acestia dezlegau manzul, au zis stapanii lui catre ei: De ce dezlegati manzul?
34 Ei au răspuns: "Domnul are trebuinţă de el." 34 Iar ei au raspuns: Pentru ca are trebuinta de el Domnul.
35 Şi au adus măgăruşul la Isus. Apoi şi-au aruncat hainele pe el şi au aşezat pe Isus, călare deasupra. 35 Si i-au adus la Iisus si, aruncandu-si hainele lor pe manz, l-au ajutat pe Iisus sa urce pe el.
36 Pe când mergea Isus, oamenii îşi aşterneau hainele pe drum. 36 Iar pe cand mergea El, asterneau hainele lor pe cale.
37 Şi când S-a apropiat de Ierusalim, spre coborâşul Muntelui Măslinilor, toată mulţimea ucenicilor, plină de bucurie, a început să laude pe Dumnezeu cu glas tare pentru toate minunile pe care le văzuseră. 37 Si apropiindu-se de poalele Muntelui Maslinilor, toata multimea ucenicilor, bucurandu-se, a inceput sa laude pe Dumnezeu, cu glas tare, pentru toate minunile pe care le vazuse,
38 Ei ziceau: "Binecuvântat este Împăratul care vine în Numele Domnului! Pace în cer şi slavă în locurile preaînalte!" 38 Zicand: Binecuvantat este Imparatul care vine intru numele Domnului! Pace in cer si slava intru cei de sus.
39 Unii farisei din norod au zis lui Isus: "Învăţătorule, ceartă-Ţi ucenicii!" 39 Dar unii farisei din multime au zis catre El: Invatatorule, cearta-ti ucenicii.
40 Şi El a răspuns: "Vă spun că, dacă vor tăcea ei, pietrele vor striga." 40 Si El, raspunzand, a zis: Zic voua: Daca vor tacea acestia, pietrele vor striga.
41 Când S-a apropiat de cetate şi a văzut-o, Isus a plâns pentru ea 41 Si cand S-a apropiat, vazand cetatea, a plans pentru ea, zicand:
42 şi a zis: "Dacă ai fi cunoscut şi tu, măcar în această zi, lucrurile care puteau să-ţi dea pacea! Dar acum, ele sunt ascunse de ochii tăi. 42 Daca ai fi cunoscut si tu, in ziua aceasta, cele ce sunt spre pacea ta! Dar acum ascunse sunt de ochii tai.
43 Vor veni peste tine zile, când vrăjmaşii tăi te vor înconjura cu şanţuri, te vor împresura şi te vor strânge din toate părţile: 43 Caci vor veni zile peste tine, cand dusmanii tai vor sapa sunt in jurul tau si te vor impresura si te vor stramtora din toate partile.
44 te vor face una cu pământul, pe tine şi pe copiii tăi din mijlocul tău; şi nu vor lăsa în tine piatră pe piatră, pentru că n-ai cunoscut vremea când ai fost cercetată." 44 Si te vor face una cu pamantul, si pe fiii tai care sunt in tine, si nu vor lasa in tine piatra pe piatra pentru ca nu ai cunoscut vremea cercetarii tale.
45 În urmă a intrat în Templu şi a început să scoată afară pe cei ce vindeau şi cumpărau în el. 45 Si intrand in templu, a inceput sa scoata pe cei ce vindeau si cumparau in el.
46 Şi le-a zis: "Este scris: "Casa Mea va fi o casă de rugăciune. Dar voi aţi făcut din ea o peşteră de tâlhari." 46 Zicandu-le: Scris este: "Si va fi casa Mea casa de rugaciune"; dar voi ati facut din ea pestera de talhari.
47 Isus învăţa în toate zilele pe norod în Templu. Şi preoţii cei mai de seamă, cărturarii şi bătrânii norodului căutau să-L omoare; 47 Si era in fiecare zi in templu si invata. Dar arhiereii si carturarii si fruntasii poporului cautau sa-L piarda.
48 dar nu ştiau cum să facă, pentru că tot norodul Îi sorbea vorbele de pe buze. 48 Si nu gaseau ce sa-I faca, caci tot poporul se tinea dupa El, ascultandu-L.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***