Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Luca 18

1 Isus le-a spus o pildă, ca să le arate că trebuie să se roage necurmat şi să nu se lase. 1 Si le spunea o pilda cum trebuie sa se roage totdeauna si sa nu-si piarda nadejdea,
2 El le-a zis: "Într-o cetate era un judecător care de Dumnezeu nu se temea, şi de oameni nu se ruşina. 2 Zicand: Intr-o cetate era un judecator care de Dumnezeu nu se temea si de om nu se rusina.
3 În cetatea aceea era şi o văduvă care venea des la el şi-i zicea: "Fă-mi dreptate în cearta cu pârâşul meu." 3 Si era, in cetatea aceea, o vaduva, care venea la el, zicand: Fa-mi dreptate fata de potrivnicul meu.
4 Multă vreme n-a voit să-i facă dreptate. Dar, în urmă, şi-a zis: "Măcar că de Dumnezeu nu mă tem, şi de oameni nu mă ruşinez, 4 Si un timp n-a voit, dar dupa acestea a zis intru sine: Desi de Dumnezeu nu ma tem si de om nu ma rusinez,
5 totuşi, pentru că văduva aceasta mă tot necăjeşte, îi voi face dreptate, ca să nu tot vină să-mi bată capul." 5 Totusi, fiindca vaduva aceasta imi face suparare, ii voi face dreptate, ca sa nu vina mereu sa ma supere.
6 Domnul a adăugat: "Auziţi ce zice judecătorul nedrept? 6 Si a zis Domnul: Auziti ce spune judecatorul cel nedrept?
7 Şi Dumnezeu nu va face dreptate aleşilor Lui care strigă zi şi noapte către El, măcar că zăboveşte faţă de ei? 7 Dar Dumnezeu, oare, nu va face dreptate alesilor Sai care striga catre El ziua si noaptea si pentru care El rabda indelung?
8 Vă spun că le va face dreptate în curând. Dar când va veni Fiul omului, va găsi El credinţă pe pământ?" 8 Zic voua ca le va face dreptate in curand. Dar Fiul Omului, cand va veni, va gasi, oare, credinta pe pamant?
9 A mai spus şi pilda aceasta pentru unii care se încredeau în ei înşişi că sunt neprihăniţi şi dispreţuiau pe ceilalţi. 9 Catre unii care se credeau ca sunt drepti si priveau cu dispret pe ceilalti, a zis pilda aceasta:
10 "Doi oameni s-au suit la Templu să se roage; unul era fariseu, şi altul vameş. 10 Doi oameni s-au suit la templu, ca sa se roage: unul fariseu si celalalt vames.
11 Fariseul stătea în picioare şi a început să se roage în sine astfel: "Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, hrăpăreţi, nedrepţi, preacurvari sau chiar ca vameşul acesta. 11 Fariseul, stand, asa se ruga in sine: Dumnezeule, Iti multumesc ca nu sunt ca ceilalti oameni, rapitori, nedrepti, adulteri, sau ca si acest vames.
12 Eu postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate veniturile mele." 12 Postesc de doua ori pe saptamana, dau zeciuiala din toate cate castig.
13 Vameşul stătea departe şi nu îndrăznea nici ochii să şi-i ridice spre cer; ci se bătea în piept şi zicea: "Dumnezeule, ai milă de mine, păcătosul!" 13 Iar vamesul, departe stand, nu voia nici ochii sa-si ridice catre cer, ci-si batea pieptul, zicand: Dumnezeule, fii milostiv mie, pacatosului.
14 Eu vă spun că mai degrabă omul acesta s-a coborât acasă socotit neprihănit decât celălalt. Căci oricine se înalţă va fi smerit; şi oricine se smereşte va fi înălţat." 14 Zic voua ca acesta s-a coborat mai indreptat la casa sa, decat acela. Fiindca oricine se inalta pe sine se va smeri, iar cel ce se smereste pe sine se va inalta.
15 I-au adus şi nişte copilaşi, ca să Se atingă de ei. Dar ucenicii, când au văzut lucrul acesta, au certat pe aceia care-i aduceau. 15 Si aduceau la El si pruncii, ca sa Se atinga de ei. Iar ucenicii, vazand, ii certau.
16 Isus a chemat la Sine pe copilaşi şi a zis: "Lăsaţi copilaşii să vină la Mine, şi nu-i opriţi; căci Împărăţia lui Dumnezeu este a unora ca ei. 16 Iar Iisus i-a chemat la Sine, zicand: Lasati copii sa vina la Mine si nu-i opriti, caci imparatia lui Dumnezeu este a unora ca acestia.
17 Adevărat vă spun că oricine nu va primi Împărăţia lui Dumnezeu ca un copilaş, cu niciun chip nu va intra în ea." 17 Adevarat graiesc voua: Cine nu va primi imparatia lui Dumnezeu ca un prunc nu va intra in ea.
18 Un fruntaş a întrebat pe Isus: "Bunule Învăţător, ce trebuie să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?" 18 Si L-a intrebat un dregator, zicand: Bunule Invatator, ce sa fac ca sa mostenesc viata de veci?
19 "Pentru ce Mă numeşti bun?", i-a răspuns Isus. "Nimeni nu este bun decât Unul singur: Dumnezeu. 19 Iar Iisus i-a zis: Pentru ce Ma numesti bun? Nimeni nu este bun, decat unul Dumnezeu.
20 Ştii poruncile: "Să nu preacurveşti; să nu ucizi; să nu furi; să nu faci o mărturisire mincinoasă; să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta." 20 Stii poruncile: Sa nu savarsesti adulter, sa nu ucizi, sa nu furi, sa nu marturisesti stramb, cinsteste pe tatal tau si pe mama ta.
21 "Toate aceste lucruri", I-a zis el, "le-am păzit din tinereţea mea." 21 Iar el a zis: Toate acestea le-am pazit din tineretile mele.
22 Când a auzit Isus aceste vorbe, i-a zis: "Îţi mai lipseşte un lucru: vinde tot ce ai, împarte la săraci, şi vei avea o comoară în ceruri. Apoi, vino şi urmează-Mă." 22 Auzind Iisus i-a zis: Inca una iti lipseste: Vinde toate cate ai si le imparte saracilor si vei avea comoara in ceruri; si vino de urmeaza Mie.
23 Când a auzit el aceste cuvinte, s-a întristat de tot; căci era foarte bogat. 23 Iar el, auzind acestea, s-a intristat, caci era foarte bogat.
24 Isus a văzut că s-a întristat de tot şi a zis: "Cât de anevoie vor intra în Împărăţia lui Dumnezeu cei ce au avuţii! 24 Si vazandu-l intristat, Iisus a zis: Cat de greu vor intra cei ce au averi in imparatia lui Dumnezeu!
25 Fiindcă mai lesne este să treacă o cămilă prin urechea acului decât să intre un om bogat în Împărăţia lui Dumnezeu." 25 Ca mai lesne este a trece camila prin urechile acului decat sa intre bogatul in imparatia lui Dumnezeu.
26 Cei ce-L ascultau au zis: "Atunci cine poate fi mântuit?" 26 Zis-au cei ce ascultau: Si cine poate sa se mantuiasca?
27 Isus a răspuns: "Ce este cu neputinţă la oameni este cu putinţă la Dumnezeu." 27 Iar El a zis: Cele ce sunt cu neputinta la oameni sunt cu putinta la Dumnezeu.
28 Atunci Petru a zis: "Iată că noi am lăsat totul şi Te-am urmat." 28 Iar Petru a zis: Iata, noi, lasand toate ale noastre, am urmat Tie.
29 Şi Isus le-a zis: "Adevărat vă spun că nu este nimeni care să-şi fi lăsat casa, sau nevasta, sau fraţii, sau părinţii, sau copiii, pentru Împărăţia lui Dumnezeu, 29 Si El le-a zis: Adevarat graiesc voua: Nu este nici unul care a lasat casa, sau femeie, sau frati, sau parinti, sau copii, pentru imparatia lui Dumnezeu,
30 şi să nu primească mult mai mult în veacul acesta de acum, iar în veacul viitor, viaţa veşnică." 30 Si sa nu ia cu mult mai mult in vremea aceasta, iar in veacul ce va sa vina, viata vesnica.
31 Isus a luat cu Sine pe cei doisprezece şi le-a zis: "Iată că ne suim la Ierusalim, şi tot ce a fost scris prin proroci despre Fiul omului se va împlini. 31 Si luand la Sine pe cei doisprezece, a zis catre ei: Iata ne suim la Ierusalim si se vor implini toate cele scrise prin prooroci despre Fiul Omului.
32 Căci va fi dat în mâna Neamurilor; Îl vor batjocori, Îl vor ocărî, Îl vor scuipa; 32 Caci va fi dat paganilor si va fi batjocorit si va fi ocarat si scuipat.
33 şi, după ce-L vor bate cu nuiele, Îl vor omorî, dar a treia zi va învia." 33 Si, dupa ce Il vor biciui, Il vor ucide; iar a treia zi va invia.
34 Ei n-au înţeles nimic din aceste lucruri: căci vorbirea aceasta era ascunsă pentru ei şi nu pricepeau ce le spunea Isus. 34 Si ei n-au inteles nimic din acestea, caci cuvantul acesta era ascuns pentru ei si nu intelegeau cele spuse.
35 Pe când Se apropia Isus de Ierihon, un orb şedea lângă drum şi cerşea. 35 Si cand S-a apropiat Iisus de Ierihon, un orb sedea langa drum, cersind.
36 Când a auzit norodul trecând, a întrebat ce este. 36 Si, auzind el multimea care trecea, intreba ce e aceasta.
37 I-au spus: "Trece Isus din Nazaret." 37 Si i-au spus ca trece Iisus Nazarineanul.
38 Şi el a strigat: "Isuse, Fiul lui David, ai milă de mine!" 38 Si el a strigat, zicand: Iisuse, Fiul lui David, fie-Ti mila de mine!
39 Cei ce mergeau înainte îl certau să tacă; dar el ţipa şi mai tare: "Fiul lui David, ai milă de mine!" 39 Si cei care mergeau inainte il certau ca sa taca, iar el cu mult mai mult striga: Fiule al lui David, fie-Ti mila de mine!
40 Isus S-a oprit şi a poruncit să-l aducă la El; şi, după ce s-a apropiat, l-a întrebat: 40 Si oprindu-Se, Iisus a poruncit sa-l aduca la El; si apropiindu-se, l-a intrebat:
41 "Ce vrei să-ţi fac?" "Doamne", a răspuns el, "să-mi capăt vederea." 41 Ce voiesti sa-ti fac? Iar el a zis: Doamne, sa vad!
42 Şi Isus i-a zis: "Capătă-ţi vederea. Credinţa ta te-a mântuit." 42 Si Iisus i-a zis: Vezi! Credinta ta te-a mantuit.
43 Numaidecât, orbul şi-a căpătat vederea şi a mers după Isus, slăvind pe Dumnezeu. Tot norodul, când a văzut cele întâmplate, a dat laudă lui Dumnezeu. 43 Si indata a vazut si mergea dupa El, slavind pe Dumnezeu. Si tot poporul, care vazuse, a dat lauda lui Dumnezeu.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***