Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator

Luca 1

1 Fiindcă mulţi s-au apucat să alcătuiască o istorisire amănunţită despre lucrurile care s-au petrecut printre noi, 1 Deoarece multi s-au incercat sa alcatuiasca o istorisire despre faptele deplin adeverite intre noi,
2 după cum ni le-au încredinţat cei ce le-au văzut cu ochii lor de la început şi au ajuns slujitori ai Cuvântului, 2 Asa cum ni le-au lasat cei ce le-au vazut de la inceput si au fost slujitori ai Cuvantului,
3 am găsit şi eu cu cale, preaalesule Teofile, după ce am făcut cercetări cu de-amănuntul asupra tuturor acestor lucruri de la obârşia lor, să ţi le scriu în şir unele după altele, 3 Am gasit si eu cu cale, preaputernice Teofile, dupa ce am urmarit toate cu de-amanuntul de la inceput, sa ti le scriu pe rand,
4 ca să poţi cunoaşte astfel temeinicia învăţăturilor pe care le-ai primit prin viu grai. 4 Ca sa te incredintezi despre temenicia invataturii pe care ai primit-o.
5 În zilele lui Irod, împăratul Iudeii, era un preot, numit Zaharia, din ceata lui Abia. Nevasta lui era din fetele lui Aaron şi se chema Elisabeta. 5 Era in zilele lui Irod, regele Iudeii, un preot cu numele Zaharia din ceata preoteasca a lui Abia, iar femeia lui era din fiicele lui Aaron si se numea Elisabeta.
6 Amândoi erau neprihăniţi înaintea lui Dumnezeu şi păzeau fără pată toate poruncile şi toate rânduielile Domnului. 6 Si erau amandoi drepti inaintea lui Dumnezeu, umbland fara prihana in toate poruncile si randuielile Domnului.
7 N-aveau copii, pentru că Elisabeta era stearpă; şi amândoi erau înaintaţi în vârstă. 7 Dar nu aveau nici un copil, deoarece Elisabeta era stearpa si amandoi erau inaintati in zilele lor.
8 Dar, pe când slujea Zaharia înaintea lui Dumnezeu, la rândul cetei lui, 8 Si pe cand Zaharia slujea inaintea lui Dumnezeu, in randul saptamanii sale,
9 după obiceiul preoţiei, a ieşit la sorţi să intre să tămâieze în Templul Domnului. 9 A iesit la sorti, dupa obiceiul preotiei, sa tamaieze intrand in templul Domnului.
10 În ceasul tămâierii, toată mulţimea norodului se ruga afară. 10 Iar toata multimea poporului, in ceasul tamaierii, era afara si se ruga.
11 Atunci un înger al Domnului s-a arătat lui Zaharia şi a stat în picioare la dreapta altarului pentru tămâiere. 11 Si i s-a aratat ingerul Domnului, stand de-a dreapta altarului tamaierii.
12 Zaharia s-a înspăimântat, când l-a văzut; şi l-a apucat frica. 12 Si vazandu-l, Zaharia s-a tulburat si frica a cazut peste el.
13 Dar îngerul i-a zis: "Nu te teme Zahario; fiindcă rugăciunea ta a fost ascultată. Nevasta ta Elisabeta îţi va naşte un fiu, căruia îi vei pune numele Ioan. 13 Iar ingerul a zis catre el: Nu te teme, Zaharia, pentru ca rugaciunea ta a fost ascultata si Elisabeta, femeia ta, iti va naste un fiu si-l vei numi Ioan.
14 El va fi pentru tine o pricină de bucurie şi veselie, şi mulţi se vor bucura de naşterea lui. 14 Si bucurie si veselie vei avea si, de nasterea lui, multi se vor bucura.
15 Căci va fi mare înaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici băutură ameţitoare şi se va umple de Duhul Sfânt încă din pântecele maicii sale. 15 Caci va fi mare inaintea Domnului; nu va bea vin, nici alta bautura ametitoare si inca din pantecele mamei sale se va umple de Duhul Sfant.
16 El va întoarce pe mulţi din fiii lui Israel la Domnul Dumnezeul lor. 16 Si pe multi din fiii lui Israel ii va intoarce la Domnul Dumnezeul lor.
17 Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul şi puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinţilor la copii şi pe cei neascultători la umblarea în înţelepciunea celor neprihăniţi, ca să gătească Domnului un norod bine pregătit pentru El." 17 Si va merge inaintea Lui cu duhul si puterea lui Ilie, ca sa intoarca inimile parintilor spre copii si pe cei neascultatori la intelepciunea dreptilor, ca sa gateasca Domnului un popor pregatit.
18 Zaharia a zis îngerului: "Din ce voi cunoaşte lucrul acesta? Fiindcă eu sunt bătrân, şi nevasta mea este înaintată în vârstă." 18 Si a zis Zaharia catre inger: Dupa ce voi cunoaste aceasta? Caci eu sunt batran si femeia mea inaintata in zilele ei.
19 Drept răspuns, îngerul i-a zis: "Eu sunt Gabriel care stau înaintea lui Dumnezeu; am fost trimis să-ţi vorbesc şi să-ţi aduc această veste bună. 19 Si ingerul, raspunzand, i-a zis: Eu sunt Gavriil, cel ce sta inaintea lui Dumnezeu. Si am fost trimis sa graiesc catre tine si sa-ti binevestesc acestea.
20 Iată că vei fi mut şi nu vei putea vorbi, până în ziua când se vor întâmpla aceste lucruri, pentru că n-ai crezut cuvintele mele care se vor împlini la vremea lor." 20 Si iata vei fi mut si nu vei putea sa vorbesti pana in ziua cand vor fi acestea, pentru ca n-ai crezut in cuvintele mele, care se vor implini la timpul lor.
21 Norodul însă aştepta pe Zaharia şi se mira de zăbovirea lui în Templu. 21 Si poporul astepta pe Zaharia si se mira ca intarzie in templu.
22 Când a ieşit afară, nu putea să le vorbească; şi au înţeles că avusese o vedenie în Templu. El le făcea semne întruna şi a rămas mut. 22 Si iesind, nu putea sa vorbeasca. Si ei au inteles ca a vazut vedenie in templu; si el le facea semne si a ramas mut.
23 După ce i s-au împlinit zilele de slujbă, Zaharia s-a dus acasă. 23 Si cand s-au implinit zilele slujirii lui la templu, s-a dus la casa sa.
24 Peste câtva timp, Elisabeta, nevasta lui, a rămas însărcinată şi s-a ţinut ascunsă de tot cinci luni. "Căci", zicea ea, 24 Iar dupa aceste zile, Elisabeta, femeia lui, a zamislit si cinci luni s-a tainuit pe sine, zicand:
25 "iată ce mi-a făcut Domnul, când Şi-a aruncat ochii spre mine, ca să-mi ia ocara dintre oameni." 25 Ca asa mi-a facut mie Domnul in zilele in care a socotit sa ridice dintre oameni ocara mea.
26 În luna a şasea, îngerul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu într-o cetate din Galileea, numită Nazaret, 26 Iar in a sasea luna a fost trimis ingerul Gavriil de la Dumnezeu, intr-o cetate din Galileea, al carei nume era Nazaret,
27 la o fecioară logodită cu un bărbat, numit Iosif, din casa lui David. Numele fecioarei era Maria. 27 Catre o fecioara logodita cu un barbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria.
28 Îngerul a intrat la ea şi a zis: "Plecăciune, ţie, căreia ţi s-a făcut mare har; Domnul este cu tine, binecuvântată eşti tu între femei!" 28 Si intrand ingerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei.
29 Tulburată foarte mult de cuvintele acestea, Maria se întreba singură ce putea să însemne urarea aceasta. 29 Iar ea, vazandu-l, s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta in sine: Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta?
30 Îngerul i-a zis: "Nu te teme, Marie; căci ai căpătat îndurare înaintea lui Dumnezeu. 30 Si ingerul i-a zis: Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu.
31 Şi iată că vei rămâne însărcinată şi vei naşte un Fiu, căruia Îi vei pune numele Isus. 31 Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus.
32 El va fi mare şi va fi chemat Fiul Celui Preaînalt; şi Domnul Dumnezeu Îi va da scaunul de domnie al tatălui Său David. 32 Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, parintele Sau.
33 Va împărăţi peste casa lui Iacov în veci, şi Împărăţia Lui nu va avea sfârşit." 33 Si va imparati peste casa lui Iacov in veci si imparatia Lui nu va avea sfarsit.
34 Maria a zis îngerului: "Cum se va face lucrul acesta, fiindcă eu nu ştiu de bărbat?" 34 Si a zis Maria catre inger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat?
35 Îngerul i-a răspuns: "Duhul Sfânt Se va coborî peste tine, şi puterea Celui Preaînalt te va umbri. De aceea Sfântul care Se va naşte din tine, va fi chemat Fiul lui Dumnezeu. 35 Si raspunzand, ingerul i-a zis: Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema.
36 Iată că Elisabeta, rudenia ta, a zămislit şi ea un fiu la bătrâneţe; şi ea, căreia i se zicea stearpă, este acum în a şasea lună. 36 Si iata Elisabeta, rudenia ta, a zamislit si ea fiu la batranetea ei si aceasta este a sasea luna pentru ea, cea numita stearpa.
37 Căci niciun cuvânt de la Dumnezeu nu este lipsit de putere. 37 Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta.
38 Maria a zis: "Iată, roaba Domnului; facă-mi-se după cuvintele tale!" Şi îngerul a plecat de la ea. 38 Si a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! Si ingerul a plecat de la ea.
39 Maria s-a sculat chiar în zilele acelea şi a plecat în grabă spre munţi, într-o cetate a lui Iuda. 39 Si in acele zile, sculandu-se Maria, s-a dus in graba in tinutul muntos, intr-o cetate a semintiei lui Iuda.
40 A intrat în casa lui Zaharia şi a urat de bine Elisabetei. 40 Si a intrat in casa lui Zaharia si a salutat pe Elisabeta.
41 Cum a auzit Elisabeta urarea Mariei, i-a săltat pruncul în pântece, şi Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfânt. 41 Iar cand a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a saltat in pantecele ei si Elisabeta s-a umplut de Duh Sfant,
42 Ea a strigat cu glas tare: "Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău. 42 Si cu glas mare a strigat si a zis: Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau.
43 Cum mi-a fost dat mie să vină la mine maica Domnului meu? 43 Si de unde mie aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu?
44 Fiindcă iată, cum mi-a ajuns la urechi glasul urării tale, mi-a săltat pruncul în pântece de bucurie. 44 Ca iata, cum veni la urechile mele glasul salutarii tale, pruncul a saltat de bucurie in pantecele meu.
45 Ferice de aceea care a crezut; pentru că lucrurile care i-au fost spuse din partea Domnului se vor împlini." 45 Si fericita este aceea care a crezut ca se vor implini cele spuse ei de la Domnul.
46 Şi Maria a zis: "Sufletul meu măreşte pe Domnul 46 Si a zis Maria: Mareste sufletul meu pe Domnul.
47 şi mi se bucură duhul în Dumnezeu, Mântuitorul meu, 47 Si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu,
48 pentru că a privit spre starea smerită a roabei Sale. Căci iată că de acum încolo, toate neamurile îmi vor zice fericită, 48 Ca a cautat spre smerenia roabei Sale. Ca, iata, de acum ma vor ferici toate neamurile.
49 pentru că Cel Atotputernic a făcut lucruri mari pentru mine. Numele Lui este sfânt, 49 Ca mi-a facut mie marire Cel Puternic si sfant este numele Lui.
50 şi îndurarea Lui se întinde din neam în neam peste cei ce se tem de El. 50 Si mila Lui in neam si in neam spre cei ce se tem de El.
51 El a arătat putere cu braţul Lui; a risipit gândurile pe care le aveau cei mândri în inima lor. 51 Facut-a tarie cu bratul Sau, risipit-a pe cei mandri in cugetul inimii lor.
52 A răsturnat pe cei puternici de pe scaunele lor de domnie, şi a înălţat pe cei smeriţi. 52 Coborat-a pe cei puternici de pe tronuri si a inaltat pe cei smeriti,
53 Pe cei flămânzi i-a săturat de bunătăţi, şi pe cei bogaţi i-a scos afară cu mâinile goale. 53 Pe cei flamanzi i-a umplut de bunatati si pe cei bogati i-a scos afara deserti.
54 A venit în ajutorul robului său Israel, căci Şi-a adus aminte de îndurarea Sa - 54 A sprijinit pe Israel, slujitorul Sau, ca sa-Si aduca aminte de mila Sa,
55 cum făgăduise părinţilor noştri - faţă de Avraam şi sămânţa lui în veac." 55 Precum a grait catre parintii nostri, lui Avraam si semintiei lui, in veac.
56 Maria a rămas împreună cu Elisabeta cam trei luni. Apoi s-a întors acasă. 56 Si a ramas Maria impreuna cu ea ca la trei luni; si s-a inapoiat la casa sa.
57 Elisabetei i s-a împlinit vremea să nască; şi a născut un fiu. 57 Si dupa ce s-a implinit vremea sa nasca, Elisabeta a nascut un fiu.
58 Vecinii şi rudele ei au auzit că Domnul a arătat mare îndurare faţă de ea şi se bucurau împreună cu ea. 58 Si au auzit vecinii si rudele ei ca Domnul a marit mila Sa fata de ea si se bucurau impreuna cu ea.
59 În ziua a opta, au venit să taie pruncul împrejur şi voiau să-i pună numele Zaharia, după numele tatălui său. 59 Iar cand a fost in ziua a opta, au venit sa taie imprejur pruncul si-l numeau Zaharia, dupa numele tatalui sau.
60 Dar mama lui a luat cuvântul şi a zis: "Nu. Ci are să se cheme Ioan." 60 Si raspunzand, mama lui a zis: Nu! Ci se va chema Ioan.
61 Ei i-au zis: "Nimeni din rudeniile tale nu poartă numele acesta." 61 Si au zis catre ea: Nimeni din rudenia ta nu se cheama cu numele acesta.
62 Şi au început să facă semne tatălui său, ca să ştie cum ar vrea să-i pună numele. 62 Si au facut semn tatalui sau cum ar vrea el sa fie numit.
63 Zaharia a cerut o tăbliţă de scris şi a scris, zicând: "Numele lui este Ioan." Şi toţi s-au minunat. 63 Si cerand o tablita, el a scris, zicand: Ioan este numele lui. Si toti s-au mirat.
64 În clipa aceea, i s-a deschis gura, i s-a dezlegat limba, şi el vorbea şi binecuvânta pe Dumnezeu. 64 Si indata i s-a deschis gura si limba si vorbea, binecuvantand pe Dumnezeu.
65 Pe toţi vecinii i-a apucat frica şi în tot ţinutul acela muntos al Iudeii se vorbea despre toate aceste lucruri. 65 Si frica i-a cuprins pe toti care locuiau imprejurul lor; si in tot tinutul muntos al Iudeii s-au vestit toate aceste cuvinte.
66 Toţi cei ce le auzeau le păstrau în inima lor şi ziceau: "Oare ce va fi pruncul acesta?" Şi mâna Domnului era într-adevăr cu el. 66 Si toti care le auzeau le puneau la inima, zicand: Ce va fi, oare, acest copil? Caci mana Domnului era cu el.
67 Zaharia, tatăl lui, s-a umplut de Duhul Sfânt, a prorocit şi a zis: 67 Si Zaharia, tatal lui, s-a umplut de Duh Sfant si a proorocit, zicand:
68 "Binecuvântat este Domnul, Dumnezeul lui Israel, pentru că a cercetat şi a răscumpărat pe poporul Său. 68 Binecuvantat este Domnul Dumnezeul lui Israel, ca a cercetat si a facut rascumparare poporului Sau;
69 Şi ne-a ridicat o mântuire puternică în casa robului Său David, - 69 Si ne-a ridicat putere de mantuire in casa lui David, slujitorul Sau,
70 cum vestise prin gura sfinţilor Săi proroci care au fost din vechime - 70 Precum a grait prin gura sfintilor Sai prooroci din veac;
71 mântuire de vrăjmaşii noştri şi din mâna tuturor celor ce ne urăsc! 71 Mantuire de vrajmasii nostri si din mana tuturor celor ce ne urasc pe noi.
72 Astfel Îşi arată El îndurarea faţă de părinţii noştri şi Îşi aduce aminte de legământul Lui cel sfânt, 72 Si sa faca mila cu parintii nostri, ca ei sa-si aduca aminte de legamantul Sau cel sfant;
73 potrivit jurământului prin care Se jurase părintelui nostru Avraam, 73 De juramantul cu care S-a jurat catre Avraam, parintele nostru,
74 că, după ce ne va izbăvi din mâna vrăjmaşilor noştri, ne va îngădui să-I slujim fără frică, 74 Ca, fiind izbaviti din mana vrajmasilor, sa ne dea noua fara frica,
75 trăind înaintea Lui în sfinţenie şi neprihănire, în toate zilele vieţii noastre. 75 Sa-I slujim in sfintenie si in dreptate, inaintea fetei Sale, in toate zilele vietii noastre.
76 Şi tu, pruncule, vei fi chemat proroc al Celui Preaînalt. Căci vei merge înaintea Domnului, ca să pregăteşti căile Lui 76 Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preainalt te vei chema, ca vei merge inaintea fetei Domnului, ca sa gatesti caile Lui,
77 şi să dai poporului Său cunoştinţa mântuirii, care stă în iertarea păcatelor lui; 77 Sa dai poporului Sau cunostinta mantuirii intru iertarea pacatelor lor,
78 datorită marii îndurări a Dumnezeului nostru, în urma căreia ne-a cercetat Soarele care răsare din înălţime, 78 Prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Rasaritul cel de Sus,
79 ca să lumineze pe cei ce zac în întunericul şi în umbra morţii şi să ne îndrepte picioarele pe calea păcii!" 79 Ca sa lumineze pe cei care sed in intuneric si in umbra mortii si sa indrepte picioarele noastre pe calea pacii.
80 Iar pruncul creştea şi se întărea în duh. Şi a stat în locuri pustii până în ziua arătării lui înaintea lui Israel. 80 Iar copilul crestea si se intarea cu duhul. Si a fost in pustie pana in ziua aratarii lui catre Israel.
Capitolul urmator
pixel
***