Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 9

1 Abimelec, fiul lui Ierubaal, s-a dus la Sihem la fraţii mamei lui şi iată cum le-a vorbit, atât lor, cât şi la toată familia casei tatălui mamei sale: 1 In vremea aceea Abimelec, fiul lui Ierubaal, s-a dus la Sichem, la fratii mamei sale, si a grait cu el Si cu tot neamul tatalui mamei sale si a zis:
2 "Spuneţi, vă rog, în auzul tuturor locuitorilor din Sihem: "Este mai bine pentru voi ca şaptezeci de oameni, toţi fii ai lui Ierubaal, să stăpânească peste voi sau un singur om să stăpânească peste voi?" Şi aduceţi-vă aminte că eu sunt os din oasele voastre şi carne din carnea voastră." 2 "Soptiti la toti locuitorii din Sichem: Cum e mai bine pentru voi: sa domneasca peste voi toti cei saptezeci de fii ai lui Ierubaal sau sa domneasca numai unul? Si amintiti-va ca eu sunt osul vostru si carnea voastra!"
3 Fraţii mamei lui au spus toate cuvintele acestea pentru el în auzul tuturor locuitorilor din Sihem, şi inima lor s-a plecat spre Abimelec; căci îşi ziceau: "El este frate cu noi." 3 Si au soptit fratii mamei sale din partea lui toate cuvintele acestea locuitorilor din Sichem. Si s-a induplecat inima acestora pentru Abimelec, caci isi ziceau asa: "E fratele nostru!"
4 I-au dat şaptezeci de sicli de argint, pe care i-au ridicat din casa lui Baal-Berit. Abimelec a cumpărat cu ei pe nişte oameni fără căpătâi şi neastâmpăraţi, care au mers după el. 4 Si i-au dat saptezeci de sicli de argint din casa lui Baal-Berit, iar Abimelec si-a tocmit cu ei oameni rai si fara capatai care s-au si dus cu el.
5 A venit în casa tatălui său la Ofra şi a ucis pe fraţii săi, fiii lui Ierubaal, şaptezeci de oameni, pe aceeaşi piatră. N-a scăpat decât Iotam, cel mai tânăr fiu al lui Ierubaal, căci se ascunsese. 5 Apoi a venit la casa tatalui sau in Ofra si a ucis pe fratii sai, pe cei saptezeci de fii ai lui Ierubaal, pe o piatra, ramanand numai Iotam, fiul cel mai mic al lui Ierubaal, pentru ca s-a ascuns.
6 Toţi locuitorii din Sihem şi toată casa lui Milo s-au strâns laolaltă şi au venit de au făcut împărat pe Abimelec, lângă stejarul sădit în Sihem. 6 Dupa aceea s-au adunat toti locuitorii Sichemului si toata casa lui Milo si s-au dus de au pus rege pe Abimelec la stejarul cel de langa Sichem.
7 Iotam a aflat despre lucrul acesta. S-a dus şi s-a aşezat pe vârful muntelui Garizim şi iată ce le-a strigat el cu glas tare: "Ascultaţi-mă, locuitorii Sihemului, şi Dumnezeu să vă asculte! 7 Iar daca s-a spus acestea lui Iotam, acesta s-a dus si a stat pe varful muntelui Garizim si, ridicandu-si glasul, a strigat si a zis: "Ascultati-ma, locuitori ai Sichemului, si Dumnezeu sa va asculte!
8 Copacii au plecat să ungă un împărat şi să-l pună în fruntea lor. Ei au zis măslinului: "Împărăţeşte peste noi!" 8 S-au dus odata copacii sa-si unga imparat peste ei. Si au zis catre maslin: Domneste peste noi!
9 Dar măslinul le-a răspuns: "Să-mi părăsesc eu untdelemnul meu, care îmi aduce laude din partea lui Dumnezeu şi a oamenilor, ca să mă duc să domnesc peste copaci?" 9 Iar maslinul a zis: Lasa-voi eu oare grasimea mea, cu care se cinsteste Dumnezeu si oamenii se mandresc si ma voi duce sa umblu prin copaci?
10 Şi copacii au zis smochinului: "Vino, tu, de împărăţeşte peste noi!" 10 Atunci copacii au zis catre smochin: Vino tu si domneste peste noi!
11 Dar smochinul le-a răspuns: "Să-mi părăsesc eu dulceaţa mea şi rodul meu cel minunat, ca să mă duc să domnesc peste copaci?" 11 Dar si smochinul a raspuns Sa-mi las eu oare dulceata mea si fructul meu cel bun si sa ma duc sa carmuiesc copacii?
12 Şi copacii au zis viţei: "Vino, tu, şi domneşte peste noi!" 12 Apoi au zis copacii catre vita de vie: Vino tu de domneste paste noi!
13 Dar viţa le-a răspuns: "Să-mi părăsesc eu vinul, care înveseleşte pe Dumnezeu şi pe oameni, ca să mă duc să domnesc peste copaci?" 13 Si vita de vie a zis catre ei: Cum sa-mi las eu mustul meu care veseleste pe Dumnezeu si pe oameni si sa ma duc sa carmuiesc copacii?
14 Atunci toţi copacii au zis spinului: "Vino, tu, şi împărăţeşte peste noi." 14 In cele din urma au zis toti copacii catre un spin: Vino tu si domneste peste noi!
15 Şi spinul a răspuns copacilor: "Dacă, în adevăr, vreţi să mă ungeţi ca împărat al vostru, veniţi şi adăpostiţi-vă sub umbra mea; altfel, să iasă un foc din spin şi să mistuie cedrii Libanului." 15 Iar spinul a zis catre copaci: Daca voi ma puneti cu adevarat imparat peste voi, atunci veniti si va odihniti sub umbra mea; iar de nu, atunci va iesi foc din spini si va arde cedrii Libanului.
16 Acum, oare cu adevărat şi cu toată curăţia aţi lucrat voi, făcând împărat pe Abimelec? Aţi arătat voi bunăvoinţă faţă de Ierubaal şi de casa lui? V-aţi purtat voi oare cu el potrivit cu slujba pe care v-a făcut-o? - 16 Asadar luati seama: Dupa dreptate si dupa adevar v-ati purtat voi, cand ati pus rege pe Abimelec? Si bine ati facut ce aii facut cu Ierubaal si cu casa lui? Si v-ati purtat oare potrivit Cu binefacerile lui?
17 Căci tatăl meu s-a luptat pentru voi; şi-a pus viaţa în primejdie şi v-a izbăvit din mâna lui Madian; 17 Tatal meu a luptat pentru voi, fara sa-si crute viata, si v-a izbavit din mana Madianitilor;
18 şi voi v-aţi ridicat împotriva casei tatălui meu, i-aţi ucis fiii, şaptezeci de oameni, pe aceeaşi piatră, şi aţi făcut împărat peste locuitorii din Sihem pe Abimelec, fiul roabei lui, pentru că este fratele vostru. - 18 Iar voi v-ati sculat acum impotriva casei tatalui meu si ati ucis pe cei saptezeci de feciori ai tatalui meu pe o piatra si ati pus rege peste locuitorii Sichemului pe Abimelec, fiul unei roabe a lui, pentru ca e fratele vostru.
19 Dacă, în adevăr şi cu toată curăţia, v-aţi purtat voi astăzi faţă de Ierubaal şi casa lui, bine! Abimelec să fie bucuria voastră, şi voi să fiţi bucuria lui! 19 Daca voi v-ati purtat dupa adevar si dupa dreptate cu Ierubaal si cu casa lui, atunci sa fie asupra voastra binecuvantare si sa va bucurati de Abimelec si sa se bucure si el de voi!
20 Dacă nu, să iasă un foc din Abimelec şi să mistuie pe locuitorii din Sihem şi casa lui Milo; şi un foc să iasă din locuitorii Sihemului şi din casa lui Milo şi să mistuie pe Abimelec!" 20 Daca insa nu, atunci sa iasa foc din Abimelec si sa arda pe locuitorii Sichemului si toata casa lui Milo; sa iasa foc din locuitorii Sichemului si din casa lui Milo si sa arda pe Abimalec".
21 Iotam s-a dat în lături şi a luat-o la fugă; s-a dus la Beer, unde a locuit departe de fratele său Abimelec. 21 Apoi a fugit Iotam si s-a facut nevazut si s-a dus la Beer si a trait acolo, ascunzandu-se de fratele sau Abimelec.
22 Abimelec stăpânise trei ani peste Israel. 22 Iar Abimelec a domnit paste Israel trei ani.
23 Atunci Dumnezeu a trimis un duh rău între Abimelec şi locuitorii Sihemului, şi locuitorii Sihemului au fost necredincioşi lui Abimelec, 23 Dupa aceea a trimis Dumnezeu un duh rau intre Abimelec si intre locuitorii Sichemului, nemaivoind locuitorii din Sichem sa se supuna lui Abimelec;
24 pentru ca şi cruzimea săvârşită cu cei şaptezeci de fii ai lui Ierubaal să-şi ia pedeapsa, şi sângele lor să cadă asupra fratelui lor Abimelec, care-i ucisese, şi asupra locuitorilor Sihemului, care-l ajutaseră să ucidă pe fraţii săi. 24 Ca astfel sa vina razbunarea pentru cei saptezeci de fii ai iui Ierubaal si sangele lor sa se intoarca asupra lui Abimelec, fratele lor, care-i ucisese, si asupra locuitorilor Sichemului care au imbarbatat mana lui ca sa-si ucida fratii.
25 Locuitorii Sihemului au pus la pândă împotriva lui, pe vârfurile munţilor, nişte oameni care jefuiau pe toţi cei ce treceau pe lângă ei pe drum. Şi lucrul acesta a fost adus la cunoştinţa lui Abimelec. 25 Si au trimis locuitorii Sichemului impotriva lui oameni la panda pe varfurile muntilor, ca sa prade pe oricine va trece pe langa ei pe cale. Si s-a spus aceasta lui Abimelec.
26 Gaal, fiul lui Ebed, a venit cu fraţii săi şi au trecut la Sihem. Locuitorii Sihemului au avut încredere în el! 26 Atunci a venit si Gaal, fiul lui Ebed, cu fratii sai, la Sichem si au umblat ei prin Sichem; iar locuitorii Sichemului s-au increzut in el.
27 Au ieşit la câmp, le-au cules viile, le-au călcat strugurii şi au început să se înveselească; au intrat în casa dumnezeului lor, au mâncat şi au băut şi au blestemat pe Abimelec. 27 Apoi au iesit ei in tarina si au cules viile, au stors strugurii, au facut praznic si s-au dus la casa dumnezeului lor, unde au mancat si au baut si au blestemat pe Abimelec.
28 Şi Gaal, fiul lui Ebed, zicea: "Cine este Abimelec şi cine este Sihem, ca să slujim lui Abimelec? Nu este el fiul lui Ierubaal şi nu este Zebul îngrijitorul lui? Slujiţi bărbaţilor lui Hamor, tatăl lui Sihem; de ce să slujim lui Abimelec? 28 Gaal insa, fiul lui Ebed, zicea: "Cine este Abimelec si ce este Sichemul, ca sa-i slujim? Nu este el, oare, fiul lui Ierubaal, si capetenia cea mai de seama a Sichemului nu este oare Zebul? Sa slujiti mai bine urmasilor lui Hemor, tatal lui Sichem, iar aceluia pentru ce sa-i slujim?
29 Oh! Dacă aş fi eu stăpânul acestui popor, aş răsturna pe Abimelec." Şi despre Abimelec zicea: "Strânge-ţi oştirea şi ieşi!" 29 De mi-ar da cineva poporul acesta pe mana mea, eu as alunga pe Abimelec". Atunci s-a zis lui Abimelec: "Inmulteste-ti ostirea si iesi!
30 Zebul, cârmuitorul cetăţii, a auzit ce zicea Gaal, fiul lui Ebed, şi s-a aprins de mânie. 30 Iar Zebul, capetenia cetatii, a aflat ce zisese Gaal, fiul lui Ebed, si s-a aprins de manie.
31 A trimis pe ascuns nişte soli la Abimelec, ca să-i spună: "Iată, Gaal, fiul lui Ebed, şi fraţii lui, au venit la Sihem şi au răsculat cetatea împotriva ta. 31 Apoi a trimis el cu viclesug soli la Abimelec, ca sa-i spuna: "Iata Gaal, fiul lui Ebed, si fratii lui au venit in Sichem si atata cetatea impotriva ta.
32 Acum, pleacă noaptea, tu şi poporul care este cu tine, şi stai la pândă în câmp. 32 Scoala dar la noapte, tu si poporul care e eu tine, si stai de panda in camp;
33 Dimineaţa, la răsăritul soarelui, să te arunci cu năvală asupra cetăţii. Şi când Gaal şi poporul care este cu el vor ieşi împotriva ta, să-i faci ce-ţi vor îngădui puterile. 33 Iar dimineata, la rasaritul soarelui, scoala repede si inainteaza spre cetate; si cand ei si poporul ce este cu ei var iesi la tine, atunci sa faci cu ei ce se va pricepe mana ta".
34 Abimelec şi tot poporul care era cu el au plecat noaptea şi s-au pus la pândă lângă Sihem, împărţiţi în patru cete. 34 S-a sculat deci Abimelec noaptea si tot poporul ce era cu dansul si au stat da panda la Sichem patru cete.
35 Gaal, fiul lui Ebed, a ieşit şi a stat la intrarea porţii cetăţii. Abimelec şi tot poporul care era cu el s-au sculat atunci de la pândă. 35 Iar dimineata, Gaal, fiul lui Ebed, a iesit si a stat in poarta cetatii. Atunci s-a sculat Abimelec si poporul ce era cu el in ascunzatoare.
36 Gaal a zărit poporul şi a zis lui Zebul: "Iată un popor care se coboară din vârful munţilor." Zebul i-a răspuns: "Este umbra munţilor pe care-i iei drept oameni." 36 Gaal insa, vazand poporul, a zis catre Zebul: "Iata poporul se coboara de pe varful muntilor". Iar Zebul i-a raspuns: "Umbrele muntilor ti se par oameni".
37 Gaal, luând iarăşi cuvântul, a zis: "Este chiar un popor care se coboară de pe înălţimile ţării, şi o ceată vine pe drumul Stejarului Ghicitorilor." 37 Si a grait iarasi Gaal si a zis: "Iata poporul se coboara de pe inaltime si o ceata vine de la stejarul Meanim".
38 Zebul i-a răspuns: "Unde îţi este acum gura cu care ziceai: "Cine este Abimelec, ca să-i slujim? Nu este oare acesta poporul pe care-l dispreţuiai tu? Mergi acum şi luptă-te cu el!" 38 A zis atunci Zebul: "Unde sunt buzele tale care ziceau: "Cine este Abimelec, ca sa-i slujim lui? Acesta este poporul pe care tu l-ai nesocotit. Iesi acum si te lupta cu dansul!"
39 Gaal a înaintat în fruntea locuitorilor Sihemului şi s-a luptat cu Abimelec. 39 Si s-a dus Gaal in fruntea locuitorilor Sichemului si s-a luptat cu Abimelec.
40 Urmărit de Abimelec, a luat-o la fugă dinaintea lui, şi mulţi oameni au căzut morţi până la intrarea porţii. 40 Si s-a napustit Abimelec asupra lui si el a fugit de dansul si au cazut multi ucisi pana la portile cetatii.
41 Abimelec s-a oprit la Aruma. Şi Zebul a izgonit pe Gaal şi pe fraţii lui, care n-au putut să rămână la Sihem. 41 Abimelec insa a ramas in Aruma; iar pe Gaal si pe fratii lui i-a alungat Zebul, ca sa nu mai locuiasca Sichem.
42 A doua zi, poporul a ieşit la câmp. Abimelec, căruia i s-a dat de ştire, 42 A doua zi a iesit poporul la camp si au spus despre acestea lui Abimelec.
43 şi-a luat ceata, a împărţit-o în trei părţi şi s-a pus la pândă în câmp. Văzând că poporul ieşea din cetate, s-a sculat împotriva lor şi i-a bătut. 43 Iar acesta si-a luat poporul sau si l-a impartit in trei cete si l-a pus la panda in camp. Si vazand ca a iesit popor din cetate, s-a ridicat asupra acelora si i-a ucis.
44 Abimelec şi cetele care erau cu el au pornit înainte şi s-au aşezat la intrarea porţii cetăţii: două din aceste cete s-au aruncat asupra tuturor celor ce erau în câmp şi i-au bătut. 44 Pe cand Abimelec si cetele ce erau cu dansul s-au apropiat si s-au oprit la portile cetatii, celelalte doua cete, tabarand asupra tuturor celor ce erau In camp, i-au ucis.
45 Abimelec a bătut cetatea toată ziua; a luat-o şi a ucis poporul care se afla în ea. Apoi a dărâmat cetatea până în temelie şi a presărat sare peste ea. 45 Si s-a luptat Abimelec cu cetatea toata ziua aceea, a luat cetatea, a ucis poporul care era in ea si a daramat cetatea si a presarat locul ei cu sare.
46 La auzul acestui lucru, toţi locuitorii turnului Sihemului s-au dus în cetăţuia casei dumnezeului Berit. 46 Auzind de acestea, toti acei ce erau in turnul Sichemului s-au dus in turnul capistei lui Baal-Berit.
47 S-a dat de ştire lui Abimelec că toţi locuitorii turnului Sihemului s-au strâns acolo. 47 Dar i s-a spus lui Abimelec ca s-au adunat acolo toti cei ce fusesera in turnul Sichemului.
48 Atunci Abimelec s-a suit pe muntele Ţalmon, el şi tot poporul care era cu el. A luat o secure în mână, a tăiat o ramură de copac, a luat-o şi a pus-o pe umăr. Apoi a zis poporului care era cu el: "Aţi văzut ce am făcut? Grăbiţi-vă şi faceţi şi voi ca mine." 48 Atunci Abimelec s-a dus in muntele Talmon, el si tot poporul ce era eu dansul; a luat Abimelec cu sine topoare si a taiat lemne din padure si le-a pus pe umar si a zis catre popor: "Ati vazut ce am facut eu? Faceti repede si voi ceea ce am facut eu!"
49 Şi au tăiat fiecare câte o ramură şi au mers după Abimelec; au aşezat ramurile lângă cetăţuie şi i-au dat foc ei şi celor ce se aflau în ea. Aşa au pierit toţi oamenii din turnul Sihemului, în număr de aproape o mie, bărbaţi şi femei. 49 Si a taiat fiecare din popor lemne si s-au dus toti cu Abimelec si le-au pus sub turn si au aprins cu ele turnul; si au murit toti cei ce erau in turnul Sichemului, aproape o mie de barbati si de femei.
50 Abimelec a pornit împotriva Tebeţului. A împresurat Tebeţul şi l-a luat. 50 Dupa aceea s-a dus Abimelec la Tevet si a impresurat Tevetul si l-a luat.
51 În mijlocul cetăţii era un turn tare, unde au fugit toţi locuitorii cetăţii, bărbaţi şi femei; au încuiat uşile după ei şi s-au suit pe acoperişul turnului. 51 Si era in mijlocul cetatii un turn intarit si au fugit acolo toti barbatii si femeile si toti oamenii din cetate; si l-au incuiat si s-au suit pe acoperisul turnului.
52 Abimelec a ajuns până la turn; l-a bătut şi s-a apropiat de uşa turnului ca să-i pună foc. 52 Abimelec insa a venit la turn si l-a impresurat si s-a apropiat de usa turnului ca sa-i dea foc.
53 Atunci o femeie a aruncat o piatră de râşniţă pe capul lui Abimelec şi i-a sfărâmat ţeasta capului. 53 Atunci o femeie a aruncat o bucata de piatra de rasnita in capul lui Abimelec si i-a spart capul.
54 Îndată el a chemat pe tânărul care-i purta armele şi i-a zis: "Scoate-ţi sabia şi omoară-mă, ca să nu se zică de mine: "L-a omorât o femeie." Tânărul l-a străpuns cu sabia şi a murit. 54 Abimelec a chemat indata un tanar, care era purtatorul de arme al sau, si i-a zis: "Scoate-ti sabia si ma ucide, ca sa nu zica despre mine: A fost ucis de o femeie". Si l-a strapuns tanarul acela si a murit.
55 Când au văzut bărbaţii lui Israel că Abimelec a murit, au plecat fiecare acasă. 55 Cand au vazut Israelitii ca a murit Abimelec, s-a dus fiecare la locul sau.
56 Astfel a făcut Dumnezeu să cadă asupra lui Abimelec răul pe care-l făcuse tatălui său, ucigând pe cei şaptezeci de fraţi ai lui; 56 Asa a platit Dumnezeu lui Abimelec, pentru nelegiuirea pe care el o faptuise fata de tatal sau, ucigand pe cei saptezeci de frati ai sai.
57 şi Dumnezeu a făcut să cadă asupra capului oamenilor din Sihem tot răul pe care-l făcuseră. Astfel s-a împlinit faţă de ei blestemul lui Iotam, fiul lui Ierubaal. 57 Si toate nelegiuirile locuitorilor Sichemului le-a intors Dumnezeu asupra capului lor. Si asa i-a ajuns blestemul lui Iotam, fiul lui Ierubaal.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***