Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 8

1 Bărbaţii lui Efraim au zis lui Ghedeon: "Ce înseamnă felul acesta de purtare faţă de noi? Pentru ce nu ne-ai chemat, când ai plecat să te lupţi împotriva lui Madian?" Şi au avut o mare ceartă cu el. 1 Zis-au Efraimitii catre el: "De ce ai facut asasi nu ne-ai chemat cand ai mers sa te lupti cu Madianitii?" Si s-au certat strasnic cu el.
2 Ghedeon le-a răspuns: "Ce-am făcut eu pe lângă voi? Oare nu face mai mult culesul ciorchinilor rămaşi în via lui Efraim decât culesul întregii vii a lui Abiezer? 2 Iar Ghedeon le-a raspuns: "Facut-am eu oare ceva la fel cu ceea ce ati facut voi? Nu e mai fericit oare Efraim ca a cules toata via, decat Abiezer care s-a ales cu cativa ciorchini?
3 În mâinile voastre a dat Dumnezeu pe căpeteniile lui Madian: Oreb şi Zeeb. Ce-am putut face eu deci pe lângă voi?" După ce le-a vorbit astfel, li s-a potolit mânia. 3 In mainile voastre a dat Dumnezeu pe capeteniile Madianitilor Oreb si Zeeb si ce-am putut sa fac eu asemenea cu ce ati facut voi?" Atunci s-a linistit duhul lor cel intaratat impotriva lui, cand le-a spus asemenea cuvinte.
4 Ghedeon a ajuns la Iordan şi l-a trecut, el şi cei trei sute de oameni care erau cu el, obosiţi, dar urmărind mereu pe vrăjmaş. 4 Apoi a venit Ghedeon la Iordan si a trecut si el si cei trei sute de oameni care erau cu dansul si care obosisera si flamanzisera, urmarind pe dusman.
5 El a zis celor din Sucot: "Daţi, vă rog, câteva pâini poporului care mă însoţeşte, căci sunt obosiţi şi sunt în urmărirea lui Zebah şi Ţalmuna, împăraţii Madianului." 5 El a zis catre locuitorii din Sucot: "Dati paine oamenilor care merg cu mine, caci sunt obositi si urmarim pe Zebah si pe Talmuna, regii Madianitilor".
6 Căpeteniile din Sucot au răspuns: "Este oare mâna lui Zebah şi Ţalmuna în stăpânirea ta, ca să dăm pâine oştirii tale?" 6 Iar capeteniile din Sucot au raspuns: "Dar este oare mana lui Zebah si Talmuna in stapanirea ta, ca sa dam paine ostirii tale?"
7 Şi Ghedeon a zis: "Ei bine! După ce Domnul va da în mâinile noastre pe Zebah şi pe Ţalmuna, vă voi scărpina carnea cu spini din pustiu şi cu mărăcini." 7 Atunci Ghedeon a zis: "Cand va da Domnul pe Zebah si pe Talmuna in mana mea, am sa scarpin trupul vostru cu spinii pustiului si cu maracini".
8 De acolo s-a suit la Penuel şi a făcut celor din Penuel aceeaşi rugăminte. Ei i-au răspuns cum îi răspunseseră cei din Sucot. 8 Dupa aceea s-a dus el la Penuel si a spus la fel locuitorilor lui; dar locuitorii din Penuel i-au raspuns la fel cum raspunsesera si cei din Sucot.
9 Şi a zis şi celor din Penuel: "Când mă voi întoarce în pace, voi dărâma turnul acesta." 9 Si a zis el si locuitorilor din Penuel: "Daca ma voi intoarce biruitor, am sa daram turnul acesta".
10 Zebah şi Ţalmuna erau la Carcor împreună cu oştirea lor de aproape cincisprezece mii de oameni; toţi cei ce mai rămăseseră din toată oştirea fiilor răsăritului: o sută douăzeci de mii de oameni care scoteau sabia fuseseră ucişi. 10 Zebah si Talmuna erau in Carcor si cu ei erau ostirile lor pana la cincisprezece mii de oameni, toti cei ce mai ramasesera din toata ostirea locuitorilor Rasaritului; cazusera insa o suta douazeci de mii de oameni purtatori de sabie.
11 Ghedeon s-a suit pe drumul celor ce locuiesc în corturi, la răsărit de Nobah şi de Iogbeha, şi a bătut oştirea care se credea la adăpost. 11 Si s-a dus Ghedeon la cei ce traiau in corturi la Rasarit de Nobah si de Iogbeha, si au lovit tabara tocmai cand erau mai fara grija.
12 Zebah şi Ţalmuna au luat fuga; Ghedeon i-a urmărit, a prins pe cei doi împăraţi ai Madianului, Zebah şi Ţalmuna, şi a pus pe fugă toată oştirea. 12 Atunci Zebah si Talmuna au fugit, iar el a alergat dupa dansii si a prins pe amandoi regii Madianitilor, pe Zebah si pe Talmuna, si a pus toata tabara in invalmaseala.
13 Ghedeon, fiul lui Ioas, s-a întors de la luptă prin suişul Heres. 13 Apoi s-a intors Ghedeon, fiul lui Ioas, de la razboi de pe colina Heres.
14 A prins dintre cei din Sucot un tânăr pe care l-a întrebat, şi care i-a dat în scris numele căpeteniilor şi bătrânilor din Sucot; erau şaptezeci şi şapte de bărbaţi. 14 Si a prins un tanar locuitor din Sucot si l-a intrebat si acesta i-a insirat in scris pe capeteniile si batranii Sucotului, care erau in numar de saptezeci si sapte de oameni.
15 Apoi a venit la cei din Sucot şi a zis: "Iată pe Zebah şi Ţalmuna pentru care m-aţi batjocorit, zicând: "Oare mâna lui Zebah şi Ţalmuna este în stăpânirea ta, ca să dăm pâine oamenilor tăi obosiţi?" 15 Apoi a venit la locuitorii Sucotului si a zis: "Iata Zebah si Talmuna, din pricina carora ati ras de mine si mi-ati zis: Au doara mana lui Zebah si Talmuna e in stapanirea ta, ca sa dam paine oamenilor tai celor obositi?"
16 Şi a luat pe bătrânii cetăţii şi a pedepsit pe oamenii din Sucot cu spini din pustiu şi cu mărăcini. 16 Dupa aceea a luat spini din pustiu si maracini si a pedepsit cu ei pe batranii cetatii si pe locuitorii din Sucot.
17 A dărâmat şi turnul din Penuel şi a ucis pe oamenii cetăţii. 17 Si turnul din Penuel l-a daramat, iar pe locuitorii cetatii i-a ucis.
18 El a zis lui Zebah şi lui Ţalmuna: "Cum erau oamenii pe care i-aţi ucis la Tabor?" Ei au răspuns: "Erau ca tine, fiecare avea înfăţişarea unui fiu de împărat." 18 Si a zis catre Zebah si Talmuna: "Ce fel erau aceia pe care i-ati ucis voi in Tabor?" Zis-au ei: "Asa, cum esti si tu; fiecare avea infatisarea unui fiu de rege".
19 El a zis: "Erau fraţii mei, fiii mamei mele. Viu este Domnul că, dacă i-aţi fi lăsat cu viaţă, nu v-aş ucide." 19 Iar Ghedeon a zis: "Aceia erau fratii mei, fiii mamei mele! Viu este Domnul, de i-ati fi lasat cu viata, eu nu v-as ucide!"
20 Şi a zis lui Ieter, întâiul lui născut: "Scoală-te şi ucide-i!" Dar tânărul nu şi-a scos sabia, pentru că-i era teamă, căci era încă un copil. 20 Apoi a zis catre Ieter, intaiul sau nascut: "Scoala si-i ucide". Dar tanarul nu si-a scos sabia, caci s-a temut, pentru ca era inca tanar.
21 Zebah şi Ţalmuna au zis: "Scoală-te tu însuţi şi ucide-ne. Căci cum e omul, aşa e şi puterea lui." Şi Ghedeon s-a sculat şi a ucis pe Zebah şi Ţalmuna. A luat apoi lunişoarele de la gâtul cămilelor lor. 21 Zis-au Zebah si Talmuna: "Scoala tu si ne ucide, pentru ca dupa cum este omul asa este si puterea lui!" Si s-a sculat Ghedeon si a ucis pe Zebah si Talmuna si a luat fraiele de la gatul camilelor lor.
22 Bărbaţii lui Israel au zis lui Ghedeon: "Domneşte peste noi, tu şi fiul tău, şi fiul fiului tău, căci ne-ai izbăvit din mâna lui Madian." 22 Dupa aceea au zis Israelitii catre Ghedeon: "Domneste peste noi tu si fiul tau si fiul fiului tau, pentru ca ne-ai izbavit din mainile Madianitilor!"
23 Ghedeon le-a zis: "Eu nu voi domni peste voi, nici fiii mei nu vor domni peste voi, ci Domnul va domni peste voi." 23 Iar Ghedeon le-a zis: "Nici eu nu voi domni peste voi, nici fiul meu nu va domni peste voi, ci Domnul sa domneasca peste voi!
24 Ghedeon le-a zis: "Am să vă fac o rugăminte: daţi-mi fiecare verigile de nas pe care le-aţi luat ca pradă." - Vrăjmaşii aveau verigi de aur, căci erau ismaeliţi. - 24 Dar am sa va rog si eu un lucru, a adaugat Ghedeon, sa-mi dea fiecare din voi cate un cercel din prazile voastre; caci vrajmasii aveau multi cercei de aur, pentru ca erau Ismaeliti".
25 Ei au zis: "Ţi le vom da cu plăcere." Şi au întins o manta, pe care a aruncat fiecare verigile pe care le prădase. 25 Ei au zis: "Iti vom da". Si au intins o manta si au aruncat acolo fiecare cate un cercel din prada sa.
26 Greutatea verigilor de aur, pe care le-a cerut Ghedeon, a fost de o mie şapte sute de sicli de aur, afară de lunişoare, de cerceii de aur şi hainele de purpură, pe care le purtau împăraţii Madianului, şi afară de lănţişoarele de la gâtul cămilelor lor. 26 Si greutatea cerceilor de aur pe care i-a cerut el a fost o mie sapte sute de sicli de aur, afara de verigi, de nasturi si de hainele de purpura de pe cei doi regi ai Madianitilor si afara de lanturile lor de aur care erau la gatul camilelor lor.
27 Ghedeon a făcut din ele un efod şi l-a pus în cetatea lui, la Ofra, unde a ajuns o pricină de curvie pentru tot Israelul; şi a fost o cursă pentru Ghedeon şi pentru casa lui. 27 Din acestea a facut Ghedeon un efod si l-a pus in cetatea sa, in Ofra; si a fost aceasta pricina de pacat pentru tot Israelul si cursa pentru Ghedeon si pentru toata casa lui.
28 Madianul a fost smerit înaintea copiilor lui Israel şi n-a mai ridicat capul. Şi ţara a avut odihnă patruzeci de ani, în timpul vieţii lui Ghedeon. 28 Astfel s-au supus Madianitii inaintea fiilor lui Israel si nu s-au mai apucat sa-si ridice capul si s-a odihnit tara patruzeci de ani, in zilele lui Ghedeon.
29 Ierubaal, fiul lui Ioas, s-a întors şi a locuit în casa lui. 29 Apoi s-a dus Ierubaal, fiul lui Ioas, si a trait in casa sa.
30 Ghedeon a avut şaptezeci de fii, ieşiţi din el, căci a avut mai multe neveste. 30 Si a avut Ghedeon saptezeci de fii care au rasarit din coapsele lui, caci el a avut femei multe.
31 Ţiitoarea lui, care era la Sihem, i-a născut de asemenea un fiu, căruia i-au pus numele Abimelec. 31 De asemenea i-a nascut un fiu si concubina sa care traia in Sichem si el i-a pus numele Abimelec.
32 Ghedeon, fiul lui Ioas, a murit după o bătrâneţe fericită; şi a fost îngropat în mormântul tatălui său, Ioas, la Ofra, care era a familiei lui Abiezer. 32 Apoi a murit Ghedeon, fiul lui Ioas, la batraneti adanci, si a fost inmormantat in mormantul tatalui sau Ioas, in Ofra lui Abiezer.
33 După moartea lui Ghedeon, copiii lui Israel au început iarăşi să curvească cu Baalii şi au luat pe Baal-Berit ca dumnezeu al lor. 33 Dupa ce a murit Ghedeon, fiii lui Israel au inceput iarasi a pacatui pe urma baalilor si si-au asezat ca dumnezeu pe Baal-Berit;
34 Copiii lui Israel nu şi-au adus aminte de Domnul Dumnezeul lor care-i izbăvise din mâna tuturor vrăjmaşilor care-i înconjurau. 34 Nu si-au mai adus aminte fiii lui Israel de Domnul Dumnezeul lor, Care ii izbavise din mainile tuturor vrajmasilor care ii inconjurau.
35 Şi n-au ţinut la casa lui Ierubaal, a lui Ghedeon, după tot binele pe care-l făcuse el lui Israel. 35 Casei lui Ierubaal, adica a lui Ghedeon, nu i-au dat nici o cinste pentru toate binefacerile pe care acesta le facuse intregului Israel.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***