Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 16

1 Samson a plecat la Gaza; acolo a văzut o curvă şi a intrat la ea. 1 Venind insa odata Samson la Gaza, a vazut acolo o femeie desfranata si a intrat la ea.
2 S-a spus oamenilor din Gaza: "Samson a venit aici." Şi l-au înconjurat şi au pândit toată noaptea la poarta cetăţii. Au stat liniştiţi toată noaptea şi au zis: "Când se va lumina de ziuă, îl vom omorî." 2 Si li s-a spus oamenilor din Gaza: "Samson a venit aici". Atunci acestia l-au inconjurat si l-au pandit toata noaptea la portile cetatii si s-au ascuns toata noaptea, zicand: "Sa asteptam pana se va lumina de ziua si sa-l ucidem!"
3 Samson a rămas culcat până la miezul nopţii. Pe la miezul nopţii, s-a sculat şi a apucat porţile cetăţii cu amândoi stâlpii, le-a scos împreună cu zăvorul, le-a pus pe umeri şi le-a dus pe vârful muntelui din faţa Hebronului. 3 Samson insa a dormit pana la miezul noptii; iar la miezul noptii a luat portile cetatii din amandoi usorii si, ridicandu-le impreuna cu zavoarele, le-a pus pe umerii sai si le-a dus pe varful muntelui care este pe drumul spre Hebron si le-a lasat acolo.
4 După aceea, a iubit pe o femeie în valea Sorec. Ea se numea Dalila. 4 Dupa acestea a iubit el o femeie care traia in valea Sorec si pe care o chema Dalila.
5 Domnitorii filistenilor s-au suit la ea şi i-au zis: "Înduplecă-l şi află de unde-i vine puterea lui cea mare şi cum am putea să-l biruim, ca să-l legăm şi să-l slăbim, şi-ţi vom da fiecare câte o mie o sută de sicli de argint." 5 La aceasta au venit fruntasii Filistenilor si i-au zis: "Amageste-l si afla in ce sta puterea lui cea mare si cum l-am putea prinde, ca sa-l legam si sa-l supunem; si-li vom da pentru aceasta o mie si o suta de sicli de argint".
6 Dalila a zis lui Samson: "Spune-mi, te rog, de unde-ţi vine puterea ta cea mare şi cu ce ar trebui să fii legat ca să fii biruit." 6 Si a zis Dalila catre Samson: "Spune-mi si mie in ce sta puterea ta cea mare si cu ce sa te lege ca sa te supuna?"
7 Samson i-a zis: "Dacă aş fi legat cu şapte funii noi, care să nu fie uscate încă, aş slăbi şi aş fi ca orice alt om." 7 I-a raspuns Samson: "De ma vor lega cu sapte vine crude si inca neuscate, voi ajunge slab si voi fi ca si ceilalti oameni".
8 Domnitorii filistenilor au adus Dalilei şapte funii noi, neuscate încă. Şi ea l-a legat cu funiile acestea. 8 Atunci i-au adus ei fruntasii Filistenilor sapte vine crude si inca neuscate si ea l-a legat cu ele.
9 Iar nişte oameni stăteau la pândă la ea, într-o odaie. Ea i-a zis: "Filistenii sunt asupra ta, Samson!" Şi el a rupt funiile, cum se rupe o aţă de câlţi când se atinge de foc. Şi astfel n-au ştiut de unde-i venea puterea. 9 Si unii stateau la panda la ea in odaia de dormit; si ea a zis catre Samson: "Samsoane, Filistenii vin asupra ta!" Atunci el a rupt vinele, cum ar fi rupt o ata de calti arsi de foc. Si astfel nu s-a aflat de unde vine puterea lui.
10 Dalila a zis lui Samson: "Vezi, ţi-ai bătut joc de mine, mi-ai spus minciuni. Acum, te rog, arată-mi cu ce trebuie să fii legat." 10 Dalila a zis insa catre Samson: "Iata tu m-ai amagit si mi-ai spus minciuni. Spune-mi dar cu ce sa te lege?
11 El i-a zis: "Dacă aş fi legat cu funii noi, care să nu fi fost întrebuinţate niciodată, aş slăbi şi aş fi ca orice alt om." 11 Iar el i-a zis: "De ma vor lega cu funii noi, care sa nu mai fi fost intrebuintate, atunci eu voi slabi si voi fi ca si ceilalti oameni".
12 Dalila a luat nişte funii noi şi l-a legat cu ele. Apoi i-a zis: "Filistenii sunt asupra ta, Samson!" Iar nişte oameni stăteau la pândă într-o odaie. Şi el a rupt funiile de la braţe ca pe o aţă. 12 Si a luat Dalila funii noi si l-a legat, iar cineva pandea. Apoi ea i-a zis: "Samsoane, Filistenii vin asupra ta!" Si el le-a rupt de pe mainile sale, ca pe niste ate.
13 Dalila a zis lui Samson: "Până acum ţi-ai bătut joc de mine şi mi-ai spus minciuni. Spune-mi cu ce trebuie să fii legat." El i-a zis: "N-ai decât să împleteşti cele şapte şuviţe de păr din capul meu în urzeala ţesăturii." 13 Atunci Dalila a zis catre Samson: "Tu ma amagesti mereu si-mi spui minciuni. Spune-mi drept, cu ce sa te lege?" Iar el i-a zis: "De vei impleti sapte suvite do par din capul meu si le vei prinde cu un cui de sulul de la razboiul de tesut, atunci eu vai slabi si voi fi ca si ceilalti oameni".
14 Şi ea le-a pironit cu un cui de lemn în pământ. Apoi i-a zis: "Filistenii sunt asupra ta, Samson!" Şi el s-a trezit din somn şi a smuls cuiul de lemn din pământ cu urzeală cu tot. 14 Si l-a adormit Dalila pe bratele sale; iar daca a adormit el, Dalila a luat sapte suvite din capul lui si le-a pironit de sulul de la razboi si apoi a strigat: "Samsoane, Filistenii vin asupra ta!" Atunci el s-a desteptat din somn si a smucit razboiul impreuna cu tesatura si nu s-a aflat de unde vine puterea lui.
15 Ea i-a zis: "Cum poţi spune: "Te iubesc!", când inima ta nu este cu mine? Iată că de trei ori ţi-ai bătut joc de mine şi nu mi-ai spus de unde-ţi vine puterea ta cea mare." 15 Dalila insa i-a zis: "Cum de poti tu spune: "Te iubesc", cand inima ta nu este cu mine? Iata, de trei ori m-ai amagit si nu mi-ai spus in ce sta puterea ta cea mare".
16 Fiindcă ea îl necăjea şi-l chinuia în fiecare zi cu stăruinţele ei, sufletul i s-a umplut de o nelinişte de moarte, 16 Si fiindca ea tot staruia si-l necajea cu vorbele sale in fiecare zi, s-a tulburat sufletul lui pana la moarte.
17 şi-a deschis toată inima faţă de ea şi i-a zis: "Briciul n-a trecut peste capul meu, pentru că sunt închinat Domnului din pântecele maicii mele. Dacă aş fi ras, puterea m-ar părăsi, aş slăbi şi aş fi ca orice alt om." 17 Si atunci i-a descoperit el toata inima sa si i-a zis: "Briciul nu s-a atins de capul meu, caci eu sunt nazireu al lui Dumnezeu din pantecele maicii mele; de m-ar tunde cineva, atunci s-ar departa de la mine puterea mea si eu as slabi si as fi ca ceilalti oameni".
18 Dalila, văzând că îşi deschisese toată inima faţă de ea, a trimis să cheme pe domnitorii filistenilor şi a pus să le spună: "Suiţi-vă de data aceasta, căci mi-a deschis toată inima lui." Şi domnitorii filistenilor s-au suit la ea şi au adus argintul în mâini. 18 Vazand Dalila ca el i-a descoperit toata inima sa, a trimis de au chemat pe fruntasii Filistenilor, zicandu-le: "Veniti acum, ca el mi-a descoperit toata inima sa!" si au venit la ea fruntasii Filistenilor si au adus argintul cu ei.
19 Ea l-a adormit pe genunchii ei. Şi, chemând un om, a ras cele şapte şuviţe de pe capul lui Samson, şi a început astfel să-l slăbească. El şi-a pierdut puterea. 19 Apoi Dalila l-a adormit pe genunchii sai si a chemat un om si i-a poruncit sa tunda cele sapte suvite ale capului lui. Atunci el a inceput a slabi si s-a departat de el puterea lui;
20 Atunci ea a zis: "Filistenii sunt asupra ta, Samson!" Şi el s-a trezit din somn şi a zis: "Voi face ca şi mai înainte şi mă voi scutura." Nu ştia că Domnul Se depărtase de el. 20 Iar ea a zis: "Samsoane; Filistenii vin asupra ta!" Si desteptandu-se el din somnul sau, a zis: "Voi face ca mai inainte si ma voi scapa de ei". Dar nu stia ca Domnul Se departase de el.
21 Filistenii l-au apucat şi i-au scos ochii; l-au coborât la Gaza şi l-au legat cu nişte lanţuri de aramă. El învârtea la râşniţă în temniţă. 21 Atunci l-au luat fruntasii Filistenilor si i-au scos ochii si l-au dus la Gaza si l-au legat cu doua lanturi de arama si rasnea in temnita.
22 Dar părul capului lui a început iarăşi să crească, după ce fusese ras. 22 Si a inceput sa-i creasca parul pe capul lui, pe unde fusese tuns.
23 Şi domnitorii filistenilor s-au strâns ca să aducă o mare jertfă dumnezeului lor Dagon, şi ca să se înveselească. Ei ziceau: "Dumnezeul nostru a dat în mâinile noastre pe Samson, vrăjmaşul nostru." 23 Atunci s-au adunat fruntasii Filistenilor, ca sa aduca jertfa marelui Dagon, dumnezeul lor, si sa se veseleasca, zicand: "Dumnezeul nostru a dat pe Samson, vrajmasul nostru, in mainile noastre".
24 Şi când l-a văzut poporul, au lăudat pe dumnezeul lor, zicând: "Dumnezeul nostru a dat în mâinile noastre pe vrăjmaşul nostru, pe acela care ne pustia ţara şi ne înmulţea morţii." 24 De asemenea si multimea, vazandu-l, slavea pe dumnezeul sau, zicand: "Dumnezeul nostru a dat in mainile noastre pe vrajmasul nostru si pe pustiitorul tarii noastre, care a ucis pe multi dintre noi".
25 În bucuria inimii lor, au zis: "Chemaţi pe Samson, ca să ne desfete!" Au scos pe Samson din temniţă, şi el a jucat înaintea lor. L-au aşezat între stâlpi. 25 Iar dupa ce s-a veselit inima lor, au zis: "Aduceti pe Samson din inchisoare, ca sa mai radem de el". Si au adus pe Samson din temnita si radeau de el si-l trageau de urechi si l-au pus intre doi stalpi.
26 Şi Samson a zis tânărului care-l ţinea de mână: "Lasă-mă, ca să mă pot atinge de stâlpii pe care se reazemă casa şi să mă reazem de ei." 26 Atunci a zis Samson tanarului care-l ducea de mana: "Du-ma ca sa pipai stalpii pe care este intemeiata casa si sa ma reazem de ei". Si tanarul a facut asa.
27 Casa era plină de bărbaţi şi de femei; toţi domnitorii filistenilor erau acolo, şi pe acoperiş erau aproape trei mii de inşi, bărbaţi şi femei, care priveau la Samson cum juca. 27 Casa insa era plina de barbati si de femei, caci erau acolo toti fruntasii Filistenilor, iar pe acoperis se aflau ca la trei mii de oameni, barbati si femei, care se uitau si radeau de Samson.
28 Atunci Samson a strigat către Domnul şi a zis: "Doamne Dumnezeule! Adu-Ţi aminte de mine, Te rog; Dumnezeule, dă-mi putere numai de data aceasta, şi cu o singură lovitură să mă răzbun pe filisteni pentru cei doi ochi ai mei!" 28 Atunci a strigat Samson catre Domnul si a zis: "Doamne Dumnezeule, adu-ti aminte de mine si intareste-ma inca o data, o, Dumnezeule, ca printr-o singura lovitura sa ma razbun pe Filisteni pentru cei doi ochi ai mei !"
29 Şi Samson a îmbrăţişat amândoi stâlpii de la mijloc, pe care se sprijinea casa, şi s-a rezemat de ei; unul era la dreapta lui, şi altul la stânga. 29 Si a miscat Samson din loc doi stalpi din mijloc pe care era sprijinita casa, rezemandu-se de ei, de unul cu mana dreapta si de celalalt cu stanga.
30 Samson a zis: "Să mor împreună cu filistenii!" S-a plecat cu toată puterea, şi casa a căzut peste domnitori şi peste tot poporul care era acolo. Cei pe care i-a prăpădit la moartea lui au fost mai mulţi decât cei pe care-i omorâse în timpul vieţii. 30 Si a zis Samson: "Mori, suflete al meu, cu Filistenii!" Apoi s-a sprijinit cu toata puterea si s-a prabusit casa peste fruntasii Filistenilor si peste tot poporul ce era in ea. Si cei pe care i-a ucis Samson la moartea sa au fost mai multi decat toti cei pe care-i ucisese in viata sa.
31 Fraţii lui şi toată casa tatălui său s-au coborât şi l-au luat. Când s-au suit înapoi, l-au îngropat între Ţorea şi Eştaol, în mormântul tatălui său Manoah. El fusese judecător în Israel douăzeci de ani. 31 Atunci au venit fratii lui si toata casa tatalui sau si l-au luat si l-au dus de l-au ingropat intre Tora si Estaol, in mormantul lui Manoe, tata sau. Si a fost el judecator in Israel douazeci de ani. Iar dupa Samson s-a sculat Emegar, fiul lui Enan, si a ucis din Filisteni sase sute de oameni, afara de vite. Acesta a izbavit pe Israel.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***