Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 15

1 După câtva timp, pe vremea seceratului grâului, Samson s-a dus să-şi vadă nevasta şi i-a dus un ied. El a zis: "Vreau să intru la nevasta mea în odaia ei." 1 Peste cateva zile, in timpul seceratului graului, a venit Samson sa se vada cu femeia sa, aducand cu sine un ied. Iar cand a zis: "Ma duc la femeia mea in odaia de dormit", tatal ei nu l-a lasat sa intre.
2 Dar tatăl nevestei nu i-a îngăduit să intre. "Am crezut că o urăşti", a zis el, "şi am dat-o tovarăşului tău. Nu este sora sa cea tânără mai frumoasă ca ea? Ia-o, dar, în locul ei." 2 Si a zis tatal ei: "Eu am socotit ca ai urat-o si am maritat-o cu un prieten al tau; iata sora ei mai mica e mai frumoasa decat ea; sa fie aceasta in locul aceleia".
3 Samson le-a zis: "De data aceasta nu voi fi vinovat faţă de filisteni, dacă le voi face rău." 3 Samson insa le-a zis: "De acum eu voi fi drept inaintea Filistenilor, daca ma voi apuca sa le fac rau".
4 Samson a plecat. A prins trei sute de vulpi şi a luat nişte făclii; apoi a legat vulpile coadă de coadă şi a pus câte o făclie între cele două cozi, la mijloc. 4 Apoi Samson s-a dus si a prins trei sute de vulpi, a luat faclii, a legat cate doua vulpi de coada si intre ele cate o faclie;
5 A aprins făcliile, a dat drumul vulpilor în grânele filistenilor şi a aprins astfel atât stogurile de snopi, cât şi grâul care era în picioare, ba încă şi grădinile de măslini. 5 Dupa aceea a aprins facliile si a dat drumul vulpilor prin granele Filistenilor si a aprins si claile si graul nesecerat, viile si livezile de maslini.
6 Filistenii au zis: "Cine a făcut lucrul acesta?" Li s-a răspuns: "Samson, ginerele timneanului, pentru că acesta i-a luat nevasta şi a dat-o tovarăşului lui." Şi filistenii s-au suit şi au ars-o pe ea şi pe tatăl ei. 6 Si ziceau Filistenii: "Cine oare a facut aceasta?" Si li s-a spus: "Samson, ginerele Timneanului, caci acesta i-a luat femeia si a dat-o dupa un prieten al lui". Atunci Filistenii s-au dus si au ars-o cu foc si pe ea si casa tatalui ei.
7 Samson le-a zis: "Aşa faceţi? Nu voi înceta decât după ce mă voi răzbuna pe voi." 7 Dar Samson le-a zis: "Cu toate ca ati facut aceasta, eu tot am sa ma razbun pe voi si numai atunci am sa ma linistesc".
8 I-a bătut aspru, pe spate şi pe pântece; apoi s-a coborât şi a locuit în crăpătura stâncii Etam. 8 Si le-a sfaramat fluierele picioarelor si soldurile si apoi s-a dus si a sezut in pestera de la stanca Etam.
9 Atunci filistenii au pornit, au tăbărât în Iuda şi s-au întins până la Lehi. 9 Filistenii insa s-au dus si si-au asezat tabara in Iuda si s-au intins pana la Lehi.
10 Bărbaţii din Iuda au zis: "Pentru ce v-aţi suit împotriva noastră?" Ei au răspuns: "Ne-am suit să legăm pe Samson, ca să-i facem aşa cum ne-a făcut el nouă." 10 Iar locuitorii lui Iuda au zis: "Pentru ce ati iesit voi asupra noastra?" Si ei au zis: "Am venit sa legam pe Samson, ca sa facem cu el cum a facut si el cu noi".
11 Atunci trei mii de bărbaţi din Iuda s-au coborât la crăpătura stâncii Etam şi au zis lui Samson: "Nu ştii că filistenii stăpânesc peste noi? Ce ne-ai făcut deci?" El le-a răspuns: "Le-am făcut aşa cum mi-au făcut şi ei mie." 11 Atunci s-au dus trei mii de oameni din Iuda la pestera de la stanca Etam si au zis catre Samson: "Nu stii tu, oare, ca Filistenii domnesc peste noi? De ce ne-ai facut tu una ca asta?" El insa a zis: "Cum s-au purtat ei cu mine, asa m-am purtat si eu cu ei".
12 Ei i-au zis: "Noi ne-am coborât să te legăm, ca să te dăm în mâinile filistenilor." Samson le-a zis: "Juraţi-mi că nu mă veţi omorî." 12 I-au zis lui: "Noi am venit sa te legam, ca sa te dam in mainile Filistenilor". Atunci Samson le-a zis: "Jurati-va mie ca nu ma veti ucide!"
13 Ei i-au răspuns: "Nu; vrem numai să te legăm şi să te dăm în mâinile lor, dar nu te vom omorî." Şi l-au legat cu două funii noi şi l-au scos din stâncă. 13 Si ei au raspuns: "Nu, noi numai te vom lega si te vom da in mainile lor, dar de omorat nu te vom omori". Si l-au legat cu doua funii noi si l-au dus din pestera.
14 Când a ajuns la Lehi, filistenii au început să strige de bucurie înaintea lui. Atunci Duhul Domnului a venit peste el. Funiile pe care le avea la braţe s-au făcut ca nişte fire de in ars în foc, şi legăturile i-au căzut de pe mâini. 14 Dar cand s-a apropiat el de Lehi, Filistenii l-au intampinat cu strigate. Atunci s-a coborat peste el Duhul Domnului si funiile care erau peste mainile lui s-au facut ca niste calti arsi de foc si au cazut legaturile de pe mainile lui.
15 El a găsit o falcă de măgar neuscată încă, a întins mâna şi a luat-o şi a ucis cu ea o mie de oameni. 15 Iar el gasind o falca sanatoasa de asin, si-a intins mana, a luat-o si a ucis cu ea o mie de oameni.
16 Şi Samson a zis: "Cu o falcă de măgar, o grămadă, două grămezi; cu o falcă de măgar am ucis o mie de oameni." 16 Apoi a zis Samson: "Cu o falca de magar o ceata, doua cete am stins, Cu o falca de magar o mie de oameni am ucis".
17 După ce a isprăvit de vorbit, a aruncat falca din mână. Şi locul acela s-a numit Ramat-Lehi. 17 Si zicand acestea, a aruncat falca din maini si a numit locul acela Ramat-Lehi.
18 Fiindu-i foarte sete, a strigat către Domnul şi a zis: "Tu ai îngăduit, prin mâna robului Tău, această mare izbăvire; şi acum să mor de sete şi să cad în mâinile celor netăiaţi împrejur?" 18 Simtind insa sete mare, a strigat catre Domnul si a zis: "Tu ai facut prin mana robului Tau aceasta mare izbavire; iar acum eu mor de sete si voi cadea in mainile celor netaiati imprejur".
19 Dumnezeu a despicat crăpătura stâncii din Lehi, şi a ieşit apă din ea. Samson a băut, duhul i s-a întremat şi s-a înviorat. De aceea s-a numit izvorul acela En-Hacore el este şi astăzi la Lehi. 19 Atunci a deschis Domnul o crapatura intr-o stanca din Lehi si a curs din ea apa. Si a baut Samson si si-a astamparat setea si duhul lui s-a inviorat. De aceea s-a si numit locul acela: "Izvorul celui ce striga", care este in Lehi pana in ziua de astazi.
20 Samson a fost douăzeci de ani judecător în Israel, pe vremea filistenilor. 20 Si a fost el judecator in Israel pe vremea Filistenilor douazeci de ani.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***