Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 14

1 Samson s-a coborât la Timna şi a văzut acolo o femeie din fetele filistenilor. 1 In vremea aceea s-a dus Samson la Timna si a vazut in Timna o femeie din fiicele Filistenilor si aceasta i-a placut.
2 Când s-a suit înapoi, a spus lucrul acesta tatălui său şi mamei sale şi a zis: "Am văzut la Timna o femeie din fetele filistenilor; luaţi-mi-o acum de nevastă." 2 Si s-a dus si a spus el tatalui sau si mamei sale si a zis: "Am vazut in Timna o femeie din fiicele Filistenilor; luati-mi-o mie de sotie!"
3 Tatăl său şi mama sa i-au zis: "Nu este nicio femeie între fetele fraţilor tăi şi în tot poporul nostru, de te duci să-ţi iei nevastă de la filisteni, care sunt netăiaţi împrejur?" Şi Samson a zis tatălui său: "Ia-mi-o, căci îmi place." 3 Iar tatal sau si mama sa i-au raspuns: "Au doara nu se gasesc femei printre fiicele fratilor tai si in tot poporul meu, de te duci sa-ti iei sotie de la Filistenii cei netaiati imprejur?" A zis Samson catre tatal sau: "Ia-mi-o pe aceea, pentru ca mi-a placut!"
4 Tatăl său şi mama sa nu ştiau că lucrul acesta venea de la Domnul: căci Samson căuta un prilej de ceartă din partea filistenilor. În vremea aceea filistenii stăpâneau peste Israel. 4 Si nu stiau tatal sau si mama sa ca aceasta este de la Domnul si ca el cauta prilej sa se razbune pe Filisteni. Caci in vremea aceea Filistenii domneau peste Israel.
5 Samson s-a coborât împreună cu tatăl său şi cu mama sa la Timna. Când au ajuns la viile din Timna, iată că i-a ieşit înainte un leu tânăr mugind. 5 Deci s-a dus Samson cu tatal sau si cu mama sa la Timna; iar cand s-au apropiat de viile Timnei, iata un leu tanar venea racnind inaintea lor.
6 Duhul Domnului a venit peste Samson; şi, fără să aibă ceva în mână, Samson a sfâşiat pe leu cum se sfâşie un ied. N-a spus tatălui său şi mamei sale ce făcuse. 6 Atunci s-a coborat peste el Duhul Domnului si el a sfasiat leul ca pe un ied; si nu avea nimic in mana. si n-a spus tatalui sau si mamei sale ce facuse.
7 S-a coborât şi a vorbit cu femeia aceea, şi ea i-a plăcut. 7 Si a venit si a vorbit cu femeia si aceasta a placut lui Samson.
8 După câtva timp, s-a dus iarăşi la Timna ca s-o ia şi s-a abătut să vadă hoitul leului. Şi iată că în trupul leului era un roi de albine şi miere. 8 Iar dupa cateva zile s-a dus el iarasi ca sa o ia si s-a abatut sa vada trupul leului si iata un roi de albine si miere in trupul leului.
9 A luat mierea în mână şi a mâncat-o pe drum; şi când a ajuns la tatăl său şi la mama sa, le-a dat şi au mâncat şi ei din ea. Dar nu le-a spus că luase mierea aceasta din trupul leului. 9 Si a luat el fagurele in mana si s-a dus si a mancat pe cale; iar daca a venit la tatal sau si la mama sa, le-a dat si lor de au mancat; dar nu le-a spus ca a luat fagurele acesta din trupul leului celui mort.
10 Tatăl lui Samson s-a coborât la femeia aceea. Şi acolo Samson a făcut un ospăţ, căci aşa făceau tinerii. 10 Apoi a mers tatal sau la femeie si a facut acolo Samson ospat de sapte zile, cum au obiceiul sa faca mirii.
11 Cum l-au văzut, au poftit treizeci de tovarăşi care au stat împreună cu el. 11 Si cand l-au vazut cei de acolo, au ales treizeci de nuntasi care sa fie imprejurul lui.
12 Samson le-a zis: "Am să vă spun o ghicitoare. Dacă mi-o veţi ghici în cele şapte zile ale ospăţului şi dacă o veţi dezlega, vă voi da treizeci de cămăşi şi treizeci de haine de schimb. 12 Iar Samson a zis catre ei: "Am sa va spun o ghicitoare si daca mi-o veti ghici in cele sapte zile ale ospatului si mi-o veti dezlega, va voi da treizeci de camasi si treizeci de randuri de haine.
13 Dar dacă n-o veţi ghici, să-mi daţi voi treizeci de cămăşi şi treizeci de haine de schimb." Ei i-au zis: "Spune-ne ghicitoarea ta s-o auzim." 13 Iar daca nu veti putea s-o ghiciti, atunci sa-mi dati voi mie treizeci de camasi si treizeci de randuri de haine". Au zis aceia: "Spune ghicitoarea ta, ca s-o auzim".
14 Şi el le-a zis: "Din cel ce mănâncă a ieşit ce se mănâncă, şi din cel tare a ieşit dulceaţă." 14 Atunci le-a zis: "Din cel ce mananca a iesit mancare, si din cel tare a iesit dulceata". Si n-au putut sa dezlege ghicitoarea in trei zile.
15 Trei zile, n-au putut dezlega ghicitoarea. În ziua a şaptea, au zis nevestei lui Samson: "Înduplecă pe bărbatul tău să ne dezlege ghicitoarea; altfel, te vom arde, pe tine şi casa tatălui tău. Ne-aţi adunat aici ca să ne jefuiţi, nu-i aşa?" 15 Iar in ziua a saptea au zis aceia catre femeia lui Samson: "Ademeneste pe barbatul tau sa dezlege ghicitoarea; altfel te vom arde cu foc pe tine si casa tatalui tau; ne-ati chemat, oare, ca sa ne jefuiti?"
16 Nevasta lui Samson plângea lângă el şi zicea: "Tu n-ai decât ură pentru mine şi nu mă iubeşti; ai spus o ghicitoare copiilor poporului meu, şi nu mi-ai dezlegat-o!" Şi el i-a răspuns: "N-am dezlegat-o nici tatălui meu, nici mamei mele: să ţi-o dezleg ţie?" 16 Si a plans femeia lui Samson inaintea lui, zicand: "Tu ma urasti si nu ma iubesti; ai dat o ghicitoare fiilor poporului meu, iar mie nu mi-o dezlegi". Si a zis el catre ea: "Eu n-am dezlegat-o tatalui meu si mamei mele si sa ti-o dezleg tie?"
17 Ea a plâns lângă el tot timpul celor şapte zile cât a ţinut ospăţul; şi în ziua a şaptea, i-a dezlegat-o, căci îl necăjea. Şi ea a dat copiilor poporului ei dezlegarea ghicitorii. 17 Si a plans ea inaintea lui sapte zile, cat a tinut ospatul la ei. In sfarsit in ziua a saptea i-a dezlegat-o caci ea il ruga staruitor.
18 Oamenii din cetate au zis lui Samson în ziua a şaptea, înainte de apusul soarelui: "Ce este mai dulce decât mierea şi ce este mai tare decât leul?" Şi el le-a zis: "Dacă n-aţi fi arat cu juncana mea, nu mi-aţi fi dezlegat ghicitoarea." 18 Iar ea a spus dezlegarea ghicitorii fiilor poporului sau. Si iata in ziua a saptea, inainte de rasaritul soarelui, au zis catre oamenii cetatii: "Ce e mai dulce ca mierea si ce e mai tare ca leul?" Si el le-a zis: "De nu ati fi arat cu juninca mea, ghicitoarea mea n-o mai ghiceati voi".
19 Duhul Domnului a venit peste el, şi s-a coborât la Ascalon. Acolo a ucis treizeci de oameni, le-a luat hainele şi a dat hainele de schimb celor ce dezlegaseră ghicitoarea. Era aprins de mânie şi s-a suit la casa tatălui său. 19 Atunci s-a coborat peste el Duhul Domnului si s-a dus in Ascalon si, ucigand acolo treizeci de oameni, a dezbracat de pe ei hainele si a dat randurile de haine celor ce au ghicit ghicitoarea sa. Si s-a aprins mania lui si s-a dus la casa tatalui sau.
20 Nevasta sa a fost dată unuia din tovarăşii lui, cu care era prieten el. 20 Iar femeia lui Samson s-a maritat cu unul din nuntasii de la nunta sa, care au fost imprejurul lui.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***