Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 13

1 Copiii lui Israel au făcut iarăşi ce nu plăcea Domnului; şi Domnul i-a dat în mâinile filistenilor, timp de patruzeci de ani. 1 Si fiii lui Israel au facut iarasi rele inaintea ochilor Domnului si i-a dat Domnul in mainile Filistenilor pentru patruzeci de ani.
2 Era un om în Ţorea, din familia daniţilor, care se chema Manoah. Nevasta sa era stearpă şi nu năştea. 2 Era insa in vremea aceea un om de la tara, din semintia lui Dan, cu numele Manoe si femeia lui era stearpa si nu nastea.
3 Îngerul Domnului S-a arătat femeii şi i-a zis: "Iată că tu eşti stearpă şi n-ai copii; dar vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu. 3 Udata insa s-a aratat ingerul Domnului femeii si i-a zis: "Iata tu esti stearpa si nu nasti; dar vei zamisli si vei naste fiu.
4 Acum ia bine seama să nu bei nici vin, nici băutură tare şi să nu mănânci nimic necurat. 4 Pazeste-te dar, sa nu bei vin, nici sichera si nimic necurat sa nu mananci;
5 Căci vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu. Briciul nu va trece peste capul lui, pentru că acest copil va fi închinat lui Dumnezeu din pântecele mamei lui; şi el va începe să izbăvească pe Israel din mâna filistenilor." 5 Ca iata ai sa zamislesti si al sa nasti un fiu; si nu se va atinge briciul de capul lui, pentru ca pruncul acesta va fi chiar din pantecele mamei sale nazireu al lui Dumnezeu si va incepe sa izbaveasca pe Israel din mana Filistenilor".
6 Femeia s-a dus şi a spus bărbatului ei: "Un om al lui Dumnezeu a venit la mine şi avea înfăţişarea unui Înger al lui Dumnezeu, o înfăţişare înfricoşată. Nu L-am întrebat de unde este şi nici nu mi-a spus care-I este numele. 6 Si a venit femeia si a spus barbatului sau, zicand: "A venit la mine un om al lui Dumnezeu, a carui infatisare era ca infatisarea unui inger al lui Dumnezeu, foarte luminos; nici eu nu l-am intrebat de unde este si nici el nu mi-a spus numele sau;
7 Dar mi-a zis: "Tu vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu; şi acum să nu bei nici vin, nici băutură tare şi să nu mănânci nimic necurat, pentru că acest copil va fi închinat lui Dumnezeu din pântecele maicii lui, până în ziua morţii lui." 7 Dar mi-a zis: Iata ai sa zamislesti si ai sa nasti un fiu; asadar sa nu bei vin si sichera si sa nu mananci nimic necurat, caci copilul chiar din pantecele mamei si pana la moarte va fi nazireu al lui Dumnezeu".
8 Manoah a făcut Domnului următoarea rugăciune: "Doamne, Te rog, să mai vină o dată la noi omul lui Dumnezeu pe care L-ai trimis şi să ne înveţe ce să facem pentru copilul care se va naşte!" 8 Atunci Manoe s-a rugat Domnului si a zis: "Doamne, fa sa vina iarasi pe la noi omul lui Dumnezeu pe care l-ai trimis Tu, si sa ne invete ce sa facem cu copilul care se va naste!"
9 Dumnezeu a ascultat rugăciunea lui Manoah, şi Îngerul lui Dumnezeu a venit iarăşi la femeie. Ea şedea într-un ogor, şi Manoah, bărbatul ei, nu era cu ea. 9 Si a ascultat Dumnezeu glasul lui Manoe si a venit ingerul iarasi la femeie, cand era la camp, insa Manoe, barbatul ei, nu era cu dansa.
10 Ea a alergat repede să dea de veste bărbatului ei şi i-a zis: "Iată că omul care venise în cealaltă zi la mine, mi S-a arătat iarăşi." 10 Dar femeia a alergat indata si a vestit pe barbatul sau, zicandu-i: "Iata mi s-a aratat omul cel ce a venit atunci la mine".
11 Manoah s-a sculat, a mers după nevasta sa, s-a dus la omul acela şi I-a zis: "Tu ai vorbit femeii acesteia?" El a răspuns: "Eu." 11 Si s-a sculat Manoe si s-a dus cu femeia sa si a venit la omul acela si a zis catre el: "Tu, oare, esti omul acela care ai vorbit cu femeia?" Iar ingerul i-a raspuns: "Eu!"
12 Manoah a zis: "Acum, dacă se va împlini cuvântul Tău, ce va trebui să păzim cu privire la copil şi ce va fi de făcut?" 12 Si a zis Manoe: "Asadar, daca se va implini cuvantul tau, cum sa ne purtam cu copilul acesta si ce sa facem cu el?"
13 Îngerul Domnului a răspuns lui Manoah: "Femeia să se ferească de tot ce i-am spus. 13 Iar ingerul a zis: "Sa se pazeasca el de toate cele ce am spus eu femeii;
14 Să nu guste niciun rod din viţă, să nu bea nici vin, nici băutură tare şi să nu mănânce nimic necurat; să păzească tot ce i-am poruncit." 14 Sa nu manance nimic din cate rodeste vita de vie; sa nu bea vin, nici sichera si sa nu manance nimic necurat si sa pazeasca toate cate i-am poruncit ei".
15 Manoah a zis Îngerului Domnului: "Îngăduie-mi să Te opresc şi să-Ţi pregătesc un ied." 15 Atunci Manoe a zis: "Ingaduie-ne sa te oprim pana vom gati un ied".
16 Îngerul Domnului a răspuns lui Manoah: "Chiar dacă M-ai opri, n-aş mânca din bucatele tale; dar dacă vrei să aduci o ardere de tot, s-o aduci Domnului." Manoah nu ştia că este Îngerul Domnului. 16 Iar ingerul a zis catre Manoe: "Desi ma vei opri, eu nu voi manca painea ta; dar de voiesti sa faci ardere de tot Domnului, atunci adu-o". Si nu stia Manoe ca acesta e ingerul Domnului.
17 Şi Manoah a zis Îngerului Domnului: "Care-Ţi este numele, ca să-Ţi aducem slavă, când se va împlini cuvântul Tău?" 17 Si a zis Manoe catre ingerul Domnului: "Cum iti este numele? Ca sa te marim, cand se va implini cuvantul tau".
18 Îngerul Domnului i-a răspuns: "Pentru ce Îmi ceri Numele? El este minunat." 18 Zis-a ingerul catre el: "La ce ma intrebi tu de numele meu? Ca el este minunata".
19 Manoah a luat iedul şi darul de mâncare şi a adus jertfă Domnului pe stâncă. S-a făcut o minune, în timp ce Manoah şi nevasta sa priveau. 19 Atunci a luat Manoe un ied si prinos de paine si le-a adus Domnului pe o stanca. Si a facut acela minunea pe care au vazut-o Manoe si femeia sa.
20 Pe când flacăra se suia de pe altar spre cer, Îngerul Domnului S-a suit în flacăra altarului. Văzând lucrul acesta, Manoah şi nevasta sa au căzut cu faţa la pământ. 20 Cand a inceput a se inalta flacara de la jertfelnic spre cer, ingerul Domnului s-a ridicat cu flacara de pe jertfelnic. Vazand aceasta, Manoe si femeia lui au cazut cu fata la pamant.
21 Îngerul Domnului nu S-a mai arătat lui Manoah şi nevestei lui. Atunci Manoah a înţeles că este Îngerul Domnului 21 Si s-a facut nevazut ingerul Domnului de Manoe si de femeia lui. Atunci Manoe a inteles ca acela fusese ingerul Domnului.
22 şi a zis nevestei sale: "Vom muri, căci am văzut pe Dumnezeu." 22 Si a zis Manoe catre femeia sa: "De buna seama avem sa murim, caci am vazut pe Dumnezeu!"
23 Nevasta sa i-a răspuns: "Dacă ar fi vrut Domnul să ne omoare, n-ar fi primit din mâinile noastre arderea de tot şi darul de mâncare, nu ne-ar fi arătat toate acestea şi nu ne-ar fi făcut să auzim acum asemenea lucruri." 23 Iar femeia lui i-a zis: "Daca Domnul ar voi sa ne omoare, n-ar fi primit din mainile noastre arderea de tot si prinosul de paine si nu ne-ar fi aratat toate acelea si nu ne-ar fi descoperit acum aceasta".
24 Femeia a născut un fiu şi i-a pus numele Samson. Copilul a crescut, şi Domnul l-a binecuvântat. 24 Si a nascut femeia un fiu si i-au pus numele Samson. Si a crescut copilul si l-a binecuvantat Domnul.
25 Şi Duhul Domnului a început să-l mişte la Mahane-Dan, între Ţorea şi Eştaol. 25 Si a inceput Duhul Domnului sa lucreze prin el in tabara lui Dan, intre Tora si Estaol.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***