Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 9

1 Totuşi întunericul nu va împărăţi veşnic pe pământul în care acum este necaz. După cum în vremurile trecute a acoperit cu ocară ţara lui Zabulon şi ţara lui Neftali, în vremurile viitoare va acoperi cu slavă ţinutul de lângă mare, ţara de dincolo de Iordan, Galileea neamurilor. 1 Caci nu va mai fi intuneric pentru tara care era in nevoie. In vremurile de dedemult el a supus pamantul Zabulonului si tinutul lui Neftali; in vremurile cele de pe urma el va acoperi de slava calea marii, celalalt tarm al Iordanului, Galileea neamurilor.
2 Poporul care umbla în întuneric vede o mare lumină; peste cei ce locuiau în ţara umbrei morţii răsare o lumină. 2 Poporul care locuia intru intuneric va vedea lumina mare si voi cei ce locuiati in latura umbrei mortii lumina va straluci peste voi.
3 Tu înmulţeşti poporul, îi dai mari bucurii; şi el se bucură înaintea Ta cum se bucură la seceriş, cum se înveseleşte la împărţirea prăzii. 3 Tu vei inmulti poporul si vei spori bucuria lui. El se va veseli inaintea Ta, cum se bucura oamenii in timpul secerisului si se veselesc la impartirea prazilor.
4 Căci jugul care apăsa asupra lui, toiagul care-i lovea spinarea, nuiaua celui ce-l asuprea, le-ai sfărâmat, ca în ziua lui Madian. 4 Caci jugul ce-l apasa, si toiagul ce-l loveste, si nuiaua ce-l asupreste, Tu le vei sfarama, ca in zilele lui Madian.
5 Căci orice încălţăminte purtată în învălmăşeala luptei şi orice haină de război tăvălită în sânge vor fi aruncate în flăcări, ca să fie arse de foc. 5 Incaltamintea cea zgomotoasa de om razboinic si haina cea stropita de sange vor fi aruncate in foc si mistuite in flacari!
6 Căci un Copil ni S-a născut, un Fiu ni S-a dat, şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: "Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor, Domn al păcii." 6 Caci Prunc s-a nascut noua, un Fiu s-a dat noua, a Carui stapanire e pe umarul Lui si se cheama numele Lui: Inger de mare sfat, Sfetnic minunat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn al pacii, Parinte al veacului ce va sa fie.
7 El va face ca domnia Lui să crească, şi o pace fără sfârşit va da scaunului de domnie al lui David şi împărăţiei lui, o va întări şi o va sprijini prin judecată şi neprihănire, de acum şi-n veci de veci; iată ce va face râvna Domnului oştirilor. 7 Si mare va fi stapanirea Lui si pacea Lui nu va avea hotar. Va imparati pe tronul si peste imparatia lui David, ca s-o intareasca si s-o intemeieze prin judecata si prin dreptate, de acum si pana-n veac. Ravna Domnului Savaot va face aceasta.
8 Domnul trimite un cuvânt împotriva lui Iacov: cuvânt care cade asupra lui Israel. 8 Cuvant va trimite Domnul peste Iacob, si el se va pogori peste Israel.
9 Tot poporul va avea cunoştinţă de el, Efraim şi locuitorii Samariei, care spun cu mândrie şi îngâmfare: 9 Ca sa stie tot poporul, Efraim si locuitorii Samariei, care intru mandria lor si intru semetia inimii lor zic:
10 "Au căzut nişte cărămizi, dar vom zidi cu pietre cioplite; au fost tăiaţi nişte smochini din Egipt, dar îi vom înlocui cu cedri." 10 "Caramizile au cazut, sa zidim cu piatra cioplita; smochinii au fost taiati, sa punem cedri in locul lor!"
11 De aceea, Domnul va ridica împotriva lor pe vrăjmaşii lui Reţin şi va stârni pe vrăjmaşii lor: 11 Ridica-va Domnul impotriva lui pe vrajmasii lui Retin si pe dusmanii lui ii va inarma:
12 pe sirieni, de la răsărit, pe filisteni, de la apus; şi vor mânca pe Israel cu gura plină; cu toate acestea, mânia Lui nu se potoleşte, şi mâna Lui este tot întinsă. 12 Pe Sirienii de la rasarit si pe Filistenii de la asfintit; si vor manca acestia pe Israel cu toata gura. Cu toate acestea mania Lui nu se va potoli si mana Lui tot intinsa va fi;
13 Căci nici poporul nu se întoarce la Cel ce-l loveşte şi nu caută pe Domnul oştirilor. 13 Dar poporul nu se va intoarce la Cel care il lovise si nu va cauta pe Domnul Savaot.
14 De aceea, Domnul va smulge din Israel capul şi coada, ramura de finic şi trestia, într-o singură zi. 14 Si Domnul va taia din Israel, intr-o singura zi, capul si coada, ramura de finic si trestia.
15 (Bătrânul şi dregătorul sunt capul, şi prorocul care învaţă pe oameni minciuni este coada.) 15 Batranii si capeteniile sunt capul; proorocul si invatatorul mincinos sunt coada.
16 Cei ce povăţuiesc pe poporul acesta îl duc în rătăcire, şi cei ce se lasă povăţuiţi de ei sunt pierduţi. 16 Capeteniile acestui popor il duc in ratacire si cei condusi de ei vor pieri.
17 De aceea, nici Domnul n-ar putea să se bucure de tinerii lor, nici să aibă milă de orfanii şi văduvele lor, căci toţi sunt nişte nelegiuiţi şi nişte răi, şi toate gurile lor spun mişelii. Cu toate acestea, mânia Lui nu se potoleşte, şi mâna Lui este tot întinsă. 17 Pentru aceasta, Domnul nu se bucura de cei tineri si de orfanii lui si de vaduve nu-i este mila, fiindca toti sunt nelegiuiti si rai si gura lor graieste vorbe nesocotite. Pentru toate acestea, mania Lui nu se va potoli si mana Lui mereu intinsa va fi.
18 Căci răutatea arde ca un foc care mănâncă mărăcini şi spini, aprinde desişul pădurii, din care se înalţă stâlpi de fum. 18 Ca faradelegea arde ca focul, care mistuie spinii si balariile uscate; el arde tot maracinisul padurii, iar fumul se inalta in rotocoale.
19 De mânia Domnului oştirilor, ţara parcă ar fi aprinsă, şi poporul este ca ars de foc; nimeni nu cruţă pe fratele său, 19 Din pricina iutimii maniei Domnului Savaot, pamantul va fi ca un jeratic, iar poporul va ajunge prada focului. Nimeni nu va cruta pe vecinul sau.
20 fiecare jefuieşte în dreapta, şi rămâne flămând, mănâncă în stânga, şi nu se satură. La urmă îşi mănâncă fiecare carnea braţului său: 20 Jefui-vor la dreapta si vor ramane flamanzi; la stanga vor manca si nu se vor satura; fiecare va manca din carnea aproapelui sau:
21 Manase mănâncă pe Efraim, Efraim, pe Manase, şi amândoi împreună, pe Iuda. Cu toate acestea, mânia Lui nu se potoleşte, şi mâna Lui este tot întinsă. 21 Manase pe Efraim, Efraim pe Manase, si amandoi sunt impotriva lui Iuda. Pe langa toate acestea, mania Lui nu se va potoli si bratul Lui mereu intins va fi.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***