Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 7

1 S-a întâmplat, pe vremea lui Ahaz, fiul lui Iotam, fiul lui Ozia, împăratul lui Iuda, că Reţin, împăratul Siriei, s-a suit cu Pecah, fiul lui Remalia, împăratul lui Israel, împotriva Ierusalimului, ca să-l bată; dar n-a putut să-l bată. 1 Si a fost in zilele lui Ahaz, fiul lui Iotam, fiul lui Ozia, regele lui Iuda, ca s-a suit Retin, regele Siriei, impreuna cu Pecah, fiul lui Remalia, regele lui Israel, ca sa cuprinda Ierusalimul. Si n-a izbutit ca sa-l cuprinda.
2 Când au venit şi au spus casei lui David: "Sirienii au tăbărât în Efraim!", a tremurat inima lui Ahaz şi inima poporului său, cum se clatină copacii din pădure când bate vântul. 2 Atunci a venit cineva sa dea de stire casei lui David, zicand: "Armata Sirienilor a tabarat in Efraim". Si inima regelui si a poporului tremura de spaima in ziua aceea, precum tremura copacii padurii din pricina vantului.
3 Atunci Domnul a zis lui Isaia: "Ieşi înaintea lui Ahaz, tu şi fiul tău Şear-Iaşub, la capătul canalului de apă al iazului de sus, pe drumul care duce la ogorul înălbitorului 3 Si a grait Domnul catre Isaia, zicand: "Iesi intru intampinarea lui Ahaz, tu si Sear-Iasub, fiul tau, la capatul canalului lacului celui de sus, pe drumul tarinii nalbitorului,
4 şi spune-i: "Ia seama şi fii liniştit; nu te teme de nimic, şi să nu ţi se înmoaie inima din pricina acestor două cozi de tăciuni care fumegă: din pricina mâniei lui Reţin şi a Siriei, şi din pricina fiului lui Remalia! 4 Si ii vei zice: "Ia aminte, fii linistit si nu te teme si inima ta sa nu se slabeasca din pricina acestor doi taciuni care fumega: de iutimea maniei lui Retin si a lui Aram si a fiului lui Remalia
5 Nu te teme că Siria gândeşte rău împotriva ta şi că Efraim şi fiul lui Remalia zic: 5 De vreme ce Aram a hotarat pustiirea ta, impreuna cu Efraim si cu fiul Remaliei, zicand:
6 "Să ne suim împotriva lui Iuda, să batem cetatea, s-o spargem şi să punem împărat în ea pe fiul lui Tabeel." 6 "Sa ne suim in Iuda, sa-l speriem, sa ne facem stapani pe el si sa punem rege peste el pe feciorul lui Tabeel".
7 Căci aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: "Aşa ceva nu se va întâmpla şi nu va avea loc. 7 Asa zice Domnul Dumnezeu: "Aceasta nu va fi, nici nu se va implini!
8 Căci Damascul va fi capitala Siriei, şi Reţin va fi capitala Damascului. Şi peste şaizeci şi cinci de ani Efraim va fi nimicit şi nu va mai fi un popor. 8 Caci capetenia Aramului este Damascul si mai mare peste Damasc este Retin. - Mai sunt inca saizeci si cinci de ani si Efraim va pieri din randul popoarelor.
9 Samaria va fi capitala lui Efraim, şi fiul lui Remalia va fi capul Samariei. Dacă nu credeţi, nu veţi sta în picioare." 9 Si capitala lui Efraim este Samaria si mai mare peste Samaria este feciorul lui Remalia. Daca nu credeti, veti fi zdrobiti!"
10 Domnul a vorbit din nou lui Ahaz şi i-a zis: 10 Si Isaia mai grai catre Ahaz:
11 "Cere un semn de la Domnul Dumnezeul tău; cere-l, fie în locurile de jos, fie în locurile de sus." 11 "Cere un semn de la Domnul Dumnezeul tau, in adancurile iadului sau in inaltimile cele de sus".
12 Ahaz a răspuns: "Nu vreau să cer nimic, ca să nu ispitesc pe Domnul." 12 Si a spus Ahaz: "Nu voi cere si nu voi ispiti pe Domnul!"
13 Isaia a zis atunci: "Ascultaţi totuşi, casa lui David! Nu vă ajunge oare să obosiţi răbdarea oamenilor, de mai obosiţi şi pe a Dumnezeului meu? 13 Si a zis Isaia: "Ascultati voi cei din casa lui David! Nu va ajunge sa obositi pe oameni, de veniti sa obositi si pe Dumnezeul meu?
14 De aceea, Domnul însuşi vă va da un semn: "Iată, fecioara va rămâne însărcinată, va naşte un Fiu şi-I va pune numele Emanuel. 14 Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel.
15 El va mânca smântână şi miere până va şti să lepede răul şi să aleagă binele. 15 El se va hrani cu lapte si cu miere pana in vremea cand va sti sa arunce raul si sa aleaga binele.
16 Dar înainte ca să ştie copilul să lepede răul şi să aleagă binele, ţara, de ai cărei doi împăraţi te temi tu, va fi pustiită. 16 Ca inainte ca fiul acesta sa stie sa dea la o parte raul si sa aleaga binele, pamantul de care iti este teama, din pricina celor doi regi, va fi pustiit.
17 Domnul va aduce peste tine, peste poporul tău şi peste casa tatălui tău zile cum n-au mai fost niciodată, din ziua când s-a despărţit Efraim de Iuda (adică pe împăratul Asiriei)." 17 Dar Domnul va aduce peste tine, peste poporul tau si peste casa tatalui tau, vremuri care n-au mai venit de cand Efraim s-a desfacut de Iuda; va aduce pe regele Asiriei.
18 În ziua aceea, Domnul va şuiera muştelor de la capătul râurilor Egiptului şi albinelor din ţara Asiriei; 18 Si va fi ca in ziua aceea Domnul va chema mustele care se afla la capatul Nilului - fluviul Egiptului - si albinele din pamantul Asiriei;
19 ele vor veni şi se vor aşeza toate în vâlcelele pustii şi în crăpăturile stâncilor, pe toate tufişurile şi pe toate imaşurile. 19 Si vor veni si se vor aseza cu toate in vaile cele prapastioase si in crapaturile stancilor si in toate tufisurile si in toate tinuturile nelocuite.
20 În ziua aceea, Domnul va rade, cu un brici luat cu chirie de dincolo de Râu, şi anume cu împăratul Asiriei, capul şi părul de pe picioare; ba va rade chiar şi barba. 20 In vremea aceea, va rade Domnul cu un brici, luat de imprumut de dincolo de Eufrat, pe regele Asiriei, capul, parul de pe trup si ii va smulge si barba.
21 În ziua aceea, fiecare va hrăni numai o juncă şi două oi, 21 In vremea aceea, cine va hrani o vaca si doua oi
22 şi vor da un aşa belşug de lapte încât vor mânca smântână; căci cu smântână şi cu miere se vor hrăni toţi cei ce vor rămâne în ţară. 22 Va avea belsug de unt din pricina multimii laptelui si cei ce vor fi ramas in tara se vor hrani cu smantana si cu miere.
23 În ziua aceea, orice loc care va avea o mie de butuci de viţă, preţuind o mie de sicli de argint, va fi lăsat pradă mărăcinilor şi spinilor; 23 In ziua aceea, unde era un loc de o mie de butuci pe pret de o mie de sicli, va fi plin de spini si de balarii.
24 vor intra acolo cu săgeţi şi cu arcul, căci toată ţara nu va fi decât mărăcini şi spini. 24 Acolo oamenii vor intra inarmati cu arcuri si cu sageti, caci toata tara va fi plina de spini si de balarii.
25 Şi toţi munţii lucraţi cu cazmaua acum nu vor mai fi cutreieraţi, de frica mărăcinilor şi a spinilor; vor da drumul boilor în ei şi le vor bătători oile. 25 Si in toti muntii care erau curatati cu sapaliga, tu nu te vei duce, de frica spinilor si a balariilor. Acolo se va da drumul boilor si oilor, ca sa calce pamantul.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***