Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

Isaia 66

1 Aşa vorbeşte Domnul: "Cerul este scaunul Meu de domnie, şi pământul este aşternutul picioarelor Mele! Ce Casă aţi putea voi să-Mi zidiţi şi ce loc Mi-aţi putea voi da ca locuinţă? 1 Asa zice Domnul: "Cerul este scaunul Meu si pamantul asternut picioarelor Mele! Ce fel de casa Imi veti zidi voi si ce loc de odihna pentru Mine?"
2 Toate aceste lucruri doar mâna Mea le-a făcut şi toate şi-au căpătat astfel fiinţa - zice Domnul. - Iată spre cine Îmi voi îndrepta privirile: spre cel ce suferă şi are duhul mâhnit, spre cel ce se teme de cuvântul Meu. 2 "Toate acestea mana Mea le-a facut si sunt ale Mele, zice Domnul. Spre unii ca acestia Imi indrept privirea Mea: spre cei smeriti, cu duhul umilit si care tremura la cuvantul Meu!
3 Cine înjunghie un bou ca jertfă nu este mai bun decât cel ce ucide un om; cine jertfeşte un miel este ca cel ce ar rupe gâtul unui câine; cine aduce un dar de mâncare este ca cel ce ar vărsa sânge de porc; cine arde tămâie este ca cel ce s-ar închina la idoli; toţi aceştia îşi aleg căile lor, şi sufletul lor găseşte plăcere în urâciunile lor. 3 Cel ce junghie un bou si in acelasi timp omoara un om, cel ce jertfeste o oaie si in acelasi timp rupe gatul unui caine, cel ce aduce prinos si in acelasi timp aduce sange de porc, cel ce aduce jertfa de tamaie si in acelasi timp se inchina la idoli, - toti acestia si-au ales cai nelegiuite si in uraciunile lor traieste sufletul lor.
4 De aceea, şi Eu voi alege ce este spre nefericirea lor şi voi aduce peste ei lucrurile de care se tem, căci, când am chemat Eu, n-au răspuns, şi, când am vorbit Eu, n-au ascultat, ci au făcut ce este rău înaintea Mea şi au ales ce nu-Mi place!" 4 Pentru aceasta si Eu voi alege pentru ei soarta cea rea si cele ce ii infricoseaza le voi aduce peste ei; ca am strigat si nu Mi-au raspuns, am grait si nu M-au auzit, au facut faradelegi inaintea ochilor Mei si ceea ce Eu nu binevoiesc intru Mine, au ales.
5 Ascultaţi cuvântul Domnului, voi care vă temeţi de cuvântul Lui: "Iată ce zic fraţii voştri care vă urăsc şi vă izgonesc din pricina Numelui Meu: "Să-Şi arate Domnul slava, ca să vă vedem bucuria!" - Dar ei vor rămâne de ruşine!" 5 Luati aminte la cuvantul Domnului, voi care tremurati de El! Iata ce graiesc fratii vostri care va urasc si va prigonesc pentru numele Meu: "Sa-Si arate Domnul slava Sa si noi sa o vedem din bucuria voastra!" Dar ei se vor face de ocara.
6 Un glas răsunător iese din cetate! Un glas iese din Templu! Este glasul Domnului, care dă vrăjmaşilor lui plata cuvenită! 6 Un glas! Un vuiet din cetate! Un glas din templu! Este glasul Domnului! El rasplateste vrajmasilor Sai dupa faptele lor.
7 "Înainte ca să simtă dureri, a născut şi înainte ca să-i vină suferinţele, a dat naştere unui fiu. 7 Inainte de a se zvarcoli in dureri de nastere, ea a nascut; inainte de a simti chinul, ea a nascut un fiu.
8 Cine a auzit vreodată aşa ceva? Cine a văzut vreodată aşa ceva? Se poate naşte oare o ţară într-o zi? Se naşte un neam aşa dintr-odată? Abia au apucat-o muncile, şi fiica Sionului şi-a şi născut fiii! 8 Cine a auzit sau cine a vazut unele ca acestea? Oare o tara se naste intr-o singura zi si un popor dintr-odata? Abia au apucat-o durerile nasterii si fiica Sionului a si nascut fii!
9 Aş putea să deschid pântecele mamei şi să nu las să nască? - zice Domnul. - Eu, care fac să nască, aş putea să împiedic oare naşterea? - zice Dumnezeul tău. 9 Oare, Eu voi deschide pantecele fara sa-l lat sa nasca? Zice Domnul. Sau Eu, Cel ce fac sa nasca, il voi inchide?
10 Bucuraţi-vă împreună cu Ierusalimul şi înveseliţi-vă cu el, toţi cei ce-l iubiţi; împărţiţi şi bucuria cu el, acum, toţi cei ce l-aţi plâns, 10 Bucura-te, Ierusalime, si voi, cei care il iubiti, saltati de veselie. Fiii in culmea veseliei, voi cei care il plangeati!
11 ca să fiţi săturaţi bând laptele mângâierilor lui, ca să vă desfătaţi în totul de plinătatea slavei lui." 11 Astfel ca voi sa fiii alaptati si sa va saturati la pieptul mangaierilor sale, sa sorbiti si sa va desfatati la sanul slavei sale!
12 Căci aşa vorbeşte Domnul: "Iată, voi îndrepta spre el pacea ca un râu, şi slava neamurilor, ca un pârâu ieşit din matcă, şi veţi fi alăptaţi, veţi fi purtaţi în braţe şi dezmierdaţi pe genunchi. 12 Acestea zice Domnul: "Varsa-voi pacea peste el ca un rau si slava popoarelor ca un suvoi iesit din albia lui. Pruncii lui vor fi purtati in brate si dezmierdati pe genunchi.
13 Cum mângâie pe cineva mama sa, aşa vă voi mângâia Eu; da, veţi fi mângâiaţi în Ierusalim!" 13 Dupa cum mama isi mangaie pe fiul ei si Eu va voi mangaia pe voi, si voi veti fi mangaiati in Ierusalim.
14 Şi când veţi vedea aceste lucruri, inima vi se va bucura, şi oasele voastre vor prinde putere ca iarba. - Domnul îşi va arăta astfel puterea faţă de robii Săi, dar va face pe vrăjmaşii Lui să-I simtă mânia. 14 Cand veti vedea, inima voastra va tresari de bucurie si oasele voastre vor odrasli ca iarba. Si mana Domnului se va arata slujitorilor Sai, iar urgia, peste vrajmasii Sai.
15 Căci iată, Domnul vine într-un foc, şi carele Lui sunt ca un vârtej; Îşi preface mânia într-un jăratic, şi ameninţările, în flăcări de foc. 15 Caci Domnul vine in vapaie si carele Lui sunt ca o vijelie, ca sa dezlantuie cu fierbinteala mania Lui si certarea Lui cu vapai de foc.
16 Căci cu foc Îşi aduce Domnul la îndeplinire judecăţile, şi cu sabia Lui pedepseşte pe oricine; şi cei ucişi de Domnul vor fi mulţi la număr. 16 Domnul va judeca cu foc si cu sabie pe tot omul si multi vor fi cei ce vor cadea de bataia Domnului!
17 Cei ce se sfinţesc şi se curăţă în grădini, mergând unul câte unul în mijlocul celor ce mănâncă şi carne de porc, şi şoareci, şi alte lucruri urâcioase, toţi aceia vor pieri - zice Domnul. 17 Faptele si gandurile celor ce se sfintesc si se curatesc pentru inchinaciunile din gradini, intr-un loc ascuns, in mijlocul unei adunari de ucenici, ale celor care mananca din carnea de porc, mancaruri scarnave si soareci, vor fi zadarnicite, zice Domnul.
18 Eu pedepsesc faptele şi gândurile lor! Dar vine vremea când voi strânge toate neamurile şi toate limbile; ele vor veni şi vor vedea slava Mea. 18 Dar Eu vin ca sa strang la un loc popoarele si toate limbile. Ele vor veni si vor vedea slava Mea,
19 Şi voi pune un semn între ele şi voi trimite la neamuri pe cei ce vor scăpa din Israel, la Tarsis, la Pul şi la Lud, care trag cu arcul, la Tubal şi la Iavan, în ostroavele depărtate care n-au auzit vorbindu-se niciodată de Mine şi n-au văzut slava Mea; ei vor vesti slava Mea printre neamuri. 19 Si le voi da un semn. Si pe cei scapati cu viata ii voi trimite catre popoarele din Tarsis, Put, Lud, Mesec, Ros, Tubal, Iavan, catre tinuturile cele mai departate care n-au auzit despre Mine si nu au vazut slava Mea. Si la aceste neamuri vor vesti slava Mea.
20 Vor aduce pe toţi fraţii voştri din mijlocul tuturor neamurilor, ca dar Domnului, pe cai, în care şi pe tărgi, pe catâri şi pe dromaderi, la muntele Meu cel sfânt, la Ierusalim - zice Domnul - cum îşi aduc copiii lui Israel darurile de mâncare într-un vas curat la Casa Domnului. 20 Si din toate neamurile vor aduce pe fratii vostri prinos Domnului: pe cai, in carute, pe paturi, pe catari si pe camile, pana la muntele cel sfant al Meu, la Ierusalim, zice Domnul, precum fiii lui Israel aduc prinoase in vase curate pentru templul Domnului.
21 Şi voi lua şi dintre ei pe unii ca preoţi şi leviţi - zice Domnul. 21 Si din ei voi lua preoti si leviti, zice Domnul.
22 Căci, după cum cerurile cele noi şi pământul cel nou, pe care le voi face, vor dăinui înaintea Mea - zice Domnul - aşa va dăinui şi sămânţa voastră şi numele vostru. 22 Intr-adevar, precum cerul cel nou si pamantul cel nou pe care le voi face, zice Domnul, vor ramanea inaintea Mea, asa va dainui totdeauna semintia voastra si numele vostru.
23 În fiecare lună nouă şi în fiecare Sabat, va veni orice făptură să se închine înaintea Mea - zice Domnul. 23 Si din luna noua in luna noua si din zi de odihna in zi de odihna vor veni toti si se vor inchina inaintea Mea, zice Domnul.
24 Şi, când vor ieşi, vor vedea trupurile moarte ale oamenilor care s-au răzvrătit împotriva Mea; căci viermele lor nu va muri, şi focul lor nu se va stinge; şi vor fi o pricină de groază pentru orice făptură." 24 Si cand vor iesi, vor vedea trupurile moarte ale celor care s-au razvratit impotriva Mea, ca viermele lor nu va muri si focul lor nu se va stinge. Si ei vor fi o sperietoare pentru toti.
Capitolul precedent
pixel
***