Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 51

1 Ascultaţi-Mă, voi care umblaţi după neprihănire, care căutaţi pe Domnul! Priviţi spre stânca din care aţi fost ciopliţi, spre gaura gropii din care aţi fost scoşi. 1 Ascultati-Ma pe Mine, voi care umblati dupa dreptate, voi care cautati pe Domnul! Priviti la stanca din care ati fost taiati si catre cariera de piatra din care ati fost scosi.
2 Uitaţi-vă la părintele vostru Avraam şi spre Sara, care v-a născut; căci l-am chemat când era numai el singur, l-am binecuvântat şi înmulţit. 2 Priviti pe Avraam, tatal vostru, si la Sarra cea care in dureri v-a nascut. Ca pe el singur l-am chemat, l-am binecuvantat si l-am inmultit.
3 Tot astfel, Domnul are milă de Sion şi mângâie toate dărâmăturile lui. El va face pustiul lui ca un rai, şi pământul lui uscat, ca o grădină a Domnului. Bucuria şi veselia vor fi în mijlocul lui, mulţumiri şi cântări de laudă. 3 Iar Domnul va mangaia Sionul, si daramaturilor lui le va da nadejde. El va preface pustiul lui in rai si pamantul lui neroditor in gradina Domnului; bucurie si veselie va fi acolo, multumiri si cantari de lauda!
4 Ia aminte spre Mine, dar, poporul Meu, pleacă urechea spre Mine, neamul Meu! Căci din Mine va ieşi legea, şi voi pune legea Mea lumină popoarelor. 4 Ia aminte la Mine, poporul Meu, si voi, neamuri, fiti cu urechea la Mine, ca de la Mine va veni invatatura si legea Mea va fi lumina popoarelor.
5 Neprihănirea Mea este aproape, mântuirea Mea se va arăta, şi braţele Mele vor judeca popoarele, ostroavele vor nădăjdui în Mine şi se vor încrede în braţul Meu. 5 Dreptatea Mea este aproape, vine mantuirea Mea si bratul Meu va face dreptate popoarelor, intru Mine vor nadajdui tinuturile cele departate, ca de la bratul Meu asteapta scaparea.
6 Ridicaţi ochii spre cer şi priviţi în jos pe pământ! Căci cerurile vor pieri ca un fum, pământul se va preface în zdrenţe ca o haină, şi locuitorii lui vor muri ca nişte muşte; dar mântuirea Mea va dăinui în veci, şi neprihănirea Mea nu va avea sfârşit. 6 Ridicati la ceruri ochii vostri si priviti jos pamantul; cerurile vor trece ca un fum si pamantul ca o haina se va invechi; locuitorii vor muri ca mustele, mantuirea Mea va dainui in veac si in veac si dreptatea Mea nu va avea sfarsit.
7 Ascultaţi-Mă, voi care cunoaşteţi neprihănirea, popor care ai în inimă legea Mea! Nu te teme de ocara oamenilor şi nu tremura de ocările lor. 7 Ascultati-Ma pe Mine, voi, cunoscatori ai dreptatii, popor care esti cu legea Mea in inima! Nu te teme de ocara oamenilor si de batjocura lor sa nu te infricosezi. La fel ca pe un vesmant ii va manca molia si ca pe lana viermii ii vor mistui.
8 Căci îi va mânca molia ca pe o haină şi-i va roade viermele cum roade lâna; dar neprihănirea Mea va dăinui în veci, şi mântuirea Mea se va întinde din veac în veac." 8 Dar dreptatea Mea va ramane in veac si mantuirea Mea din neam in neam.
9 Trezeşte-te, trezeşte-te şi îmbracă-te cu putere, braţ al Domnului! Trezeşte-te ca în zilele de odinioară şi în veacurile din vechime! Oare n-ai doborât Tu Egiptul şi ai străpuns balaurul? 9 Ridica-te, scoala-te, imbraca-te cu tarie, brat al Domnului! Inalta-te ca odinioara, ca in veacurile trecute! N-ai zdrobit Tu pe Rahab si n-ai spintecat Tu balaurul?
10 Nu eşti Tu acela care ai uscat marea, apele adâncului celui mare, şi ai croit în adâncimile mării un drum pentru trecerea celor răscumpăraţi? 10 Nu esti Tu, oare, Cel ce ai secat marea si apele adancului celui fara fund, Cel ce adancimile marii le-ai prefacut in carare larga pentru cei rascumparati ai Tai?
11 Astfel cei răscumpăraţi de Domnul se vor întoarce, vor veni în Sion cu cântări de biruinţă, şi o bucurie veşnică le va încununa capul; îi va apuca veselia şi bucuria, iar durerea şi gemetele vor fugi. 11 Si astfel cei mantuiti ai Domnului se vor intoarce si vor veni in Sion, in cantari de biruinta si o bucurie vesnica va incununa capul lor. Bucuria si veselia vor veni peste ei, iar durerea, intristarea si suspinarea se vor departa de la ei.
12 "Eu, Eu vă mângâi. Dar cine eşti tu, ca să te temi de omul cel muritor, şi de fiul omului, care trece ca iarba, 12 Eu, Eu sunt Cel ce da nadejde! Cine esti tu, ca sa te temi de un muritor si de un om de rand care trece ca iarba?
13 şi să uiţi pe Domnul, care te-a făcut, care a întins cerurile şi a întemeiat pământul? De ce să tremuri necontenit toată ziua, înaintea mâniei asupritorului, când umblă să te nimicească? Unde este mânia asupritorului? 13 Si sa dai uitarii pe Domnul, Ziditorul tau, Care a intins cerurile si a intemeiat pamantul? Sa te infricosezi mereu, in fiecare zi, de urgia asupritorului care umbla sa te piarda? Unde este oare urgia asupritorului?
14 În curând cel încovoiat sub fiare va fi dezlegat; nu va muri în groapă şi nu va duce lipsă de pâine. 14 Curand cel ferecat in catuse va fi dezlegat si nu va muri in temnita si de paine nu va duce lipsa.
15 Eu sunt Domnul Dumnezeul tău care stârnesc marea şi fac să-i urle valurile şi al cărui nume este Domnul oştirilor. 15 Eu sunt Domnul Dumnezeul Care starnesc marea si face sa mugeasca valurile ei; Domnul Savaot este numele Lui.
16 Eu pun cuvintele Mele în gura ta şi te acopăr cu umbra mâinii Mele, ca să întind ceruri noi şi să întemeiez un pământ nou, şi să zic Sionului: "Tu eşti poporul Meu!" 16 Pune-voi cuvintele Mele in, gura ta si la umbra mainii Mele te voi acoperi, ca sa intind cerurile, sa intemeiez pamantul si sa zic Sionului: "Tu esti poporul Meu!"
17 Trezeşte-te, trezeşte-te! Scoală-te, Ierusalime care ai băut din mâna Domnului potirul mâniei Lui, care ai băut, ai sorbit până în fund potirul ameţelii! 17 Trezeste-te, trezeste-te, scoala-te, Ierusalime, tu care ai baut din mana Domnului paharul urgiei Lui; potirul ametelii l-ai baut si l-ai sorbit.
18 Căci nu este niciunul care să-l călăuzească din toţi copiii pe care i-a născut, nu este niciunul care să-l ia de mână din toţi copiii pe care i-a crescut. 18 Nici unul din toti copiii pe care i-a nascut nu este care sa-l fi calauzit. Nimeni nu l-a tinut de mana din toti feciorii pe care i-a crescut!
19 Amândouă aceste lucruri ţi s-au întâmplat: - dar cine te va plânge? - pustiirea şi dărăpănarea, foametea şi sabia. - "Cum să te mângâi Eu?" 19 Aceste doua nenorociri te-au lovit: Cine te va plange? Pustiirea si daramarea, foametea si sabia. Cine te va mangaia?
20 Fiii tăi leşinaţi zăceau în toate colţurile uliţelor ca cerbul într-un laţ, plini de mânia Domnului şi de mustrarea Dumnezeului tău. 20 Feciorii tai zac fara vlaga in colturile ulitelor, ca o antilopa prinsa in cursa, beti de urgia Domnului, de certarea Dumnezeului tau.
21 De aceea, nenorocitule, beat ce eşti, dar nu de vin, ascultă: 21 Drept aceea, ia aminte, sarmana cetate, ametita, dar nu de vin!
22 Aşa vorbeşte Domnul tău, Domnul Dumnezeul tău care apără pe poporul Lui: "Iată că îţi iau din mână potirul ameţelii, potirul mâniei Mele, ca să nu mai bei din el! 22 Asa graieste Stapanul, Domnul Dumnezeul tau, Care Se lupta pentru poporul Sau: "Iata Eu iau din mana ta paharul ametelii, cupa maniei Mele, si tu nu o vei mai bea!
23 Şi îl voi pune în mâna asupritorilor tăi, care îţi ziceau: "Îndoaie-te, ca să trecem peste tine!" Îţi făceai atunci spinarea ca un pământ şi ca o uliţă pentru trecători." 23 Si o voi pune in mana asupritorilor tai, in mana celor ce te-au supus, care iti ziceau: Pleaca-te la pamant ca sa trecem peste tine! Si tu faceai spatele tau ca un pamant si ca o cale pentru trecatori!"
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***