Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 5

1 Voi cânta Preaiubitului meu cântarea Preaiubitului meu despre via Lui. Preaiubitul meu avea o vie pe o câmpie foarte mănoasă. 1 Vreau sa cant pentru prietenul meu cantecul lui de dragoste pentru via lui. Prietenul meu avea o vie pe o coasta manoasa.
2 I-a săpat pământul, l-a curăţat de pietre şi a sădit în el viţele cele mai alese. A zidit un turn în mijlocul ei şi a săpat şi un teasc, apoi trăgea nădejde că are să-I facă struguri buni, dar a făcut struguri sălbatici. 2 El a sapat-o, a curatit-o de pietre si a sadit-o cu vita de bun soi. Ridicat-a in mijlocul ei un turn, sapat-a si un teasc. Si avea nadejde ca va face struguri, dar ea a facut agurida.
3 "Acum, dar - zice Domnul - locuitori ai Ierusalimului şi bărbaţi ai lui Iuda, judecaţi voi între Mine şi via Mea! 3 Si acum voi, locuitori ai Ierusalimului si barbati ai lui Iuda, fiti judecatori intre mine si via mea.
4 Ce aş mai fi putut face viei Mele, şi nu i-am făcut? Pentru ce a făcut ea struguri sălbatici, când Eu mă aşteptam să facă struguri buni? 4 Ce se putea face pentru via mea si n-am facut eu? Pentru ce atunci cand nadajduiam sa-mi rodeasca struguri, mi-a rodit agurida?
5 Vă voi spune însă acum ce voi face viei Mele: îi voi smulge gardul, ca să fie păscută de vite; îi voi surpa zidul, ca să fie călcată în picioare; 5 Acum va voi face sa stiti cum ma voi purta cu via mea: Strica-voi gardul ei si ea va fi pustiita, darama-voi zidul ei si va fi calcata in picioare.
6 o voi pustii; nu va mai fi curăţată, nici săpată; spini şi mărăcini vor creşte în ea! Voi porunci şi norilor să nu mai plouă peste ea." 6 Si o voi pustii! Nu va mai fi taiata, nici sapata si o vor napadi spinii si balariile. De asemenea si norilor le voi da porunca sa nu-si mai verse ploaia peste ea.
7 Via Domnului oştirilor este casa lui Israel, şi bărbaţii lui Iuda sunt viţa pe care o iubea. El se aştepta la judecată, şi când colo, iată sânge vărsat! Se aştepta la dreptate, şi când colo, iată strigăte de apăsare! 7 Dar via Domnului Savaot este casa lui Israel, iar oamenii din Iuda sunt sadirea Sa draga. El nadajduia ca acesta sa fie un popor fara pacate, dar iata-l plin de sange. Nadajduit-a sa-I rodeasca dreptate, dar iata: razvratire.
8 Vai de cei ce înşiră casă lângă casă şi lipesc ogor lângă ogor până nu mai rămâne loc, şi locuiesc în mijlocul ţării! 8 Vai voua care claditi casa langa casa si gramaditi tarini langa tarini pana nu mai ramane nici un loc, ca sa fiti numai voi stapanitori in tara!
9 Iată ce mi-a descoperit Domnul oştirilor: "Hotărât, aceste case multe vor fi pustiite, aceste case mari şi frumoase nu vor mai fi locuite. 9 Urechile mele au auzit de asemenea acest juramant al Domnului Savaot: "Jur ca aceste case multe, mari si frumoase, vor fi pustii si nimeni nu va mai locui in ele.
10 Chiar zece pogoane de vie nu vor da decât un bat, şi un omer de sămânţă nu va da decât o efă." 10 Zece pogoane de vie vor rodi un bat, si un homer de samanta, numai o efa".
11 Vai de cei ce dis-de-dimineaţă aleargă după băuturi ameţitoare şi şed până târziu noaptea, şi se înfierbântă de vin! 11 Vai de cei ce dis-de-dimineata alearga dupa bauturi imbatatoare; vai de cei ce pana tarziu seara se infierbanta cu vin!
12 Harpa şi lăuta, timpanul, flautul şi vinul le înveselesc ospeţele; dar nu iau seama la lucrarea Domnului şi nu văd lucrul mâinilor Lui. 12 Cei care doresc, la ospetele lor, chitara, harpa, toba, flaut si vin ei nu iau in seama faptele Domnului si nu vad lucrurile mainilor Sale.
13 De aceea, poporul meu va fi dus pe neaşteptate în robie; boierimea lui va muri de foame, şi gloata lui se va usca de sete. 13 Pentru aceasta poporul meu va fi dus in robie fara sa bage de seama, mai-marii sai vor fi doborati de foame, iar gloata se va usca de sete!
14 De aceea, îşi şi deschide Locuinţa morţilor gura şi îşi lărgeşte peste măsură gâtlejul, ca să se coboare în ea măreţia şi bogăţia Sionului, cu toată mulţimea lui gălăgioasă şi veselă. 14 De aceea si iadul si-a marit de doua ori lacomia lui, cascat-a gura sa peste masura; acolo se vor cobori marirea Sionului si gloatele sale, chiotele de veselie...
15 Şi astfel, cei mici vor fi doborâţi, cei mari vor fi smeriţi, şi privirile trufaşe vor fi plecate. 15 Omul cel muritor va fi smerit si umilit si ochii celor mandri vor fi pogorati.
16 Dar Domnul oştirilor va fi înălţat prin judecată, şi Dumnezeul cel sfânt va fi sfinţit prin dreptate. 16 Dar Domnul Savaot este mare prin judecata Sa si Dumnezeul cel sfant este sfant prin dreptatea Sa.
17 Acolo vor paşte mieii ca pe imaşul lor, şi păstori pribegi vor mânca moşiile prăpădite ale bogaţilor. 17 Oile vor paste in voie, iar strainii se vor hrani in locurile manoase, lasate de cei bogati.
18 Vai de cei ce trag după ei nelegiuirea cu funiile minciunii, şi păcatul, cu şleaurile unei căruţe 18 Vai de cei ce isi atrag pedeapsa ca si cu niste franghii si plata pacatului ca si cu niste streanguri,
19 şi zic: "Să-Şi grăbească, să-Şi facă iute lucrarea, ca s-o vedem! Să vină odată hotărârea Sfântului lui Israel şi să se aducă la îndeplinire, ca s-o cunoaştem!" 19 Caci ei zic: "Grabeasca Domnul sa-Si faca lucrul Sau curand, ca sa vedem si sa se plineasca planul Sfantului lui Israel, ca sa-l cunoastem".
20 Vai de cei ce numesc răul bine, şi binele, rău, care spun că întunericul este lumină, şi lumina, întuneric, care dau amărăciunea în loc de dulceaţă, şi dulceaţa în loc de amărăciune! 20 Vai de cei ce zic raului bine si binelui rau; care numesc lumina intuneric si intunericul lumina; care socotesc amarul dulce si dulcele amar!
21 Vai de cei ce se socotesc înţelepţi şi se cred pricepuţi! 21 Vai de cei care sunt intelepti in ochii lor si priceputi dupa gandurile lor!
22 Vai de cei tari când este vorba de băut vin şi viteji când este vorba de amestecat băuturi tari; 22 Vai de cei viteji la baut vin si mesteri la facut bauturi imbatatoare!
23 care scot cu faţa curată pe cel vinovat, pentru mită, şi iau drepturile celor nevinovaţi! 23 Vai de cei ce dau dreptate celui nelegiuit pentru mita si lipsesc de dreptate pe cel drept!
24 De aceea, cum mistuie o limbă de foc miriştea şi cum arde flacăra iarba uscată, tot aşa: ca putregaiul le va fi rădăcina lor, şi floarea li se va risipi în vânt ca ţărâna, căci au nesocotit Legea Domnului oştirilor şi au dispreţuit cuvântul Sfântului lui Israel. 24 Pentru aceasta, dupa cum paiele sunt mistuite de foc si iarba uscata de flacari, asa radacina lor va fi topita ca pleava si floarea lor va fi spulberata precum este cenusa, caci au calcat legea Domnului Savaot si au nesocotit cuvantul Sfantului lui Israel!
25 De aceea Se şi aprinde Domnul de mânie împotriva poporului Său, Îşi întinde mâna împotriva lui şi-l loveşte de se zguduie munţii, şi trupurile moarte stau ca noroiul în mijlocul uliţelor. Cu toate acestea, mânia Lui nu se potoleşte, şi mâna Lui este încă întinsă. 25 De aceea, mania Domnului s-a aprins impotriva poporului Sau! El intinde mana Sa spre el, il loveste si muntii se clatina. Cadavrele lor sunt ca gunoiul pe cale. Cu toate acestea mania Lui nu se domoleste si mana Lui sta mereu intinsa
26 El ridică un steag popoarelor îndepărtate şi le fluieră de la un capăt al pământului: şi iată-le, vin repede şi uşor. 26 Si va ridica steagul pentru un popor de departe si il va chema de la capatul pamantului. Iata-l ca se zoreste si vine.
27 Niciunul nu este obosit, niciunul nu şovăie de oboseală, niciunul nu dormitează, nici nu doarme; niciunuia nu i se descinge brâul de la mijloc, nici nu i se rupe cureaua de la încălţăminte. 27 Nimeni din ai lui nu va obosi, nici va boli, nu va dormita, nici va adormi; nimeni nu-si va descinge braul si nici cureaua incaltamintei lui nu se va rupe.
28 Săgeţile lor sunt ascuţite, şi toate arcurile încordate; copitele cailor lor parcă sunt cremene, şi roţile carelor lor parcă sunt un vârtej. 28 Sagetile lor sunt ascutite si arcurile lor gata sa traga. Copitele cailor sunt ca si cremenea cea tare, rotile carutelor sunt ca o furtuna.
29 Răcnesc ca nişte lei, mugesc ca nişte pui de lei; sforăie şi apucă prada, o iau cu ei, şi nimeni nu vine în ajutor. 29 Strigatul, strigat de leu, racnesc ca puii de leu, mugesc si apuca prada, si nimeni nu roate s-o scape.
30 În ziua aceea, va fi asupra lui Iuda un muget ca mugetul unei furtuni pe mare; uitându-se la pământ, nu vor vedea decât întuneric şi strâmtorare, iar lumina se va întuneca în norii lui. 30 In vremea aceea fi-va impotriva lui un vuiet ca vuietul marii. Toti vor arunca privirea spre pamant si iata: intuneric si stramtorare; lumina se va intuneca intocmai ca o noapte, fara sa se mai iveasca zorile!
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***