Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 48

1 Ascultaţi lucrul acesta, casa lui Iacov, voi, care purtaţi numele lui Israel şi care aţi ieşit din apele lui Iuda; voi, care aţi jurat pe Numele Domnului şi care chemaţi pe Dumnezeul lui Israel, dar nu în adevăr, nici cu neprihănire! 1 Ascultati aceasta, voi, cei din casa lui Iacov, care purtati numele lui Israel, voi cei iesiti din samanta lui Iuda, care va jurati pe numele Domnului si va laudati cu Dumnezeul lui Israel, dar nu intru credinciosie si dreptate.
2 Căci ei îşi trag numele de la cetatea sfântă şi se bizuie pe Dumnezeul lui Israel, al cărui nume este Domnul oştirilor. 2 Caci voi purtati numele cetatii celei sfinte si va bizuiti pe Dumnezeul lui Israel, al Carui nume este Domnul Savaot.
3 De multă vreme am făcut cele dintâi prorocii, din gura Mea au ieşit şi Eu le-am vestit: deodată am lucrat, şi s-au împlinit. 3 "Vestit-am din vremuri stravechi cele ce aveau sa se intample; din gura Mea au iesit si Eu le-am dat de stire; pe data le-am facut si ce s-au intamplat,
4 Ştiind că eşti împietrit, că grumazul îţi este un drug de fier şi că ai o frunte de aramă, 4 Fiindca Eu stiu ca tu esti tare la cerbice ca un drug de fier si fruntea iti este de arama.
5 ţi-am vestit demult aceste lucruri, ţi le-am spus mai înainte ca să se întâmple, ca să nu poţi să zici: "Idolul meu le-a făcut, chipul meu cioplit sau chipul meu turnat le-a poruncit!" 5 ti-am prezis acestea inainte ca sa se intample si auzite ti le-am facut ca sa nu zici: "Idolul meu le-a facut, chipul cel cioplit si turnat le-a hotarat!"
6 Ai auzit toate aceste lucruri pe care le vezi acum! Şi nu vreţi să le mărturisiţi acum?… De acum, îţi vestesc lucruri noi, ascunse, necunoscute de tine. 6 Tu ai auzit; priveste acum toate acestea! De ce nu marturisesti? De aci inainte iti voi impartasi lucruri noi, ascunse, pe care nu le stiai.
7 Ele se fac în timpul de faţă şi nu fac parte din trecut; până în ziua de azi n-aveai nicio cunoştinţă despre ele, ca să nu poţi zice: "Iată că le ştiam." 7 Ele sunt zidite acum si nu de atunci; inainte de ziua aceasta tu n-ai auzit nimic despre ele ca sa nu zici: "Iata, eu le stiam!"
8 Nici nu le-ai auzit, nici nu le-ai ştiut şi nici nu-ţi era deschisă odinioară urechea la ele: căci ştiam că ai să fii necredincios şi că din naştere ai fost numit răzvrătit. 8 Nu, tu n-ai auzit si nici n-ai stiut, atunci urechea ta nu era deschisa; ca Eu stiu ca tu esti necredincios si ca din pantecele maicii tale ai fost numit razvratit.
9 Din pricina Numelui Meu sunt îndelung răbdător, pentru slava Mea Mă opresc faţă de tine, ca să nu te nimicesc. 9 Pentru numele Meu, Imi opresc mania si pentru slava Mea o potolesc, ca sa nu te nimicesc.
10 Iată, te-am pus în cuptor, dar nu te-am găsit argint; te-am lămurit în cuptorul urgiei. 10 Iata ca te-am lamurit in foc si n-am aflat argint, te-am incercat in cuptorul nenorocirii.
11 Din dragoste pentru Mine, din dragoste pentru Mine vreau să lucrez! Căci cum ar putea fi hulit Numele Meu? Nu voi da altuia slava Mea. 11 Pentru Mine, si numai pentru Mine o fac; oare cum voi ingadui ca numele Meu sa fie pangarit? Nimanui nu voi da slava Mea!
12 Ascultă-Mă, Iacove! Şi tu, Israele, pe care te-am chemat! Eu, Eu sunt Cel Dintâi şi tot Eu sunt şi Cel din Urmă. 12 Asculta, Iacove, si tu Israele, pe care te-am chemat. Eu sunt Cel dintai si Cel de pe urma.
13 Mâna Mea a întemeiat pământul, şi dreapta Mea a întins cerurile: cum le-am chemat, s-au şi înfăţişat îndată. 13 Mana Mea a intemeiat pamantul si dreapta Mea a desfasurat cerurile. Eu le chem si iata ele stau de fata.
14 Strângeţi-vă cu toţii şi ascultaţi! Cine dintre ei a vestit aceste lucruri? Acela pe care-l iubeşte Domnul va împlini voia Lui împotriva Babilonului, şi braţul lui va apăsa asupra haldeilor. 14 Adunati-va toti si ascultati! Care din voi a prezis aceste lucruri? Cel pe care Domnul il iubeste va implini voia Lui impotriva Babilonului si impotriva semintiei Caldeilor.
15 Eu am vorbit şi Eu l-am şi chemat; Eu l-am adus, şi lucrarea lui va izbuti. 15 Eu, Eu am grait si l-am chemat, l-am adus si l-am facut sa propaseasca in calea lui.
16 Apropiaţi-vă de Mine şi ascultaţi! De la început, n-am vorbit în ascuns, de la obârşia acestor lucruri, am fost de faţă. Şi acum, Domnul Dumnezeu M-a trimis cu Duhul Său." 16 Apropiati-va de Mine si ascultati acestea: De la inceput Eu n-am grait intru ascuns, de cand se intampla aceste lucruri Eu sunt de fata". Si acum, Domnul Dumnezeu ma trimite cu Duhul Sau!
17 Aşa vorbeşte Domnul, Răscumpărătorul tău, Sfântul lui Israel: "Eu, Domnul Dumnezeul tău, te învăţ ce este de folos şi te călăuzesc pe calea pe care trebuie să mergi! 17 Asa graieste Domnul, Izbavitorul tau, Sfantul lui Israel: "Eu sunt Domnul Dumnezeul tau Care te invata spre folosul tau si te duce pe calea pe care trebuie sa mergi.
18 O! de ai fi luat aminte la poruncile Mele, atunci pacea ta ar fi fost ca un râu, şi fericirea ta, ca valurile mării. 18 Daca ai fi luat aminte la poruncile Mele, fericirea ta ar fi fost asemenea unui rau si dreptatea ta ca valurile marii.
19 Sămânţa ta ar fi fost ca nisipul, şi roadele pântecelui tău, ca boabele de nisip; numele tău n-ar fi fost şters şi nimicit înaintea Mea. 19 Si va fi semintia ta ca nisipul marii si odraslele pantecelui tau ca pulberea pamantului. Nimic nu va nimici, nici nu va sterge numele tau inaintea Mea!
20 Ieşiţi din Babilon, fugiţi din mijlocul haldeilor! Vestiţi, trâmbiţaţi cu glas de veselie, daţi de ştire până la capătul pământului, spuneţi: "Domnul a răscumpărat pe robul Său, Iacov!" 20 Iesiti din Babilon, fugiti din Caldeea cu cantece de veselie! Vestiti, faceti cunoscuta stirea, duceti-o pana la marginile pamantului! Ziceti: Domnul rascumpara pe sluga Sa Iacov.
21 Şi nu vor suferi de sete în pustiurile în care-i va duce: ci va face să curgă pentru ei apă din stâncă, va despica stânca, şi va curge apa. 21 Si nu vor suferi de sete in pustiul unde El ii duce; El le izvoraste apa din stanca. El despica stanca si apa tasneste!
22 Cei răi n-au pace, zice Domnul. 22 Nu este pace, zice Domnul, pentru cei fara de lege!"
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***