Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 47

1 Coboară-te şi şezi în ţărână, fecioară, fiica Babilonului; şezi pe pământ, fără scaun de domnie, fiica haldeilor; căci nu te vor mai numi subţirică şi plăcută. 1 "Coboara-te si sezi in tarana, fecioara, fiica Babilonului, stai pe pamant fara tron, fiica a Caldeilor, ca nu te va mai numi nimeni pe tine gingasa si placuta!
2 Ia pietrele de moară şi macină făină; scoate-ţi marama, ridică-ţi poala rochiei, descoperă-ţi picioarele, treci râurile! 2 Invarteste la rasnita si macina faina, da-ti la o parte valul tau, ridica-si vesmantul tau, ramai cu picioarele goale si treci raurile!
3 Goliciunea ţi se va descoperi, şi ţi se va vedea ruşinea. Mă voi răzbuna şi nu voi cruţa pe nimeni. - 3 Goliciunea ta sa se descopere, sa se vada rusinea ta. Ma voi razbuna si nu voi cruta pe nimeni",
4 Răscumpărătorul nostru Se cheamă Domnul oştirilor, Sfântul lui Israel. - 4 Zice Izbavitorul nostru; Domnul Savaot este numele Lui, Sfantul lui Israel!
5 Şezi într-un colţ şi taci, fata haldeilor! Căci nu te vor mai numi împărăteasa împărăţiilor. 5 "Stai tacuta si mai la intuneric, fiica a Caldeilor, nimeni nu te va mai chema pe tine stapana regatelor".
6 Mă mâniasem pe poporul Meu, Îmi pângărisem moştenirea şi-i dădusem în mâinile tale: dar tu n-ai avut milă de ei, ci ţi-ai apăsat greu jugul asupra bătrânului. 6 Maniat am fost pe poporul Meu, pangarit-am mostenirea Mea si am dat-o in mana ta. Dar tu n-ai avut mila si asupra batranului ai apasat cu jug greu.
7 Tu ziceai: "În veci voi fi împărăteasă!", şi nu te-ai gândit, nici n-ai visat că lucrul acesta are să se sfârşească. 7 Si tu iti inchipuiai: "Fi-voi pe veci stapana!", dar niciodata n-ai cugetat si de sfarsit nu ti-ai adus aminte!
8 Ascultă însă acum, tu cea dedată plăcerilor, care stai fără grijă şi zici în inima ta: "Eu, şi numai eu, nu voi fi niciodată văduvă şi nu voi fi niciodată lipsită de copii!" 8 Si acum asculta, tu cea in placeri crescuta, care stapaneai fara de grija si ziceai in inima ta: "Nimeni alta nu este ca mine! Nu voi ramane vaduva si nu voi sti ce este lipsa de copii!"
9 Şi totuşi aceste două lucruri ţi se vor întâmpla deodată, în aceeaşi zi: şi pierderea copiilor, şi văduvia; vor cădea asupra ta cu putere mare, în ciuda tuturor vrăjitoriilor tale şi multelor tale descântece. 9 Si aceste doua intr-o clipa, in aceeasi zi, vor da peste tine: lipsa de copii si vaduvia; si te vor coplesi cu toata multimea si puterea fermecatoriilor si vrajitoriilor tale!
10 Căci te încredeai în răutatea ta şi ziceai: "Nimeni nu mă vede!" Înţelepciunea şi ştiinţa ta te-au amăgit, de ziceai în inima ta: "Eu şi numai eu." 10 Intru faradelegile tale tu nadajduiai si ziceai: "Nimeni nu ma vede!" Intelepciunea ta si stiinta ta te-au amagit astfel, ca ziceai in inima ta: "Eu si nimeni alta nu este ca mine!"
11 De aceea, nenorocirea va veni peste tine fără să-i vezi zorile; urgia va cădea peste tine fără s-o poţi împăca; şi deodată va veni peste tine prăpădul pe neaşteptate. 11 Drept aceea va veni peste tine o nenorocire pe care tu nu vei sti sa o inlaturi cu frumusetea ta si te va coplesi nenorocirea pe care tu nu o vei putea ocoli si pe neasteptate va da peste tine pieirea, fara sa fi avut vreme s-o prevestesti!
12 Vino, dar, cu descântecele tale şi cu mulţimea vrăjitoriilor tale, cărora ţi-ai închinat munca din tinereţe; poate că vei putea să tragi vreun folos din ele, poate că vei izbuti. 12 Pastreaza pentru tine fermecatoriile tale si vrajitoriile cu care te-ai trudit din tinerete, poate iti vor sluji, poate vei insufla temere!
13 Te-ai obosit tot întrebând; să se scoale dar şi să te scape cei ce împart cerul, care pândesc stelele, care vestesc, după lunile noi, ce are să ţi se întâmple! 13 Tu te-ai obosit intreband pe atatia sfatuitori! Sa iasa la iveala si sa te izbaveasca acei care masoara cerul si iscodesc stelele; care in fiecare luna noua spun ceea ce se va intampla.
14 Iată-i, au ajuns ca miriştea pe care o arde focul şi nu-şi vor scăpa viaţa din flăcări: căci nu va fi ca un cărbune la care se încălzeşte cineva, nici un foc la care stă. 14 Iata-i ca pleava pe care o mistuie focul, asa vor ajunge ei si de puterea flacarilor viata lor nu vor putea s-o scape caci nu va fi jeratic la care sa se incalzeasca, nici vatra ca sa stea dinaintea ei.
15 Aşa va fi soarta acelora pe care te oboseai să-i întrebi. Şi cei cu care ai făcut negoţ din tinereţea ta se vor risipi fiecare într-o parte: şi nu va fi nimeni care să-ţi vină în ajutor. 15 Asa se va intampla cu aceia pe care te-ai ostenit sa-i intrebi si cu care ai facut negot din vremea tineretii tale. Fiecare va pleca la ale sale si nimeni nu va fi sa te scape".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***