Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 44

1 Ascultă acum, Iacove, robul Meu, Israele, pe care te-am ales! 1 Si acum asculta Iacove, sluga Mea si Israele, pe care te-am ales!
2 Aşa vorbeşte Domnul, care te-a făcut şi întocmit, şi care de la naşterea ta este sprijinul tău: "Nu te teme de nimic, robul Meu Iacov, Israelul Meu pe care l-am ales. 2 Asa zice Domnul, Facatorul si Ziditorul tau din pantecele maicii tale, si Ocrotitorul tau: "Nu te teme, sluga Mea Iacov si tu Israele, pe care te-am ales.
3 Căci voi turna ape peste pământul însetat şi râuri, pe pământul uscat; voi turna Duhul Meu peste sămânţa ta şi binecuvântarea Mea, peste odraslele tale, 3 Ca Eu voi varsa apa peste pamantul insetat si paraie de apa in tinut uscat. Varsa-voi din Duhul Meu peste odrasla ta si binecuvantarea Mea peste mladitele tale.
4 şi vor răsări ca firele de iarbă între ape, ca sălciile lângă pâraiele de apă. 4 Si vor odrasli ca iarba pe malul paraielor si ca pajistile de-a lungul apelor curgatoare!"
5 Unul va zice: "Eu sunt al Domnului!" Altul se va numi cu numele lui Iacov; iar altul va scrie cu mâna lui: "Al Domnului sunt!", şi va fi cinstit cu numele lui Israel. 5 Unul va zice: "Eu sunt al Domnului!" Altul se va numi cu numele lui Iacov. Unul va scrie cu mana lui: "Sunt al Domnului" si va vrea sa-si dea numele de Israel!
6 Aşa vorbeşte Domnul, Împăratul lui Israel şi Răscumpărătorul lui, Domnul oştirilor: "Eu sunt Cel dintâi şi Cel de pe Urmă, şi afară de Mine, nu este alt Dumnezeu. 6 Asa zise Domnul, Regele lui Israel si Izbavitorul sau, Domnul Savaot: "Eu sunt Cel dintai si Cel de pe urma si nu este alt dumnezeu afara de Mine!
7 Cine a făcut prorocii ca Mine (să spună şi să-Mi dovedească!), de când am făcut pe oameni din vremurile străvechi? Să vestească viitorul şi ce are să se întâmple! 7 Cine este ca Mine sa vina langa Mine, sa graiasca, sa prooroceasca si sa se masoare cu Mine! Cine a vestit de la inceput viitorul? Ceea ce se va intampla, cine poate sa le prevesteasca?
8 Nu vă temeţi şi nu tremuraţi; căci nu ţi-am vestit şi nu ţi-am spus Eu demult lucrul acesta? Voi Îmi sunteţi martori! Este oare un alt Dumnezeu afară de Mine? Nu este altă Stâncă, nu cunosc alta!" 8 Nu va temeti, nici nu va spaimantati! N-am aratat Eu odinioara si n-am vestit, cand v-am luat pe voi de martori? Este oare un alt dumnezeu afara de Mine? Este un alt adapost ca Mine?
9 Cei ce fac idoli, toţi sunt deşertăciune, şi cele mai frumoase lucrări ale lor nu slujesc la nimic. Ele însele mărturisesc lucrul acesta: n-au nici vedere, nici pricepere, tocmai ca să rămână de ruşine. 9 Toti facatorii de idoli nu sunt nimic si cele mai alese lucrari ale lor nu slujesc la nimic. Martorii lor nu vad nimic si, spre rusinea lor, nici nu inteleg nimic.
10 Cine este acela care să fi făcut un dumnezeu sau să fi turnat un idol, şi să nu fi tras niciun folos din el? 10 Cine a facut un dumnezeu si a turnat un idol fara sa traga un folos din aceasta?
11 Iată, toţi închinătorii lor vor rămâne de ruşine, căci înşişi meşterii lor nu sunt decât oameni; să se strângă cu toţii, să se înfăţişeze, şi tot vor tremura cu toţii şi vor fi acoperiţi de ruşine. 11 Iata toti cinstitorii lor se rusineaza; mestesugarii nu sunt decat oameni! Sa se adune toti si sa se apropie! Ei tremura laolalta si simt mare rusine!
12 Fierarul face o secure, lucrează cu cărbuni, şi o făţuieşte şi-i dă un chip cu lovituri de ciocan, şi o lucrează cu puterea braţului; dar, dacă-i este foame, este fără vlagă; dacă nu bea apă, este sleit de puteri. 12 Fierarul ascute o dalta si da chip lucrului sau cu carbuni aprinsi. Alcatuieste idolul cu lovituri de ciocan si-i da chip cu puterea bratului sau. Lui ii este foame si, sleit de puteri, el rabda de sete si este tare obosit.
13 Lemnarul întinde sfoara, face o trăsătură cu creionul, făţuieşte lemnul cu o rindea şi-i însemnează mărimea cu compasul; face un chip de om, un frumos chip omenesc, ca să locuiască într-o casă. 13 Lemnarul intinde sfoara, face un semn cu plumbul. El lucreaza cu sculele lui si masoara cu compasul. El face lucrul lui dupa chipul unui om, dupa frumoasa infatisare a unui pamantean, ca sa fie asezat intr-o casa.
14 Îşi taie cedri, goruni şi stejari, pe care şi-i alege dintre copacii din pădure. Sădeşte brazi, şi ploaia îi face să crească. 14 El si-a taiat un cedru, sau a luat chiparos sau stejar, pe care si-i alesese dintre copacii padurii, sau a plantat un cedru pe care ploaia l-a facut sa creasca.
15 Copacii aceştia slujesc omului pentru ars, el îi ia şi se încălzeşte cu ei. Îi pune pe foc, ca să coacă pâine, şi tot din ei face şi un dumnezeu căruia i se închină, îşi face din ei un idol şi îngenunchează înaintea lui! 15 Omul se slujeste de ei pentru aprins focul si ii ia sa se incalzeasca. El ii arde ca sa coaca painea, ba mai mult, tot din el face si un dumnezeu si se inchina la el, face un idol pe care il cinsteste.
16 O parte din lemnul acesta o arde în foc, cu o parte fierbe carne, pregăteşte o friptură şi se satură; se şi încălzeşte şi zice: "Ha! Ha! m-am încălzit, simt focul!" 16 El a ars jumatate din lemne, a fript pe jeratic carne pe care o mananca si se satura. Se mai incalzeste si zice: "Mi-e cald! Simt vapaia lui!"
17 Cu ce mai rămâne însă face un dumnezeu, idolul lui. Îngenunchează înaintea lui, i se închină, îl cheamă şi strigă: "Mântuieşte-mă, căci tu eşti dumnezeul meu!" 17 Si cu ce a ramas, el face un dumnezeu, un idol pe care il cinsteste si caruia i se inchina si caruia se roaga zicand: "Izbaveste-ma, ca tu esti dumnezeul meu!"
18 Ei nu pricep şi nu înţeleg, căci li s-au lipit ochii, ca să nu vadă, şi inima, ca să nu înţeleagă. 18 Ei nu-si dau seama si nici nu pricep ca ochii lor sunt inchisi si nu pot sa vada si inima lor este impietrita si nu pot sa inteleaga.
19 Niciunul nu intră în sine însuşi, şi n-are nici minte, nici pricepere să-şi zică: "Am ars o parte din el în foc, am copt pâine pe cărbuni, am fript carne şi am mâncat-o: şi să fac din cealaltă parte o scârbă? Să mă închin înaintea unei bucăţi de lemn?" 19 Cu toate acestea el nu-si face socoteala in inima sa, ca este simplu si fara pricepere, si nu zice: "Jumatate l-am pus pe foc si am copt paine, pe carbuni am fript carne si am mancat-o, iar cu cealalta jumatate care a mai ramas, voi face un idol uracios si ma voi inchina la un trunchi de copac".
20 El se hrăneşte cu cenuşă, inima lui amăgită îl duce în rătăcire, ca să nu-şi mântuiască sufletul şi să nu zică: "N-am oare o minciună în mână?" - 20 El se hraneste cu naluci, inima lui inselata l-a dus la ratacire. El nu-si mantuieste sufletul sau si nu zice: "Oare ce am eu in mina mea nu este o momeala?"
21 Ţine minte aceste lucruri, Iacove, şi tu, Israele, căci eşti robul Meu. Eu te-am făcut, tu eşti robul Meu, Israele, nu Mă uita! 21 Adu-ti aminte despre aceasta, Iacove, Israele, ca tu esti sluga Mea! Te-am facut sa-Mi fii Mie sluga, Israele, Eu nu te voi uita!
22 Eu îţi şterg fărădelegile ca un nor, şi păcatele, ca o ceaţă: întoarce-te la Mine, căci Eu te-am răscumpărat. - 22 Risipit-am pacatele tale ca pe un nor si faradelegile tale ca pe o negura. Intoarce-te catre Mine, ca Eu te-am mantuit!
23 Bucuraţi-vă, ceruri! Căci Domnul a lucrat; răsunaţi de veselie, adâncimi ale pământului! Izbucniţi în strigăte de bucurie, munţilor! Şi voi, pădurilor, cu toţi copacii voştri! Căci Domnul a răscumpărat pe Iacov, Şi-a arătat slava în Israel. 23 Cantati voi ceruri, ca Domnul a facut aceasta; rasunati adancuri ale pamantului; muntilor, tresaltati de bucurie, voi toti copacii padurii, cantati, ca a rascumparat Domnul pe Iacov si in Israel Si-a dat pe fata slava Sa!
24 Aşa vorbeşte Domnul, Răscumpărătorul tău, Cel ce te-a întocmit din pântecele mamei tale: "Eu, Domnul, am făcut toate aceste lucruri, Eu singur am desfăşurat cerurile, Eu am întins pământul. Cine era cu Mine? 24 Asa graieste Domnul, Izbavitorul tau si Care te-a zidit din sanul maicii tale: "Eu sunt Domnul, Care a zidit lumea; singur am facut cerurile, Eu am intarit pamantul, si cine Mi-a fost intr-ajutor?
25 Eu zădărnicesc semnele prorocilor mincinoşi şi arăt ca înşelători pe ghicitori; fac pe cei înţelepţi să dea înapoi şi le prefac ştiinţa în nebunie. 25 Eu zadarnicesc semnele mincinosilor si pe ghicitori ii fac sa fie nebuni, rusinez pe cei intelepti si intelepciunea lor o prefac in nebunie.
26 Dar întăresc cuvântul robului Meu şi împlinesc ce prorocesc trimişii Mei; Eu zic despre Ierusalim: "Va fi locuit" şi, despre cetăţile lui Iuda: "Vor fi zidite iarăşi şi le voi ridica dărâmăturile." 26 Eu sunt Domnul Care intareste cuvantul slugilor Mele si implineste sfatul trimisilor Mei. Eu am zis Ierusalimului: "Va fi locuit" si cetatilor lui Iuda: "Zidite vor fi". Si Eu le voi ridica din daramaturi!
27 Eu zic Adâncului: "Usucă-te, şi îţi voi seca râurile." 27 Si adancului i-am zis: "Seaca!" Iata, iti voi lasa raurile fara apa.
28 Eu zic despre Cirus: "El este păstorul Meu, şi el va împlini toată voia Mea; el va zice despre Ierusalim: "Să fie zidit iarăşi!", şi despre Templu: "Să i se pună temeliile!" 28 Si am zis despre Cirus: "El este pastorul Meu, el va implini toate voile Mele". Si despre Ierusalim am zis: "Sa fie rezidit si templul sa fie ridicat din temelii!"
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***