Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 43

1 Acum, aşa vorbeşte Domnul care te-a făcut, Iacove, şi Cel ce te-a întocmit, Israele! "Nu te teme de nimic, căci Eu te izbăvesc, te chem pe nume: eşti al Meu. 1 Si acum asa zice Domnul, Ziditorul tau, Iacove, si Creatorul tau, Israele: "Nu te teme, caci Eu te-am rascumparat si te-am chemat pe nume, al Meu esti!
2 Dacă vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine; şi râurile nu te vor îneca; dacă vei merge prin foc, nu te va arde, şi flacăra nu te va aprinde. 2 Daca tu vei trece prin ape, Eu sunt cu tine si in valuri tu nu vei fi inecat. Daca vei trece prin foc, nu vei fi ars si flacarile nu te vor mistui.
3 Căci Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Sfântul lui Israel, Mântuitorul tău! Eu dau Egiptul ca preţ pentru răscumpărarea ta, Etiopia şi Saba, în locul tău. 3 Ca Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Sfantul lui Israel, Mantuitorul. Eu dau Egiptul pret de rascumparare pentru tine, Etiopia si Saba in locul tau;
4 De aceea, pentru că ai preţ în ochii Mei, pentru că eşti preţuit şi te iubesc, dau oameni pentru tine şi popoare pentru viaţa ta. 4 Fiindca tu esti de pret in ochii Mei si de cinste si te iubesc; voi da neamurile in locul tau si popoarele in locul sufletului tau.
5 Nu te teme de nimic, căci Eu sunt cu tine, Eu voi aduce înapoi neamul tău de la răsărit şi te voi strânge de la apus. 5 Nu te teme, ca Eu sunt cu tine! De la rasarit voi aduce semintia ta si de la apus te voi strange pe tine.
6 Voi zice miazănoaptei: "Dă încoace!", şi miazăzilei: "Nu opri", ci adu-Mi fiii din ţările depărtate şi fiicele de la marginea pământului: 6 Voi zice catre miazanoapte: "Da-Mi-i" si catre miazazi: "Nu-i opri!" Aduceti pe fiii Mei din tinuturi departate si pe fiicele Mele de la marginile pamantului;
7 pe toţi cei ce poartă Numele Meu şi pe care i-am făcut spre slava Mea, pe care i-am întocmit şi i-am alcătuit." - 7 Pe toti acei care poarta numele Meu si pentru slava Mea i-am creat, i-am zidit si i-am pregatit!
8 Scoate afară poporul cel orb, care totuşi are ochi, şi surzii, care totuşi au urechi. 8 Sa vina poporul cel orb care are ochi si cel surd care are urechi!
9 Să se strângă toate neamurile şi să se adune popoarele! Cine dintre ei a vestit aceste lucruri? Care dintre ei ne-au făcut cele dintâi prorocii? Să-şi aducă martorii şi să-şi dovedească dreptatea, ca să asculte oamenii şi să zică: "Adevărat!" - 9 Neamurile toate laolalta sa se adune si sa se stranga popoarele! Care dintre ele ne-au dat de stire aceasta si ne-au facut proorocii? Sa-si aduca martorii si sa dovedeasca, sa auda toti si sa zica: "Adevarat!"
10 "Voi sunteţi martorii Mei - zice Domnul - voi şi Robul Meu pe care L-am ales, ca să ştiţi, ca să Mă credeţi şi să înţelegeţi că Eu sunt: înainte de Mine n-a fost niciun dumnezeu, şi după Mine nu va fi. 10 Voi sunteti martorii Mei, zice Domnul, si Sluga pe care am ales-o, ca sa stiti, sa credeti si sa pricepeti ca Eu sunt: inainte de Mine n-a fost Dumnezeu si nici dupa Mine nu va mai fi!
11 Eu, Eu sunt Domnul, şi afară de Mine nu este niciun mântuitor! 11 Eu, Eu sunt Domnul si nu este izbavitor afara de Mine!
12 Eu am vestit, am mântuit, am prorocit, nu sunt străin între voi: voi Îmi sunteţi martori - zice Domnul - că Eu sunt Dumnezeu. 12 Eu sunt Cel ce am vestit, Cel ce am izbavit si Cel ce am prezis si nu sunt strain la voi. Voi sunteti martorii Mei, zice Domnul.
13 Eu sunt de la început, şi nimeni nu izbăveşte din mâna Mea; când lucrez Eu, cine se poate împotrivi? 13 Eu sunt Dumnezeu din vesnicie si de aici incolo Eu sunt! Nimeni nu poate sa iasa de sub puterea Mea si ceea ce fac Eu, cine poate strica?"
14 Aşa vorbeşte Domnul, Răscumpărătorul vostru, Sfântul lui Israel: Din pricina voastră, trimit pe vrăjmaş împotriva Babilonului şi cobor pe toţi fugarii, chiar şi pe haldei, pe corăbiile cu care se făleau. 14 Asa zice Domnul, Izbavitorul vostru, Sfantul lui Israel: "Pentru voi trimit prapad la Babilon, ca sa-i pun pe toti pe fuga, pe acesti Caldei asa de mandri pe corabiile lor.
15 Eu sunt Domnul, Sfântul vostru, Făcătorul lui Israel, Împăratul vostru." 15 Eu sunt Domnul, Sfantul vostru, Ziditorul lui Israel, Imparatul vostru!"
16 Aşa vorbeşte Domnul, care a croit un drum pe mare şi o cărare pe apele cele puternice, 16 Asa zice Domnul, Cel ce croieste drum pe mare si carare pe intinsele ape;
17 care a scos care şi cai, o oştire şi războinici viteji, culcaţi deodată împreună, ca să nu se mai scoale, nimiciţi şi stinşi ca un muc de lumânare: 17 Cel care scoate carele de razboi si caii, ostirea ti capeteniile, ca sa se culce la pamant si sa nu se mai scoale si sa se stinga ca o festila de opait;
18 "Nu vă mai gândiţi la ce a fost mai înainte şi nu vă mai uitaţi la cele vechi! 18 Nu va mai amintiti de intamplarile trecute si nu mai luati in seama lucrurile de altadata".
19 Iată, voi face ceva nou şi-i gata să se întâmple: să nu-l cunoaşteţi voi oare? Voi face un drum prin pustiu şi râuri, în locuri secetoase. 19 Iata ca Eu fac un lucru nou, el da muguri; nu-l vedeti voi oare? Croi-voi in desert o cale, in loc uscat izvoare de apa.
20 Fiarele câmpului Mă vor slăvi, şacalii şi struţii, pentru că voi da ape în pustiu şi râuri, în locuri secetoase, ca să adăp pe poporul Meu, pe poporul Meu cel ales, 20 Pe Tine Te vor preaslavi fiarele campului, sacalii si strutii, ca Tu ai izvorat apa in pustiu, suvoaie de apa in pamant neumblat, ca sa adapi pe poporul Meu cel ales;
21 poporul pe care Mi l-am alcătuit ca să vestească laudele Mele." 21 Poporul pe care l-am facut pentru Mine, ca sa Ma preaslaveasca intru laude.
22 Şi tu nu M-ai chemat, Iacove, căci te-ai obosit de Mine, Israele! 22 Dar tu nu M-ai chemat, Iacove, si tu nu te-ai ostenit pentru Mine, Israele!
23 Nu Mi-ai adus oile tale ca ardere de tot şi nu M-ai cinstit cu jertfele tale. Nu te-am chinuit cu daruri de mâncare pe care trebuia să Mi le aduci; şi nu te-am obosit cu jertfe de tămâie. 23 Tu nu Mi-ai junghiat nici macar o oaie ca ardere de tot si cu jertfa sangeroasa tu nu M-ai preaslavit. Eu nu te-am suparat cerand prinoase si nu te-am impovarat cu jertfe de tamaie.
24 Nu Mi-ai cumpărat trestie mirositoare cu argint şi nu M-ai săturat cu grăsimea jertfelor tale: dar tu M-ai chinuit cu păcatele tale şi M-ai obosit cu nelegiuirile tale. 24 Tu n-ai cumparat pe bani miresme pentru Mine si de grasimea jertfelor tale tu nu M-ai saturat, ci M-ai coplesit cu pacatele tale si cu faradelegile tale tu M-ai chinuit.
25 Eu, Eu îţi şterg fărădelegile, pentru Mine, şi nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatele tale. 25 Eu, Eu sunt Acel Care sterge pacatele tale si nu tsi mai aduce aminte de faradelegile tale.
26 Adu-Mi aminte să ne judecăm împreună, vorbeşte tu însuţi, ca să-ţi scoţi dreptatea. 26 Adu-Mi aminte ca sa judecam impreuna, fa tu insuti socoteala ca sa te dezvinovatesti:
27 Cel dintâi tată al tău a păcătuit, şi învăţătorii tăi s-au răzvrătit împotriva Mea. 27 Tatal tau dintai a pacatuit si urmasii tai si-au batut joc de Mine;
28 De aceea am socotit ca nişte pângăriţi pe căpeteniile Sfântului Locaş, am dat pierzării pe Iacov, şi batjocurii, pe Israel. 28 Capeteniile tale au pangarit altarul Meu. Pentru aceasta am dat pe Iacov pierzarii si pe Israel spre bataie de joc!"
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***