Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 42

1 "Iată Robul Meu, pe care-L sprijin, Alesul Meu, în care Îşi găseşte plăcere sufletul Meu. Am pus Duhul Meu peste El; El va vesti neamurilor judecata. 1 Iata Sluga Mea pe Care o sprijin, Alesul Meu, intru Care binevoieste sufletul Meu. Pus-am peste El Duhul Meu si El va propovadui popoarelor legea Mea.
2 El nu va striga, nu-Şi va ridica glasul şi nu-l va face să se audă pe uliţe. 2 Nu va striga, nici nu va grai tare, si in piete nu se va auzi glasul Lui.
3 Trestia frântă n-o va zdrobi, şi mucul care mai arde încă nu-l va stinge. Va vesti judecata după adevăr. 3 Trestia franta nu o va zdrobi si festila ce fumega nu o va stinge. El va propovadui legea Mea cu credinciosie;
4 El nu va slăbi, nici nu Se va lăsa, până va aşeza dreptatea pe pământ; şi ostroavele vor nădăjdui în legea Lui." 4 El nu va fi nici obosit, nici sleit de puteri, pana ce nu va fi asezat legea pe pamant; caci invatatura Lui toate tinuturile o asteapta.
5 Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu care a făcut cerurile şi le-a întins, care a întins pământul şi cele de pe el, care a dat suflare celor ce-l locuiesc, şi suflet, celor ce merg pe el. 5 Asa graieste Domnul cel Atotputernic, Care a facut cerurile si le-a intins, Care a intarit pamantul si cele de pe el, Care a dat suflare poporului de pe el si duh celor ce umbla pe intinsul lui:
6 "Eu, Domnul, Te-am chemat ca să dai mântuire şi Te voi lua de mână, Te voi păzi şi Te voi pune ca legământ al poporului, ca să fii Lumina neamurilor, 6 "Eu, Domnul, Te-am chemat intru dreptatea Mea si Te-am luat de mana si Te-am ocrotit si Te-am dat ca legamant al poporului Meu, spre luminarea neamurilor;
7 să deschizi ochii orbilor, să scoţi din temniţă pe cei legaţi şi din prinsoare pe cei ce locuiesc în întuneric. 7 Ca sa deschizi ochii celor orbi, sa scoti din temnita pe cei robiti si din adancul inchisorii pe cei ce locuiesc intru intuneric.
8 Eu sunt Domnul, acesta este Numele Meu; şi slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea Mea, idolilor. 8 Eu sunt Domnul si acesta este numele Meu. Nu voi da nimanui slava Mea si nici chipurilor cioplite cinstirea Mea".
9 Iată că cele dintâi lucruri s-au împlinit, şi vă vestesc altele noi; vi le spun mai înainte ca să se întâmple." - 9 Cele proorocite altadata s-au implinit si altele mai noi va vestesc; inainte ca sa ia fiinta vi le dau de stire.
10 Cântaţi Domnului o cântare nouă, cântaţi laudele Lui până la marginile pământului, voi care mergeţi pe mare şi cei ce locuiţi în ea, ostroave şi locuitorii lor! 10 Cantati Domnului cantare noua, cantati in strune laudele Lui pana la marginile pamantului! Marea sa se zbuciume cu tot ce este in ea, ostroavele si locuitorii lor!
11 Pustiul şi cetăţile lui să înalţe glasul! Satele locuite de Chedar să-şi înalţe glasul! Locuitorii stâncilor să sară de veselie: să strige de bucurie din vârful munţilor! 11 Pustiul si cetatile lui sa inalte glas, si satele in care are salas Chedar! Locuitorii din Sela sa chiuie de veselie; si din varfurile muntilor sa strige de bucurie!
12 Să dea slavă Domnului şi să vestească laudele Lui în ostroave!" 12 Sa preaslaveasca pe Domnul si lauda Lui s-o vesteasca in departatele ostroave.
13 Domnul înaintează ca un viteaz, Îşi stârneşte râvna ca un om de război; înalţă glasul, strigă, Îşi arată puterea împotriva vrăjmaşilor Săi. - 13 Domnul iese ca un viteaz, ca un razboinic Isi aprinde ravna Lui; striga puternic, un strigat de razboi. Impotriva vrajmasilor Lui El lupta ca un viteaz!
14 "Am tăcut multă vreme - zice Domnul - am tăcut şi M-am ţinut. Dar acum voi striga ca o femeie în durerile naşterii, voi gâfâi şi voi răsufla. 14 Tacut-am multa vreme, stat-am linistit si mi-am stapanit tacerea; acum, ca o femeie care naste, voi suspina, voi striga si voi rasufla!
15 Voi pustii munţi şi dealuri, le voi usca toată verdeaţa; voi preface râurile în ostroave, şi iazurile le voi usca. 15 Muntii ii voi pustii, la fel si dealurile, toata verdea]a lor o voi usca; paraiele le voi preface in vai uscate si baltile fara apa le voi lasa.
16 Voi duce pe orbi pe un drum necunoscut de ei, îi voi povăţui pe cărări neştiute de ei; voi preface întunericul în lumină înaintea lor, şi locurile strâmbe, în locuri netede: iată ce voi face şi nu-i voi părăsi. 16 Indrepta-voi pe cei orbi pe drumuri pe care nu le cunosc, pe poteci nestiute ii voi povatui; intunericul il voi preface inaintea lor in lumina si povarnisurile in campii intinse. Acestea sunt fagaduintele Mele pe care le voi implini si cu vederea nu le voi trece.
17 Vor da înapoi, vor fi acoperiţi de ruşine cei ce se încred în idoli ciopliţi şi zic idolilor turnaţi: "Voi sunteţi dumnezeii noştri!" 17 Sa dea inapoi si sa se rusineze cei ce isi pun nadejdea in idoli, cei ce zic chipurilor turnate: "Voi sunteti dumnezeii nostri!
18 "Ascultaţi, surzilor; priviţi şi vedeţi, orbilor! 18 Surzilor, auziti; orbilor, priviti, vedeti!
19 Cine este orb, dacă nu robul Meu, şi surd ca solul Meu pe care îl trimit? Cine este orb ca prietenul lui Dumnezeu, şi orb ca robul Domnului? 19 Cine este orb, fara numai sluga Mea? Cine este surd ca trimisul Meu? Cine este orb ca cel de un neam cu Mine si surd ca Slujitorul Domnului?
20 Ai văzut multe, dar n-ai luat seama la ele; ai deschis urechile, dar n-ai auzit." 20 Tu multe ai vazut fara sa te uiti cu luare-aminte, urechile ti-au fost deschise, dar n-ai auzit.
21 Domnul a voit, pentru dreptatea Lui, să vestească o lege mare şi minunată. 21 Binevoit-a Domnul intru dreptatea Lui ca legea Lui s-o faca mare si mareata.
22 Şi totuşi poporul acesta este un popor prădat şi jefuit! Toţi zac înlănţuiţi în peşteri şi înfundaţi în temniţe. Sunt lăsaţi de pradă, şi nimeni nu-i scapă! Jefuiţi, şi nimeni nu zice: "Dă înapoi!" 22 Dar poporul Lui este jefuit si pustiit; inchisi toti in pesteri si ascunsi in temnite. Pradati au fost si nimeni nu i-a scapat, jefuiti si nimeni n-a zis: "Dati inapoi!"
23 Cine dintre voi însă pleacă urechea la aceste lucruri? Cine vrea să ia aminte la ele şi să asculte pe viitor? 23 Cine dintre voi va pleca urechea la acestea, va fi cu luare-aminte si va asculta la cele ce vor sa fie?
24 Cine a dat pe Iacov pradă jafului, şi pe Israel, în mâinile jefuitorilor? Oare nu Domnul, împotriva căruia am păcătuit? Ei n-au voit să umble pe căile Lui şi n-au ascultat legea Lui. 24 Cine a dat pe Iacov jafului si pe Israel jefuitorilor? Oare nu Domnul, impotriva Caruia noi am pacatuit, ale Carui cai n-am voit sa le urmam si a Carui lege n-am ascultat-o?
25 De aceea a vărsat El peste Israel văpaia mâniei Lui şi grozăviile războiului: războiul l-a aprins din toate părţile, şi n-a înţeles; l-a ars, şi n-a luat seama. 25 El a varsat asupra lor iutimea maniei Lui si furiile razboiului. Vapaia i-a cuprins si n-au priceput; arsi au fost si n-au luat seama.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***