Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 41

1 "Tăceţi, ostroave, şi ascultaţi-Mă! Să-şi învioreze popoarele puterea, să înainteze şi să vorbească! Să ne apropiem şi să ne judecăm împreună. 1 Taceti inaintea Mea, ostroave, si ascultati-Ma; popoarele sa-si improspateze puterea, sa vina mai langa Mine si sa graiasca; apoi sa intram la judecata!
2 Cine a ridicat de la răsărit pe acela pe care, în neprihănirea Lui, îl cheamă să calce pe urmele Lui? Cine îi supune neamuri şi împăraţi? Cine le face sabia praf, şi arcul, o pleavă luată de vânt? 2 Cine a ridicat din Rasarit pe acela pe care biruinta il intampina pas cu pas? Cine i-a dat in stapanire neamuri si i-a supus regi? Cu sabia lui in pulbere ii preface, si cu arcul ii risipeste ca pe pleava cea marunta.
3 El îi urmăreşte, merge în pace pe un drum pe care n-a mai călcat niciodată cu piciorul lui. 3 El ii urmareste si trece in pace pe cai pe unde n-au mai calcat picioarele lui.
4 Cine a făcut şi a împlinit aceste lucruri? Acela care a chemat neamurile de la început, Eu, Domnul, Cel Dintâi şi Acelaşi până în cele din urmă veacuri." 4 Cine a facut aceasta si cine a pus-o la cale? Cel ce dintru inceput cheama neamurile; Eu, Domnul Care sunt cel dintai si voi fi cu cei din urma.
5 Ostroavele văd lucrul acesta şi se tem, capetele pământului tremură: se apropie şi vin. 5 Ostroavele Il vad si sunt cuprinse de spaima, marginile pamantului tremura, se apropie, vin, intra la judecata!
6 Se ajută unul pe altul, şi fiecare zice fratelui său: "Fii cu inimă!" 6 Fiecare se ajuta unul pe altul si-si zic: "Curaj!"
7 Lemnarul îmbărbătează pe argintar; cel ce lustruieşte cu ciocanul îmbărbătează pe cel ce bate pe nicovală, zicând despre îmbinare: "Este bună!", şi ţintuieşte idolul în cuie ca să nu se clatine. 7 Turnatorul imbarbateaza pe argintar si cel ce bate aurul, pe cel care bate pe nicovala, zicand: "Imbinarea este buna". Si tintuieste idolul in cuie ca sa nu se clatine.
8 "Dar tu, Israele, robul Meu, Iacove, pe care te-am ales, sămânţa lui Avraam, prietenul Meu, 8 Dar tu, Israele, sluga Mea, Iacove, pe care te-am ales, samanta lui Avraam, iubitul Meu!...
9 tu, pe care te-am luat de la marginile pământului şi pe care te-am chemat dintr-o ţară depărtată, căruia ţi-am zis: "Tu eşti robul Meu, te aleg, şi nu te lepăd! 9 Pe tine care te-am smuls din cele mai departate margini ale pamantului si te-am chemat din cele mai departate colturi, si ti-am zis: Tu esti robul Meu, pe tine te-am ales si nu te-am lepadat;
10 Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor. Eu te sprijin cu dreapta Mea biruitoare." 10 Nu te teme, ca Eu sunt cu tine, nu privi cu ingrijorare, ca Eu sunt Dumnezeul tau. Eu iti dau tarie si te ocrotesc si dreapta Mea cea tare te va sprijini.
11 Iată, înfruntaţi şi acoperiţi de ruşine vor fi toţi cei ce sunt mâniaţi pe tine; vor fi nimiciţi şi vor pieri cei ce ţi se împotrivesc. 11 Iata ca se vor rusina si de ocara se vor face toti cei ce sunt aprinsi impotriva ta; toti vor fi nimiciti si vor pieri cei ce se fac vrajmasi ai tai!
12 Îi vei căuta, şi nu-i vei mai găsi pe cei ce se certau cu tine; vor fi nimiciţi, vor fi pierduţi cei ce se războiau cu tine. 12 Cauta-vei si nu vei gasi pe cei ce te urasc pe tine si ca o nimica vor fi cei ce vor sa se lupte cu tine.
13 Căci Eu sunt Domnul Dumnezeul tău care te iau de mâna dreaptă şi-ţi zic: "Nu te teme de nimic, Eu îţi vin în ajutor!" 13 Ca Eu sunt Dumnezeul tau, Eu intaresc dreapta ta si iti zic tie: "Nu te teme, caci Eu sunt ajutorul tau!"
14 Nu te teme de nimic, viermele lui Iacov şi rămăşiţă slabă a lui Israel; căci Eu îţi vin în ajutor - zice Domnul - şi Sfântul lui Israel este Mântuitorul tău. 14 Nu-ii fie frica, vierme al lui Iacov, viermisor al lui Israel, Eu sunt ajutorul tau, zice Domnul, Mantuitorul tau si Sfantul lui Israel.
15 Iată, te fac o unealtă ascuţită, nouă de tot, cu mulţi dinţi; vei zdrobi, vei sfărâma munţii şi vei face dealurile ca pleava. 15 Iata voi face din tine o grapa cu dinti, ascutita si noua. Vei merge peste munti si-i vei preface in pulbere si vaile in pleava marunta.
16 Le vei vântura, şi le va lua vântul, şi un vârtej le va risipi, dar tu te vei bucura în Domnul, te vei făli cu Sfântul lui Israel. 16 Tu le vei vantura, vantul le va lua si vijelia le va risipi. Iar tu te vei bucura intru Domnul si intru Sfantul lui Israel te vei preamari!
17 Cei nenorociţi şi cei lipsiţi caută apă, şi nu este; li se usucă limba de sete. Eu, Domnul, îi voi asculta; Eu, Dumnezeul lui Israel, nu-i voi părăsi. 17 Cei saraci si lipsiti cauta apa, dar nu o gasesc; limba lor este uscata de sete, Eu, Domnul lor, ii voi auzi; Eu, Dumnezeul lui Israel, nu-i voi parasi!
18 Voi face să izvorască râuri pe dealuri, şi izvoare, în mijlocul văilor; voi preface pustiul în iaz, şi pământul uscat, în şuvoaie de ape; 18 Pe dealuri inalte voi da drumul la rauri si la izvoare in mijlocul vailor, pustiul il voi preface in iaz si pamantul uscat in paraie de apa!
19 voi sădi cedri, salcâmi, mirţi şi măslini în pustiu; voi pune chiparoşi, ulmi şi merişori turceşti la un loc în pustiu, 19 Sadi-voi in pustiu: cedri, salcami, mirti si maslini si in lacuri neumblate: chiparosi, platani si ienuperi laolalta,
20 ca să vadă cu toţii şi să ştie, să priceapă şi să înţeleagă că mâna Domnului a făcut aceste lucruri, şi Sfântul lui Israel le-a zidit. 20 Ca sa vada si sa-si dea seama, sa cerceteze si sa priceapa cu totii ca mana Domnului a facut acestea si ca Sfantul lui Israel le-a zidit!
21 Apăraţi-vă pricina - zice Domnul - arătaţi-vă dovezile cele mai tari, zice Împăratul lui Iacov. 21 Veniti si va aparati pricina voastra, zice Domnul; apropiati-va cu dovezile voastre, zice regele lui Iacov.
22 Să le arate şi să ne spună ce are să se întâmple; care sunt prorociile pe care le-aţi făcut vreodată? Spuneţi, ca să luăm seama la ele şi să le vedem împlinirea; sau vestiţi-ne viitorul. 22 Sa se apropie si sa ne spuna mai dinainte ceea ce va fi! Vremea cea straveche, asa cum ne-au dat de stire, cu de-amanuntul o vom cerceta si viitorul pe care-l proorocesc vom vedea ce este.
23 Spuneţi-ne ce se va întâmpla mai târziu, ca să ştim că sunteţi dumnezei, faceţi măcar ceva bun sau rău, ca să vedem şi să privim cu toţii. 23 Vesti]i cele ce vor fi in vremile mai de pe urma, ca sa stim ca sunteti dumnezei! Haidem! Bine sau rau, face]i ceva ca sa ne putem incerca puterea!
24 Iată că nu sunteţi nimic, şi lucrarea voastră este nimic; o scârbă este cine vă alege pe voi. 24 Dar iata ca lucrarea voastra este nimic si nimic sante]i si voi, uraciune este a va alege!
25 Am sculat pe cineva de la miazănoapte, şi vine de la răsărit; el cheamă Numele Meu; trece peste voievozi ca pe noroi şi-i calcă în picioare cum calcă olarul lutul. 25 De la miazanoapte l-am chemat ca sa vina, de la rasarit l-am chemat pe nume. El a calcat in picioare pe satrapi ca pe noroi, cum calca olarul lutul.
26 Cine a vestit lucrul acesta de la început, ca să-l ştim, şi cu mult înainte, ca să zicem: "Are dreptate"? Nimeni nu l-a vestit, nimeni nu l-a prorocit şi nimeni n-a auzit cuvintele voastre. 26 Cine l-a descoperit odinioara ca sa-l stim si cu mult inainte ca sa zicem: "Este adevarat?" Dar nimeni n-a descoperit nimic, nimeni n-a vestit nimic si nimeni n-a auzit cuvintele voastre.
27 Eu, Cel Dintâi, am zis Sionului: "Iată-i, iată-i!", şi Ierusalimului: "Îţi trimit un vestitor de veşti bune!" 27 Eu Cel dintai am zis Sionului: "Iata-i, iata-i!" si Ierusalimului am adus veste noua.
28 Căci Mă uit, şi nu este nimeni, nimeni între ei care să prorocească şi care să poată răspunde, dacă-l voi întreba. 28 Privesc si nu este nimeni; printre ei nu se afla nici un profet. Eu ii intreb: "De unde vine el?" Dar ei nu raspund nimic!
29 Iată că toţi sunt nimic, lucrările lor sunt zadarnice, idolii lor sunt o suflare goală! 29 Drept aceea, toti sunt nimic, lucrarile lor desertaciune, idolii lor sunt vanare de vant!
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***