Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 40

1 "Mângâiaţi, mângâiaţi pe poporul Meu, zice Dumnezeul vostru. 1 "Mangaiati, mangaiati pe poporul Meu", zice Dumnezeul vostru.
2 Vorbiţi bine Ierusalimului şi strigaţi-i că robia lui s-a sfârşit, că nelegiuirea lui este ispăşită; căci a primit din mâna Domnului de două ori cât toate păcatele lui." 2 "Dati curaj Ierusalimului si strigati-i ca munca de rob a luat sfarsit, faradelegea sa a fost ispasita si ca a luat pedeapsa indoita din mana Domnului pentru pacatele sale".
3 Un glas strigă: "Pregătiţi în pustiu calea Domnului, neteziţi în locurile uscate un drum pentru Dumnezeul nostru! 3 Un glas striga: "In pustiu gatiti calea Domnului, drepte faceti in loc neumblat cararile Dumnezeului nostru.
4 Orice vale să fie înălţată, orice munte şi orice deal să fie plecate, coastele să se prefacă în câmpii, şi strâmtorile, în vâlcele! 4 Toata valea sa se umple si tot muntele si dealul sa se plece; si sa fie cele strambe, drepte si cele colturoase, cai netede.
5 Atunci se va descoperi slava Domnului, şi în clipa aceea orice făptură o va vedea; căci gura Domnului a vorbit." 5 Si se va arata slava Domnului si tot trupul o va vedea caci gura Domnului a grait".
6 Un glas zice: "Strigă!" - Şi eu am răspuns: "Ce să strig?" - "Orice făptură este ca iarba, şi toată strălucirea ei, ca floarea de pe câmp. 6 Un glas zice: "Striga!" Si eu zic: "Ce sa strig?" Tot trupul este ca iarba si toata marirea lui, ca floarea campului!
7 Iarba se usucă, floarea cade, când suflă vântul Domnului peste ea. - În adevăr, poporul este ca iarba: 7 Se usuca iarba, floarea se vestejeste, ca Duhul Domnului a trecut pe deasupra. Poporul este ca iarba.
8 iarba se usucă, floarea cade; dar cuvântul Dumnezeului nostru rămâne în veac." 8 Iarba se usuca si floarea se vestejeste, dar cuvantul Dumnezeului nostru ramane in veac!
9 Suie-te pe un munte înalt, ca să vesteşti Sionului vestea cea bună; înalţă-ţi glasul cu putere, ca să vesteşti Ierusalimului vestea cea bună; înalţă-ţi glasul, nu te teme, şi spune cetăţilor lui Iuda: "Iată Dumnezeul vostru!" 9 Suie-te pe munte inalt, cel ce binevestesti Ierusalimului, ridica glasul tau cu putere, cel ce binevestesti Ierusalimului, inalta glasul si nu te teme, zi cetatilor lui Iuda: "Iata Dumnezeul vostru!"
10 Iată, Domnul Dumnezeu vine cu putere şi porunceşte cu braţul Lui. Iată că plata este cu El, şi răsplătirile vin înaintea Lui. 10 Ca Domnul Dumnezeu vine cu putere si bratul Lui supune tot. Iata ca pretul biruintei Lui este cu El si rodul izbanzii merge inaintea Lui.
11 El Îşi va paşte turma ca un păstor, va lua mieii în braţe, îi va duce la sânul Lui şi va călăuzi blând oile care alăptează. 11 El va paste turma Sa ca un Pastor si cu bratul Sau o va aduna. Pe miei ii va purta la sanul Sau si de cele ce alapteaza va avea grija.
12 "Cine a măsurat apele cu mâna lui? Cine a măsurat cerurile cu palma şi a strâns ţărâna pământului într-o treime de măsură? Cine a cântărit munţii cu cântarul, şi dealurile, cu cumpăna? 12 Cine a masurat apele cu pumnul si cine a masurat pamantul cu cotul? Cine a pus pulberea pamantului in banita si cine a cantarit muntii si vaile cu cantarul?
13 Cine a cercetat Duhul Domnului şi cine L-a luminat cu sfaturile lui? 13 Cine a cautat in adanc Duhul Domnului si cine L-a sfatuit pe El?
14 Cu cine S-a sfătuit El, ca să ia învăţătură? Cine L-a învăţat cărarea dreptăţii? Cine L-a învăţat înţelepciunea şi I-a făcut cunoscut calea priceperii? 14 De la cine a luat El sfat ca sa judece bine si sa invete caile dreptatii, sa invete stiinta si calea intelepciunii sa o cunoasca?
15 Iată, neamurile sunt ca o picătură de apă din vadră, sunt ca praful pe o cumpănă; El ridică ostroavele ca un bob de nisip. 15 Iata, neamurile sunt ca o picatura de apa pe marginea unei galeti, ca un fir de pulbere intr-un cantar. Iata insulele care cantaresc cat un fir de praf.
16 Libanul n-ajunge pentru foc, şi dobitoacele lui n-ajung pentru arderea de tot. 16 Libanul nu ajunge pentru aprinderea focului si dobitoacele pentru arderi de tot.
17 Toate neamurile sunt ca o nimica înaintea Lui, nu sunt decât nimicnicie şi deşertăciune. 17 Toate popoarele sunt ca o nimica inaintea Lui; ele pretuiesc inaintea Lui cat o suflare.
18 Cu cine voiţi să asemănaţi pe Dumnezeu? Şi cu ce asemănare Îl veţi asemăna? 18 Cu cine veti asemana voi pe Cel Preaputernic si unde veti gasi altul asemenea Lui?
19 Meşterul toarnă idolul, şi argintarul îl îmbracă cu aur şi-i toarnă lănţişoare de argint. 19 Chipul cel turnat este turnat de un faurar, argintarul il imbraca cu aur si-l infrumuseteaza cu lantisoare.
20 Iar cine este sărac alege ca dar un lemn care nu putrezeşte; îşi caută un meşter iscusit, ca să facă un idol care să nu se clatine. 20 Saracul, care nu poate oferi mult, alege un lemn care nu putrezeste; isi cauta un mester iscusit ca sa faca un idol care sa nu se clatine.
21 Nu ştiţi? N-aţi auzit? Nu vi s-a făcut cunoscut de la început? Nu v-aţi gândit niciodată la întemeierea pământului? 21 Nu stiti voi, oare, n-ati auzit, nu vi s-a spus oare de la inceput, n-ati inteles voi ce va invata intemeierea lumii?
22 El şade deasupra cercului pământului, şi locuitorii lui sunt ca nişte lăcuste înaintea Lui; El întinde cerurile ca o maramă subţire şi le lăţeşte ca un cort, ca să locuiască în el. 22 El sta in scaun deasupra cercului pamantului; pe locuitori ii vede ca pe lacuste; El intinde cerul ca un val usor si il desface ca un cort de locuit.
23 El preface într-o nimica pe voievozi şi face o nimica din judecătorii pământului. 23 El preface in nimic pe capetenii; pe judecatorii pamantului ii nimiceste.
24 De abia sunt sădiţi, de abia sunt semănaţi, de abia li s-a înrădăcinat tulpina în pământ; şi El suflă peste ei de se usucă, şi un vârtej îi ia ca pe nişte paie. 24 Abia sunt saditi, abia sunt semanati, abia a prins radacini tulpina lor in pamant; El sufla peste ele si le usuca si vijelia le spulbera ca pe pleava.
25 "Cu cine Mă veţi asemăna, ca să fiu deopotrivă cu el? - zice Cel Sfânt. 25 Cu cine Ma asemanati voi ca sa-i fiu asemenea?, zice Sfantul.
26 Ridicaţi-vă ochii în sus şi priviţi! Cine a făcut aceste lucruri? Cine a făcut să meargă după număr, în şir, oştirea lor? El le cheamă pe toate pe nume; aşa de mare e puterea şi tăria Lui, că una nu lipseşte. 26 Ridicati ochii in sus si priviti: Cine le-a zidit pe toate acestea? - Cel ce scoate ostirea lor cu numar si pe toate pe nume le cheama! Celui Atotputernic si cu mare vartute nici una nu-I scapa!
27 Pentru ce zici tu, Iacove, pentru ce zici tu, Israele: "Soarta mea este ascunsă dinaintea Domnului, şi dreptul meu este trecut cu vederea înaintea Dumnezeului meu"? 27 Pentru ce zici tu, Iacove, pentru ce graiesti, Israele: "Calea mea este ascunsa Domnului, dreptul meu este trecut cu vederea de Dumnezeul meu?"
28 Nu ştii? N-ai auzit? Dumnezeul cel Veşnic, Domnul, a făcut marginile pământului. El nu oboseşte, nici nu osteneşte; priceperea Lui nu poate fi pătrunsă. 28 Nu stii tu, sau n-ai aflat tu ca Domnul este Dumnezeu vesnic, Care a facut marginile pamantului, Care nu oboseste si nici nu Isi sleieste puterea? Ca intelepciunea Lui este nemarginit de adanca?
29 El dă tărie celui obosit şi măreşte puterea celui ce cade în leşin. 29 El da tarie celui obosit si celui slab ii da putere mare.
30 Flăcăii obosesc şi ostenesc, chiar tinerii se clatină; 30 Cei tineri se obosesc, isi risipesc puterile si vitejii luptatori vor putea sa se clatine;
31 dar cei ce se încred în Domnul îşi înnoiesc puterea, ei zboară ca vulturii; aleargă, şi nu obosesc; umblă, şi nu ostenesc. 31 Dar cei ce nadajduiesc intru Domnul vor innoi puterea lor, le vor creste aripi ca ale vulturului; vor alerga si nu-si vor slei puterea, vor merge si nu se vor obosi.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***