Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 38

1 În vremea aceea, Ezechia a fost bolnav pe moarte. Prorocul Isaia, fiul lui Amoţ, a venit la el şi i-a zis: "Aşa vorbeşte Domnul: "Pune-ţi în rânduială casa, căci vei muri, şi nu vei mai trăi." 1 In vremea aceea Iezechia s-a imbolnavit de moarte. Si a intrat la el Isaia, fiul lui Amos, si i-a zis: "Asa graieste Domnul: Pune randuiala in casa ta, ca nu vei mai trai, ci vei muri".
2 Ezechia s-a întors cu faţa la perete şi a făcut Domnului următoarea rugăciune: 2 Atunci s-a intors Iezechia cu fata la perete si s-a rugat Domnului:
3 "Doamne, adu-Ţi aminte că am umblat înaintea Ta cu credincioşie şi inimă curată şi am făcut ce este bine înaintea Ta!" Şi Ezechia a vărsat multe lacrimi. 3 "O, Doamne! Adu-ti aminte ca am umblat inaintea Ta intru credinciosie si cu inima curata, savarsind ceea ce este placut inaintea ochilor Tai!" Si a izbucnit Iezechia in hohote de plans.
4 Atunci cuvântul Domnului a vorbit lui Isaia astfel: 4 Si a fost cuvantul Domnului catre Isaia, zicand:
5 "Du-te şi spune lui Ezechia: "Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul tatălui tău David: "Am auzit rugăciunea ta şi am văzut lacrimile tale. Iată că voi mai adăuga încă cincisprezece ani la zilele vieţii tale. 5 "Du-te si spune lui Iezechia: Asa graieste Domnul Dumnezeul lui David, tatal tau: Ascultat-am rugaciunea ta, vazut-am lacrimile tale, iata voi adauga la viata ta inca cincisprezece ani
6 Te voi izbăvi, pe tine şi cetatea aceasta, din mâna împăratului Asiriei; voi ocroti cetatea aceasta." 6 Si din mana regelui Asiriei te voi izbavi pe tine si cetatea aceasta si o voi ocroti".
7 Şi iată semnul din partea Domnului, după care vei cunoaşte că Domnul va împlini cuvântul pe care l-a rostit: 7 Si iata semnul care ti se va da fie de la Domnul ca El Isi va implini cuvantul Sau:
8 voi întoarce înapoi cu zece trepte umbra treptelor cu care s-a coborât soarele pe cadranul lui Ahaz." Şi soarele s-a dat înapoi cu zece trepte de pe treptele pe care se coborâse. 8 "Iata voi intoarce umbra cu atatea linii pe care soarele le-a strabatut pe ceasornicul lui Ahaz, sa zic cu zece linii". Si soarele s-a dat inapoi cu zece linii pe care el le strabatuse.
9 Cântarea lui Ezechia, împăratul lui Iuda, cu prilejul bolii şi însănătoşirii lui: 9 Rugaciunea lui Iezechia, regele lui Iuda, cand a cazut bolnav si s-a tamaduit de boala lui:
10 "Ziceam: "În cei mai buni ani ai vieţii mele trebuie să mă duc la porţile Locuinţei morţilor! Sunt pedepsit cu pierderea celorlalţi ani ai mei care-mi mai rămân!" 10 "Atunci eu am zis: Ma duc la amiaza zilelor mele, la portile locuintei mortilor voi fi tinut pentru restul anilor mei.
11 Ziceam: "Nu voi mai vedea pe Domnul, pe Domnul, în pământul celor vii; nu voi mai vedea pe niciun om în Locuinţa morţilor! 11 Nu voi mai vedea pe Domnul in pamantul celor vii; si nu voi mai privi pe nimeni dintre locuitorii lumii.
12 Locuinţa mea este luată şi mutată de la mine, ca o colibă de păstori. Îmi simt firul vieţii tăiat ca de un ţesător care m-ar rupe din ţesătura lui. Până deseară îmi vei pune capăt! 12 Casa mea este smulsa si dusa departe de mine, ca o coliba de ciobani. Imi simt firul vietii taiat ca de un tesator care m-ar rupe din tesatura lui. De dimineata pana seara, Tu ai sfarsit cu mine.
13 Am strigat până dimineaţa; ca un leu, îmi zdrobise toate oasele! Până deseară îmi vei pune capăt! 13 Strig pana dimineata. Ca un leu (boala) imi sfarama oasele mele! De dimineata pana seara, Tu ai sfarsit cu mine.
14 Ciripeam ca o rândunică, croncăneam ca un cocor şi gemeam ca o porumbiţă. Ochii-mi priveau topiţi spre cer: "Doamne, sunt în necaz, ajută-mă!" 14 tip cumplit ca o randunica, gem ca o porumbita. Ochii mei slabesc, uitandu-se in sus. Doamne, sunt in mare cumpana, nu ma lasa!
15 Ce să mai spun? El mi-a răspuns şi m-a ascultat. Acum voi umbla smerit până la capătul anilor mei, după ce am fost întristat astfel. 15 Ce sa mai graiesc! El mi-a dat de stire si a facut! Sfarsi-voi firul vietii mele, aducandu-mi aminte de amaraciunea sufletului meu!
16 Doamne, prin îndurarea Ta se bucură omul de viaţă, prin ea mai am şi eu suflare, căci Tu mă faci sănătos şi îmi dai iarăşi viaţa. 16 Doamne, prin indurarea Ta se bucura omul de viata, prin ea mai am si eu suflare; Tu ma tamaduiesti si-mi dai iarasi viata!
17 Iată, chiar suferinţele mele erau spre mântuirea mea; Tu ai găsit plăcere să-mi scoţi sufletul din groapa putrezirii. Căci ai aruncat înapoia Ta toate păcatele mele! 17 Iata ca boala mea se schimba in sanatate. Tu ai pazit viata mea de adancul mistuitor! Tu ai aruncat inapoia Ta toate pacatele mele!
18 Căci nu Locuinţa morţilor Te laudă, nu moartea Te măreşte, şi cei ce s-au coborât în groapă nu mai nădăjduiesc în credincioşia Ta. 18 Ca locuinta mortilor nu Te va lauda si moartea nu Te va preaslavi; cei ce se coboara in mormant nu mai nadajduiesc in credinciosia Ta.
19 Ci cel viu, da, cel viu Te laudă, ca mine astăzi. Tatăl face cunoscut copiilor săi credincioşia Ta. 19 Cel viu, cel viu Te lauda, ca mine astazi; parintii invata pe copiii lor credinciosia Ta.
20 Domnul m-a mântuit! De aceea, în toate zilele vieţii noastre vom suna din corzile instrumentelor noastre în Casa Domnului." 20 Domnul sa ne mantuiasca si vom canta din harpa in toate zilele vietii noastre inaintea templului Domnului!"
21 Isaia zisese: "Să se aducă o turtă de smochine şi s-o întindă peste bubă; şi Ezechia va trăi." 21 Si Isaia a adus o turta de smochine si a pus-o deasupra bubei si Iezechia s-a vindecat.
22 Şi Ezechia zisese: "După ce semn voi cunoaşte că mă voi sui la Casa Domnului?" 22 Si Iezechia a intrebat: "Dupa care semn voi sti ca voi intra in templul Domnului?"
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***