Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 37

1 Când a auzit împăratul Ezechia cuvintele acestea, şi-a sfâşiat hainele, s-a acoperit cu un sac şi s-a dus în Casa Domnului. 1 Si cand a auzit regele Iezechia cuvintele acestea, si-a rupt vesmintele, s-a imbracat in sac si a intrat in templul Domnului.
2 A trimis pe Eliachim, căpetenia casei împăratului, pe Şebna, logofătul, şi pe cei mai bătrâni dintre preoţi, acoperiţi cu saci, la prorocul Isaia, fiul lui Amoţ. 2 Si a trimis pe Eliachim, cel de peste casa sa, si pe Sebna scriitorul si pe cei mai batrani dintre preoti, imbracati in sac, catre proorocul Isaia, fiul lui Amos.
3 Şi i-au zis: "Aşa vorbeşte Ezechia: "Ziua aceasta este o zi de necaz, de pedeapsă şi de ocară; căci copiii sunt aproape să iasă din pântecele mamei lor, şi totuşi mamele n-au putere să nască. 3 Si au zis catre dansul: "Ziua de astazi este zi de stramtorare, de pedeapsa si de rusine; caci pruncii sunt gata a iesi din pantecele maicii lor, dar ele nu au putere sa-i nasca!
4 Poate că Domnul Dumnezeul tău a auzit cuvintele lui Rabşache, pe care l-a trimis împăratul Asiriei, stăpânul său, să batjocorească pe Dumnezeul cel Viu, şi poate că Domnul Dumnezeul tău îl va pedepsi pentru cuvintele pe care le-a auzit. Înalţă, dar, o rugăciune pentru rămăşiţa care a mai rămas." 4 Poate Domnul Dumnezeul tau a auzit cuvintele lui Rabsache, pe care le-a trimis regele Asiriei, stapanul sau, ca sa faca de ocara pe Dumnezeul cel viu, si Domnul Dumnezeul tau poate il va pedepsi pentru cuvintele pe care le-a auzit. Inalta dar o rugaciune pentru ramasita care se mai afla!"
5 Slujitorii împăratului Ezechia s-au dus deci la Isaia. 5 Si au intrat robii regelui Iezechia la proorocul Isaia.
6 Şi Isaia le-a zis: "Iată ce veţi spune împăratului vostru: "Aşa vorbeşte Domnul: "Nu te înspăimânta de cuvintele pe care le-ai auzit şi prin care M-au batjocorit slujitorii împăratului Asiriei. 6 Si le-a zis Isaia: "Asa veti raspunde stapanului vostru: Asa graieste Domnul Dumnezeu: Nu te teme de cuvintele pangaritoare pe care le-ai auzit din partea slujitorilor regelui Asiriei.
7 Căci voi pune în el un duh de aşa fel, încât la o veste pe care o va primi, se va întoarce în ţara lui; şi-l voi face să cadă ucis de sabie în ţara lui." 7 Iata, voi pune in el un astfel de duh, ca va primi o veste si se va intoarce in tara lui si acolo va cadea in ascutisul sabiei".
8 Rabşache, la întoarcere, a găsit pe împăratul Asiriei luptând împotriva Libnei, căci aflase de plecarea lui din Lachis. 8 Si s-a intors Rabsache si a aflat pe regele Asiriei tabarat la Libna, caci i se spusese ca a plecat din Lachis.
9 Atunci împăratul Asiriei a primit o veste despre Tirhaca, împăratul Etiopiei, prin care i se spunea: "El a pornit să-ţi facă război." Cum a auzit lucrul acesta, a trimis soli la Ezechia, zicându-le: 9 Atunci (regele Asiriei) a aflat ca Tirhaca, regele Etiopiei, pornise impotriva lui si iarasi a trimis soli catre Iezechia, zicand:
10 "Aşa să vorbiţi lui Ezechia, împăratul lui Iuda: "Nu te lăsa amăgit de Dumnezeul tău, în care te încrezi şi zici: "Ierusalimul nu va fi dat în mâinile împăratului Asiriei." 10 "Asa veti zice lui Iezechia, regele lui Iuda: Sa nu te increzi in Dumnezeul tau, si sa nu te amagesti, zicand: Ierusalimul nu va fi dat in mainile regelui Asiriei.
11 Căci ai auzit ce au făcut împăraţii Asiriei tuturor ţărilor şi cum le-au nimicit cu desăvârşire; şi tu, să fii izbăvit? 11 Tu ai aflat ceea ce au facut regii Asiriei tuturor tarilor, cum le-au nimicit si numai tu ai scapat!
12 Oare dumnezeii neamurilor pe care le-au nimicit părinţii mei, le-au izbăvit ei, şi anume: Gozanul, Haranul, Reţef şi fiii lui Eden care sunt la Telasar? 12 Oare dumnezeii lor au izbavit popoarele pe care le-au distrus parintii mei: Gozanul, Haranul, Reteful si pe fiii lui Eden din Telasar?
13 Unde este împăratul Hamatului, împăratul Arpadului şi împăratul cetăţii Sefarvaim, Hena şi Iva?" 13 Unde este regele Hamatului, al Arpadului, cel al cetatii Sefarvaim, al Henei si al Ivei?"
14 Ezechia a luat scrisoarea din mâna solilor şi a citit-o. Apoi s-a suit la Casa Domnului, a întins-o înaintea Domnului 14 Atunci Iezechia a luat scrisoarea din mina trimisilor si a citit-o. Apoi el a intrat in templul Domnului si a intins-o desfacuta inaintea Domnului.
15 şi I-a făcut următoarea rugăciune: 15 Si s-a rugat Iezechia catre Domnul, zicand:
16 "Doamne al oştirilor, Dumnezeul lui Israel care şezi pe heruvimi! Tu eşti singurul Dumnezeu al tuturor împărăţiilor pământului! Tu ai făcut cerurile şi pământul! 16 "Doamne Savaot, Dumnezeul lui Israel, Care stai pe heruvimi, numai Tu singur esti Dumnezeu al tuturor regatelor de pe pamant. Tu ai facut cerul si pamantul.
17 Doamne, pleacă-Ţi urechea şi ascultă! Doamne, deschide-Ţi ochii şi priveşte! Auzi toate cuvintele pe care le-a trimis Sanherib ca să batjocorească pe Dumnezeul cel Viu! 17 Pleaca, Doamne, urechea Ta si deschide, Doamne, ochii Tai si vezi si ia aminte la cuvintele lui Sanherib, pe care le-a trimis ca sa faca de batjocura pe Dumnezeul cel viu.
18 Este adevărat, Doamne, că împăraţii Asiriei au pustiit toate popoarele şi ţările lor 18 Cu adevarat, Doamne, regii Asiriei au nimicit toate neamurile si tarile lor;
19 şi că au aruncat în foc pe dumnezeii lor; dar ei nu erau dumnezei, ci erau lucrări făcute de mâinile omului, de lemn şi de piatră. De aceea i-au nimicit. 19 Si pe dumnezeii lor i-au ars cu foc, ca ei nu sunt dumnezei, ci lucruri de maini omenesti: lemn si piatra; pentru aceea ei i-au nimicit.
20 Acum, Doamne Dumnezeul nostru, izbăveşte-ne din mâna lui Sanherib, ca toate împărăţiile pământului să ştie că numai Tu, Doamne, eşti Dumnezeu!" 20 Si acum, Doamne, Dumnezeul nostru, izbaveste-ne din mana lui ca sa stie toate imparatiile pamantului ca Tu singur esti Domnul nostru!"
21 Atunci Isaia, fiul lui Amoţ, a trimis să spună lui Ezechia: "Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul lui Israel: "Am auzit rugăciunea pe care Mi-ai făcut-o cu privire la Sanherib, împăratul Asiriei. 21 Si a trimis Isaia, fiul lui Amos, catre Iezechia, zicand: "Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel, catre Care te-ai rugat cu privire la Sanherib, regele Asiriei;
22 Iată cuvântul pe care l-a rostit Domnul împotriva lui: "Fecioara, fiica Sionului, te dispreţuieşte şi îşi bate joc de tine; fata Ierusalimului dă din cap după tine. 22 Iata hotararea pe care a rostit-o impotriva lui: "Te dispretuieste si isi bate joc de tine fecioara, fiica Sionului; in spatele tau clatina din cap fiica Ierusalimului!
23 Pe cine ai batjocorit şi ai ocărât tu? Împotriva cui ţi-ai ridicat glasul şi ţi-ai îndreptat ochii? Împotriva Sfântului lui Israel; 23 Pe cine ai pangarit si ii facut de ras si impotriva cui ai ridicat glasul si sus ai inaltat ochii tai? impotriva Sfantului lui Israel!
24 prin slujitorii tăi tu ai batjocorit pe Domnul şi ai zis: "Cu mulţimea carelor mele m-am suit pe vârful munţilor, pe coastele Libanului, şi voi tăia cedrii lui cei mai înalţi, cei mai frumoşi chiparoşi ai lui, şi voi ajunge pe culmea cea mai înaltă, în pădurea lui care este ca un pomet. 24 Prin mina servilor tai ai hulit pe Domnul meu si ai zis: Cu carele mele multe voi urca pe varfurile muntilor, pe cele mai inalte piscuri ale Libanului! Voi taia cedrii cei falnici si cei mai de seama dintre chiparosi si voi ajunge pe cele mai inalte culmi cu paduri dese.
25 Am săpat izvoare şi am băut din apele lor, şi cu talpa picioarelor mele voi seca toate râurile Egiptului." 25 Ca eu sunt cel ce am sapat fantani si am baut apa si am secat sub pasii mei toate paraiele Egiptului!
26 Dar n-ai auzit că am pregătit aceste lucruri de demult şi că le-am hotărât din vremuri străvechi? Acum însă am dat voie să se împlinească, pentru ca să prefaci cetăţi tari în nişte mormane de dărâmături. 26 Oare nu auzi tu? Din vremi stravechi am pregatit aceasta; din veac le-am hotarat si acum le aduc la indeplinire! Tu voiai sa prefaci in ruina cetatile cele intarite.
27 Şi locuitorii lor sunt neputincioşi, înspăimântaţi şi uluiţi: sunt ca iarba de pe câmp şi verdeaţa fragedă, ca iarba de pe acoperişuri şi ca grâul care se usucă înainte de a da în spic. 27 Cei ce locuiau in ele erau fara putere, inspaimantati si uluiti. Ca iarba campului erau ei, ca frageda verdeata, ca iarba de pe acoperisuri inainte ca paiul ei sa fi fost crescut.
28 Dar Eu ştiu când stai jos, când ieşi afară, când intri şi când eşti mânios împotriva Mea. 28 Stiu cand te scoli si cand te culci, toate faptele tale Imi sunt cunoscute.
29 Deci pentru că eşti mânios împotriva Mea, şi mândria ta a ajuns până la urechile Mele, voi pune veriga Mea în nările tale şi zăbala Mea între buzele tale şi te voi face să te întorci pe drumul pe care ai venit." 29 Intaratarea ta impotriva Mea, trufia ta au ajuns pana la urechile Mele. De aceea voi pune belciug in narile tale si fraul Meu buzelor tale si te voi intoarce pe calea pe care ai venit!
30 Şi acesta să-ţi fie semnul, Ezechia: anul acesta veţi mânca ce va creşte singur de la sine, şi în al doilea an, ce va răsări din aceasta; dar în al treilea an veţi semăna, veţi secera, veţi sădi vii şi veţi mânca din rodul lor. 30 Si pentru tine, acesta va fi semnul: anul acesta mancati din painea ce creste pe ogoare, in anul al doilea, din ceea ce creste de la sine, iar in al treilea an semanati, secerati, saditi vii si mancati din roadele lor.
31 Şi ce va mai scăpa din casa lui Iuda şi ce va mai rămâne iarăşi va prinde rădăcini dedesubt şi va aduce rod deasupra. 31 Si ramasita care va fi scapat din casa lui Iuda isi va infige radacini in jos si va face roade in sus.
32 Căci din Ierusalim va ieşi o rămăşiţă, şi din muntele Sionului, cei izbăviţi. Iată ce va face râvna Domnului oştirilor. 32 Ca din Ierusalim va iesi o ramasita si din muntele Sionului cei scapati cu viata. Ravna Domnului Savaot va face aceasta.
33 De aceea aşa vorbeşte Domnul despre împăratul Asiriei: "El nu va intra în cetatea aceasta, nu va arunca săgeţi în ea, nu-i va sta înainte cu scuturi şi nu va ridica întărituri de şanţuri împotriva ei. 33 Pentru aceasta, asa zice Domnul catre regele Asiriei: Nu va intra in aceasta cetate si nu va arunca nici o sageata. Nu va porni impotriva ei cu scut si nu o va inconjura cu valuri.
34 Ci se va întoarce pe drumul pe care a venit şi nu va intra în cetatea aceasta, zice Domnul, 34 Pe calea pe care a venit se va intoarce si nu va intra in cetatea aceasta, zice Domnul.
35 căci Eu voi ocroti cetatea aceasta ca s-o scap, din pricina Mea şi din pricina robului Meu David!" 35 Apara-voi cetatea aceasta si o voi scapa pentru Mine si pentru David, sluga Mea!"
36 Îngerul Domnului a ieşit şi a ucis în tabăra asirienilor o sută optzeci şi cinci de mii de oameni. Şi, când s-au sculat dimineaţa, iată că toţi aceştia erau nişte trupuri moarte. 36 Si a iesit ingerul Domnului si a batut in tabara Asiriei o suta si cincizeci de mii; iar dimineata, la sculare, toti erau morti.
37 Atunci Sanherib, împăratul Asiriei, şi-a ridicat tabăra, a plecat şi s-a întors; şi a rămas la Ninive. 37 Atunci Sanherib, regele Asiriei, a ridicat tabara si a plecat si s-a oprit la Ninive.
38 Şi, pe când stătea cu faţa la pământ rugându-se în casa lui Nisroc, dumnezeul său, fiii săi, Adramalec şi Şareţer, l-au lovit cu sabia şi au fugit în ţara Ararat. Şi, în locul lui, a domnit fiul său Esar-Hadon. 38 Si pe cand el se inchina in templul lui Nisroc, dumnezeul sau, Adramelec si Sareser, feciorii lui, l-au lovit cu sabia si au fugit in tinutul Ararat. Iar in locul lui, a domnit fiul sau Asarhadon.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***