Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 36

1 În al paisprezecelea an al împăratului Ezechia, Sanherib, împăratul Asiriei, s-a suit împotriva tuturor cetăţilor întărite ale lui Iuda, şi le-a luat. 1 In anul al paisprezecelea al domniei lui Iezechia, Sanherib, regele Asiriei, a pornit cu razboi impotriva cetatilor celor intarite ale lui Iuda si le-a cuprins.
2 Şi împăratul Asiriei a trimis din Lachis la Ierusalim, la împăratul Ezechia, pe Rabşache cu o puternică oştire. Rabşache s-a oprit la canalul de apă al iazului de sus, pe drumul ogorului înălbitorului. 2 Si regele Asiriei a trimis pe Rabsache cu mare ostire din Lachis la Ierusalim catre regele Iezechia. Rabsache a tabarat langa canalul de apa al iazului de sus, pe drumul catre tarina nalbitorului.
3 Atunci Eliachim, fiul lui Hilchia, căpetenia casei împăratului, s-a dus la el cu logofătul Şebna şi cu Ioah, fiul lui Asaf, scriitorul (arhivarul). 3 Atunci a iesit intru intampinarea lui Eliachim, feciorul lui Hilchia, capetenia casei regelui, si Sebna scriitorul si Ioah cronicarul, feciorul lui Asaf.
4 Rabşache le-a zis: "Spuneţi lui Ezechia: "Aşa vorbeşte marele împărat, împăratul Asiriei: "Ce este încrederea aceasta pe care te bizui?" 4 Si Rabsache a zis catre ei: "Spuneti lui Iezechia: Asa zice regele cel mare, regele Asiriei: De unde vine increderea aceasta pe care te bizui?
5 Eu îţi spun că acestea sunt vorbe în vânt: pentru război trebuie chibzuinţă şi putere. În cine ţi-ai pus, dar, încrederea, de te-ai răsculat împotriva mea? 5 Crezi tu ca vorbele goale slujesc drept sfat si tarie in lupta? In cine ti-ai pus nadejdea, de te-ai razvratit impotriva mea?
6 Iată, ai pus-o în Egipt, ai luat ca sprijin această trestie ruptă, care înţeapă şi străpunge mâna oricui se sprijină pe ea! Aşa este faraon, împăratul Egiptului, pentru toţi cei ce se încred în el. 6 Ah, stiu! ti-ai pus nadejdea in Egipt; ai luat ca ocrotitor aceasta trestie franta, care sparge si intra in mana oricui se sprijina de ea. Asa este Faraon pentru toti cei ce se incred in el!
7 Dar poate că îmi vei spune: "Ne încredem în Domnul Dumnezeul nostru!" Dar nu este El acela ale cărui înălţimi şi altare le-a îndepărtat Ezechia, zicând lui Iuda şi Ierusalimului: "Să vă închinaţi înaintea acestui altar"?" 7 Si daca voi imi ziceti: "In Domnul, Dumnezeul nostru, ne-am pus nadejdea noastra", oare nu este Acesta Dumnezeul pentru Care Iezechia a oprit inchinarea pe dealurile inalte si altarele Lui le-a nimicit, zicand catre Iuda si Ierusalim: "Voi va veti inchina numai inaintea acestui jertfelnic?"
8 Acum fă o învoială cu stăpânul meu, împăratul Asiriei, şi-ţi voi da două mii de cai; să vedem dacă poţi face rost de călăreţi ca să încalece pe ei! 8 Si acum fa acest legamant cu stapanul meu, regele Asiriei, si eu iti voi da tie doua mii de cai, numai sa ai tot atati calareti care sa-i incalece.
9 Cum ai putea să stai tu împotriva unei singure căpetenii, dintre cei mai neînsemnaţi slujitori ai stăpânului meu? Şi totuşi tu îţi pui încrederea în Egipt pentru care şi pentru călăreţi. 9 Cum ai putea tu sa nu iei in seama pe unul din cei mai mici slujitori ai stapanului meu? Dar tu te duci in Egipt pentru cai si pentru calareti.
10 Şi apoi, fără voia Domnului m-am suit eu împotriva ţării acesteia s-o nimicesc? Domnul mi-a zis: "Suie-te împotriva ţării acesteia şi nimiceşte-o!" 10 Si crezi tu ca fara voia Domnului m-am suit eu in aceasta tara ca sa o pustiesc? Domnul mi-a spus: "Suie-te in tinutul acesta si-l pustieste!"
11 Eliachim, Şebna şi Ioah au zis lui Rabşache: "Vorbeşte robilor tăi în limba aramaică, fiindcă o înţelegem; nu ne vorbi în limba evreiască, în auzul poporului care este pe zid." 11 Atunci Eliachim, Sebna si Ioah raspunsera lui Rabsache: "Graieste robilor tai in graiul arameian, ca noi il intelegem, si nu ne grai in limba iudaica in auzul poporului care este pe ziduri!"
12 Rabşache a răspuns: "Oare stăpânului tău şi ţie m-a trimis stăpânul meu să spun aceste cuvinte? Nu m-a trimis el să le spun oamenilor acestora care şed pe zid ca să-şi mănânce balega şi să-şi bea udul împreună cu voi?" 12 Si a zis Rabsache: "Catre stapanul tau si catre tine m-a trimis stapanul meu ca sa graiesc cuvintele acestea? Oare nu catre oamenii care stau pe ziduri si curand vor fi siliti sa isi manance cu voi excrementele si sa isi bea urina?"
13 Apoi Rabşache a înaintat şi a strigat cu toată puterea lui în limba evreiască: "Ascultaţi cuvintele marelui împărat, împăratul Asiriei! 13 Si a stat Rabsache si a strigat cu glas mare in limba iudaica si a zis: "Ascultati cuvintele marelui rege, regele Asiriei!
14 Aşa vorbeşte împăratul: "Nu vă lăsaţi amăgiţi de Ezechia, căci nu va putea să vă izbăvească. 14 Ca iata ce va spune regele: "Iezechia sa nu va insele pe voi, caci el nu va va putea scapa;
15 Nu vă lăsaţi mângâiaţi de Ezechia cu încrederea în Domnul, când vă zice: "Domnul ne va izbăvi, şi cetatea aceasta nu va fi dată în mâinile împăratului Asiriei." 15 Si Iezechia sa nu va faca sa nadajduiti in Domnul, zicand: "Domnul ne va izbavi si nu va da cetatea aceasta in mana regelui Asiriei!"
16 Nu ascultaţi pe Ezechia. Căci aşa vorbeşte împăratul Asiriei: "Faceţi pace cu mine, supuneţi-vă mie, şi fiecare din voi va mânca din via lui şi din smochinul lui, şi va bea apă din fântâna lui, 16 Nu ascultati pe Iezechia, ca iata ce zice regele Asiriei: "Faceti pace cu mine si fiti supusii mei, si fiecare va manca din via si din smochinul sau si va bea apa din putul sau,
17 până voi veni şi vă voi lua într-o ţară ca a voastră, într-o ţară plină de grâu şi de vin, o ţară plină de pâine şi de vii." 17 Pana ce voi veni ca sa va duc intr-o tara ca a voastra, tara de grau si de must, de paine si de vii.
18 Nu vă lăsaţi amăgiţi de Ezechia, când vă zice: "Domnul ne va izbăvi." Oare dumnezeii neamurilor au izbăvit ei fiecare ţara lui din mâna împăratului Asiriei? 18 Si Iezechia sa nu insele credinta voastra, zicand: "Domnul ne va scapa!" Oare dumnezeii neamurilor au scapat fiecare tara lui din mana regelui Asiriei?
19 Unde sunt dumnezeii Hamatului şi Arpadului? Unde sunt dumnezeii din Sefarvaim? Şi unde sunt dumnezeii Samariei? Au izbăvit ei Samaria din mâna mea? 19 Unde sunt dumnezeii Hamatului si Arpadului si ai Samariei? Au scapat ei oare Samaria din mainile mele?
20 Dintre toţi dumnezeii acestor ţări, care din ei şi-a izbăvit ţara din mâna mea, pentru ca Domnul să izbăvească Ierusalimul din mâna mea?" 20 Care din toti dumnezeii tarilor acestora au scapat tara lor din mina mea, ca Domnul Dumnezeul vostru sa elibereze Ierusalimul din mina mea?"
21 Dar ei au tăcut şi nu i-au răspuns o vorbă; căci împăratul dăduse porunca aceasta: "Să nu-i răspundeţi!" 21 Si ei au tacut si nimic nu i-au raspuns, pentru ca era porunca regelui care spunea: "Sa nu-i raspundeti!"
22 Şi Eliachim, fiul lui Hilchia, căpetenia casei împăratului, Şebna, logofătul, şi Ioah, fiul lui Asaf, scriitorul, au venit astfel la Ezechia cu hainele sfâşiate şi i-au spus cuvintele lui Rabşache. 22 Atunci Eliachim, feciorul lui Hilchia, mai-marele peste casa regelui, si Sebna scriitorul si Ioah cronicarul, feciorul lui Asaf, au venit la Iezechia si, rupandu-si hainele, i-au facut cunoscut cuvintele lui Rabsache.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***