Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 32

1 Atunci împăratul va împărăţi cu dreptate, şi voievozii vor cârmui cu nepărtinire. 1 Iata ca un rege va stapani prin dreptate si capeteniile vor carmui cu dreptate.
2 Fiecare va fi ca un adăpost împotriva vântului şi ca un loc de scăpare împotriva furtunii, ca nişte râuri de apă într-un loc uscat, ca umbra unei stânci mari într-un pământ ars de sete. 2 Fiecare va fi ca un adapost impotriva vantului, ca un liman impotriva vijeliei, ca paraiele de apa intr-un pamant uscat si ca umbra unei stanci inalte intr-un tinut insetat.
3 Ochii celor ce văd nu vor mai fi legaţi, şi urechile celor ce aud vor lua aminte. 3 Ochii celor care vad nu vor fi inchisi si urechile celor care aud vor lua aminte.
4 Inima celor uşuratici va pricepe şi va înţelege, şi limba gângavilor va vorbi iute şi desluşit. 4 Inima celor usuratici va judeca sanatos si limba celor gangavi va grai iute si deslusit.
5 Nebunul nu se va mai numi ales la suflet, nici mişelul nu se va mai numi cu inimă largă. 5 Nebunului nu i se va mai zice ca e de neam bun si celui viclean ca e mare la suflet.
6 Căci nebunul spune nebunii, şi inima lui gândeşte rău, ca să lucreze în chip nelegiuit şi să spună neadevăruri împotriva Domnului, ca să lase lihnit sufletul celui flămând şi să ia băutura celui însetat. 6 Ca nebunul graieste nebunii si inima lui gandeste raul ca sa savarseasca nelegiuiri, sa rosteasca cuvinte mincinoase impotriva Domnului, sa lase nemancat pe cel flamand si celor insetati sa nu le dea sa bea.
7 Armele mişelului sunt nimicitoare; el face planuri vinovate ca să piardă pe cel nenorocit prin cuvinte mincinoase, chiar când pricina săracului este dreaptă. 7 Uneltele celui misel sunt ticaloase, el plasmuieste uneltiri ca sa piarda pe cei smeriti prin cuvinte mincinoase, pe cel sarac care-si cauta dreptate.
8 Dar cel ales la suflet face planuri alese şi stăruie în planurile lui alese. 8 Omul de vita buna sfatuieste cele cuviincioase si staruieste in cuviinta lui.
9 Femei fără grijă, sculaţi-vă şi ascultaţi glasul meu! Fiice nepăsătoare, luaţi aminte la cuvântul meu! 9 Femei fara de grija, sculati-va si ascultati glasul meu! Fecioare increzatoare, luati aminte la graiul meu!
10 Într-un an şi câteva zile, veţi tremura, nepăsătoarelor; căci se va duce culesul viilor, şi strângerea poamelor nu va mai veni. - 10 Intr-un an si cateva zile veti tremura, voi increzatoarelor, culesul va fi trecut si stransul nu se va mai face!
11 Îngroziţi-vă, voi, cele fără grijă! Tremuraţi, nepăsătoarelor! Dezbrăcaţi-vă, dezgoliţi-vă şi încingeţi-vă coapsele cu haine de jale! 11 Tremurati, nepasatoarelor, infiorati-va, increzatoarelor, scoateti imbracamintea, dezbracati-va, incingeti-va peste mijloc cu haine de jale.
12 Bateţi-vă pieptul, aducându-vă aminte de frumuseţea câmpiilor şi de rodnicia viilor. - 12 Bateti-va in piept si plangeti pentru tarinele cele frumoase, si rodnicia viilor.
13 Pe pământul poporului meu cresc spini şi mărăcini, chiar şi în toate casele de plăcere ale cetăţii celei vesele. 13 Pe pamantul poporului meu vor creste spini si ciulini, ba si in toate casele de petrecere ale veselei cetati.
14 Casa împărătească este părăsită, cetatea gălăgioasă este lăsată; dealul şi turnul vor sluji pe vecie ca peşteri; măgarii sălbatici se vor juca în ele, şi turmele vor paşte, 14 Palatul va fi pustiu, cetatea cea zgomotoasa, parasita, colina si turnul de straja, pustiite, prefacute pe vecie in vizuini, loc de zburdare pentru asini si pasune pentru turme,
15 până când se va turna Duhul de sus peste noi; atunci pustiul se va preface în pământ, şi pometul va fi privit ca o pădure. 15 Pana cand se va turna din Duhul cel de sus si pustiul va fi ca o gradina cu pomi si gradina socotita ca o padure.
16 Atunci nepărtinirea va locui în pustiu, şi neprihănirea îşi va avea locuinţa în pomet. 16 Atunci judecata va locui in desert si dreptatea va salaslui in gradina cea cu pomi.
17 Lucrarea neprihănirii va fi pacea; roada neprihănirii: odihna şi liniştea pe vecie. 17 Pacea va fi lucrul dreptatii, roada dreptatii va fi linistea si nadejdea in veci de veci.
18 Poporul meu va locui în locuinţa păcii, în case fără grijă şi în adăposturi liniştite. 18 Atunci poporul meu va locui intr-un loc de pace, in salasuri de nadejde si in adaposturi fara grija.
19 Dar pădurea va fi prăbuşită sub grindină, şi cetatea, plecată adânc. 19 Padurea va cadea de grindina, iar cetatea va fi supusa.
20 Ferice de voi, care semănaţi pretutindeni de-a lungul apelor şi care daţi drumul pretutindeni boului şi măgarului! 20 Fericiti sunteti voi, care semanati si nu legati nici boul, nici asinul!
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***