Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 30

1 "Vai - zice Domnul - de copiii răzvrătiţi, care iau hotărâri fără Mine, fac legăminte care nu vin din Duhul Meu şi îngrămădesc astfel păcat peste păcat! 1 Vai de feciorii razvratiti, zice Domnul, vai de cei ce fac planuri fara Mine, care fac legaminte ce nu sunt in Duhul Meu, ca sa gramadeasca pacate peste pacate.
2 Ei se coboară în Egipt fără să Mă întrebe, ca să fugă sub ocrotirea lui faraon şi să caute un adăpost sub umbra egiptenilor! 2 Ei iau calea Egiptului, fara sa fi intrebat gura Mea, sa cerseasca de la Faraon ajutor si la umbra Egiptului sa se adaposteasca.
3 Dar ocrotirea lui faraon vă va da de ruşine, şi adăpostul sub umbra Egiptului vă va da de ocară. 3 Pentru aceasta sprijinul lui Faraon va fi pentru voi rusine si ras adapostul la umbra lui.
4 Căci voievozii lui au şi ajuns la Ţoan, şi trimişii lui au şi atins Hanesul. 4 Desi capeteniile lui sunt la Toan si pana la Hanes ajung trimisii lui,
5 Dar toţi vor rămâne de ruşine din pricina unui popor care nu le va fi de folos, nici nu-i va ajuta, nici nu le va folosi, ci va fi spre ruşinea şi ocara lor." 5 Toti sunt nelinistiti de acest popor, care nu le va fi de folos, care nu le va da nici un ajutor, ci numai nedumerire si ocara.
6 Prorocie asupra unor dobitoace de la miazăzi: printr-un ţinut strâmtorat şi necăjit, de unde vine leoaica şi leul, năpârca şi şarpele zburător, îşi duc ei bogăţiile în spinarea măgarilor, şi vistieriile, pe cocoaşa cămilelor, către un popor care nu le va fi de folos. 6 Proorocie despre fiarele de la miazazi: Printr-o tara de stramtorare si ingrijorare, cu lei si leoaice mugitoare, naparci si serpi zburatori, ei duc pe magari avutiile lor si pe camile comorile lor, catre un popor care nu le foloseste la nimic.
7 Căci ajutorul Egiptului nu este decât deşertăciune şi nimic; de aceea eu numesc lucrul acesta: "Zarvă fără nicio ispravă." 7 Caci ajutorul Egiptului este desertaciune si nimic, pentru aceea l-am numit Rahab cel adormit.
8 "Du-te acum - zice Domnul - de scrie aceste lucruri înaintea lor pe o tăbliţă şi sapă-le într-o carte, ca să rămână până în ziua de apoi ca mărturie pe vecie şi în veci de veci. 8 Acum, du-te" scrie acestea pe o tabla si trece-le intr-o carte, ca sa fie pentru mai tarziu marturie vesnica.
9 Scrie că: "Poporul acesta este un popor răzvrătit, nişte copii mincinoşi, nişte copii care nu vor să asculte Legea Domnului, 9 Pentru ca ei sunt un popor de razvratiti, feciori mincinosi, care nu voiesc sa asculte de legea Domnului,
10 care zic văzătorilor: "Să nu vedeţi!", şi prorocilor: "Să nu prorociţi adevăruri, ci spuneţi-ne lucruri măgulitoare, prorociţi-ne lucruri închipuite! 10 Care zic proorocilor: "Voi nu vedeti!" Si vazatorilor: "Nu ne proorociti pedepse, ci spuneti-ne lucruri magulitoare, proorociti-ne inchipuiri amagitoare!
11 Abateţi-vă din drum, daţi-vă în lături de pe cărare, lăsaţi-ne în pace cu Sfântul lui Israel!" 11 Dati-va la o parte din cale, nu ne impiedicati in drum, luati din fata noastra pe Sfantul lui Israel!"
12 De aceea aşa vorbeşte Sfântul lui Israel: "Fiindcă lepădaţi cuvântul acesta şi vă încredeţi în silnicie şi vicleşuguri şi vă sprijiniţi pe ele, 12 Pentru aceasta zice Sfantul lui Israel: "Fiindca voi ati dispretuit cuvantul acesta si v-ati increzut in nedreptate si minciuna si ati nadajduit numai in ele,
13 de aceea, nelegiuirea aceasta va fi pentru voi ca spărtura unui zid înalt care, spărgându-se, ameninţă să cadă, şi a cărui prăbuşire vine deodată, într-o clipă: 13 Iata cum va fi pacatul vostru: ca o spartura intr-un zid inalt, care dintr-o data si pe neasteptate se prabuseste;
14 îl sfărâmă cum se sfărâmă un vas de pământ, care se sfărâmă fără nicio milă şi din ale cărui sfărâmături nu mai rămâne niciun ciob măcar cu care să iei foc din vatră sau să scoţi apă din fântână." 14 Ca un vas de lut, care este asa de spart si zdrobit fara de mila, incat intre cioburile lui nu se afla macar unul cu care sa iei foc din vatra sau sa scoti apa din fantana".
15 Căci aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu, Sfântul lui Israel: "În linişte şi odihnă va fi mântuirea voastră, în seninătate şi încredere va fi tăria voastră." Dar n-aţi voit! 15 Ca asa zice Domnul Dumnezeu, Sfantul lui Israel: "Daca va intoarceti si sunteti in buna pace, va veti izbavi; linistea si nadejdea sunt vartutea voastra". Dar voi n-ati vrut sa ascultati,
16 Ci aţi zis: "Nu! Ci vom fugi pe cai!" - De aceea veţi şi fugi! - "Vom călări pe cai iuţi!" - De aceea cei ce vă vor urmări vor fi şi mai iuţi! 16 Ci ati zis: "Nu! Noi vom fugi calari pe cai!" Asa, fugiti! "Vom incaleca pe cai iuti ca vantul!" Ei bine, veti fi urmariti si mai repede!
17 O mie vor fugi la ameninţarea unuia singur; şi, când vă vor ameninţa cinci, toţi veţi fugi, până veţi rămâne ca un stâlp pe vârful unui munte şi ca un steag pe creştetul unui deal. 17 O mie vor fugi de amenintarea unuia si cand va vor ameninta cinci, toti veti fugi, pana cand veti ramane ca un stalp pe varful muntelui si ca un steag pe varf de deal.
18 Totuşi Domnul aşteaptă să Se milostivească de voi şi Se va scula să vă dea îndurare, căci Domnul este un Dumnezeu drept: ferice de toţi cei ce nădăjduiesc în El! 18 Pentru aceasta Domnul asteapta sa Se milostiveasca spre voi, de aceea El Se ridica sa aiba mila de voi. Ca Domnul este Dumnezeu al dreptatii; fericiti sunt cei care nadajduiesc in El!
19 Da, popor al Sionului, locuitor al Ierusalimului, nu vei mai plânge! El Se va îndura de tine, când vei striga; cum va auzi, te va asculta. 19 Popor din Sion, care locuiesti in Ierusalim, nu plange! El se va milostivi la glasul strigatului tau si te va auzi degraba!
20 Domnul vă va da pâine în necaz, şi apă, în strâmtorare. Învăţătorii tăi nu se vor mai ascunde, ci ochii tăi vor vedea pe învăţătorii tăi. 20 Cand Domnul iti va fi dat tie painea ingrijorarii si apa stramtorarii, si cei ce te invata nu se vor mai ascunde, ci ochii tai vor vedea pe dascalii tai
21 Urechile tale vor auzi după tine glasul care va zice: "Iată drumul, mergeţi pe el!", când veţi voi să vă mai abateţi la dreapta sau la stânga. 21 Si urechile tale vor auzi cuvantul celor ce te calauzesc pe tine, zicand: "Iata calea, mergeti pe ea!", fie ca ati merge la dreapta sau la stanga,
22 Veţi socoti ca spurcate argintul care vă acoperă idolii şi aurul cu care sunt poleite chipurile turnate. Ca pe o necurăţie le vei arunca şi le vei zice: "Afară cu voi de aici!" 22 Atunci argintul care acopera idolii il veti gasi spurcat si aurul care impodobeste chipurile turnate, ca necurat il veti arunca, zicand: "Afara de aici!"
23 Atunci El va da ploaie peste sămânţa pe care o vei pune în pământ, şi pâinea pe care o va da pământul va fi gustoasă şi hrănitoare; în acelaşi timp, turmele tale vor paşte în păşuni întinse. 23 Si El iti va da ploaie pentru semanatura ta pe care vei fi semanat-a pe pamant si painea pe care o va rodi pamantul va fi gustoasa si hranitoare. Turmele tale vor paste in ziua aceea pe pajisti intinse.
24 Boii şi măgarii care ară pământul vor mânca un nutreţ sărat, vânturat cu lopata şi cu ciurul. 24 Si boii si asinii care lucreaza pamantul, vor manca nutret dat cu sare, cu lopata si cu banita vanturat.
25 Pe orice munte înalt şi pe orice deal înalt vor izvorî râuri, curgeri de apă, în ziua marelui măcel, când turnurile vor cădea. 25 Atunci pe orice munte inalt si pe orice deal mare, vor fi raulete si paraie de apa, in ziua macelului groaznic, cand turnurile vor cadea.
26 Şi lumina lunii va fi ca lumina soarelui, iar lumina soarelui va fi de şapte ori mai mare (ca lumina a şapte zile), când va lega Domnul vânătăile poporului Său şi va tămădui rana loviturilor lui. 26 Si luna va straluci ca soarele, iar soarele va straluci de sapte ori mai mult, ca lumina a sapte zile, in ziua cand Domnul va lega rana poporului Sau si va tamadui vanataile de pe trupul lui.
27 Iată, Numele Domnului vine din depărtare! Mânia Lui este aprinsă şi un pârjol puternic; buzele Lui sunt pline de urgie, şi limba Lui este ca un foc mistuitor; 27 Iata numele Domnului Care vine de departe, manie infocata si nor greu; buzele Sale sunt pline de urgie si limba Lui e foc mistuitor!
28 suflarea Lui este ca un şuvoi ieşit din albie, care ajunge până la gât ca să ciuruiască neamurile cu ciurul nimicirii şi să pună o zăbală înşelătoare în fălcile popoarelor. 28 Duhul Lui ca un suvoi revarsat care ajunge pana la gat, ca sa cearna pe neamuri cu sita nimicirii.
29 Voi însă veţi cânta ca în noaptea când se prăznuieşte sărbătoarea, veţi fi cu inima veselă ca cel ce merge în sunetul flautului ca să se ducă la muntele Domnului, spre Stânca lui Israel. 29 Voi veti canta atunci, ca in noaptea cea de praznic, cu bucurie in inimi, in sunetul de flaut, ca sa mergeti in muntele Domnului, vartutea lui Israel.
30 Şi Domnul va face să răsune glasul Lui măreţ, Îşi va arăta braţul gata să lovească, în mânia Lui aprinsă, în mijlocul flăcării unui foc mistuitor, în mijlocul înecului, furtunii şi pietrelor de grindină. 30 Si Domnul va face sa rasune glasul Sau maret si va pravali bratul Sau in aprinderea maniei Sale, in mijlocul unui foc mistuitor, al vijeliei si al potopului de ape si grindina.
31 Atunci asirianul va tremura de glasul Domnului, care îl va lovi cu nuiaua Sa. 31 La glasul Domnului va tremura Asiria; cu toiagul Sau o va lovi.
32 La fiecare lovitură de nuia hotărâtă pe care i-o va da Domnul, se vor auzi timpanele şi harpele, Domnul va lupta împotriva lui cu mâna ridicată. 32 La fiecare lovitura pe care Domnul i-o va da cu toiagul cel de mustrare, sunete de toba, de harpa si de joc vor izbucni. in cantece si Domnul va lupta impotriva ei cu mina ridicata.
33 Căci de multă vreme este pregătit un rug, gătit şi pentru împărat: adânc şi lat este făcut, cu foc şi lemne din belşug. Suflarea Domnului îl aprinde ca un şuvoi de pucioasă. 33 Un jertfelnic de multa vreme este pregatit, hotarat pentru Moloh. Pus-a un rug mare si larg, paiele si lemnele sunt din belsug. Suflarea Domnului il va aprinde ca un suvoi de pucioasa.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***