Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 3

1 Domnul Dumnezeul oştirilor va lua din Ierusalim şi din Iuda orice sprijin şi orice mijloc de trai, orice izvor de pâine şi orice izvor de apă, 1 Iata, Domnul Dumnezeu Savaot va lua din Ierusalim si din Iuda orice sprijin si orice ajutor, orice hrana de paine si orice sprijin de apa,
2 pe viteaz şi pe omul de război, pe judecător şi pe proroc, pe ghicitor şi pe bătrân, 2 Pe viteaz si pe omul de lupta, pe judecator si pe prooroc, pe prezicator si pe batran;
3 pe căpetenia peste cincizeci şi pe dregător, pe sfetnic, pe meşteşugarul ales şi pe vrăjitorul iscusit. 3 Pe capetenia peste cincizeci, pe sfatuitor, pe intelept, pe fermecator si pe ghicitor.
4 "Le voi da băieţi drept căpetenii - zice Domnul - şi nişte copii vor stăpâni peste ei. 4 Voi pune baieti capetenii peste ei si copiii vor domni peste aceia.
5 Oamenii se vor asupri unii pe alţii, unul va apăsa pe celălalt, fiecare pe aproapele lui, tânărul va lovi pe cel bătrân, şi omul de nimic, pe cel pus în cinste." 5 In popor se vor stramtora unul pe altul si fiecare va impila pe aproapele sau; cel tanar se va purta obraznic cu cel batran si cel de neam rau cu cel de neam bun.
6 Vor merge până acolo încât unul va apuca pe fratele său, în casa părintească, şi-i va zice: "Tu ai o haină, fii căpetenia noastră! Ia dărâmăturile acestea sub mâna ta!" 6 Atunci va alerga omul la fratele sau, in casa tatalui sau, si-i va zice: Tu mai ai o haina, fii capetenie peste noi si sa fie aceste daramaturi sub mana ta.
7 Dar în aceeaşi zi el va răspunde: "Nu pot să fiu doctor, căci în casa mea nu este nici pâine, nici haină: nu mă puneţi căpetenie peste popor." 7 Iar acela cu juramant se va lepada, zicand: "Nu pot vindeca ranile poporului! N-am in casa mea nici paine, nici haina, nu ma faceti conducator peste popor!"
8 Se clatină Ierusalimul, se prăbuşeşte Iuda, pentru că vorbele şi faptele lor sunt îndreptate împotriva Domnului, înfruntând privirile Lui măreţe. 8 Ierusalimul va ajunge daramatura si Iuda este gata sa cada, caci limba lor si gandurile lor sunt impotriva Domnului si dispretuiesc privirea slavei Lui.
9 Înfăţişarea feţei lor mărturiseşte împotriva lor, şi, ca sodomiţii, îşi dau pe faţă nelegiuirea, fără s-o ascundă. Vai de sufletul lor, căci îşi pregătesc rele! 9 Infatisarea lor marturiseste impotriva lor, caci ei isi vadesc pacatele lor ca Sodoma, in loc sa fie ascunda. Vai de ei! Caci ei si-au facut lorusi rau...
10 "Bine de cel neprihănit! Lui îi va merge bine, căci se va bucura de rodul faptelor lui. 10 Fericit este omul drept, ca el va manca din rodul lucrurilor lui.
11 Vai de cel rău! Lui îi va merge rău, căci va culege rodul faptelor lui. 11 Vai de cel rau, ca rautatea este a lui si va fi judecat dupa faptele lui.
12 Poporul meu este asuprit de nişte copii şi-l stăpânesc nişte femei! Poporul meu, cârmuitorii tăi te duc în rătăcire şi pustiesc calea pe care umbli!" 12 Poporul meu este asuprit de niste copii, si femeile domnesc peste el. Poporul meu! Cei care te conduc te ratacesc si te abat de la calea pe care tu mergi.
13 Domnul Se înfăţişează la judecată, stă în picioare ca să judece popoarele. 13 Domnul Se ridica la judecata si sta ca sa judece pe poporul Sau.
14 Domnul intră la judecată cu bătrânii poporului Său şi cu mai marii lui: "Voi aţi mâncat via! Prada luată de la sărac este în casele voastre! 14 Domnul intra la judecata cu batranii si carmuitorii poporului Sau si zice: "Voi, voi ati pustiit via Mea si prada luata de la cei sarmani se afla in casele voastre.
15 Cu ce drept călcaţi voi în picioare pe poporul Meu şi apăsaţi pe săraci? - zice Domnul Dumnezeul oştirilor." 15 Pentru ce ati zdrobit pe poporul Meu si ati sfaramat fata celor sarmani?" zice Domnul Dumnezeu Savaot.
16 Domnul zice: "Pentru că fiicele Sionului sunt mândre şi umblă cu gâtul întins şi cu priviri pofticioase, pentru că păşesc mărunţel şi zornăie cu verigile de la picior - 16 Si mai zice Domnul: "Pentru ca fiicele Sionului sunt atat de mandre si umbla cu capul pe sus si cu priviri obraznice, cu pasi domoli, cu zanganit de inele la picioarele lor,
17 Domnul va pleşuvi creştetul capului fiicelor Sionului, Domnul le va descoperi ruşinea." 17 Domnul va plesuvi crestetul capului fiicelor Sionului, Domnul va descoperi goliciunea lor".
18 În ziua aceea, Domnul va scoate verigile care le slujesc ca podoabă la picioare şi sorişorii, şi lunişoarele, 18 In ziua aceea va lua Domnul toate podoabele: inele, sori, lunite,
19 cerceii, brăţările şi maramele; 19 Cercei, bratari, valuri,
20 legăturile de pe cap, lănţişoarele de la picioare şi brâiele, cutiile cu mirosuri şi băierile descântate; 20 Cununi, lantisoare, cingatoare, miresme, talismane,
21 inelele şi verigile de la nas; 21 Inele, verigi de nas,
22 hainele de sărbătoare şi cămăşile cele largi, mantiile şi pungile; 22 Vesminte de sarbatoare, mantii, saluri, pungi,
23 oglinzile şi cămăşile subţiri, turbanele şi maramele uşoare. 23 Oglinzi, panzeturi subtiri, turbane si tunici.
24 Şi atunci, în loc de miros plăcut, va fi putoare; în loc de brâu, o funie; în loc de păr încreţit, un cap pleşuv; în loc de mantie largă, un sac strâmt; un semn de înfierare, în loc de frumuseţe. 24 Atunci va fi in loc de miresme, putreziciune, si in loc de cingatori, franghie, in loc de carlionti facuti cu fierul, plesuvie, in loc de vesmant pretios, zdrente, si in loc de frumusete: pecete de robie.
25 Bărbaţii tăi vor cădea ucişi de sabie, şi vitejii tăi, în luptă. 25 Locuitorii Sionului vor cadea de sabie si vitejii lui in razboaie.
26 Porţile fiicei Sionului vor geme şi se vor jeli; şi ea va şedea despuiată pe pământ. 26 Portile fiicei Sionului vor scartai si se vor jeli si, jefuita, ea va sedea despuiata pe pamant.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***