Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 29

1 "Vai de Ariel (Leul lui Dumnezeu), de Ariel! Cetatea în care a tăbărât David! Adăugaţi an la an şi lăsaţi sărbătorile să-şi facă ocolul lor. 1 Vai tie, Ariele, Ariele, cetate in care a trait David! Treaca an de an, sirul de praznice sa se sfarseasca!
2 Apoi voi împresura pe Ariel; plânsete şi gemete vor fi în ea şi cetatea va fi ca un Ariel pentru Mine. 2 Apoi voi impresura Arielul si el va plange si va geme! Cetatea va fi ca un Ariel pentru Mine.
3 Căci te voi împresura din toate părţile, te voi înconjura cu cete de străjeri şi voi ridica întărituri de şanţuri împotriva ta. 3 Ca David voi tabari asupra ta, te voi inconjura cu valuri si voi ridica intarituri impotriva ta.
4 Vei fi doborât la pământ şi de acolo vei vorbi, şi din ţărână ţi se vor auzi vorbele. Glasul tău va ieşi din pământ ca al unei năluci, şi din ţărână îţi vei şopti cuvintele. 4 Vei fi doborat la pamant si de acolo se va auzi glasul tau; graiul tau din tarana se va auzi; glasul tau va fi ca al unei naluci ce iese din pamant si din praf spusele tale ca un murmur vor parea.
5 Dar mulţimea vrăjmaşilor tăi va fi ca o pulbere măruntă, şi mulţimea asupritorilor va fi ca pleava care zboară, şi aceasta deodată, într-o clipă. 5 Multimea vrajmasilor tai va fi ca pulberea marunta, ceata asupritorilor ca pleava care zboara. Dar aceasta se va petrece intr-o clipa.
6 De la Domnul oştirilor va veni pedeapsa, cu tunete, cutremure de pământ şi pocnet puternic, cu vijelie şi furtună, şi cu flacăra unui foc mistuitor. 6 Domnul Savaot te va cerceta cu tunet, cutremur si zgomot mare, uragan si vijelie si flacari de foc mistuitor!
7 Şi ca un vis, ca o vedenie de noapte, aşa va fi mulţimea neamurilor care vor lupta împotriva lui Ariel, aşa vor fi cei ce se vor bate împotriva lui şi cetăţuii lui, strângându-l de aproape. 7 Si ca un vis, ca o vedenie de noapte va fi multimea de popoare luptatoare impotriva lui Ariel, care se vor razboi cu el, cu cetatea lui si de jur imprejur o vor strange.
8 După cum cel flămând visează că mănâncă, şi se trezeşte cu stomacul gol, şi după cum cel însetat visează că bea, şi se trezeşte stors de puteri şi cu setea neastâmpărată: tot aşa va fi şi cu mulţimea neamurilor care vor veni să lupte împotriva muntelui Sionului." - 8 Dupa cum cel flamand viseaza ca mananca si se trezeste tot cu stomacul gol, si dupa cum cel insetat viseaza ca bea si se trezeste istovit si tot insetat, tot asa se va intampla cu multimea de popoare care vor merge impotriva muntelui Sion!
9 Rămâneţi încremeniţi şi uimiţi! Închideţi ochii şi fiţi orbi! - Ei sunt beţi, dar nu de vin; se clatină, dar nu din pricina băuturilor tari. 9 Stati incremeniti si inmarmuriti, fiti orbi si orbi ramaneti! Imbatati-va, dar nu de vin; clatinati-va, dar nu de bautura!
10 Ci pentru că Domnul a turnat peste voi un duh de adormire; v-a închis ochii, prorocilor, şi v-a acoperit capetele, văzătorilor. 10 Ca Domnul a turnat peste voi un duh de toropeala. El a inchis ochii vostri, profetilor, si capetele voastre, vazatorilor, le-a acoperit cu val.
11 De aceea, toată descoperirea dumnezeiască a ajuns pentru voi ca vorbele unei cărţi pecetluite. Dacă o dai cuiva care ştie să citească şi-i zici: "Ia citeşte!", el răspunde: "Nu pot, căci este pecetluită!" 11 Drept aceea orice descoperire este pentru voi ca graiurile dintr-o carte pecetluita. Daca le dai cuiva care stie carte si-i zici: "Citeste!" el iti raspunde: "Nu pot, caci ea este pecetluita!"
12 Sau dacă dai cartea unuia care nu ştie să citească şi-i zici: "Ia citeşte!", el răspunde: "Nu ştiu să citesc." 12 Si daca o dai cuiva care nu stie carte si-i zici: "Citeste!", el iti va raspunde: "Nu stiu carte!"
13 Domnul zice: "Când se apropie de Mine poporul acesta, Mă cinsteşte cu gura şi cu buzele, dar inima lui este departe de Mine, şi frica pe care o are de Mine nu este decât o învăţătură de datină omenească. 13 Si a zis Domnul: "De aceea poporul acesta se apropie de Mine cu gura si cu buzele Ma cinsteste, dar cu inima este departe, caci inchinarea inaintea Mea nu este decat o randuiala omeneasca invatata de la oameni.
14 De aceea voi lovi iarăşi pe poporul acesta cu semne şi minuni din ce în ce mai minunate, aşa că înţelepciunea înţelepţilor lui va pieri, şi priceperea oamenilor lui pricepuţi se va face nevăzută." 14 De aceea voi face pentru poporul acesta minuni fara seaman. Intelepciunea celor intelepti se va pierde si istetimea celor isteti va pieri.
15 Vai de cei ce îşi ascund planurile dinaintea Domnului, care îşi fac faptele în întuneric şi zic: "Cine ne vede şi cine ne ştie?"! 15 Vai de cei ce ascund lui Dumnezeu taina planurilor lor, ca faptele lor sa se faca la intuneric! Vai de cei care zic: "Cine ne vede? Cine ne stie?"
16 Stricaţi ce sunteţi! Oare olarul trebuie privit ca lutul sau poate lucrarea să zică despre lucrător: "Nu m-a făcut el"? Sau poate vasul să zică despre olar: "El nu se pricepe"? 16 Ce stricaciune! Oare olarul poate fi socotit drept lut? Lucrul poate oare zice despre lucrator: "Nu m-a facut el!" Vasul zice oare despre olar: "El nu pricepe?"
17 Peste puţină vreme, Libanul se va preface în pomet, şi pometul va fi socotit ca o pădure! 17 Inca putina vreme si Libanul se va schimba in gradina, si gradina va fi socotita padure.
18 În ziua aceea, surzii vor auzi cuvintele cărţii, şi ochii orbilor, izbăviţi de negură şi întuneric, vor vedea. 18 In vremea aceea, cei surzi vor auzi cuvintele cartii si ochii celor orbi vor vedea fara umbra si fara intuneric.
19 Cei nenorociţi se vor bucura tot mai mult în Domnul, şi săracii se vor înveseli de Sfântul lui Israel. 19 Cei smeriti se vor bucura intru Domnul si cei saraci se vor veseli de Sfantul lui Israel.
20 Căci asupritorul nu va mai fi, batjocoritorul va pieri, şi toţi cei ce pândeau nelegiuirea vor fi nimiciţi: 20 Ca apasatorul nu va mai fi, cel batjocoritor va pieri, distrusi vor fi cei ce pandeau sa faca rau,
21 cei ce osândeau pe alţii la judecată, întindeau curse cui îi înfruntau la poarta cetăţii şi năpăstuiau fără temei pe cel nevinovat. 21 Cei care gaseau vina oricui, pentru un cuvant in fata lumii intind cursa judecatorului si pentru nimic rapesc dreptul celui cinstit.
22 De aceea, aşa vorbeşte Domnul către casa lui Iacov, El, care a răscumpărat pe Avraam: "Acum Iacov nu va mai roşi de ruşine şi nu i se va mai îngălbeni faţa acum. 22 Pentru aceasta, Domnul, Care a rascumparat pe Avraam asa zice catre casa lui Iacov: "De aici incolo, nu se va mai rusina Iacov si fata lui nu se va mai ingalbeni.
23 Căci, când vor vedea ei, când vor vedea copiii lor, în mijlocul lor, lucrarea mâinilor Mele, Îmi vor sfinţi Numele; vor sfinţi pe Sfântul lui Iacov şi se vor teme de Dumnezeul lui Israel. 23 Si atunci cand vor vedea lucrul mainilor Mele in mijlocul lor, sfinti-vor numele Meu, vor chema sfant pe Sfantul lui Iacov si se vor teme de Dumnezeul lui Israel.
24 Cei rătăciţi cu duhul vor căpăta pricepere, şi cei ce cârteau vor lua învăţătură." 24 Cei rataciti cu duhul vor capata intelepciune si cei cartitori invatatura".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***