Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 28

1 Vai de cununa îngâmfată a beţivilor lui Efraim, de floarea veştejită, care este strălucirea podoabei sale pe culmea văii mănoase a celor ce se îmbată! 1 Vai de cununa mandriei betivilor din Efraim; vai de floarea vesteda din podoaba lor, care sta pe culmea de deasupra vaii celei manoase a celor beti de vin!
2 Iată că vine de la Domnul un om tare şi puternic, ca o furtună de piatră, ca o vijelie nimicitoare, ca o rupere de nori cu mari şuvoaie de ape, care o doboară cu putere la pământ. 2 Iata un om tare si puternic vine de la Domnul: ca un potop de grindina, ca o vijelie nimicitoare, ca o navala de apa potopitoare o va rasturna la pamant.
3 Va fi călcată în picioare cununa îngâmfată a beţivilor lui Efraim; 3 Si va fi calcata in picioare cununa cea ingamfata a betivilor din Efraim;
4 şi floarea veştejită, care este strălucirea podoabei ei pe culmea văii mănoase, va fi ca o smochină timpurie care se vede înainte de culesul roadelor şi pe care, abia o iei în mână, şi îndată o şi înghiţi. 4 Iar floarea cea vestejita din stralucita sa gateala care straluceste pe culmea de deasupra vaii celei manoase, va fi ca o smochina timpurie si inainte de vreme; cine o vede o ia si o mananca!
5 În ziua aceea, Domnul oştirilor va fi o cunună strălucitoare şi o podoabă măreaţă pentru rămăşiţa poporului 5 In ziua aceea Domnul Savaot va fi o cununa stralucitoare si o stralucita gateala pentru cei ce au mai ramas din popor,
6 sau un duh de dreptate pentru cel ce şade pe scaunul de judecată şi o putere pentru cei ce dau pe vrăjmaş înapoi până la porţile lui. 6 Duh de dreptate pentru cei ce stau la judecata cu dreptate si tarie pentru cei ce se lupta la porti.
7 Dar şi ei se clatină de vin, şi băuturile tari îi ameţesc; preoţi şi proroci sunt îmbătaţi de băuturi tari, sunt stăpâniţi de vin, au ameţeli din pricina băuturilor tari; se clatină când prorocesc, se poticnesc când judecă. 7 Dar si acestia se clatina de vin si ratacesc drumul din pricina bauturilor tari; preotul si proorocul se poticnesc de bautura, sunt biruiti de vin, au ameteli din pricina bauturilor tari, in vedenii se insala, in hotarari sovaiesc.
8 Toate mesele sunt pline de vărsături murdare şi nu mai este niciun loc curat. - 8 Toate mesele sunt pline de varsaturi, nici un loc curat nu mai este.
9 Ei zic: "Pe cine vrea el să înveţe înţelepciunea? Cui vrea să dea învăţături? Unor copii înţărcaţi de curând, luaţi de la ţâţă? 9 Dar totusi zic: "Pe cine vrea acesta sa invete cu vedenia? Si pe cine vrea el cu propovaduirea sa intelepteasca? Au doar pe cei intarcati sau pe cei abia departati de la sanul mamei lor?
10 Căci dă învăţătură peste învăţătură, învăţătură peste învăţătură, poruncă peste poruncă, poruncă peste poruncă, puţin aici, puţin acolo." - 10 Caci tav latav, tav latav, cav lacav, cav lacav, zeher sam, zeher sam, (porunca peste porunca, porunca peste porunca, regula peste regula, regula peste regula, cand pe aici, cand pe acolo!)
11 Ei bine! Prin nişte oameni cu buze bâlbâitoare şi cu vorbirea străină va vorbi poporului acestuia, Domnul. 11 De aceea intr-o limba straina si stalcita se va grai poporului acestuia,
12 El îi zicea: "Iată odihna; lăsaţi pe cel ostenit să se odihnească; iată locul de odihnă!" Dar ei n-au vrut să asculte, 12 Caruia i se spunea: "Iata odihna, sa se odihneasca cel care este obosit; iata usurarea, dar el n-a vrut sa asculte".
13 şi pentru ei cuvântul Domnului va fi: "Învăţătură peste învăţătură, învăţătură peste învăţătură, poruncă peste poruncă, poruncă peste poruncă, puţin aici, puţin acolo", ca, mergând, să cadă pe spate şi să se zdrobească, să dea în laţ, şi să fie prinşi. 13 Si cuvantul Domnului va fi pentru ei: tav latav, tav latav, cav lacav, cav lacav, zeher sam, zeher sam, (porunca peste porunca, porunca peste porunca, regula peste regula, regula peste regula, cand pe aici, cand pe acolo) ca sa mearga si sa cada peste cap, sa se sfarame si in cursa sa fie prinsi!
14 De aceea, ascultaţi cuvântul Domnului, batjocoritorilor care stăpâniţi peste poporul acesta din Ierusalim! 14 Pentru aceasta, ascultati cuvantul Domnului, voi, oameni de ras, indrumatori ai poporului celui din Ierusalim!
15 Pentru că ziceţi: "Noi am făcut un legământ cu moartea, am făcut o învoială cu Locuinţa morţilor: când va trece urgia apelor năvălitoare, nu ne va atinge, căci avem ca loc de scăpare neadevărul, şi ca adăpost minciuna!", 15 Voi ziceti: Noi am facut legamant cu moartea si cu iadul (seolul) invoiala; urgia va trece fara sa ne atinga, caci ne-am facut din minciuna un adapost si din viclenie un liman!
16 de aceea, aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: "Iată, pun ca temelie în Sion o piatră, o piatră încercată, o piatră de preţ, piatră din capul unghiului clădirii, temelie puternică; cel ce o va lua ca sprijin nu se va grăbi să fugă. 16 Pentru aceasta asa zice Dumnezeu: "Pus-am in Sion o piatra, o piatra de incercare, piatra din capul unghiului, de mare pret, bine pusa in temelie; cel care se va bizui pe ea, nu se va clatina!
17 Voi face din neprihănire o lege, şi din dreptate, o cumpănă; şi grindina va surpa locul de scăpare al neadevărului, şi apele vor îneca adăpostul minciunii. 17 Si voi face judecata dreptar si dreptatea cumpana. Si grindina va lua la vale adapostul minciunii si potop de ape va peste locul ei de scapare!
18 Aşa că legământul vostru cu moartea va fi nimicit, şi învoiala voastră cu Locuinţa morţilor nu va dăinui. Când va trece urgia apelor năvălitoare, veţi fi striviţi de ea. 18 Si legamantul vostru cu moartea va fi stricat si intelegerea voastra cu iadul (seolul) va fi desfacuta. Cand urgia va trece, va va zdrobi,
19 Ori de câte ori va trece, vă va apuca; căci va trece în toate dimineţile, zi şi noapte, şi numai vuietul ei vă va îngrozi." 19 Ori de cate ori va trece, va va apuca! Caci ea va trece in fiecare dimineata, ziua si noaptea, si nu va fi decat groaza pentru a pricepe descoperirea!
20 Patul va fi prea scurt ca să te întinzi în el, şi învelitoarea prea îngustă ca să te înveleşti cu ea. 20 Patul acesta va fi scurt si nu te vei putea intinde, iar asternutul lui prea scurt, ca sa te invelesti".
21 Căci Domnul Se va scula, ca la muntele Peraţim, şi Se va mânia, ca în valea Gabaonului, ca să-Şi facă lucrarea, lucrarea Lui ciudată, ca să-Şi împlinească lucrul, lucrul Lui nemaiauzit. 21 Ca Domnul se va ridica precum altadata in muntele Peratim si se va intarata ca in valea Ghibeonului ca sa savarseasca fapta Lui, fapta Lui ciudata, sa implineasca lucrul Lui, lucrul Lui minunat.
22 Acum, nu batjocoriţi, ca nu cumva să vi se strângă mai tare legăturile; căci am aflat de la Domnul Dumnezeul oştirilor că nimicirea întregii ţări este hotărâtă. 22 Deci nu va mai bateti joc, ca legaturile voastre sa nu se stranga, ca am auzit de la Domnul Dumnezeu Savaot ca nimicirea este hotarata sa fie pentru toata tara!
23 Plecaţi-vă urechea şi ascultaţi glasul meu! Fiţi cu luare aminte şi ascultaţi cuvântul meu! 23 Luati aminte si ascultati; fiti cu luare aminte si ascultati graiul meu!
24 Cel ce ară pentru semănătură ară oare necontenit? Necontenit îşi brăzdează şi îşi grăpează el pământul? 24 Oare in fiecare zi plugarul ara, seamana, desfunda pamantul si il grapeaza?
25 Oare după ce a netezit faţa pământului, nu aruncă el măzăriche şi seamănă chimen? Nu pune el grâul în rânduri, orzul într-un loc deosebit, şi alacul pe margini? 25 Nu vine el apoi, dupa ce i-a netezit fata, sa arunce in brazde chimenul, sa puna graul, orzul si alacul pe margini?
26 Dumnezeul lui l-a învăţat să facă aşa, El i-a dat aceste învăţături. 26 Dumnezeul lui il invata si da aceste randuieli.
27 Măzărichea nu se treieră cu leasa, şi roata carului nu trece peste chimen; ci măzărichea se bate cu băţul, şi chimenul, cu nuiaua. 27 Meiul nu este calcat sub copita cailor si tavalugul nu trece peste chimen; ci meiul cu un bal este batut si chimenul cu o nuia.
28 Grâul se bate, dar nu se bate necontenit; împingi peste el roata carului şi caii, dar nu-l sfărâmi. 28 Graul este treierat, dar nu sfaramat. Peste el trece un tavalug purtat de cai si il scutura din spice.
29 Şi lucrul acesta vine de la Domnul oştirilor; minunat este planul Lui şi mare este înţelepciunea Lui. 29 Si aceasta vine de la Domnul Savaot. Minunat este sfatul Lui si mare purtarea Lui de grija!
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***