Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 24

1 Iată, Domnul deşartă ţara şi o pustieşte, îi răstoarnă faţa şi risipeşte locuitorii; 1 Iata Domnul pustieste pamantul si il preface in desert, rastoarna fata lui si imprastie pe locuitori.
2 cum se întâmplă preotului se întâmplă şi poporului: stăpânului, ca şi slugii; stăpânei, ca şi slujnicei; vânzătorului, ca şi cumpărătorului; celui ce dă cu împrumut, ca şi celui ce ia cu împrumut; datornicului, ca şi cel căruia îi este dator. 2 Si preotului i se intampla ca si poporului, stapanului ca si robului, slugii ca si stapanei sale; vanzatorului ca si cumparatorului, celui care da cu imprumut ca si celui care se imprumuta, datornicului ca si cel caruia ii este dator.
3 Ţara este pustiită de tot şi prădată; căci Domnul a hotărât aşa. 3 Pamantul va fi pustiit, el va fi jefuit, ca Domnul a grait cuvantul acesta.
4 Ţara este tristă, sleită de puteri; locuitorii sunt mâhniţi şi tânjesc; căpeteniile poporului sunt fără putere, 4 Pamantul este in chin si sleit, lumea tanjeste si se istoveste, cerul impreuna cu pamantul vor pieri.
5 căci ţara a fost spurcată de locuitorii ei; ei călcau legile, nu ţineau poruncile şi rupeau legământul cel veşnic! 5 Pamantul este pangarit sub locuitorii lui, caci ei au calcat legea, au infrant oranduiala si legamantul stricatu-l-au pe veci!
6 De aceea mănâncă blestemul ţara şi suferă locuitorii ei pedeapsa nelegiuirilor lor; de aceea sunt prăpădiţi locuitorii ţării şi nu mai rămâne decât un mic număr din ei. 6 Pentru aceasta, blestemul mistuie pamantul si locuitorii indura pedeapsa lor; drept aceea cei ce locuiesc pe pamant sunt mistuiti, iar oamenii ramasi sunt putini la numar!
7 Mustul stă trist, via este veştejită; toţi cei ce erau cu inima veselă suspină. 7 Via tanjeste, vitele sale sunt firave, cei cu inima vesela suspina.
8 A încetat desfătarea timpanelor, s-a sfârşit veselia gălăgioasă, s-a dus bucuria harpei. 8 Glasul cel plin de veselie al lirei a incetat, chiotele zgomotoase nu mai sunt, incetat-a glasul harpei.
9 Nu se mai cântă când se bea vin, şi băuturile tari li se par amare celor ce le beau. 9 La cantec nu se mai bea, si amar este vinul pentru bautor.
10 Cetatea pustie este dărâmată; toate casele sunt închise, nu mai intră nimeni în ele. 10 Cetatea pustiita este in ruina, intrarea fiecarei case este inchisa.
11 Pe uliţe se strigă după vin; s-a dus orice desfătare, nu mai este nicio veselie în ţară. 11 Pe ulita lumea striga: "Nici un strop de vin!" Nu mai este bucurie, veselia este izgonita de pe pamant.
12 Numai pustiire a mai rămas în cetate, şi porţile stau dărâmate. 12 In cetate au ramas numai daramaturi, porti sfaramate si stricate.
13 Da, în ţară, în mijlocul popoarelor este ca atunci când se scutură măslinul sau ca la culesul ciorchinilor rămaşi după culesul viei. 13 Asa se va intampla in mijlocul acestui tinut, inauntrul popoarelor, ca si cand se scutura maslinii si ca pe urma culesului viei.
14 Ceilalţi însă, care vor mai rămâne, îşi înalţă glasul, scot strigăte de veselie; de pe ţărmurile mării, laudă măreţia Domnului. - 14 Aceia inalta glasul si canta, preaslavesc marirea Domnului la apus.
15 Proslăviţi, dar, pe Domnul în locurile unde străluceşte lumină, lăudaţi Numele Domnului Dumnezeului lui Israel, în ostroavele mării! - 15 Pentru aceasta, in insule se preaslaveste Domnul, in insulele marii numele Domnului Dumnezeului lui Israel.
16 De la marginile pământului auzim cântând: "Slavă Celui Neprihănit!" Dar eu zic: "Sunt pierdut! Sunt pierdut! Vai de mine! Jefuitorii jefuiesc, jefuitorii se înverşunează la jaf." 16 De la marginile pamantului auzim cantand: "Slava celui drept!" Si eu am zis: "Vai de cei fara de lege, care lucreaza, departandu-se de lege!"
17 Groaza, groapa şi laţul vin peste tine, locuitor al ţării! 17 Groaza, lat si groapa pentru voi, locuitori ai pamantului!
18 Cel ce fuge dinaintea strigătelor de groază cade în groapă, şi cel ce se ridică din groapă se prinde în laţ; căci se deschid stăvilarele de sus şi se clatină temeliile pământului! 18 Cel care va fugi de groaza va cadea in groapa, cel care va scapa din mijlocul gropii se va prinde in lat! Zagazurile cele de sus se vor deschide si temeliile pamantului se vor clatina.
19 Pământul se rupe, pământul se sfărâmă, pământul se crapă, 19 Pamantul se sfarama, pamantul sare in bucati, se clatina pamantul.
20 pământul se clatină ca un om beat, tremură ca o colibă; păcatul lui îl apasă, cade, şi nu se mai ridică. 20 Pamantul se misca incoace si incolo ca un om betiv, se da in sus si in jos ca un scranciob; pacatele apasa asupra lui, ca sa nu se mai scoale!
21 În ziua aceea, Domnul va pedepsi în cer oştirea de sus, iar pe pământ pe împăraţii pământului. 21 Si in ziua aceea Domnul va cerceta cu asprime, acolo sus, ostirea cea de sus si pe pamant pe regii pamantului.
22 Aceştia vor fi strânşi ca prinşi de război şi puşi într-o temniţă, vor fi închişi în gherle şi, după un mare număr de zile, vor fi pedepsiţi. 22 Si ca robii vor fi inchisi intr-o inchisoare sub pamant si dupa multe zile vor fi cercetati.
23 Luna va fi acoperită de ruşine, şi soarele, de groază; căci Domnul oştirilor va împărăţi pe muntele Sionului şi la Ierusalim, strălucind de slavă în faţa bătrânilor Lui. - 23 Luna va fi rosie, iar soarele va pierde din lumina lui, caci Domnul Savaot va fi rege si glava Lui va straluci inaintea batranilor in muntele Sionului si in Ierusalim!
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***