Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 22

1 Prorocie asupra văii vedeniilor. Ce este de vă suiţi cu toţii pe acoperişuri, 1 Proorocia despre valea vedeniei. Ce ai tu ca tot poporul tau s-a urcat pe acoperisuri,
2 cetate gălăgioasă, plină de zarvă, cetate veselă? Morţii tăi nu vor pieri ucişi de sabie, nici nu vor muri luptând. 2 Tu, cetate zgomotoasa, cetate plina de zarva si de chiote de veselie? Ranitii tai nu sunt raniti de sabie si n-au murit in lupta.
3 Ci toate căpeteniile tale fug împreună, sunt luaţi prinşi de arcaşi; toţi locuitorii tăi ajung deodată robi, în timp ce o iau la fugă în depărtare. 3 Mai-marii tai au fugit laolalta, au fost luati robi nu cu puterea arcului; toti vitejii tai de lupta prinsi au fost cu totii, cand ei fugeau departe.
4 De aceea zic: "Întoarceţi-vă privirile de la mine, lăsaţi-mă să plâng cu amar; nu stăruiţi să mă mângâiaţi pentru nenorocirea fiicei poporului meu!" 4 De aceea va zic: "Departati-va de mine si lasati-ma sa plang amar, nu va imbulziti sa ma mangaiati pentru nenorocirea fiicei poporului meu.
5 Căci este o zi de necaz, de zdrobire şi de învălmăşeală, trimisă de Domnul Dumnezeul oştirilor în valea vedeniilor. Se dărâmă zidurile şi răsună ţipete de durere spre munte. 5 Ca este o zi de tulburare, de zdrobire, de uluire de la Domnul Dumnezeu Savaot in valea vedeniei, prabusire de zid si tipetele celor ce fug inspre munti!
6 Elamul poartă tolba cu săgeţi; care de luptători, de călăreţi înaintează; Chirul dezveleşte scutul. 6 Elamul a luat tolba de sageti, Aramul a incalecat pe cal si Chirul a scos pavaza!
7 Cele mai frumoase văi ale tale sunt pline de care, şi călăreţii se înşiruie de bătaie la porţile tale. 7 Vaile tale marete sunt pline de care si calareti, tabarati la portile tale;
8 Cele din urmă şanţuri de întărire ale lui Iuda sunt silite, şi în ziua aceasta cercetezi tu armăturile din Casa Pădurii. 8 Valul va fi ridicat de pe Iuda! Si voi veti privi in ziua aceea gramezile de arme din casa cea din padure.
9 Vă uitaţi la spărturile cele multe făcute cetăţii lui David şi opriţi apele iazului de jos. 9 Sparturile zidurilor cetatii lui David sunt fara numar, voi le vedeti. Adunati apele din iazul cel mai de jos,
10 Număraţi casele Ierusalimului şi le stricaţi, ca să întăriţi zidul. 10 Numarati casele cele din Ierusalim, daramati-le ca sa intariti zidul.
11 Faceţi o cămară între cele două ziduri, pentru apele iazului celui vechi, dar nu vă uitaţi spre Cel ce a vrut aceste lucruri, nu vedeţi pe Cel ce demult le-a pregătit. 11 Un iaz mai mare faceti intre cele doua ziduri, ca sa strangeti apa din iazul cel mai de demult. Dar voi nu luati aminte la Cel care a facut toate acestea, la Cel care le-a pregatit de demult. Voi nu-L vedeti!
12 Şi totuşi Domnul Dumnezeul oştirilor vă cheamă în ziua aceea să plângeţi şi să vă bateţi în piept, să vă radeţi capul şi să vă încingeţi cu sac. 12 Si in ziua aceea ne va indemna Domnul Dumnezeu Savaot sa plangem, sa suspinam, sa ne radem capul si sa ne incingem cu sac.
13 Dar iată, în schimb, veselie şi bucurie! Se înjunghie boi şi se taie oi, se mănâncă la carne şi se bea la vin - "Să mâncăm şi să bem, căci mâine vom muri!" - 13 Iata bucuria si veselia, boi taiati si oi junghiate; toti mananca din carne si beau vin: "Sa mancam si sa bem, ca maine vom muri!"
14 Domnul oştirilor mi-a descoperit şi mi-a zis: "Nu, nelegiuirea aceasta nu vi se va ierta până nu veţi muri, zice Domnul Dumnezeul oştirilor." 14 Domnul Savaot a descoperit urechilor mele: Acest pacat nu va va fi iertat nici pana la moarte, zice Domnul Dumnezeu Savaot.
15 Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul oştirilor: "Du-te la curteanul acela, la Şebna, dregătorul casei împărăteşti, şi zi-i: 15 Impotriva lui Sebna, mai-marele palatului, iata ce spune Domnul Dumnezeu Savaot: "Du-te la acest dregator,
16 "Ce ai tu aici la tine şi pe cine ai aici, de-ţi sapi aici un mormânt?" El îşi sapă un mormânt sus pe înălţime, îşi scobeşte o locuinţă în stâncă! 16 Care isi sapa mormant pe un loc inalt, care isi pregateste locas in stanca si zi-i: "Ce ai tu si cine esti tu de-ti sapi aici mormant?
17 Iată, Domnul te va azvârli cu o aruncătură puternică, te va învârti ca pe un ghem. 17 Iata ca Domnul te azvarle, dintr-o singura aruncatura, te strange cu o singura strangere.
18 Te va azvârli, te va azvârli ca pe o minge, pe un pământ întins, şi acolo vei muri, acolo vor veni carele tale cele strălucite, tu, ocara casei stăpânului tău! 18 El te infasura si te rostogoleste ca pe un ghem pe un camp intins. Acolo tu vei muri; acolo vor merge carele tale marete, tu, rusinea palatului stapanului tau.
19 Vei fi izgonit din dregătoria ta şi te va smulge Domnul din locul tău. 19 El iti va lua slujba ta si te va lipsi de dregatoria ta.
20 "În ziua aceea, zice Domnul, voi chema pe robul Meu Eliachim, fiul lui Hilchia, 20 Si in ziua aceea voi chema pe sluga mea, pe Eliachim, feciorul lui Hilchia,
21 îl voi îmbrăca în tunica ta, îl voi încinge cu brâul tău şi voi da puterea ta în mâinile lui. El va fi un tată pentru locuitorii Ierusalimului şi pentru casa lui Iuda. 21 Si il voi imbraca cu vesmintele tale, il voi incinge cu braul tau si-i voi da in mana dregatoria ta. El va fi tata pentru cei ce locuiesc in Ierusalim si pentru casa lui Iuda.
22 Voi pune pe umărul lui cheia casei lui David: când va deschide el, nimeni nu va închide, şi când va închide el, nimeni nu va deschide. 22 Si ii voi pune pe umeri cheile casei lui David si daca el va deschide, nimeni nu va inchide, si daca el va inchide, nimeni nu va deschide.
23 Îl voi împlânta ca pe un drug într-un loc tare şi va fi un scaun de slavă pentru casa tatălui său. 23 Si il voi infige ca pe un cui intr-un loc de nadejde si va fi scaun de cinste pentru casa tatalui sau.
24 Pe el se va sprijini toată slava casei tatălui său, odraslele alese şi de ocară, toate sculele cele mici, atât lighenele, cât şi vasele. 24 Pe el se va rezema toata slava casei tatalui sau, fii si nepoti; toate vasele cele mai mici de la cani si pana la marile lighene.
25 În ziua aceea, zice Domnul oştirilor, drugul acela împlântat într-un loc tare va fi scos, va fi tăiat, şi va cădea, şi povara care era pe el va fi nimicită, căci Domnul a vorbit." 25 In ziua aceea, zice Domnul Savaot, cuiul infipt intr-un loc tare se va slabi; se va smulge si va cadea si povara atarnata de el va fi nimicita, ca asa a grait Domnul!"
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***