Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 19

1 Prorocie împotriva Egiptului. Iată, Domnul călăreşte pe un nor repede şi vine în Egipt. Idolii Egiptului tremură înaintea Lui şi li se îndoaie inima egiptenilor în ei. 1 Iata Domnul vine pe nor usor si ajunge in Egipt. Idolii Egiptului tremura inaintea fetei Lui si inima Egiptenilor se topeste in ei.
2 "Voi înarma pe egipteni unii împotriva altora, şi se vor bate frate cu frate, prieten cu prieten, cetate cu cetate, împărăţie cu împărăţie. 2 Voi intarata pe Egipteni unii impotriva altora si se vor razboi frate cu frate si prieten cu prieten, cetate cu cetate, imparatie cu imparatie.
3 Duhul Egiptenilor va pieri din ei, şi le voi nimici sfatul; atunci vor întreba pe idoli şi pe vrăjitori, pe cei ce cheamă morţii şi pe ghicitori. 3 Egiptul isi va pierde mintea si voi incurca istetimea lui si vor merge ei sa intrebe pe idoli si pe vrajitori, pe fermecatori si pe ghicitori.
4 Voi da Egiptul în mâinile unui stăpân aspru, şi un împărat fără milă va stăpâni peste ei, zice Domnul Dumnezeul oştirilor." 4 Si voi da Egiptul in mana unui stapanitor crud si un imparat puternic il va stapani, zice Domnul Dumnezeu Savaot.
5 Apele mării vor seca, şi Râul va seca şi se va usca, 5 Apele marii se vor sfarsi si fluviul va seca si se va usca de tot.
6 râurile se vor împuţi, canalele Egiptului vor fi goale şi uscate, pipirigul şi trestiile se vor veşteji. 6 Canalele se vor preface in ape statatoare. Raurile Egiptului vor scadea si se vor usca, papura si trestia se vor vesteji.
7 Livezile Nilului de la îmbucătura Râului şi toate semănăturile din valea Râului se vor usca, se vor preface în ţărână şi vor pieri. 7 Lunca Nilului si toata verdeata de pe malurile lui se vor usca, vor cadea si nu vor mai fi!
8 Vor geme pescarii, se vor boci toţi cei ce aruncă undiţa în Râu, şi cei ce întind mreje pe ape vor fi nemângâiaţi. 8 Pescarii vor suspina si se vor tangui; toti cei care arunca undita in Nil, cei care arunca navodul pe fata apelor, vor fi deznadajduiti.
9 Cei ce lucrează inul dărăcit şi cei ce ţes ţesături albe vor fi acoperiţi de ruşine, 9 Cei care lucreaza inul vor fi nedumeriti si pieptanatoarele si tesatorii vor fi in mare incurcatura.
10 stăpânitorii ţării vor fi întristaţi, şi toţi simbriaşii vor fi cu inima amărâtă. 10 Tesatorii vor fi tulburati si toti lucratorii, in intristare mare.
11 În adevăr, voievozii Ţoanului au înnebunit, sfetnicii înţelepţi ai lui faraon s-au prostit. - Cum îndrăzniţi voi să spuneţi lui faraon: "Noi suntem fiii înţelepţilor, fiii străvechilor împăraţi"? 11 Mai-marii Toanului au ajuns nebuni, sfatuitorii cei intelepti ai lui Faraon dau sfaturi fara de minte! Cum indrazniti voi sa ziceti lui Faraon: "Eu sunt ucenicul celor intelepti, al regilor de altadata?"
12 Unde sunt înţelepţii tăi? Să-ţi facă descoperiri dumnezeieşti şi să spună ce a hotărât Domnul oştirilor împotriva Egiptului. - 12 Unde sunt oare inteleptii tai? Sa te vesteasca si sa-ti dea de stire ceea ce a hotarat Domnul Savaot impotriva Egiptului.
13 Voievozii Ţoanului au înnebunit, voievozii Nofului s-au înşelat, căpeteniile seminţiilor duc Egiptul în rătăcire: 13 Mai-marii Toanului au ajuns nebuni, mai-marii Nofului si-au pierdut mintea si capeteniile semintiilor duc Egiptul pe cai gresite.
14 Domnul a răspândit în mijlocul lui un duh de ameţeală, ca să facă pe egipteni să se clatine în toate faptele lor, cum se clatină un om beat şi varsă, 14 Domnul a aruncat peste ei un duh de zapaceala; in orice fapta a lor ei ratacesc Egiptul si nu-si dau seama, cum nu-si da seama betivul cand varsa.
15 şi Egiptul nu va avea pe nimeni care să poată face ceva, nici cap, nici coadă, nici ramură de finic, nici trestie! 15 Si nu va fi nici un lucru in Egipt cu rostul lui: nici cap, nici coada, nici inceput, nici sfarsit.
16 În ziua aceea, Egiptul va fi ca o femeie: va tremura şi se va teme văzând mişcarea mâinii Domnului oştirilor, când o va ridica împotriva lui. 16 In ziua aceea, Egiptenii vor fi ca femeile fricoase si tremuratoare, din pricina amenintarii mainii Domnului Savaot pe care o va ridica peste ei.
17 Chiar şi ţara lui Iuda va fi o groază pentru Egipt: cum i se va vorbi de ea, se va îngrozi, din pricina hotărârii luate împotriva lui de Domnul oştirilor. 17 Atunci pamantul lui Iuda va fi pentru Egipt infricosare mare; ori de cate ori i se va aminti numele; Egiptul va tremura, din pricina hotararii luate impotriva lui de Domnul Savaot.
18 În vremea aceea, vor fi cinci cetăţi în ţara Egiptului care vor vorbi limba Canaanului şi vor jura pe Domnul oştirilor: una din ele se va numi cetatea nimicirii! 18 In vremea aceea, vor fi numai cinci cetati in pamantul Egiptului care vor grai limba Canaanului si vor jura in numele Domnului Savaot; una se va numi "Cetatea Soarelui".
19 Tot în vremea aceea va fi un altar pentru Domnul în ţara Egiptului, şi la hotar va fi un stâlp de aducere aminte pentru Domnul. 19 In ziua aceea, va fi un jertfelnic in mijlocul pamantului Egiptului si un stalp de pomenire la hotarul lui, pentru Domnul.
20 Acesta va fi pentru Domnul oştirilor un semn şi o mărturie în ţara Egiptului. Ei vor striga către Domnul din pricina asupritorilor, şi El le va trimite un mântuitor şi un apărător care să-i izbăvească. 20 Acesta va fi un semn si o marturie pentru Domnul Savaot in pamantul Egiptului. Cand vor striga catre Domnul in stramtorarile lor, atunci El le va trimite un mantuitor si un razbunator oare-i va mantui.
21 Atunci Domnul Se va descoperi egiptenilor, şi egiptenii vor cunoaşte pe Domnul în ziua aceea. Vor aduce jertfe şi daruri de mâncare, vor face juruinţe Domnului şi le vor împlini. 21 Domnul se va face stiut in Egipt si Egiptenii vor cunoaste pe Domnul in ziua aceea. Si vor aduce arderi de tot si prinoase si vor face fagaduinte Domnului si le vor implini.
22 Astfel, Domnul va lovi pe egipteni, îi va lovi, dar îi va tămădui. Ei se vor întoarce la Domnul, care-i va asculta şi-i va vindeca. 22 Si Domnul va bate Egiptul, il va lovi si apoi il va vindeca. Si ei se vor intoarce la Domnul si El se va indupleca si ii va tamadui.
23 În aceeaşi vreme, va fi un drum care va duce din Egipt în Asiria: asirienii se vor duce în Egipt, şi egiptenii, în Asiria, şi egiptenii împreună cu asirienii vor sluji Domnului. 23 In vremea aceea, va fi un drum din Egipt in Asiria si Asiria va merge in Egipt si Egiptul in Asiria si Egiptenii si Asirienii vor sluji pe Domnul.
24 Tot în vremea aceea, Israel va fi al treilea, unit cu Egiptul şi cu Asiria, ca o binecuvântare în mijlocul pământului. 24 In ziua aceea, Israel va fi al treilea in legamantul cu Egiptul si cu Asiria, ca o binecuvantare in mijlocul pamantului,
25 Domnul oştirilor îi va binecuvânta şi va zice: "Binecuvântat să fie Egiptul, poporul Meu, şi Asiria, lucrarea mâinilor Mele, şi Israel, moştenirea Mea!" 25 Binecuvantare a Domnului Savaot, Care zice: "Binecuvantat sa fie poporul Meu, Egiptul si Asiria, lucrul mainilor Mele si Israel, mostenirea Mea!"
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***