Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 16

1 Trimiteţi miei cârmuitorului ţării, trimiteţi-i din Sela, prin pustiu, la muntele fiicei Sionului! 1 "Trimiteti miei stapanitorului tarii, trimiteti-i din Petra, prin pustiu, la muntele fiicei Sionului".
2 Ca o pasăre fugară, izgonită din cuib, aşa vor fi fiicele Moabului, la trecerea Arnonului. - 2 Ca o pasare care fuge sperioasa din cuibul ei, ca un cuib risipit, asa sunt fiicele Moabului la vadurile Arnonului.
3 Şi vor zice: "Sfătuieşte, mijloceşte, acoperă-ne ziua în amiaza mare cu umbra ta, ca noaptea neagră, ascunde pe cei ce sunt urmăriţi, nu da pe faţă pe cei fugiţi! 3 "Da un sfat, da o hotarare, intinde umbra ta, ca noaptea, in miezul zilei, ascunde pe cei dusi in robie, nu descoperi pe cei fugari!
4 Lasă să locuiască pentru o vreme la tine cei goniţi din Moab, fii un loc de scăpare pentru ei împotriva pustiitorului! Căci apăsarea va înceta, pustiirea se va sfârşi, cel ce calcă ţara în picioare va pieri. 4 Adaposteste la tine pe toti robii Moabului, sa le fii acoperitor in fata pustiitorului, pana cand navala va fi trecut, prapadul va lua sfarsit si vrajmasul va lasa tara in pace.
5 Şi atunci un scaun de domnie se va întări prin îndurare; şi se va vedea şezând cu credincioşie, în casa lui David, un judecător, prieten al dreptului şi plin de râvnă pentru dreptate." - 5 Jiltul lui se va intari prin milostivire si pe el va sedea de-a pururi in cortul lui David un judecator aparator al pricinei drepte si ravnitor dreptatii.
6 Auzim îngâmfarea mândrului Moab, fudulia şi fala lui, trufia şi lăudăroşia lui. 6 Am auzit de semetia Moabului, ca foarte mandru este; am auzit de obraznicia, de mandria, de trufia si de graiurile lui desarte".
7 De aceea geme Moabul pentru Moab, toţi gem; suspinaţi pe dărâmăturile Chir-Haresetului adânc mâhniţi; 7 Pentru aceasta, Moabitii se tanguiesc pentru Moab, ton impreuna se bocesc! Ei suspina pentru turtele de struguri de la Chir-Hareset, inmarmuriti.
8 căci câmpiile Hesbonului lâncezesc, stăpânii neamurilor au sfărâmat butucii viei din Sibma, care se întindeau până la Iaezer şi se încâlceau prin pustiu: mlădiţele ei se întindeau şi treceau dincolo de mare. 8 Campiile Hesbonului au saracit, asemenea si via de la Sibma; stapanitorul popoarelor a distrus cele mai bune vite ale ei, care se intinsesera pana la Iazer si acoperisera pustiul; lastarii lor se intinsesera si trecusera marea.
9 De aceea plâng pentru via din Sibma, ca pentru Iaezer; vă ud cu lacrimile mele, Hesbonule şi Eleale! Căci peste culesul roadelor voastre şi peste secerişul vostru a căzut un strigăt de război! 9 Pentru aceasta plang impreuna cu Iazerul pentru via din Sibma. Va ud cu lacrimile mele pe voi, Hesbon si Eleale, ca nu se mai aud acolo strigatele vesele din timpul secerisului si al culesului viilor.
10 S-a dus bucuria şi veselia din câmpii! Şi în vii nu mai sunt cântece, nu mai sunt veselii! Nimeni nu mai calcă vinul în teascuri. - "Am făcut să înceteze strigătele de bucurie la cules. 10 Nici bucurie, nici veselie prin gradini, iar prin vii nici cantece, nici chiote! Nimeni nu mai da vinul la teasc, strigatul calcatorului a incetat.
11 De aceea îmi plânge sufletul pentru Moab ca o harpă, şi inima, pentru Chir-Hares; 11 Pentru aceasta launtrul meu se zbuciuma pentru Moab ca o harfa si inima mea pentru Chir-Hares.
12 şi când se va arăta Moabul obosindu-se pe înălţimi şi va intra în locaşul său cel sfânt să se roage, nu va putea să capete nimic!" - 12 Iata ca Moabul este vazut urcand obosit pe locurile inalte, intra in templul sau sa se roage, dar nu dobandeste nimic.
13 Acesta este cuvântul pe care l-a rostit Domnul de multă vreme asupra Moabului. 13 Aceasta este proorocia pe care a grait-o Domnul odinioara pentru Moab.
14 Iar acum Domnul vorbeşte şi zice: "În trei ani, ca anii unui simbriaş, slava Moabului va fi dispreţuită, împreună cu toată această mare mulţime; şi ce va rămâne va fi puţin lucru, aproape nimic." 14 Iar acum Domnul a zis asa: "Peste trei ani, socotiti ca anii unui simbrias, marirea Moabului se va micsora cu vuiet mare si va ramane mica si slaba, fara nici o putere".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***