Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 10

1 "Vai de cei ce rostesc hotărâri nelegiuite şi de cei ce scriu porunci nedrepte 1 Vai de cei ce fac legi nedrepte si de cei ce scriu hotarari silnice
2 ca să nu facă dreptate săracilor şi să răpească dreptul nenorociţilor poporului Meu, ca să facă pe văduve prada lor şi să jefuiască pe orfani! 2 Ca sa indeparteze pe cei slabi de la judecata si sa rapeasca dreptatea sarmanilor poporului Meu, ca sa faca din vaduve prada lor si sa jefuiasca pe cei orfani!
3 Ce veţi face voi în ziua pedepsei şi a pieirii, care va veni din depărtare peste voi? La cine veţi fugi după ajutor şi unde vă veţi lăsa bogăţia? 3 Dar ce veti face voi in ziua pedepsirii si cum va veti feri de furtuna ce vine de departe? Catre cine veti fugi ca sa fiti ajutati si unde veti lasa comorile voastre?
4 Unii vor fi îngenuncheaţi între cei prinşi în război, iar alţii vor cădea între cei morţi." Cu toate acestea, mânia Lui nu se potoleşte, şi mâna Lui tot întinsă este. 4 Fara mine vor merge cu fruntile plecate printre robi si vor cadea printre cei ucisi si totusi mania Lui nu se va potoli si mana Lui mereu intinsa va fi.
5 "Vai de asirian - zice Domnul - nuiaua mâniei Mele, care poartă în mână toiagul urgiei Mele! 5 O, Asirie, varga maniei Mele si toiagul urgiei Mele!
6 I-am dat drumul împotriva unui neam nelegiuit, l-am trimis împotriva unui popor pe care sunt mâniat, ca să-l prade şi să-l jefuiască, să-l calce în picioare ca noroiul de pe uliţe. 6 Impotriva unui neam fara de lege o voi trimite si impotriva unui popor al urgiei Mele o voi indrepta, ca sa-l prade si sa-l jefuiasca si sa-l calce ca pe tina ulitelor.
7 Dar el nu judecă aşa şi nu acesta este gândul inimii lui; ci el nu se gândeşte decât să nimicească, decât să prăpădească neamurile cu grămada. 7 Dar ea n-are aceeasi judecata si inima ei nu simte la fel; sa prade este in inima ei si sa nimiceasca neamuri fara numar!
8 Căci el zice: "Nu sunt voievozii mei tot atâţia împăraţi? 8 Caci ea zice: "Oare mai-marii mei nu sunt ei laolalta regi?
9 Nu s-a întâmplat cu Calno la fel ca şi cu Carchemişul? Nu s-a întâmplat cu Hamatul ca şi cu Arpadul? Nu s-a întâmplat Samariei la fel ca Damascului? 9 Calno oare nu este ca si Carchemisul? Si Hamatul ca Arpadul si Samaria ca Damascul?"
10 După cum mâna mea a pus stăpânire pe împărăţiile idolilor (unde erau mai multe icoane decât la Ierusalim şi în Samaria), 10 Cum a cuprins mana Mea imparatiile idolilor, unde idolii erau mai numerosi decat in Ierusalim si in Samaria;
11 cum am făcut Samariei şi idolilor ei, nu voi face şi Ierusalimului şi icoanelor lui?" 11 Precum am facut Samariei si idolilor ei, tot asa voi face si Ierusalimului si chipurilor lui!
12 "Dar, după ce Domnul Îşi va împlini toată lucrarea Lui pe muntele Sionului şi la Ierusalim, voi pedepsi - zice Domnul - pe împăratul Asiriei pentru rodul inimii lui îngâmfate şi pentru trufia privirilor lui semeţe, 12 Si cand Domnul va sfarsi tot lucrul Lui in muntele Sionului si in Ierusalim, atunci va pedepsi pe regele Asiriei pentru graiul cel mandru din inima lui si pentru semetia privirilor lui,
13 căci el a zis: "Prin puterea mâinii mele am făcut aceste lucruri şi prin înţelepciunea mea - căci sunt priceput - am împins înapoi hotarele popoarelor şi le-am jefuit vistieriile, şi, ca un viteaz, am dat jos pe cei ce şedeau pe scaunele lor de domnie; 13 Ca a zis: "Prin puterea mainii mele am facut aceasta si prin intelepciunea mea; caci sunt priceput! Trecut-am peste granitele popoarelor, jefuit-am comorile lor si ca un atotputernic am dat jos de pe tron pe conducatori.
14 am pus mâna pe bogăţiile popoarelor ca pe un cuib şi cum se strâng nişte ouă părăsite, aşa am strâns eu tot pământul: niciunul n-a mişcat vreo aripă, nici n-a deschis ciocul ca să ciripească." 14 Mana mea a apucat ca pe un cuib bogatiile popoarelor si, precum iei oua parasite, tot asa am cuprins eu tot pamantul. si nimeni n-a scuturat aripile, n-a deschis ciocul si nici n-a scos vreun tipat!
15 Se făleşte oare securea împotriva celui ce se slujeşte de ea? Sau se mândreşte ferăstrăul faţă de cel ce-l mânuieşte? Ca şi cum nuiaua ar mişca pe cel ce o ridică, parcă toiagul ar ridica pe cel ce nu este de lemn! 15 Oare securea este ea mareata fata de cel ce o ridica sau ferastraul se inalta impotriva celui ce-l manuieste? Ca si cum varga ar da avant celui care o ridica si toiagul ar insufleti bratul care il duce!
16 De aceea, Domnul Dumnezeul oştirilor va trimite ofilirea prin războinicii lui cei voinici; şi între aleşii lui va izbucni un pârjol, ca pârjolul unui foc. 16 De aceea Domnul Dumnezeu Savaot va trimite prapadul in aceasta voinica ostire asiriana si sanatatea lor o vor mistui frigurile ca un parjol.
17 Lumina lui Israel se va preface în foc, şi Sfântul lui într-o flacără care va mistui şi va arde spinii şi mărăcinii lui, într-o zi. 17 Si lumina lui Israel se va face foc si Sfantul sau o flacara si va arde si va mistui spinii si balariile uscate, intr-o singura zi!
18 Va arde, trup şi suflet, strălucirea pădurii şi câmpiilor lui, de va fi ca un bolnav care cade în leşin. 18 Si stralucirea padurii lui si a livezii lui va fi nimicita de sus si pana jos.
19 Ceilalţi copaci din pădurea lui vor putea fi număraţi, şi un copil le-ar putea scrie numărul. 19 Copacii ramasi din padurea lui vor fi asa de putini la numar, incat si un copil va putea sa-i numere.
20 În ziua aceea, rămăşiţa lui Israel şi cei scăpaţi din casa lui Iacov nu se vor mai sprijini pe cel ce îi lovea; ci se vor sprijini cu încredere pe Domnul, Sfântul lui Israel. 20 In vremea aceea ramasita lui Iuda si cei scapati din casa lui Iacov nu se vor mai sprijini pe cel ce i-a lovit, ci se vor sprijini, cu credinta, pe Dumnezeu, Sfantul lui Israel.
21 O rămăşiţă, rămăşiţa lui Iacov, se va întoarce la Dumnezeul cel puternic. 21 O ramasita din Iacov se va intoarce la Dumnezeul cel puternic.
22 Chiar dacă poporul tău, Israele, ar fi ca nisipul mării, totuşi numai o rămăşiţă se va întoarce, căci nimicirea este hotărâtă, făcând să se reverse dreptatea. 22 Chiar daca poporul tau, Israele, tar fi ca nisipul marii, numai o ramasita se va intoarce. Nimicirea este hotarata de dreptatea cea nemasurata.
23 Şi nimicirea aceasta care a fost hotărâtă, Domnul Dumnezeul oştirilor o va aduce la îndeplinire în toată ţara. 23 Aceasta porunca de nimicire, Domnul Dumnezeu Savaot o va implini in tot cuprinsul tarii.
24 Totuşi aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul oştirilor: "Poporul Meu, care locuieşti în Sion, nu te teme de asirian; da, el te loveşte cu nuiaua şi îşi ridică toiagul asupra ta cum făceau egiptenii. 24 Pentru aceasta, asa zice Domnul Dumnezeu Savaot: "Poporul Meu, care locuieste in Sion, nu te teme de Asiria, care te loveste cu toiagul pe care il ridica asupra ta, ca altadata Egiptul.
25 Dar, peste puţină vreme, pedeapsa va înceta, şi mânia Mea se va întoarce împotriva lui, ca să-l nimicească." 25 Dar, peste putina vreme, urgia va inceta si mania Mea ii va nimici".
26 Domnul oştirilor va învârti biciul împotriva lui, cum a lovit pe Madian la stânca Oreb; şi Îşi va mai ridica toiagul o dată asupra mării, ca odinioară în Egipt. 26 Domnul Savaot ridica-va asupra lor un bici, ca atunci cand a batut pe Madian la stanca Oreb si Isi va intinde toiagul Sau spre mare si-l va ridica precum l-a ridicat asupra Egiptenilor.
27 În ziua aceea se va lua povara lui de pe umărul tău, şi jugul lui, de pe gâtul tău, ba încă jugul va crăpa de grăsime. 27 In vremea aceea va ridica povara de pe umerii tai si jugul de pe grumajii tai.
28 El vine asupra Aiatului, străbate Migronul, îşi lasă calabalâcul la Micmaş. 28 Vine din latura Rimonului si ajunge la Aiat, trece la Migron, la Micmas lasa poverile sale de drum.
29 Trec trecătoarea, se culcă la Gheba; Rama tremură, Ghibeea lui Saul o ia la fugă. - 29 Ei au trecut pasul si noaptea au ramas la Gheba. Rama este inspaimantata, Ghibeea lui Saul a luat-o la fuga.
30 Ridică-ţi glasul, fiica Galimului! Ia seama, Lais! Vai de tine, Anatot! - 30 Urla fiica a lui Galim, ia aminte Laisa, raspunde-i tu, Anatot.
31 Madmena se împrăştie, locuitorii din Ghebim fug. 31 Madmena se imprastie, locuitorii din Ghebim au luat-o la fuga.
32 Încă o zi de oprire la Nob, şi ameninţă cu mâna lui muntele fiicei Sionului, dealul Ierusalimului. 32 O zi va sta la Nob, ameninta cu mana muntele Sionului si colina Ierusalimului!
33 Iată, Domnul Dumnezeul oştirilor taie crăcile cu putere; cei mai mari sunt tăiaţi, cei mai înalţi sunt doborâţi. 33 Iata ca Domnul Dumnezeu Savaot frange crengile dintr-o lovitura naprasnica: varfurile sunt taiate si crengile de sus date jos.
34 Dă jos cu fierul crângul pădurii, şi Libanul cade sub mâna Celui Puternic. 34 Desisul padurii cade sub lovituri de unelte de fier, cedrii Libanului se prabusesc la pamant.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***