Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 9

1 Iov a luat cuvântul şi a zis: 1 Atunci Iov a raspuns si a zis:
2 "Ştiu bine că este aşa. Şi cum ar putea omul să-şi scoată dreptate înaintea lui Dumnezeu? 2 "Stiu bine ca asa este; caci cum ar putea un om sa fie drept inaintea lui Dumnezeu?
3 Dacă ar voi să se certe cu El, din o mie de lucruri n-ar putea să răspundă la unul singur. 3 Daca ar fi sa se certe cu El, din o mie de lucruri n-ar putea sa-I raspunda nici la unul singur.
4 A Lui este înţelepciunea şi atotputernicia: cine I s-ar putea împotrivi fără să fie pedepsit? 4 A Lui este intelepciunea si atotputernicia; cine ar putea sa-I stea impotriva si sa ramana teafar?
5 El mută deodată munţii şi-i răstoarnă în mânia Sa. 5 El misca muntii din loc fara ca ei sa prinda de veste ca El i-a rasturnat in mania Lui.
6 Zguduie pământul din temelia lui, de i se clatină stâlpii. 6 El zguduie pamantul din temelia lui, asa incat stalpii lui se clatina.
7 Porunceşte soarelui, şi soarele nu mai răsare; şi ţine stelele sub pecetea Lui. 7 El porunceste soarelui si soarele nu se mai ridica. El pune pecetea Lui asupra stelelor.
8 Numai El întinde cerurile şi umblă pe înălţimile mării. 8 El singur este Cel ce intinde cerurile si umbla pe valurile marii.
9 El a făcut Ursul mare, luceafărul de seară şi Raliţele şi stelele din ţinuturile de miazăzi. 9 El a zidit Carul mare, Ralita, Pleiadele si camarile stelelor de miazazi.
10 El face lucruri mari şi nepătrunse, minuni fără număr. 10 El a facut lucruri mari si nepatrunse si minuni fara de numar.
11 Iată, El trece pe lângă mine, şi nu-L văd, Se duce şi nu-L zăresc. 11 Iata, daca trece pe langa mine, eu nu-L vad, si daca se strecoara, eu nu-I prind de veste.
12 Dacă apucă El, cine-L va opri? Cine-I va zice: "Ce faci?" 12 Daca ia si ridica, cine va putea sa-L opreasca si cine-I va zice: Ce ai facut?
13 Dumnezeu nu-Şi întoarce mânia; sub El se pleacă toţi sprijinitorii mândriei. 13 Dumnezeu nu-si infraneaza mania Sa si sub El se incovoaie toti slujitorii mandriei.
14 Şi eu, cum să-I răspund? Ce cuvinte să aleg? 14 Si eu atunci cum o sa-I raspund si ce cuvinte o sa aleg?
15 Chiar dacă aş avea dreptate, nu I-aş răspunde. Nu pot decât să mă rog Judecătorului. 15 Chiar daca as avea dreptate, nu-I voi raspunde, ci ma voi ruga judecatorului.
16 Şi chiar dacă m-ar asculta când Îl chem, tot n-aş putea crede că mi-a ascultat glasul; 16 Chiar daca m-ar asculta, cand Il chem, tot n-as putea sa cred ca asculta glasul meu,
17 El, care mă izbeşte ca într-o furtună, care îmi înmulţeşte fără pricină rănile, 17 Caci El ma sfarama ca sub furtuna si inmulteste fara cuvant ranile mele.
18 care nu mă lasă să răsuflu, mă satură de amărăciune. 18 El nu-mi da ragaz sa rasuflu si ma adapa cu amaraciune.
19 Să alerg la putere? El este Atotputernic. La dreptate? Cine mă va apăra? 19 Daca este vorba de putere, El este Cel puternic. Daca este vorba de judecata, cine ma va apara?
20 Oricâtă dreptate aş avea, gura mea mă va osândi; şi oricât de nevinovat aş fi, El mă va arăta ca vinovat. 20 Oricata dreptate as avea, gura mea ma va osandi si daca sunt fara prihana ea ma scoate vinovat.
21 Nevinovat! Sunt; dar nu ţin la viaţă, îmi dispreţuiesc viaţa. 21 Sunt oare desavarsit? Eu singur nu ma cunosc pe mine si viata mea o dispretuiesc.
22 Ce-mi pasă la urma urmei? Căci, îndrăznesc s-o spun: El nimiceşte pe cel nevinovat ca şi pe cel vinovat. 22 Pentru aceea am zis: Tot una este! El nimiceste pe cel desavarsit si pe cel viclean.
23 Şi dacă biciul ar pricinui măcar îndată moartea!… Dar El râde de încercările celui nevinovat. 23 Daca o nenorocire aduce moartea deodata, ce-I pasa Lui de deznadejdea celor fara de vina?
24 Pământul este dat pe mâinile celui nelegiuit; El acoperă ochii judecătorilor; de nu El, apoi cine altul? 24 Daca o tara a incaput pe mana unui om viclean, El acopera fata judecatorilor Sai. Si daca nu El, cine atunci?
25 Zilele mele aleargă mai iuţi decât un alergător; fug fără să fi văzut fericirea; 25 Zilele mele sunt mai grabnice decat un aducator de vesti si au fugit fara sa vada fericirea.
26 trec ca şi corăbiile cele iuţi, ca vulturul care se repede asupra prăzii. 26 S-au strecurat ca niste barci de papura, ca un vultur care se napusteste asupra prazii sale.
27 Dacă zic: "Vreau să-mi uit suferinţele, să-mi las întristarea şi să fiu voios", 27 Daca zic: Vreau sa-mi uit suferinta, sa-mi schimb infatisarea si sa fiu voios,
28 sunt îngrozit de toate durerile mele. Ştiu că nu mă vei scoate nevinovat. 28 Sunt napadit de teama chinurilor mele, stiind bine ca Tu nu ma vei scoate nevinovat.
29 Şi dacă voi fi judecat vinovat, pentru ce să mă mai trudesc degeaba? 29 Daca sunt vinovat, de ce sa ma mai trudesc zadarnic?
30 Chiar dacă m-aş spăla cu zăpadă, chiar dacă mi-aş curăţa mâinile cu leşie, 30 Daca m-as spala cu zapada si mi-as curati mainile cu lesie,
31 Tu tot m-ai cufunda în mocirlă, de s-ar scârbi până şi hainele de mine! 31 Atunci Tu tot m-ai cufunda in noroi, incat si vesmintele mele s-ar scarbi de mine.
32 Căci El nu este un om ca mine, ca să-I pot răspunde şi să mergem împreună la judecată. 32 Caci Dumnezeu nu este un om ca mine, ca sa stau cu El de vorba si ca sa mergem impreuna la judecata.
33 Nici nu este vreun mijlocitor între noi, care să-şi pună mâna peste noi amândoi. 33 Intre noi nu se afla un al treilea care sa-si puna mana peste noi amandoi
34 Să-Şi tragă însă varga deasupra mea şi să nu mă mai tulbure spaima Lui. 34 Si care sa departeze varga Sa de deasupra capului meu, asa incat groaza Lui sa nu ma mai tulbure;
35 Atunci voi vorbi şi nu mă voi teme de El. Altfel, nu sunt stăpân pe mine. 35 Atunci as vorbi si nu m-as mai teme de El. Dar nu este asa si eu sunt singur cu mine insumi.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***