Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 7

1 Soarta omului pe pământ este ca a unui ostaş, şi zilele lui sunt ca ale unui muncitor cu ziua. 1 Oare omul pe pamant nu este ca intr-o slujba ostaseasca si zilele lui nu sunt ca zilele unui simbrias?
2 Cum suspină robul după umbră, cum îşi aşteaptă muncitorul plata, 2 El este asemenea robului care suspina dupa umbra, asemenea naimitului care-si asteapta simbria.
3 aşa am eu parte de luni de durere, şi partea mea sunt nopţi de suferinţă. 3 Astfel si eu am avut parte de luni de durere, si mi-au fost date nopti de suferinta.
4 Mă culc şi zic: "Când mă voi scula? Când se va sfârşi noaptea?" Şi mă satur de frământări până în revărsatul zorilor. 4 Daca ma culc, zic: Cand va veni ziua? Daca ma scol, ma intreb: Cand va veni seara? Si sunt napadit de fel de fel de aratari pana la asfintit.
5 Trupul mi se acoperă cu viermi şi cu o coajă pământoasă, pielea-mi crapă şi se desface. 5 Trupul meu e plin de paduchi si de solzi de murdarie; pielea mea crapa si se zbarceste.
6 Zilele mele zboară mai iuţi decât suveica ţesătorului, se duc şi nu mai am nicio nădejde! 6 Zilele mele au fost mai grabnice ca suveica si s-au ispravit, fiindca firul s-a terminat.
7 Adu-Ţi aminte, Dumnezeule, că viaţa mea este doar o suflare! Ochii mei nu vor mai vedea fericirea. 7 Adu-ti aminte, Doamne, ca viata mea e o suflare, ca ochiul meu nu va mai vedea fericirea.
8 Ochiul, care mă priveşte, nu mă va mai privi; ochiul Tău mă va căuta, şi nu voi mai fi. 8 Ochiul celui ce ma vedea nu ma va mai zari; ochii Tai ma vor cauta, dar eu nu voi mai fi.
9 Cum se risipeşte norul şi trece, aşa nu se va mai ridica cel ce se coboară în Locuinţa morţilor! 9 Negura se risipeste, piere, tot astfel cel ce coboara in iad nu mai vine inapoi.
10 Nu se va mai întoarce în casa lui şi nu-şi va mai cunoaşte locul în care locuia. 10 Nu se mai inapoiaza in casa sa si locuinta sa nu-l mai cunoaste.
11 De aceea nu-mi voi ţine gura, ci voi vorbi în neliniştea inimii mele, mă voi tângui în amărăciunea sufletului meu. 11 Drept aceea nu voi pune straja gurii mele, ci voi vorbi intru deznadejdea duhului meu si ma voi plange intru amaraciunea inimii mele.
12 Oare o mare sunt eu, sau un balaur de mare, de-ai pus strajă în jurul meu? 12 Sunt eu, oare, oceanul sau balaurul din ocean, ca sa pui sa ma pazeasca?
13 Când zic: "Patul mă va uşura, culcuşul îmi va alina durerile," 13 Cand gandesc: Patul meu ma va odihni, culcusul meu imi va alina durerile,
14 atunci mă înspăimânţi prin vise, mă îngrozeşti prin vedenii. 14 Atunci Tu ma spaimantezi cu vise si ma ingrozesti cu naluciri.
15 Ah! aş vrea mai bine gâtuirea, mai bine moartea decât aceste oase! 15 Pentru aceea, sufletul meu ar vrea mai bine streangul, mai bine moartea decat aceste chinuri.
16 Le dispreţuiesc!… nu voi trăi în veci… Lasă-mă, căci doar o suflare mi-e viaţa! 16 Ma ispravesc, nu voi trai in veac; lasa-ma, caci zilele mele sunt o suflare.
17 Ce este omul, ca să-Ţi pese atât de mult de el, ca să iei seama la el, 17 Ce este omul, ca sa-ti bati capul cu el si ca sa-i dai luarea Ta aminte?
18 să-l cercetezi în toate dimineţile şi să-l încerci în toate clipele? 18 De ce il cercetezi in fiecare dimineata si de ce il urmaresti in orice clipa?
19 Când vei înceta odată să mă priveşti? Când îmi vei da răgaz să-mi înghit scuipatul? 19 Cand vei inceta sa ma privesti? Cand imi vei da ragaz sa-mi inghit saliva?
20 Dacă am păcătuit, ce pot să-Ţi fac, Păzitorul oamenilor? Pentru ce m-ai pus ţintă săgeţilor Tale, de am ajuns o povară chiar pentru mine însumi? 20 Daca am gresit, ce ti-am facut tie, Pazitorule de oameni? De ce m-ai luat tinta pentru sagetile Tale si de ce ti-am ajuns povara?
21 Pentru ce nu-mi ierţi păcatul şi pentru ce nu-mi uiţi fărădelegea? Căci voi adormi în ţărână, şi când mă vei căuta, nu voi mai fi!" 21 De ce nu ingadui greseala mea si nu lasi sa treaca faradelegea mea? Degraba ma voi culca in tarana; ma vei cauta, dar nu ma vei mai gasi".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***