Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 6

1 Iov a luat cuvântul şi a zis: 1 Atunci Iov a raspuns si a grait:
2 "Oh! de ar fi cu putinţă să mi se cântărească durerea şi să mi se pună toate nenorocirile în cumpănă, 2 "O, daca durerea mea s-ar cantari si nenorocirea mea ar fi pusa la cantar!
3 ar fi mai grele decât nisipul mării: de aceea îmi merg cuvintele până la nebunie! 3 Si fiindca este mai grea decat nisipul marilor, de aceea cuvintele mele sunt balbaite!
4 Căci săgeţile Celui Atotputernic m-au străpuns, sufletul meu le suge otrava, şi groaza Domnului bagă fiori în mine! 4 Pentru ca sagetile Celui Atotputernic stau infipte in mine si duhul meu bea veninul lor, de aceea spaimele lui Dumnezeu vin cete-cete impotriva mea.
5 Zbiară măgarul sălbatic când are verdeaţă? Mugeşte boul când are de mâncare? 5 Zbiara magarul salbatic cand e langa pasunea verde? Mugeste boul cand sta langa nutret?
6 Poţi mânca ce-i fără gust şi fără sare? Are vreun gust albuşul unui ou? 6 Poti sa mananci ce n-are sare fara sare? Are vreun gust albusul oului?
7 Orice lucru de care aş vrea să nu m-ating, acela-i hrana mea, fie cât de greţoasă ea! 7 Sufletul meu n-a voit sa se atinga de ele; inima mea s-a dezgustat de painea mea.
8 O, de mi s-ar asculta dorinţa şi de mi-ar împlini Dumnezeu nădejdea! 8 Cine imi va darui indeplinirea rugaciunii mele si va face ca Dumnezeu sa-mi dea ce astept,
9 De ar vrea Dumnezeu să mă zdrobească, întindă-Şi mâna şi să mă prăpădească! 9 Si sa primeasca sa ma sfarame si sa-si intinda mana si sa ma nimiceasca!
10 Îmi va rămâne măcar această mângâiere, această bucurie în durerile cu care mă copleşeşte: că niciodată n-am călcat poruncile Celui Sfânt. 10 Dar va fi inca o mangaiere pentru mine si voi tresalta, desi impovarat de dureri nemiloase, fiindca n-am ascuns poruncile Celui Sfant.
11 La ce să mai nădăjduiesc când nu mai pot? La ce să mai aştept, când sfârşitul se ştie? 11 Ce putere mai am ca sa astept si ce viitor mai am ca sa prelungesc viata mea?
12 Tăria mea oare este o tărie de piatră? Trupul meu e de aramă? 12 Taria mea este taria pietrelor? Trupul meu este oare de arama?
13 Nu sunt eu lipsit de ajutor şi n-a fugit mântuirea de mine? 13 As putea gasi vreun sprijin in mine si tot ajutorul n-a fugit, oare, departe de mine?
14 Cel ce suferă are drept la mila prietenului, chiar dacă părăseşte frica de Cel Atotputernic. 14 Celui ce este in suferinta i se cuvine mila prietenului sau, dar el uita teama de Cel Atotputernic.
15 Fraţii mei s-au arătat înşelători ca un pârâu, ca albia pâraielor care trec. 15 Fratii mei s-au aratat inselatori ca un puhoi, ca albia puhoaielor repezi.
16 Un sloi le tulbură cursul, zăpada se îngrămădeşte pe ele; 16 Erau acoperite de ghiata, zapada statea gramada peste ele;
17 vine arşiţa vremii şi seacă, vine căldura soarelui şi li se usucă albia. 17 Dar cum se topeste zapada, ele si seaca si, cum se incalzeste, ele se usuca pe loc.
18 Cete de călători se abat din drumul lor, se cufundă în pustiu şi pier. 18 Caravanele se abat din drumul lor, ele inainteaza in pustiu si se ratacesc.
19 Cetele celor din Tema se uită ţintă la ele, călătorii din Seba sunt plini de nădejde când le văd. 19 Caravanele din Tema asteapta, convoaiele din Saba nadajduiesc in ele.
20 Dar rămân înşelaţi în nădejdea lor, rămân uimiţi când ajung la ele. 20 Si sunt uimiti ca au avut incredere; cand sosesc langa uscatele puhoaie sunt uimiti.
21 Aşa sunteţi şi voi acum pentru mine. Voi îmi vedeţi necazul şi vă îngroziţi! 21 Asa ati fost si voi acum pentru mine: Va scutura spaima si va este frica!
22 V-am zis eu oare: "Daţi-mi ceva, cheltuiţi din averile voastre pentru mine, 22 Nu cumva v-am zis: Dati-mi de pomana si impartiti din averile voastre pentru mine?
23 scăpaţi-mă din mâna vrăjmaşului, răscumpăraţi-mă din mâna celor răi"? 23 Sau scapati-ma din mana unui dusman sau rascumparati-ma din mana tiranilor?
24 Învăţaţi-mă, şi voi tăcea; faceţi-mă să înţeleg în ce am păcătuit. 24 Fiti invatatorii mei si eu voi tacea; lamuriti-ma unde este pacatul meu!
25 O, cât de înduplecătoare sunt cuvintele adevărului! Dar ce dovedesc mustrările voastre? 25 Cat de imbietoare sunt cuvintele intregimii sufletesti! Dar ce judeca judecata care vine de la voi?
26 Vreţi să mă mustraţi pentru tot ce am zis şi să nu vedeţi decât vânt în cuvintele unui deznădăjduit? 26 Cugetati voi sa faceti judecata vorbelor? Duca-se in vant cuvintele unui deznadajduit!
27 Voi năpăstuiţi pe orfan, prigoniţi pe prietenul vostru. 27 Voi napastuiti pe orfan, voi impovarati pe prietenul vostru.
28 Uitaţi-vă la mine, vă rog! Doar nu voi minţi în faţă! 28 Si acum intrebati si va intoarceti catre mine si in fata voastra nu voi spune minciuna!
29 Întoarceţi-vă, nu fiţi nedrepţi; întoarceţi-vă şi mărturisiţi că sunt nevinovat! 29 Cercetati din nou! Nu este nici o viclenie! Cercetati din nou! Dreptatea mea este mereu aici!
30 Este vreo nelegiuire pe limba mea, şi nu deosebeşte gura mea ce este rău? 30 Este oare vreo strambatate pe limba mea si cerul gurii mele nu va deosebi el ce este rau si ce este amar?
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***